Annons

Så planerar du badrumsbygget

Renovering

Badrummet tillhör ett av de mer kostsamma och ofta mycket tidskrävande renoveringsprojekten i ett hus. Se till att du planerar ditt badrumsbygge. Här får du tips och råd för ditt badrumsbygge!

Annons


Är ditt badrum en plats för stillhet och rekreation? I den bästa av badrumsvärldar kan flera personer vistas i badrummet samtidigt utan att störa varandra.

Få rum är så viktiga att planera som badrummet. Det beror dels på att det är något av det dyraste som du kan bygga nytt eller renovera, men också på att blir det fel så är det både svårt och kostsamt att ändra. Badrummet är också ett av de rum i huset som man ska låta fackmän göra. Det kan annars bli knepigt med försäkringsbolaget om man senare får fukt- och vattenskador i huset. Måla kan du kanske göra själv om du är händig, men låt det viktiga underarbetet med tätskikt på golv och väggar utföras av en fackman. Att sätta kakel och lägga klinker själv kräver kunskap och vana om resultatet ska bli bra utseendemässigt. Planeringen däremot, den ska du absolut göra själv. För det är bara du som vet hur du vill ha det i ditt badrum. Och det blir en del att planera, för det speciella med badrum är ju också att det involverar så många olika hantverkare: rörmokare, snickare, plattsättare och elektriker och målare och alla ska komma i en viss ordning.

Utgå från dina önskningar

Ett badrum ska hålla ett tag och helst klara livets olika faser. Småbarnsfamiljen har andra behov än tonårsfamiljen och pensionärsparet. Som i andra kostsamma byggprojekt kan det vara bra att veta vad man vill ha och behöver innan man börjar kompromissa. Gör en önskelista och prioritera därefter. Jacuzzibadet kanske får stå tillbaka för golvvärme. Kanske kan man spara pengar på att återanvända wc och tvättställ? Tänk också på att det är ofta inte är ytskiktet som är den stora kostnaden när det gäller badrummet. Väljer du mellan en kakelplatta som kostar 79 kronor/kvm och en som kostar det dubbla – tag den du gillar bäst, för i sammanhanget blir det inga stora pengar.
 

Placering i huset

Ska man bygga ut sitt lilla badrum eller bygga ett nytt gäller det att ha koll på husets rördragningar. Det underlättar att lägga en ny våtrumsenhet intill, under eller ovanför en gammal och på så vis effektivisera och samla rördragningarna i huset– det blir lättare att inspektera och ofta mer kostnadseffektivt (rören har ju kortare livslängd än huset!). Enligt myndighetskravet räknas ett rum som våturymme om golv och väggar kan utsättas för vattenspill eller vattenspolning och det finns golvbrunn. I ett sådant rum ska samtliga golv-och väggytor förses med vattentäta skikt. Normalt gäller det badrum, duschrum och tvättstugor. Renoverar man ett befintligt badrum är det ofta en kostnadsbesparing att behålla respektive funktion i badrummet på ungefär samma plats. Samtidigt ska man tänka på att en renovering ofta betyder att väggar och tak får brytas upp eller rivas – kanske är då kostnaden inte så stor att flytta platsen för wc och dusch. Allt sådant får man kolla upp innan arbetets början.

Planera för tre rum i ett

Tänk dig att badrummet består av tre rum: våtdel med dusch och bad, egenvård/förvaringsutrymme och wc. För bästa möjliga komfort ska flera personer kunna använda de olika delarna var för sig – utan att störa varandra. Har du utrymme i huset är det alltid bra med ytterligare ett separat wc.

Bra mått för en dusch är 90 x 90 cm, standardbadkaret kräver en yta på xxx. För både badkar och duschar finns avskärmningar i plast eller glas för att förhindra vattenstänk över resten av rummet. I närheten av dusch och bad bör man placera eventuell handukstork eller hängare. Har man svårt att röra sig är det ett måste med ett handtag i väggen i anslutning till bad och dusch för att förhindra olyckor, även barn kan ha nytta av detta.
I den torra förvaringszonen är det bra att ha något eller några skåp för förvaring av handdukar och hygienprodukter. Sluten förvaring kan vara att föredra eftersom det annars kan se plottrigt ut med alla hygienartiklar. Försök dock att undvika skåp över handfatet – när man lutar sig fram kan det kännas trångt.

Wc-delen är den delen som används mest och den bör därför vara lätt åtkomlig. Samtidigt kan det vara tråkigt att den delen är det första man ser när man kommer in i badrummet. Om det är möjligt kan det vara en fördel att avgränsa wc-delen med exempelvis en kaklad vägg.

Ljus för både mys och funktion

I badrummet är det bra att satsa på en flexibel belysning. Om badrummet ska vara platsen för avkoppling är det välgörande att kunna dimma ljuset. Då är det bra att ha ljusregleringen uppdelad på flera sektioner. På så sätt har man möjlighet till mjukt ljus över badet och så kallat funktionsljus över handfatet och invid spegeln för att raka sig eller sminka sig. Det är viktigt att alla armaturer är godkända för badrum och är anslutna till en jordfelsbrytare. Självklart måste elen installeras av en behörig elinstallatör.

Annons

Viktigt med ventilation och vattentäta ytskikt

I ett badrum måste det vara tätt! Annars kan huset drabbas av obehagliga vattenskador eller fuktproblem. På gästtoaletten med wc-stol och handfat ska ytskikten vara vattenavvisande om det inte finns en golvbrunn. När det gäller badrum som har badkar eller dusch måste man däremot se till att samtliga väggar och golv är helt vattentäta. Tätskiktet är den viktigaste delen i ett badrum!

Värme i kombination med god ventilation förhindrar fukt, lukt och mögel. Luftomsättningen ska vara högre i badrummet än i andra rum. På golvet är klinkerplattor en fördel om man väljer golvvärme. Man kan även ha golvvärme under en plastmatta, men plasten fördelar inte värme lika bra som klinkerplattor.

Checklista

Det är mycket att tänka på - ta hjälp av punkterna och fundera över vilka som är viktiga för dig.

• Storlek och planlösning på badrummet
• Känsla och karaktär i inredningen
• Material
• Badkar
• Dusch
• Handfat
• Wc
• Bidé
• Förvaring
• Belysning
• Golvvärme
• Handdukstork
Gå igenom punkterna och lista dina förutsättningar och dina prioriteringar.

Mer information

Byggkeramikrådet www.bkr.se 
Golvbranschens Våtrumskontroll www.gvk.se
Elsäkerhetsverket www.elsakerhetsverket.se
VVSinstallatörerna www.vvsi.se

Boktips!

Köpa bad
Lena Sjöström Larsson
Kerstin Wergeni Wasberg
ISBN91-7333-062-0

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
23 februari 2005

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Renovering
0

Från sliten bod till drömhus!

När gästerna behövde någonstans att sova renoverade Björn och Cecilia sin gamla bod – och resultatet blev magiskt!

0

Helhetslösning för din renovering

Har du flera renoveringsprojekt på gång och skulle vilja ha hjälp med en helhetsöversyn från flera olika hantverkare? Nu lanseras nya tjänsten Betterhom...

0

Så renoverar ni – utan att bråka!

Renovering = gräla med din partner? Inte om Pirre och Mackan får bestämma, här är deras bästa tips!

2

Sätt fast en lös plugg

Du har borrat hål i väggen för en plugg, men när du trycker in pluggen upptäcker du att hålet är för stort och att pluggen sitter löst. Inga problem,...

0

Från jättestort till pyttelitet - Medium

Litet bad för många. På sju kvadratmeter ryms här allt vad ett badrum behöver: Dusch, badkar, dubbla tvättställ, en toalett och ett skötbord. Det kan...

0

Från jättestort till pyttelitet - Small

Allt får plats på 3 kvadrat! Att få in alla funktioner var inte lätt, men Ulrica och hennes familj lyckades till slut. Numera får till och med en tvättm...

0

Perfekt badrum från start!

Den tid du lägger ner på planering av ditt nya badrum har du igen flera gånger om. Här får du tips om vad du bör tänka på för att ditt drömbadrum ska...

0

Från jättestort till pyttelitet - Large

Stort badrum för hela familjen. Nytt hus och nytt badrum. Här fanns möjligheten att äntligen förverkliga sina drömmars badrum – med många funktioner.

2

Så planerar du badrummet

Att totalrenovera sitt badrum är ett stort projekt, och ofta relativt kostsamt. Med några goda råd i bakhuvudet undviker du dyrbara misstag och får det...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons