Annons

Hantverksjobbet - svart, vitt eller på egen hand?

Renovering

Vi i Villa har pratat med några husägare om värdet att ta hjälp av hantverkare.

Annons

Dyrt att anlita hantverkare för husreparationer och ombyggnader? När man tittar på timtaxorna kan det kännas avskräckande. Men ser man till att jobben ofta går fort och blir väl utförda kanske ändå utbytet för pengarna är gott.

- Jag är inte så praktiskt lagd, då är det bra med erfarna hantverkare som kan föreslå bra lösningar. Min erfarenhet är att vanligt folk överskattar den egna förmågan att klarar reparationer och jobb i hus och trädgård.
Kurt Johannesson, professor i retorik, boende i Uppsala, har haft villa sedan början av 70-talet. Det har blivit en hel del ombyggnader och reparationer genom åren, med tiden alltmer med hjälp av yrkeshantverkare, när han insåg att han det fanns en del att vinna.

När Kurt var nybliven villaägare, var han tämligen optimistisk om sin skaparkraft med hammare, såg och spik. Han dristade sig till att uppföra en uteplats i trädgården, men den blev inte så fulländad som han hade hoppats på.

- Jag lyckades till hälften, är hans egen beskrivning. Räddningen blev att han hittade en duktig snickare.

- Jag har haft en sådan tur som hittat en så suverän snickare. Han kommer alltid med kloka förslag hur reparationerna ska utföras.

Snickaren fick bygga om taket på den självbyggda uteplatsen. Och Kurt tycker det modifierade taket blev mycket bättre.

- Snickaren var verkligen värd pengarna, också genom att han arbetade så mycket snabbare än om jag hade gjort jobbet.

- Dessutom tänker han ekonomiskt, frågar alltid om jag har gamla bräder eller isolering liggande, innan han sticker iväg och köper.

De här snickaruppdragen kostar givetvis en del för Kurt och hans fru May. Men Kurt tycker det är värt pengarna. Det svider inte så mycket, eftersom han har god inkomst och barnen är utflugna. Så har det fortsatt genom åren. Kurt har hört av sig till sin snickare när behov uppstått. Han har nästan blivit som en vän till familjen Johannesson. Kurt uppskattar snickaren för att han så lätt finner på praktiska lösningar.

- Det är verkligen en styrka att känna en sådan hantverkare, säger han.
Kurt nämner att hans svåger har liknande goda erfarenheter. Han anlitade en entreprenör för att ställa i ordning sin trädgård.

- Det borde jag också gjort.

Annons

Vilsam semester och färre misstag

- Att själv byta vindskivor hade nog tagit en vecka av min semester. Nu fixade snickarproffset det på en dag för drygt 3000 kr, säger Lasse Ringdahl i Nyköping.

Fixa själv på fritid och spara pengar? Eller lätta på plånboken och anlita en hantverkare? För Lasse har valet ibland blivit ta hjälp av en yrkeshantverkare när något skall fixas i villan. Åtminstone för mer komplicerade jobb. Att det blivit så har flera skäl. Lasse har en hygglig lön och familjen har en god ekonomi. Han har ofta långa arbetsdagar och tycker tid är en bristvara. Dessutom är han är måttligt road av att snickra, måla och fixa med huset.

- Om man inte tycker det är roligt att snickra, är det ofta en stor vinst att anlita hantverkare. Man får tid över till annat, sammanfattar han. Som exempel berättar han hur det gick till, när han för några år sedan skulle byta villans vindskivor och en tvärbjälke på balkongen. Till att börja med funderade han att försöka själv, men insåg snart att det fanns fördelar med en snickare. Snickaren var där en arbetsdag, och Lasse själv assisterade som hantlangare. Slutnotan hamnade på drygt 3 000 kr inklusive material, vilket han tycker var väl använda pengar.

- Oj, vilken valuta jag fick för mina pengar, utbrister han. Har man en hygglig lön tycker jag man ibland bör överväga hantverkare.

Lasse försöker uppskatta hur lång tid det skulle ha tagit för honom själv att fixa vindskivorna och tvärbjälken.

- Först hade jag behövt fundera ut hur man gör. Kanske genom att fråga grannar. Och skulle man ta reda på vilketvirke som behövs. Sedan hyra en kärra och köpa virke. Och så måla vindskivorna. Dessutom skulle det bli en besvärlig montering eftersom taket är brant.

- Det hade nog tagit en vecka av bästa semestertid, tror han.
Lasse framhåller också att arbete utfört av en yrkeshantverkare minskar riskerna för misstag.

- Jag vet med mig att det lätt blir fel, kanske man kapar virket fel, eller inte monterar det riktigt.

Gärna utan kvitto...

En yrkeshantverkare kostar kanske kring 250 kr/tim. Dyrt tycker många privatpersoner, och försöker pressa priset genom att hitta någon som göra tjänsten utan kvitto. Vi i Villa har kontaktat några målerifirmor. Främst de mindre får ofta förfrågningar om svarta jobb.

- De flesta privatkunder vill ha utan kvitto, säger en man som driver målerifirma i Gnesta ihop med en kompanjon.

Men han vill vara seriös och köra vitt. Följaktligen tackar de nej till mängder av jobb. Under sommaren är det ändå tillräckligt med jobb, men under vintern är det tunnare.

- De som vill betala tycks främst vara folk från Stockholm som har gott om pengar, säger han.

En målarmästare i Norrköping, med ett par anställda, ger en liknande beskrivning. Visserligen har de mest företagskunder, men det blir några privatkunder varje år.

- När privatkunderna hör av sig vill de ofta köra svart. Men sådana jobb vill jag inte ha, säger ägaren.

En ensamföretagare i Vadstena bekräftar:
- Önskemål om kvittolöst är inget ovanligt. Det är vedertaget att anlita hantverkare svart. Det finns inom alla samhällsskick, inte bara bland dem som har minst pengar.

Vi kontaktar större målerifirmor med flera anställda. Där säger man också klart ifrån att svartjobb inte är deras marknad. Något som kunderna också förstått, för de får inte sådana förfrågningar. Där säger man att det är de små, ensamföretagarna som erbjuds svartjobben. Troligen görs många av de kvittolösa jobben på fritiden av anställda målare.

Man tar vissa risker när man anlitar svarta hantverkare:

* Risk att behöva stå för obetalda arbetsgivareavgifter.
* Inga formella garantier.
* Risk att behöva stå för ersättning vid arbetsskada.
* Vid skada i hemmet, måste man ha kvitto som bevisar att man skött underhållet. Annars finns risk att försäkringsbolaget ger mindre pengar i ersättning.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

7 oktober 2002

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Renovering
0

Från sliten bod till drömhus!

När gästerna behövde någonstans att sova renoverade Björn och Cecilia sin gamla bod – och resultatet blev magiskt!

0

Helhetslösning för din renovering

Har du flera renoveringsprojekt på gång och skulle vilja ha hjälp med en helhetsöversyn från flera olika hantverkare? Nu lanseras nya tjänsten Betterhom...

0

Så renoverar ni – utan att bråka!

Renovering = gräla med din partner? Inte om Pirre och Mackan får bestämma, här är deras bästa tips!

2

Sätt fast en lös plugg

Du har borrat hål i väggen för en plugg, men när du trycker in pluggen upptäcker du att hålet är för stort och att pluggen sitter löst. Inga problem,...

0

Från jättestort till pyttelitet - Medium

Litet bad för många. På sju kvadratmeter ryms här allt vad ett badrum behöver: Dusch, badkar, dubbla tvättställ, en toalett och ett skötbord. Det kan...

0

Från jättestort till pyttelitet - Small

Allt får plats på 3 kvadrat! Att få in alla funktioner var inte lätt, men Ulrica och hennes familj lyckades till slut. Numera får till och med en tvättm...

0

Perfekt badrum från start!

Den tid du lägger ner på planering av ditt nya badrum har du igen flera gånger om. Här får du tips om vad du bör tänka på för att ditt drömbadrum ska...

0

Från jättestort till pyttelitet - Large

Stort badrum för hela familjen. Nytt hus och nytt badrum. Här fanns möjligheten att äntligen förverkliga sina drömmars badrum – med många funktioner.

2

Så planerar du badrummet

Att totalrenovera sitt badrum är ett stort projekt, och ofta relativt kostsamt. Med några goda råd i bakhuvudet undviker du dyrbara misstag och får det...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons