Annons

Perfekt badrum från start!

Renovering

Den tid du lägger ner på planering av ditt nya badrum har du igen flera gånger om. Här får du tips om vad du bör tänka på för att ditt drömbadrum ska bli skön verklighet.

Annons
Badkar. Ett generöst hörnbadkar eller ett praktiskt litet sittbadkar? Inbyggt eller fristående frontlöst? Utrymmet avgör. Materialvalet spelar också viss roll. Det klassiska karet i gjutmarmor behåller exempelvis glansen i många år genom sin slitstarka ytfininsh, samtidigt som materialet håller badvattnet varmt längre. Golv. Kakel och klinker är både slitstarkt och vackert. Våtrumsmatta är billigare och enklare att lägga, men samtidigt känsligare. Tappas något vasst kan det uppstå hål med risk för framtida fuktskada. Välj de robustare klinkerplattorna framför kakelplattor till golv. Golvvärme känns varmt och skönt. Golvet torkar snabbt och du slipper skrymmande element. Golvvärme fungerar särskilt bra tillsammans med klinker, sten, betonggolv och plastmattor. Väggar. Golv och väggar som utsätts för vattenspolning, även vattenspill eller utläckande vatten, ska ha ett vattentätt skikt. Skulle det uppstå hål i tätskiktet gäller det att skivorna därbakom håller måttet. Foto Gustavsberg.

Planera ytan. Tänk i zoner, tipsar badrumsplanerarna.

Badrummet är som mest upptaget morgon och kväll. Dela därför gärna in rummet i en spegelzon, en duschzon och en toalettzon.

Morgonruljansen vid spegelzonen flyter på bättre med stor spegel, två tvättställ, avställningsytor och gärna två eluttag.

Duschzonen återhämtar sig snabbare om den förses med bra frånluftsventilation och golvvärme som torkar golvet.

Toalettzonen får gärna vara avskärmad från de övriga, kanske med en mellanvägg. Eller satsa på två separata rum - ett för toalett och ett för bad.

Planera gärna badrummet i din dator, se till exempel www.vvsinfo.se eller www.ikea.com 

Färger. Ljusa färger gör att rummet upplevs som större. Ett lågt tak lyfter om ljus takfärg går ner lite på väggarna. Blankt tak och plattor lyfter också. Trendiga färger och mönster blir snabbt omoderna, milda naturfärger är mer tidlösa.

Dusch. En dusch är numera sällan bara ett vattenstril. En duschpanel som monteras på duschens vägg kan exempelvis bestå av takdusch, handdusch och powerjets.

Ventilation. Fukten efter duschen måste snabbt ventileras ut med en frånluftsfläkt. Ny luft måste kunna komma in via ett friskluftsintag under eller över badrumsdörren. Smidigast fungerar det med en fläkt med fuktstyrning. Fläkten bör monteras så högt upp som möjligt.

Förvaring. Planera in väl tilltagna lådor för toalettsaker, flaskor och toarullar, liksom skåp till handdukar och badlakan.

Golvbrunn. Den vanligaste skadan i småhus är läckage mellan golvbrunnen och golvets tätskikt. Sitter golvbrunnsskruvarna rätt? Sitter klämringen som den ska?

Även borrhål för handdukshängaren påverkar fuktskyddet. Täta sådana ingrepp med silikon. Vid minsta tecken på läcka, anlita en auktoriserad installatör.

Annons

Källor: Boverket, Björklund Arkitektkontor AB, Byggkeramikrådet, AB Svensk Våtrumskontroll, Plattsättningsentreprenörernas riksförbund (PER), Golvbranschens våtrumskontroll (GVK).


Toalett. Mest lättstädat är det med vägghängda modeller. Här kan vattencisternen antingen vara utanpåliggande eller placerad inne i väggen. Dubbelspolning, det vill säga halv- och helspolning, är praktiskt – tänk bara på att halvspolning kan orsaka stopp om du har gamla rör. Foto Ido. 

Tvättställ och blandare. Satsa på två tvättställ eller ett dubbelt för att undvika köbildning. Ett tvättställ med avställningsytor är också praktiskt. Blandaren har både en estetisk och en praktisk funktion. Kolla att blandaren är typgodkänd. Foto Ballingslöv.

Göra själv?

 • Försäkringsbolagen kräver att du utför arbeten i våtrum enligt de branschregler som gäller för att försäkringen ska ersätta eventuella skador.
 • Följ anvisningarna från Byggkeramikrådet och AB Svensk Våtrumskontroll (www.bkr.se och www.gvk.se). Beställ eller ladda hem Säkra Våtrum - GVKs Branschregler för tätskikt i våtrum. Se även VVS-branschens nya regler Branschregler Säker Vatteninstallation (www.sakervatten.se).
 • Rördragningar ska utföras av fackman. Fast elinstallation ska utföras av behörig elektriker.

Rekommenderade mått och regler

 • Gångutrymmena i badrummet bör vara minst 70 centimeter breda.
 • En dusch bör vara minst 65-70 centimeter i bredd och djup, helst 80 x 80.
 • Underskåp vid tvättställ bör ha 90 centimeter fri plats framför så att dörrar och lådor kan öppnas.
 • I anslutning till golvbrunnen bör golvlutningen i duschdelen eller motsvarande vara minst 1:150 för att säkerställa avrinning och högst 1:50 för att minska risken för olycksfall. Övriga golvytor bör luta mot golvavlopp.
 • Vid större ombyggnad ska man uppfylla Boverkets byggregler. Stäm av med din kommun, där du kan få goda råd och hjälp så att du inte bygger bort funktioner i andra rum.

Anlita hantverkare?

 • Be om referenser, kolla F-skattesedeln eller gör en F-skatteförfrågan hos Skatteverket. Kolla upp företaget hos kronofogdemyndigheten och Patent- och registreringsverket.
 • Ta reda på om hantverkaren är försäkrad (särskilt vid stora uppdrag).
 • Välj en auktoriserad installatör. Sådana hittar du hos Byggkeramikrådet och AB Svensk Våtrumskontroll.
 • Upprätta skriftligt avtal. I avtalet ska det framgå vad arbetet omfattar och vad det får kosta, hur lång tid det får ta och så vidare. Ta också med vad det innebär om något villkor skulle brytas, till exempel vad som gäller om arbetet försenas. Ladda ner avtalsformulär från Konsumentverkets webbplats.
 • Spara alla kvitton!
 • Kontakta ditt försäkringsbolag. Många bolag hjälper sina kunder att hitta hantverkare som uppfyller deras kvalitetskrav.
 • Svart arbetskraft avråder vi starkt ifrån. Nackdelarna överväger: Större risk för dåligt utfört arbete. Inga garantier. Eventuella skador täcks inte av hemförsäkringen. Avdrag medges inte för svartjobb om huset ska säljas. Du har ett arbetsgivaransvar även vid svartjobb ifall du anlitar en person.

08 december 2008
 
Annons
Mer om Renovering
Medlems-
innehåll

Från sliten bod till drömhus!

Renovering När gästerna behövde någonstans att sova renoverade Björn och Cecilia sin gamla bod – och resultatet blev magiskt!

Krönika Annika Marklund: Vi bor i ett stort arkiv

Renovering Vårt hus fyller hundratio nästa år. Man borde nästan fira. Byggår: 1901. Så stod det i annonsen.

Sätt fast en lös plugg

Renovering Du har borrat hål i väggen för en plugg, men när du trycker in pluggen upptäcker du att hålet är för stort och att pluggen sitter löst. Inga problem,...

Baertlings färgbad - ett konstfullt dopp

Renovering Med mosaik, standardporslin och inspiration från konstnären Olle Baertlings måleri skapades detta sprakande färgstarka badrum.

Rofyllt i vitt och svart

Renovering Genom det avlånga fönstret ovan badkaret syns himlen hela dagen. Det är det allra bästa. Men det lyxigaste är att detta badrum bara är för mamma och...

Arga snickaren väcker villaägarna ur renoveringsdrömmen

Renovering Arga Snickaren – Anders Öfvergård – är tillbaka med nya sönderrenoverade hus och ihoplappade förhållanden att rusta upp och reda ut. Liksom i förra...

Vi byggde om allt själva!

Renovering När Julia Forsberg och hennes fästman Otto köpte huset trodde hon att de skulle vara klara med allt fix på tre månader. Om de var riktigt effektiva. Nu, 2,5 år senare, är de klara. Med nedervåningen. – Att restaurera har blivit en livsstil, säger Julia som här skriver om deras projekt.

Snickerboa blev fint kontor

Renovering Vår skribent Elisabet Broomé tröttnade på att ha inte ha en fast plats för skrivbordsarbetet därhemma. Här tipsar hon om hur en gammal snickerboa i...

Badrum i etage

Renovering Duschen ligger en trappa upp. Badrumsväggen är randig. Önskemålet var ett badrum med hotellkänsla, vilket för Klaus och Lene innebar stram stil med...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons