Annons

Hopplös källare blev lyxigt familjebad

Renovering

Vad gör man med ett hopplöst källarplan, där ytorna känns stela och betongaktiga?

Annons

Vad gör man med ett hopplöst källarplan, där ytorna känns stela och betongaktiga, och där kvadratmetrarna bara tycks bli en samlingsplats för stryktvätt och överblivna möbler?

Raija Karlsson och Staffan Åkerman från Skene satsade 85 000 kronor, och förvandlade en del av sin källare till ett ljuvlig badanläggning, med bubbelpool, bastu och relaxavdelning.

När familjen Karlsson/Åkerman köpte sin villa 1986 tyckte de först att den rymliga källaren var ett stort plus. Från att ha bott i en trång lägenhet, såg de möjligheter att breda ut sig. Dessutom rymde källaren en stor tvättstuga och ett par rymliga källarrum, samt ett rejält skafferi.

- Men skafferiet kunde vi aldrig använda till mat. Det låg placerat mellan pannrummet och bastun, och där var alldeles för varmt. Så vi använde det till målarfärg och överblivna tapeter istället.

Den lilla bastun och duschen i bortre källarplanet användes dock flitigt, åtminstone i början:

- Men så småningom blev det en spricka i plastmattan vid duschen. Och bastun blev med tiden ganska sliten och ofräsch. När vi sedan satte in en duschkabin i övervåningen, slutade vi använda den helt.

Nu stod stora delar av källaren outnyttjade i flera år. Tills en dag, när Raija började drömma om en ny bastu med dubbla duschar, bubbelpool och relaxmöbler?

- I februari började vi skissa på hur det skulle kunna bli. Vi satt vid köksbordet och gjorde ritningar, och blev osams flera gånger, berättar Staffan med glimten i ögat.

Överraskningar krävde tid

Till slut enades de och förvandlingen kunde börja. Staffan började riva ut allt det gamla - mellanväggar till matkällaren, golvmattor, väggbeklädnad, bastun, den gamla duschen. Det mesta arbetet räknade han med att göra själv.

- Vi hade skissat på att bli klara i maj, men den tidsplanen spräckte vi med god marginal. Först i oktober var alltihop klart att börja användas?

Annons

Under arbetets gång stötte Staffan på en mängd överraskningar, och fick tänka om. En gammal fuktskada i golvet vid bastun gav en del extrajobb. Likaså dubbelduschen, som inte alls blev så symmetrisk som man hade tänkt:

- När jag rev ut matkällaren, upptäckte jag att det stack upp en bergsknalle i ena hörnet. Och vi ville inte börja spränga. Så istället byggde jag in bergsknallen, och gjorde en kaklad hylla mellan duscharna att ställa schampo på. Det blev jättebra!

Dessutom fick elen dras om helt och hållet, och golvet fick höjas flera centimetrar på vissa ställen, för att lutningen mot de nya duscharna skulle bli rätt. Staffan hade heller inte räknat med det tidsödande cementeringsarbetet, som krävdes för att förbereda all väggkakling:

- Under den gamla väggbeklädnaden fanns bara lecastenar, som var slarvigt uppmurade. För att få en jämn yta fick jag putsa allihop, i flera omgångar. På vissa ställen krävdes 10 cm puts! Det tog en fruktansvärd tid, allting skulle ju torka mellan varven?

Idag är han glad att han lade ned så mycket möda på förarbetet. Resultatet har blivit över förväntan - gediget, praktiskt och ursnyggt! Det tål dessutom att användas flitigt, inte minst av familjens båda pojkar, Sebastian, 13, och Zacharias, 11.

- Innan fick man tjata på killarna att de skulle duscha. Nu hinner de knappt komma hem från skolan, innan de sätter på både bastu och bubbelbad. Och gärna ihop med kompisar!


En känsla av Medelhavet

Färgerna i det nya familjebadet går i grått, sand och natur, en lugn och harmonisk färgskala, som kan piggas upp av färgglada handdukar om man så vill.

- Jag ville att badet skulle kännas som en sandstrand, att man skulle få känslan av solsemester. Därför ville jag ha relaxdelen i sandfärg, och dusch- och baddelen i medelhavsturkos. Men den färgen på klinker kostade det dubbla. Så det fick bli sandfärgat i duschen också, berättar Raija.

Hela golvytan är klädd med stora grå golvklinker, ett arbete som gick både snabbt och lätt, enligt Staffan. Värre var det med väggarna, där de stora kaklen skulle sättas diagonalt.

- Det innebar att många plattor skulle skäras. Särskilt besvärlig blev den vägg där vi har en radiator och ett källarfönster. Där fick jag skära 40 plattor! Men som tur var hade jag köpt en elektrisk kakelskärare för att klara det jobbet. Och kaklingen var ganska kul, faktiskt, säger Staffan.

Längst ned mot golvet bryts det grå och sandfärgade av en liten dekormosaiklist i matchande färger, med inslag av svart. Väggarna i relaxavdelningen är klädda med träpanel, och sittmöbeln går i samma dämpade naturfärg. I taket sitter diskret belysning, i form av infällda spotlights. Eftersom belysningen skulle vara infälld fick taket sänkas 5 cm.

Behagligt ställbart ljus

Ljuset kan regleras och dämpas med hjälp av en dimmer. Dessutom slösar familjen gärna på stearinljus, både vid bubbelpoolen och i relaxavdelningen. En särskilt vacker detalj är ett par små blyinfattade fönstergluggar i väggen in mot bubbelbadet, där man gärna sätter ett par värmeljus:

- De där fönstren satt i ett gammalt skåp som stod i källaren när vi flyttade in. Vi slängde skåpet, men Raija ville spara de fina glasen. Och nu kom de till användning!

Totalt, inklusive möbler, har hela kalaset kostat familjen Karlsson/Åkerman cirka 85 000 kronor, men med tanke på att huset var ganska billigt i inköp (det kostade 1986 knappt 500 000:-), så känns den satsningen inte alls så betungande, menar familjen. Dessutom skulle badet blivit betydligt dyrare om inte Staffan gjort så mycket av jobbet själv.

- Det har sparat åtskilliga tusenlappar åt oss. Men jag skulle nog inte vågat mig på det, om inte svärfar hade varit snickare. Han har gett oss många goda råd, varenda gång vi stött på problem. Dessutom har jag gjort en del kaklingsarbete förut, och det underlättar, säger Staffan.

De tycker de fått mycket för pengarna, och ångrar inte satsningen en sekund:

- Detta är ju något som alla i familjen har glädje av, varje dag! Nu är det bara ett par detaljer som fattas - en liten TV, och ett kylskåp för kylda drycker. Raija tycker att kylskåpet ska vara inbyggt i bordet, så där har man något att fundera på. Men sedan är verket fullbordat!

Foto Leif Boström

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
13. juni 2002
 
Annons
Mer om Renovering
Medlems-
innehåll

Från sliten bod till drömhus!

Renovering När gästerna behövde någonstans att sova renoverade Björn och Cecilia sin gamla bod – och resultatet blev magiskt!

Helhetslösning för din renovering

Renovering Har du flera renoveringsprojekt på gång och skulle vilja ha hjälp med en helhetsöversyn från flera olika hantverkare? Nu lanseras nya tjänsten Betterhom...

Så renoverar ni – utan att bråka!

Renovering Renovering = gräla med din partner? Inte om Pirre och Mackan får bestämma, här är deras bästa tips!

Sätt fast en lös plugg

Renovering Du har borrat hål i väggen för en plugg, men när du trycker in pluggen upptäcker du att hålet är för stort och att pluggen sitter löst. Inga problem, det löser du lätt!

Från jättestort till pyttelitet - Medium

Renovering Litet bad för många. På sju kvadratmeter ryms här allt vad ett badrum behöver: Dusch, badkar, dubbla tvättställ, en toalett och ett skötbord. Det kan...

Från jättestort till pyttelitet - Small

Renovering Allt får plats på 3 kvadrat! Att få in alla funktioner var inte lätt, men Ulrica och hennes familj lyckades till slut. Numera får till och med en tvättm...

Perfekt badrum från start!

Renovering Den tid du lägger ner på planering av ditt nya badrum har du igen flera gånger om. Här får du tips om vad du bör tänka på för att ditt drömbadrum ska bli skön verklighet.

Från jättestort till pyttelitet - Large

Renovering Stort badrum för hela familjen. Nytt hus och nytt badrum. Här fanns möjligheten att äntligen förverkliga sina drömmars badrum – med många funktioner.

Så planerar du badrummet

Renovering Att totalrenovera sitt badrum är ett stort projekt, och ofta relativt kostsamt. Med några goda råd i bakhuvudet undviker du dyrbara misstag och får det...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons