Smakfulla tillbyggnader

Om man är trångbodd men ändå trivs med sin villa kan en tillbyggnad vara lösningen.


När 1800-talshuset byggdes om fick den en ny, vacker glasveranda.

Hus kan byggas till både på höjden, bredden och längden, beroende på vilken hustyp du har. Här får du åtta smakfulla, spännande och funktionella tillbyggnader att inspireras av.

1870tals-villan växte rejält
Det gamla 1800-talshuset vid Saltsjön i Nacka har byggts på i flera omgångar under 1900-talet och då tappat sin karaktär. Nuvarande ägare ville förstora huset och då samtidigt förtydliga och återuppliva den sena 1800-talsstilen. Huset har byggts på med en våning och har även fått en ny, vacker glasveranda.

Byggherre: Lena Sandström och Rikard Malmfors, rima@seb.se
Entreprenör: AB Gabrielssons Bygg

Arkitekt: Ann Pyk, www.annpyk.se

Före

Efter

Läcker tillbyggnad i aluzink med altan på taket
Ett mycket nergånget 1940-talshus i Djursholms Ekeby byggdes om och till rejält, inte mycket mer än den ursprungliga stommen återstår. Tillbyggnaden, klädd i aluzink, består av ett stort sovrum på 17 kvm. Som bonus fick man en härligt stor altan på taket som man kan gå ut på från huvudbyggnaden.

Arkitekt: M2arkitekter/Mikael Matttson, www.m2arkitekter.se

Före

Efter

Takkupa med egen stil
Det här huset i Stenåsa, Mörbylånga, har milsvid utsikt över det Öländska landskapet, vilket gjorde att en takkupa var ett bra alternativ när man behövde lite mer utrymme. En takkupa ger huset både extra yta och ny karaktär, dessutom får man ett härligt ljusinsläpp i huset.

Arkitekt: Eva Kellander, arkitekt.sar.kellander@telia.com

En takkupa gav huset i Mörbylånga extra yta och ny karaktär.

Före

Efter

Garage och bostadshus snygg förening
När bostadshuset byggdes ihop med garaget fick familjen ytterligare 50 kvm i övre plan och 30 kvm genom den nya byggnaden. Tillbyggnaden används som hemmakontor med egen ingång som i framtiden kan integreras med resten av huset. Avsikten var att sammanlänka garage och bostadshus samt att förstärka och förnya husets karaktär med hjälp av hållbara och underhållsfria material (tegel, aluzinkplåt). Även husets tak och takfot samt garaget har byggts om.

Arkitekt Conny Strandell, Strandell Arkitektkontor, Kungsbacka. www.konsulthuset-kba.com/strandell/

Före

Efter

Spektakulärt med relaxavdelning i ny källare
En familj i Spånga med tre barn behövde ytterligare två sovrum, nytt badrum samt hade önskemål om relaxavdelning i källaren. Huset, som är från 1910-talet, fick en spektakulär tillbyggnad i tre halvplan om sammanlagt 69 kvadrat med spa-avdelning och tvättstuga i källardelen.

Arkitekt: M2arkitekter/Mikael Matttson, www.m2arkitekter.se

Före

Efter

Tillbyggnad med bibehållen utsikt
En fantastisk utsikt högt över Stora Värtan avgjorde köpet av detta hus. Men hur ska man bygga till för att skapa ytterligare tre sovrum till barnen utan att bygga för utsikten från köket och det befintliga vardagsrummet? Även vardagsrummet behövde utökas. Lösningen blev en vinkelställd tillbyggnad i två plan plus souterräng. Här valde man att följa den putsade klassiska stilen som ursprungliga huset har, hellre än att göra tillbyggnaden helt avvikande.

Beställare: Privat familj, Näsbypark, Täby.
Arkitekt: Per Hemgren, www.brygghusetarkitekter.se

 

Skiss över tillbyggnaden.

Bygg till med moduler
Företaget ByggaTill har specialiserat sig på tillbyggnader och levererar skräddarsydda fabriksgjorda moduler efter dina önskemål. Dessutom går det snabbt, 6-11 veckor från beställning till påbörjad montering.
Här visas huset Lövhagen i Åkersberga som växte från 87 kvm till 153, familjen fick nytt vardagsrum samt två sovrum till pojkarna. Produktionskostnad inklusive plintgrund, isolerad väggstomme med träpanel och fönster samt tak-element 640.000 kr inkl. moms. Kvarvarande egenarbete var efter montering ca 25-30% Mer info hittar du på www.byggatill.se

Före

Efter

50-talsvillan byggdes på med en våning
Ytterligare en våning ger massor av extra utrymme, men här strävade man också efter att förtydliga husets karaktär, samtidigt som man ville hitta ett nutida formspråk.

Byggherre: Martina och Fredrik Brandt, plan5_3@newsec.se
Entreprenör: Olle Sahléns Bygg & Projekterings AB
Arkitekt: Ann Pyk www.annpyk.se

Före

Efter

Några tips vid tillbyggnad:

– Skissa och fundera ordentligt, första idén är sällan den allra bästa. Glöm heller inte att kontrollera marken, eventuella träd – och rötter! – som kan vara i vägen samt var på tomten du har ledningar och vatten- och avloppsrör. Likaså får du se upp så att du inte bygger bort ljuset in i huset.

– Försök behålla arkitekturen. Visst kan stilbrott vara effektfullt, men de kräver att man verkligen vet vad man gör. Enklast är att använda samma material och byggnadsmetod som huset byggts i från början. Likaså bör planlösningen passa bra ihop med huset för övrigt. Skissa gärna själv, men rådfråga en kunnig arkitekt som bör göra slutritningarna.

– Kontrollera med Stadsbyggnadskontoret att du får bygga till, innan du börjar skissa eller anlitar en arkitekt. Inom tättbebyggt område kan det finnas vissa begränsningar man måste ta hänsyn till. En tillbyggnad kräver alltid bygglov.

 

– Läs på och inspireras. En bra bok i ämnet är ”Bygga till” av Sjöström-Larsson, Wergeni-Wasberg, cirka 230 kr, Ica Bokförla. Du kan också ladda ned en gratis broschyr om tillbyggnad på www.trainformation.se under ”byggbeskrivningar”

På nätet kan du ladda ned en testversion i 30 dagar av arkitektprogrammet Home Plan Pro. Passar utmärkt för att göra idéskisser som den professionelle arkitekten kan utgå ifrån. www.homeplanpro.com Köpversionen kostar 39 USD.

– Tänk framåt. Även om huset är litet just nu när exempelvis tonåringarna tar allt utrymme, är det troligen inte alltför många år tills de flyttar ut. Kanske behöver tillbyggnaden inte bli så stor som ni först tänkte, eller har ni till och med utrymmen som ni inte utnyttjar? Förutom att tillbyggnaden kostar investeringspengar krävs också mer energi för att värma upp ett större hus.

På www.arkitekt.nu hittar du arkitekter över hela Sverige. 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar