Annons

Hopplös källare blev lyxigt familjebad

Renovering

Vad gör man med ett hopplöst källarplan, där ytorna känns stela och betongaktiga?

Annons

Vad gör man med ett hopplöst källarplan, där ytorna känns stela och betongaktiga, och där kvadratmetrarna bara tycks bli en samlingsplats för stryktvätt och överblivna möbler?

Raija Karlsson och Staffan Åkerman från Skene satsade 85 000 kronor, och förvandlade en del av sin källare till ett ljuvlig badanläggning, med bubbelpool, bastu och relaxavdelning.

När familjen Karlsson/Åkerman köpte sin villa 1986 tyckte de först att den rymliga källaren var ett stort plus. Från att ha bott i en trång lägenhet, såg de möjligheter att breda ut sig. Dessutom rymde källaren en stor tvättstuga och ett par rymliga källarrum, samt ett rejält skafferi.

- Men skafferiet kunde vi aldrig använda till mat. Det låg placerat mellan pannrummet och bastun, och där var alldeles för varmt. Så vi använde det till målarfärg och överblivna tapeter istället.

Den lilla bastun och duschen i bortre källarplanet användes dock flitigt, åtminstone i början:

- Men så småningom blev det en spricka i plastmattan vid duschen. Och bastun blev med tiden ganska sliten och ofräsch. När vi sedan satte in en duschkabin i övervåningen, slutade vi använda den helt.

Nu stod stora delar av källaren outnyttjade i flera år. Tills en dag, när Raija började drömma om en ny bastu med dubbla duschar, bubbelpool och relaxmöbler?

- I februari började vi skissa på hur det skulle kunna bli. Vi satt vid köksbordet och gjorde ritningar, och blev osams flera gånger, berättar Staffan med glimten i ögat.

Överraskningar krävde tid

Till slut enades de och förvandlingen kunde börja. Staffan började riva ut allt det gamla - mellanväggar till matkällaren, golvmattor, väggbeklädnad, bastun, den gamla duschen. Det mesta arbetet räknade han med att göra själv.

- Vi hade skissat på att bli klara i maj, men den tidsplanen spräckte vi med god marginal. Först i oktober var alltihop klart att börja användas?

Annons

Under arbetets gång stötte Staffan på en mängd överraskningar, och fick tänka om. En gammal fuktskada i golvet vid bastun gav en del extrajobb. Likaså dubbelduschen, som inte alls blev så symmetrisk som man hade tänkt:

- När jag rev ut matkällaren, upptäckte jag att det stack upp en bergsknalle i ena hörnet. Och vi ville inte börja spränga. Så istället byggde jag in bergsknallen, och gjorde en kaklad hylla mellan duscharna att ställa schampo på. Det blev jättebra!

Dessutom fick elen dras om helt och hållet, och golvet fick höjas flera centimetrar på vissa ställen, för att lutningen mot de nya duscharna skulle bli rätt. Staffan hade heller inte räknat med det tidsödande cementeringsarbetet, som krävdes för att förbereda all väggkakling:

- Under den gamla väggbeklädnaden fanns bara lecastenar, som var slarvigt uppmurade. För att få en jämn yta fick jag putsa allihop, i flera omgångar. På vissa ställen krävdes 10 cm puts! Det tog en fruktansvärd tid, allting skulle ju torka mellan varven?

Idag är han glad att han lade ned så mycket möda på förarbetet. Resultatet har blivit över förväntan - gediget, praktiskt och ursnyggt! Det tål dessutom att användas flitigt, inte minst av familjens båda pojkar, Sebastian, 13, och Zacharias, 11.

- Innan fick man tjata på killarna att de skulle duscha. Nu hinner de knappt komma hem från skolan, innan de sätter på både bastu och bubbelbad. Och gärna ihop med kompisar!


En känsla av Medelhavet

Färgerna i det nya familjebadet går i grått, sand och natur, en lugn och harmonisk färgskala, som kan piggas upp av färgglada handdukar om man så vill.

- Jag ville att badet skulle kännas som en sandstrand, att man skulle få känslan av solsemester. Därför ville jag ha relaxdelen i sandfärg, och dusch- och baddelen i medelhavsturkos. Men den färgen på klinker kostade det dubbla. Så det fick bli sandfärgat i duschen också, berättar Raija.

Hela golvytan är klädd med stora grå golvklinker, ett arbete som gick både snabbt och lätt, enligt Staffan. Värre var det med väggarna, där de stora kaklen skulle sättas diagonalt.

- Det innebar att många plattor skulle skäras. Särskilt besvärlig blev den vägg där vi har en radiator och ett källarfönster. Där fick jag skära 40 plattor! Men som tur var hade jag köpt en elektrisk kakelskärare för att klara det jobbet. Och kaklingen var ganska kul, faktiskt, säger Staffan.

Längst ned mot golvet bryts det grå och sandfärgade av en liten dekormosaiklist i matchande färger, med inslag av svart. Väggarna i relaxavdelningen är klädda med träpanel, och sittmöbeln går i samma dämpade naturfärg. I taket sitter diskret belysning, i form av infällda spotlights. Eftersom belysningen skulle vara infälld fick taket sänkas 5 cm.

Behagligt ställbart ljus

Ljuset kan regleras och dämpas med hjälp av en dimmer. Dessutom slösar familjen gärna på stearinljus, både vid bubbelpoolen och i relaxavdelningen. En särskilt vacker detalj är ett par små blyinfattade fönstergluggar i väggen in mot bubbelbadet, där man gärna sätter ett par värmeljus:

- De där fönstren satt i ett gammalt skåp som stod i källaren när vi flyttade in. Vi slängde skåpet, men Raija ville spara de fina glasen. Och nu kom de till användning!

Totalt, inklusive möbler, har hela kalaset kostat familjen Karlsson/Åkerman cirka 85 000 kronor, men med tanke på att huset var ganska billigt i inköp (det kostade 1986 knappt 500 000:-), så känns den satsningen inte alls så betungande, menar familjen. Dessutom skulle badet blivit betydligt dyrare om inte Staffan gjort så mycket av jobbet själv.

- Det har sparat åtskilliga tusenlappar åt oss. Men jag skulle nog inte vågat mig på det, om inte svärfar hade varit snickare. Han har gett oss många goda råd, varenda gång vi stött på problem. Dessutom har jag gjort en del kaklingsarbete förut, och det underlättar, säger Staffan.

De tycker de fått mycket för pengarna, och ångrar inte satsningen en sekund:

- Detta är ju något som alla i familjen har glädje av, varje dag! Nu är det bara ett par detaljer som fattas - en liten TV, och ett kylskåp för kylda drycker. Raija tycker att kylskåpet ska vara inbyggt i bordet, så där har man något att fundera på. Men sedan är verket fullbordat!

Foto Leif Boström

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
13 juni 2002
 
Annons
Mer om Renovering
Medlems-
innehåll

Från sliten bod till drömhus!

Renovering När gästerna behövde någonstans att sova renoverade Björn och Cecilia sin gamla bod – och resultatet blev magiskt!

Krönika Annika Marklund: Vi bor i ett stort arkiv

Renovering Vårt hus fyller hundratio nästa år. Man borde nästan fira. Byggår: 1901. Så stod det i annonsen.

Sätt fast en lös plugg

Renovering Du har borrat hål i väggen för en plugg, men när du trycker in pluggen upptäcker du att hålet är för stort och att pluggen sitter löst. Inga problem,...

Baertlings färgbad - ett konstfullt dopp

Renovering Med mosaik, standardporslin och inspiration från konstnären Olle Baertlings måleri skapades detta sprakande färgstarka badrum.

Rofyllt i vitt och svart

Renovering Genom det avlånga fönstret ovan badkaret syns himlen hela dagen. Det är det allra bästa. Men det lyxigaste är att detta badrum bara är för mamma och...

Arga snickaren väcker villaägarna ur renoveringsdrömmen

Renovering Arga Snickaren – Anders Öfvergård – är tillbaka med nya sönderrenoverade hus och ihoplappade förhållanden att rusta upp och reda ut. Liksom i förra...

Vi byggde om allt själva!

Renovering När Julia Forsberg och hennes fästman Otto köpte huset trodde hon att de skulle vara klara med allt fix på tre månader. Om de var riktigt effektiva. Nu, 2,5 år senare, är de klara. Med nedervåningen. – Att restaurera har blivit en livsstil, säger Julia som här skriver om deras projekt.

Snickerboa blev fint kontor

Renovering Vår skribent Elisabet Broomé tröttnade på att ha inte ha en fast plats för skrivbordsarbetet därhemma. Här tipsar hon om hur en gammal snickerboa i...

Badrum i etage

Renovering Duschen ligger en trappa upp. Badrumsväggen är randig. Önskemålet var ett badrum med hotellkänsla, vilket för Klaus och Lene innebar stram stil med...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons