Annons

Inredarens eget badrum

Renovering

Oavsett om du ska bygga nytt badrum eller renovera det gamla är det mycket att tänka på. Här ger inredaren Ingela Rohnström sina bästa tips för ett badrum som både är funktionellt och anpassat för lyxiga och avkopplande stunder.

Annons

Ett badrum ska fungera i många år och trender och mode växlar snabbt. Välj därför en neutral färg som du tror att du kan trivas med ett bra tag framöver på kakel och golv. Starka accentfärger i form av accessoarer och textilier är mycket enklare att byta ut när du tröttnat.

Tänk lättskött

Välj gärna ett lättskött och slagtåligt material, särskilt på golvet. Allt för små plattor spricker lätt om du tappar något tungt. Tala med din kakelhandlare om du är osäker.

I det här badrummet är fogarna så smala som 2 mm. Detta för att det är snyggt och för att fogen ofta blir ful och missfärgad. Ju mindre fog desto lättare att hålla rent och det finns bra rengöringsmedel som är anpassat för fog.

Underlätta städningen i badrummet genom en golvbrunn med sil och en rengöringsvänlig wc, utan "skarvar". På bilden en wc-stol från IFÖ, prisbelönt av Svensk Form.

Undvik fukten

En fuktavkännande fläkt är värd sin vikt i guld i ett badrum. Eftersom fukten knappast bryr sig om lyset är tänt eller inte, är det lämpligt att inte koppla fläkten till strömbrytaren utan låta den gå på automatiskt vid behov. Golvvärme är också en bra fuktutdragare och är dessutom underbart att stå barfota på. En handdukstork motverkar fukt och gör badlakanen härligt varma.

Kommod på ditt sätt


Kommoder ser inte alltid ut som man vill. Kanske säljs endast en kommod som är anpassad till det handfat du valt, men det finns andra lösningar. Är du händig snickrar du en egen eller så kan du få hjälp av ett snickeri. Kanske vill du ha en frostad glasskiva eller en mosaikskiva med ben? Denna kommod är gjord i mahogny som är ett fukttåligt träslag. Två lådor och ett mittstycke som döljer avloppsrören. Oavsett vilket träslag du väljer gäller det att ytbehandla på rätt sätt för att ge tålighet mot fukten. En hög blandare tillåter en skurhink under - ett bra tips om du inte har ett funktionellt "tappställe". Handfatet heter Kvadrat och kommer från IFÖ, blandaren Inxx från Mora Armatur. Tandborstglas från Anna Petermann.

Inbyggt skåp i väggen


Ett inbyggt skåp sparar plats och kan med rätt konstruktion och fuktspärr dölja ett lönnfack! Detta har måtten 30x60 cm. En utanpåliggande list ramar in skåpet. Glashyllorna vilar i frästa spår och baksidan fästs efter att hyllorna är på plats. Det är viktigt att fuktspärra alla skarvar. Är du osäker ska du alltid anlita en auktoriserad plattsättare.

Annons

Spegel utan gräns


En spegelupphängning av det här slaget gör att du kan ha exakt hur stor eller liten spegel du vill. Knopparna borras in i kaklet och fuktspärras med silikon. Dessa heter Vola, pris cirka 870 kr/set, och finns bland annat på Kakelspecialisten. Vägguttag i mattborstat stål, Decofrost Interiors.

Badkarsfront i trä


Det är snyggt att bygga in badkaret, till exempel med kakel eller, som här, i mahogny. Här har man använt tre hela stycken som är fasade för att se ut som brädor. Styckena är limmade direkt på badkarsfronten och skruvade med stödskruv. Kanter och skarvar är fogade med fog i samma färg som träet. Sparkskyddet är lämnat fritt för att inte klämma fötter och tår i onödan.

Tänk på att fronten blir mycket tyngre inklädd - kolla att upphängningsanordningen klarar extra vikt.

En svängbar vägg i härdat glas är både snygg och enkel att torka av. Det finns både raka och välvda väggar, med knopp eller utan, för i stort sett alla kar.

Bra belysning


Ställbara, dimbara spotlighters ger ett bra funktionsljus som kan varieras. Spotlighters finns i många olika varianter och prisklasser. Dessa är i svartkrom och kommer från Sylvania Luminance. Musik i badrummet ger en känsla av lyx. Det finns i dag speciella högtalare som klarar fukten. De infällda högtalarna på bilden kommer från Bose.

Köpinformation:

Badrummet 08-667 10 22
Cocktail 08-642 07 40
Hemtex 033-20 69 00
Kakelspecialisten 08-686 00 31
Barbros Tyger 0171-46 72 30
Decofrost Interiors 0418-66 85 91
Anna Petermann 08-411 03 53
Svedbergs 0321- 53 30 00
Damixa 031-26 20 10
Mora Armatur 0250-940 00 

Foto Magnus Selander

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
17 februari 2003

0 Kommentarer

0

Skriv kontrakt med hantverkaren

Om du har en skriftlig överenskommelse med hantverkaren har du skydd i lagen om ni blir oense under arbetets gång eller efteråt. Skriv kontrakt med...

0

Riskabelt att anlita svartjobbare

Många frågor som kommer till redaktionen handlar om svart arbetskraft. Här har vår juridiska expert, Robert Kiejstut, sammanställt några risker du tar...

0

Bada, bubbla och basta

Elegant och sparsmakat, javisst. Men bastuns varma träpanel mjukar upp de strama marmorväggarna och kontrasterar också effektfullt mot de blålackade...

0

Ett hus utöver det vanliga

Många stadsbor drömmer om att flytta till ett hus på landet, men långt ifrån alla hittar sitt drömhus.

0

Renovering, restaurering eller om- och tillbyggnad

Har du planer på att renovera bör man tänka till ett slag och klargöra för sig själv vad det är man vill åstadkomma.

0

Barnens bästa i brunt

Badkar var ett måste, annars skulle barnen bli missnöjda. Dessutom ville man behålla 60-talskänslan i färg och form. Resultatet blev både stiltypiskt,...

0

Flott utan flis - budgetbadrum med lyxkänsla

Både väggar och golv går faktiskt att få fräscht utan kakel och klinker. I stället fräschar vi upp med mosaikdress. Allt under 10 000 kr!

0

Ljusa bad i Roslagen

Sjösten byggde detta bad. Ja – och en himla massa ljus. Det är som en gammaldags glasveranda, rummet har fem stora fönster som släpper in solljus för...

0

Litet tufft badrum

I alla inredningstidningar är badrummen enorma och superlyxiga. Men för de flesta av oss så är badrummet lite mindre. Minst sagt. Här visar vi ett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons