Annons

Perfekt badrum från start!

Renovering

Den tid du lägger ner på planering av ditt nya badrum har du igen flera gånger om. Här får du tips om vad du bör tänka på för att ditt drömbadrum ska bli skön verklighet.

Annons
Badkar. Ett generöst hörnbadkar eller ett praktiskt litet sittbadkar? Inbyggt eller fristående frontlöst? Utrymmet avgör. Materialvalet spelar också viss roll. Det klassiska karet i gjutmarmor behåller exempelvis glansen i många år genom sin slitstarka ytfininsh, samtidigt som materialet håller badvattnet varmt längre. Golv. Kakel och klinker är både slitstarkt och vackert. Våtrumsmatta är billigare och enklare att lägga, men samtidigt känsligare. Tappas något vasst kan det uppstå hål med risk för framtida fuktskada. Välj de robustare klinkerplattorna framför kakelplattor till golv. Golvvärme känns varmt och skönt. Golvet torkar snabbt och du slipper skrymmande element. Golvvärme fungerar särskilt bra tillsammans med klinker, sten, betonggolv och plastmattor. Väggar. Golv och väggar som utsätts för vattenspolning, även vattenspill eller utläckande vatten, ska ha ett vattentätt skikt. Skulle det uppstå hål i tätskiktet gäller det att skivorna därbakom håller måttet. Foto Gustavsberg.

Planera ytan. Tänk i zoner, tipsar badrumsplanerarna.

Badrummet är som mest upptaget morgon och kväll. Dela därför gärna in rummet i en spegelzon, en duschzon och en toalettzon.

Morgonruljansen vid spegelzonen flyter på bättre med stor spegel, två tvättställ, avställningsytor och gärna två eluttag.

Duschzonen återhämtar sig snabbare om den förses med bra frånluftsventilation och golvvärme som torkar golvet.

Toalettzonen får gärna vara avskärmad från de övriga, kanske med en mellanvägg. Eller satsa på två separata rum - ett för toalett och ett för bad.

Planera gärna badrummet i din dator, se till exempel www.vvsinfo.se eller www.ikea.com 

Färger. Ljusa färger gör att rummet upplevs som större. Ett lågt tak lyfter om ljus takfärg går ner lite på väggarna. Blankt tak och plattor lyfter också. Trendiga färger och mönster blir snabbt omoderna, milda naturfärger är mer tidlösa.

Dusch. En dusch är numera sällan bara ett vattenstril. En duschpanel som monteras på duschens vägg kan exempelvis bestå av takdusch, handdusch och powerjets.

Ventilation. Fukten efter duschen måste snabbt ventileras ut med en frånluftsfläkt. Ny luft måste kunna komma in via ett friskluftsintag under eller över badrumsdörren. Smidigast fungerar det med en fläkt med fuktstyrning. Fläkten bör monteras så högt upp som möjligt.

Förvaring. Planera in väl tilltagna lådor för toalettsaker, flaskor och toarullar, liksom skåp till handdukar och badlakan.

Golvbrunn. Den vanligaste skadan i småhus är läckage mellan golvbrunnen och golvets tätskikt. Sitter golvbrunnsskruvarna rätt? Sitter klämringen som den ska?

Även borrhål för handdukshängaren påverkar fuktskyddet. Täta sådana ingrepp med silikon. Vid minsta tecken på läcka, anlita en auktoriserad installatör.

Annons

Källor: Boverket, Björklund Arkitektkontor AB, Byggkeramikrådet, AB Svensk Våtrumskontroll, Plattsättningsentreprenörernas riksförbund (PER), Golvbranschens våtrumskontroll (GVK).


Toalett. Mest lättstädat är det med vägghängda modeller. Här kan vattencisternen antingen vara utanpåliggande eller placerad inne i väggen. Dubbelspolning, det vill säga halv- och helspolning, är praktiskt – tänk bara på att halvspolning kan orsaka stopp om du har gamla rör. Foto Ido. 

Tvättställ och blandare. Satsa på två tvättställ eller ett dubbelt för att undvika köbildning. Ett tvättställ med avställningsytor är också praktiskt. Blandaren har både en estetisk och en praktisk funktion. Kolla att blandaren är typgodkänd. Foto Ballingslöv.

Göra själv?

 • Försäkringsbolagen kräver att du utför arbeten i våtrum enligt de branschregler som gäller för att försäkringen ska ersätta eventuella skador.
 • Följ anvisningarna från Byggkeramikrådet och AB Svensk Våtrumskontroll (www.bkr.se och www.gvk.se). Beställ eller ladda hem Säkra Våtrum - GVKs Branschregler för tätskikt i våtrum. Se även VVS-branschens nya regler Branschregler Säker Vatteninstallation (www.sakervatten.se).
 • Rördragningar ska utföras av fackman. Fast elinstallation ska utföras av behörig elektriker.

Rekommenderade mått och regler

 • Gångutrymmena i badrummet bör vara minst 70 centimeter breda.
 • En dusch bör vara minst 65-70 centimeter i bredd och djup, helst 80 x 80.
 • Underskåp vid tvättställ bör ha 90 centimeter fri plats framför så att dörrar och lådor kan öppnas.
 • I anslutning till golvbrunnen bör golvlutningen i duschdelen eller motsvarande vara minst 1:150 för att säkerställa avrinning och högst 1:50 för att minska risken för olycksfall. Övriga golvytor bör luta mot golvavlopp.
 • Vid större ombyggnad ska man uppfylla Boverkets byggregler. Stäm av med din kommun, där du kan få goda råd och hjälp så att du inte bygger bort funktioner i andra rum.

Anlita hantverkare?

 • Be om referenser, kolla F-skattesedeln eller gör en F-skatteförfrågan hos Skatteverket. Kolla upp företaget hos kronofogdemyndigheten och Patent- och registreringsverket.
 • Ta reda på om hantverkaren är försäkrad (särskilt vid stora uppdrag).
 • Välj en auktoriserad installatör. Sådana hittar du hos Byggkeramikrådet och AB Svensk Våtrumskontroll.
 • Upprätta skriftligt avtal. I avtalet ska det framgå vad arbetet omfattar och vad det får kosta, hur lång tid det får ta och så vidare. Ta också med vad det innebär om något villkor skulle brytas, till exempel vad som gäller om arbetet försenas. Ladda ner avtalsformulär från Konsumentverkets webbplats.
 • Spara alla kvitton!
 • Kontakta ditt försäkringsbolag. Många bolag hjälper sina kunder att hitta hantverkare som uppfyller deras kvalitetskrav.
 • Svart arbetskraft avråder vi starkt ifrån. Nackdelarna överväger: Större risk för dåligt utfört arbete. Inga garantier. Eventuella skador täcks inte av hemförsäkringen. Avdrag medges inte för svartjobb om huset ska säljas. Du har ett arbetsgivaransvar även vid svartjobb ifall du anlitar en person.

8 december 2008

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Renovering
0

Från sliten bod till drömhus!

När gästerna behövde någonstans att sova renoverade Björn och Cecilia sin gamla bod – och resultatet blev magiskt!

0

Helhetslösning för din renovering

Har du flera renoveringsprojekt på gång och skulle vilja ha hjälp med en helhetsöversyn från flera olika hantverkare? Nu lanseras nya tjänsten Betterhom...

0

Så renoverar ni – utan att bråka!

Renovering = gräla med din partner? Inte om Pirre och Mackan får bestämma, här är deras bästa tips!

0

Miljösmart badrumsrenovering

Funderar du på att göra en badrumsrenovering? Passa då samtidigt på att tänka miljösmart. Här får du tips om badrumsrenovering.

2

Sätt fast en lös plugg

Du har borrat hål i väggen för en plugg, men när du trycker in pluggen upptäcker du att hålet är för stort och att pluggen sitter löst. Inga problem,...

0

Från jättestort till pyttelitet - Medium

Litet bad för många. På sju kvadratmeter ryms här allt vad ett badrum behöver: Dusch, badkar, dubbla tvättställ, en toalett och ett skötbord. Det kan...

0

Från jättestort till pyttelitet - Small

Allt får plats på 3 kvadrat! Att få in alla funktioner var inte lätt, men Ulrica och hennes familj lyckades till slut. Numera får till och med en tvättm...

0

Från jättestort till pyttelitet - Large

Stort badrum för hela familjen. Nytt hus och nytt badrum. Här fanns möjligheten att äntligen förverkliga sina drömmars badrum – med många funktioner.

2

Så planerar du badrummet

Att totalrenovera sitt badrum är ett stort projekt, och ofta relativt kostsamt. Med några goda råd i bakhuvudet undviker du dyrbara misstag och får det...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons