Så planerar du badrummet

Att totalrenovera sitt badrum är ett stort projekt, och ofta relativt kostsamt. Med några goda råd i bakhuvudet undviker du dyrbara misstag och får det njutningsrum du förtjänar.

Belysning: I ett litet badrum räcker en bra spegelbelysning som sprider ljuset. I ett större badrum är det snyggt och praktiskt med spotlights i taket, med dimmer, då får du både mysbelysning och städljus. All armatur ska vara anpassad till våtrum. Låt en behörig elektriker göra eljobbet.

Blandare: Välj en seriös, välkänd tillverkare, så att du kan få tag i reservdelar i framtiden. Ettgreppsblandare är mest praktiskt, inbyggda blandare är lättstädat och snyggt, men kostar en del. Energisparblandare rekommenderas – sparar kallt och varmt vatten.

Handfat och toalett: Vitt porslin är tåligt, lättskött och smutsavvisande. Tvättställ av metall, blanka eller emaljerade, kräver en del putsande för att tvålrester och smuts inte ska synas. Ett djupt handfat svämmar inte över lika lätt som ett grunt. Med vägghängd toalett blir det lättstädat och snyggt, men det kräver ingrepp i väggen för avloppet. Helglaserade, plana och släta ytor är en fördel ur städsynpunkt.

Golv: Halksäker klinker eller plastmatta är vanligast. Natursten, som granit eller skiffer fungerar också bra. Marmor och kalksten kan fläckas, speciellt av urin. Golvvärme är skönt, särskilt under klinker- eller naturstensgolvet.

Badkar och dusch: Är ni badare i familjen satsa gärna på ett stort badkar. Provsitt innan köp. Om ni hellre duschar är det bättre att lägga pengarna på en riktigt schysst dusch istället. En duschhörna är lättare att hålla ren än en kabin.

Förvaring: Förvara i stängda skåp eller lådor, gärna en per familjemedlem. Grunda skåp/lådor ger bättre överskådlighet. Handdukar kan få en unken doft om de förvaras öppet i det fuktiga badrummet. Handduks- och klädkrokar bör kunna nås från duschen/badkaret, liksom toarullarna från toalettstolen.

Planlösning: Ett litet badrum är oftast välplanerat från början. Börjar man flytta runt inredningen slutar det ofta med att man kommer tillbaka till utgångsläget. Ett större rum ger mer möjligheter, men undvik att flytta toaletten då nya avloppsdragningar krävs.

Väggar: Kakel är lättskött och tåligt. Var försiktig om du tar bort gammalt kakel, det kan finnas hälsofarligt mögel bakom kaklet. Äldre kakelfix kan också innehålla asbestfibrer. ’

Fem steg till ett lyckat badrumsbygge:

  • Planera och fundera noga innan du bestämmer dig.
  • Gör en budget – och håll dig till den.
  • Upprätta en tidsplan – och var realistisk!
  • Begär skriftliga offerter och be en byggfirma/hantverkare om helhetsentreprenad.
  • Undvik trender, satsa på en lugn grund och krydda med detaljer istället.

Arkitektens bästa tips!

Vi i Villas byggexpert Per Hemgren, arkitekt SAR/MSA på Brygghusets Arkitekter i Stockholm, svarar här på några viktiga frågor inför badrumsrenoveringen.

Vad ska jag tänka på först? Det absolut viktigaste när man har med badrum att göra är fuktskyddet. Det spelar ingen roll hur snyggt badrummet är. Har det ett bristfälligt tätskikt bildas röta och mögel, vilket kan ge stora skador. Är inte tätskiktet fackmannamässigt gjort blir det svårt att få ersättning från försäkringsbolaget. Mitt råd är därför att anlita proffs, med garanti, till själva arbetet, men givetvis är det du och din familj som ska bestämma funktioner och hur det ska se ut, efter er smak och era familjeförhållanden.

Vad kan jag göra själv? Överlåt kakling och golvarbeten till auktoriserade hantverkare, liksom el- och rörarbeten, det får du inte göra själv. Byta blandare, montera badkar och handfat samt måla och sätta upp våtrumsplastmatta/tapet får du däremot göra själv, om du utför jobbet fackmannamässigt.

Vilka lagar och förordningar finns? När du ska ändra planlösningen i badrummet är det klokt att följa måttanvisningar enligt Svensk Standard, SIS, eller kanske hellre en bra bok i ämnet som finns i bokhandeln. Bygglov behövs inte för att renovera, däremot om du ska bygga nytt, sätta in en takkupa eller fönster. Om renoveringen innebär en ”väsentlig ändring” av vatten- och avloppssystemet måste bygganmälan göras.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar