Annons

Hantverksjobbet - svart, vitt eller på egen hand?

Renovering

Vi i Villa har pratat med några husägare om värdet att ta hjälp av hantverkare.

Annons

Dyrt att anlita hantverkare för husreparationer och ombyggnader? När man tittar på timtaxorna kan det kännas avskräckande. Men ser man till att jobben ofta går fort och blir väl utförda kanske ändå utbytet för pengarna är gott.

- Jag är inte så praktiskt lagd, då är det bra med erfarna hantverkare som kan föreslå bra lösningar. Min erfarenhet är att vanligt folk överskattar den egna förmågan att klarar reparationer och jobb i hus och trädgård.
Kurt Johannesson, professor i retorik, boende i Uppsala, har haft villa sedan början av 70-talet. Det har blivit en hel del ombyggnader och reparationer genom åren, med tiden alltmer med hjälp av yrkeshantverkare, när han insåg att han det fanns en del att vinna.

När Kurt var nybliven villaägare, var han tämligen optimistisk om sin skaparkraft med hammare, såg och spik. Han dristade sig till att uppföra en uteplats i trädgården, men den blev inte så fulländad som han hade hoppats på.

- Jag lyckades till hälften, är hans egen beskrivning. Räddningen blev att han hittade en duktig snickare.

- Jag har haft en sådan tur som hittat en så suverän snickare. Han kommer alltid med kloka förslag hur reparationerna ska utföras.

Snickaren fick bygga om taket på den självbyggda uteplatsen. Och Kurt tycker det modifierade taket blev mycket bättre.

- Snickaren var verkligen värd pengarna, också genom att han arbetade så mycket snabbare än om jag hade gjort jobbet.

- Dessutom tänker han ekonomiskt, frågar alltid om jag har gamla bräder eller isolering liggande, innan han sticker iväg och köper.

De här snickaruppdragen kostar givetvis en del för Kurt och hans fru May. Men Kurt tycker det är värt pengarna. Det svider inte så mycket, eftersom han har god inkomst och barnen är utflugna. Så har det fortsatt genom åren. Kurt har hört av sig till sin snickare när behov uppstått. Han har nästan blivit som en vän till familjen Johannesson. Kurt uppskattar snickaren för att han så lätt finner på praktiska lösningar.

- Det är verkligen en styrka att känna en sådan hantverkare, säger han.
Kurt nämner att hans svåger har liknande goda erfarenheter. Han anlitade en entreprenör för att ställa i ordning sin trädgård.

- Det borde jag också gjort.

Annons

Vilsam semester och färre misstag

- Att själv byta vindskivor hade nog tagit en vecka av min semester. Nu fixade snickarproffset det på en dag för drygt 3000 kr, säger Lasse Ringdahl i Nyköping.

Fixa själv på fritid och spara pengar? Eller lätta på plånboken och anlita en hantverkare? För Lasse har valet ibland blivit ta hjälp av en yrkeshantverkare när något skall fixas i villan. Åtminstone för mer komplicerade jobb. Att det blivit så har flera skäl. Lasse har en hygglig lön och familjen har en god ekonomi. Han har ofta långa arbetsdagar och tycker tid är en bristvara. Dessutom är han är måttligt road av att snickra, måla och fixa med huset.

- Om man inte tycker det är roligt att snickra, är det ofta en stor vinst att anlita hantverkare. Man får tid över till annat, sammanfattar han. Som exempel berättar han hur det gick till, när han för några år sedan skulle byta villans vindskivor och en tvärbjälke på balkongen. Till att börja med funderade han att försöka själv, men insåg snart att det fanns fördelar med en snickare. Snickaren var där en arbetsdag, och Lasse själv assisterade som hantlangare. Slutnotan hamnade på drygt 3 000 kr inklusive material, vilket han tycker var väl använda pengar.

- Oj, vilken valuta jag fick för mina pengar, utbrister han. Har man en hygglig lön tycker jag man ibland bör överväga hantverkare.

Lasse försöker uppskatta hur lång tid det skulle ha tagit för honom själv att fixa vindskivorna och tvärbjälken.

- Först hade jag behövt fundera ut hur man gör. Kanske genom att fråga grannar. Och skulle man ta reda på vilketvirke som behövs. Sedan hyra en kärra och köpa virke. Och så måla vindskivorna. Dessutom skulle det bli en besvärlig montering eftersom taket är brant.

- Det hade nog tagit en vecka av bästa semestertid, tror han.
Lasse framhåller också att arbete utfört av en yrkeshantverkare minskar riskerna för misstag.

- Jag vet med mig att det lätt blir fel, kanske man kapar virket fel, eller inte monterar det riktigt.

Gärna utan kvitto...

En yrkeshantverkare kostar kanske kring 250 kr/tim. Dyrt tycker många privatpersoner, och försöker pressa priset genom att hitta någon som göra tjänsten utan kvitto. Vi i Villa har kontaktat några målerifirmor. Främst de mindre får ofta förfrågningar om svarta jobb.

- De flesta privatkunder vill ha utan kvitto, säger en man som driver målerifirma i Gnesta ihop med en kompanjon.

Men han vill vara seriös och köra vitt. Följaktligen tackar de nej till mängder av jobb. Under sommaren är det ändå tillräckligt med jobb, men under vintern är det tunnare.

- De som vill betala tycks främst vara folk från Stockholm som har gott om pengar, säger han.

En målarmästare i Norrköping, med ett par anställda, ger en liknande beskrivning. Visserligen har de mest företagskunder, men det blir några privatkunder varje år.

- När privatkunderna hör av sig vill de ofta köra svart. Men sådana jobb vill jag inte ha, säger ägaren.

En ensamföretagare i Vadstena bekräftar:
- Önskemål om kvittolöst är inget ovanligt. Det är vedertaget att anlita hantverkare svart. Det finns inom alla samhällsskick, inte bara bland dem som har minst pengar.

Vi kontaktar större målerifirmor med flera anställda. Där säger man också klart ifrån att svartjobb inte är deras marknad. Något som kunderna också förstått, för de får inte sådana förfrågningar. Där säger man att det är de små, ensamföretagarna som erbjuds svartjobben. Troligen görs många av de kvittolösa jobben på fritiden av anställda målare.

Man tar vissa risker när man anlitar svarta hantverkare:

* Risk att behöva stå för obetalda arbetsgivareavgifter.
* Inga formella garantier.
* Risk att behöva stå för ersättning vid arbetsskada.
* Vid skada i hemmet, måste man ha kvitto som bevisar att man skött underhållet. Annars finns risk att försäkringsbolaget ger mindre pengar i ersättning.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

07 oktober 2002
 
Annons
Mer om Renovering
Medlems-
innehåll

Från sliten bod till drömhus!

Renovering När gästerna behövde någonstans att sova renoverade Björn och Cecilia sin gamla bod – och resultatet blev magiskt!

Krönika Annika Marklund: Vi bor i ett stort arkiv

Renovering Vårt hus fyller hundratio nästa år. Man borde nästan fira. Byggår: 1901. Så stod det i annonsen.

Sätt fast en lös plugg

Renovering Du har borrat hål i väggen för en plugg, men när du trycker in pluggen upptäcker du att hålet är för stort och att pluggen sitter löst. Inga problem,...

Baertlings färgbad - ett konstfullt dopp

Renovering Med mosaik, standardporslin och inspiration från konstnären Olle Baertlings måleri skapades detta sprakande färgstarka badrum.

Rofyllt i vitt och svart

Renovering Genom det avlånga fönstret ovan badkaret syns himlen hela dagen. Det är det allra bästa. Men det lyxigaste är att detta badrum bara är för mamma och...

Arga snickaren väcker villaägarna ur renoveringsdrömmen

Renovering Arga Snickaren – Anders Öfvergård – är tillbaka med nya sönderrenoverade hus och ihoplappade förhållanden att rusta upp och reda ut. Liksom i förra...

Vi byggde om allt själva!

Renovering När Julia Forsberg och hennes fästman Otto köpte huset trodde hon att de skulle vara klara med allt fix på tre månader. Om de var riktigt effektiva. Nu, 2,5 år senare, är de klara. Med nedervåningen. – Att restaurera har blivit en livsstil, säger Julia som här skriver om deras projekt.

Snickerboa blev fint kontor

Renovering Vår skribent Elisabet Broomé tröttnade på att ha inte ha en fast plats för skrivbordsarbetet därhemma. Här tipsar hon om hur en gammal snickerboa i...

Badrum i etage

Renovering Duschen ligger en trappa upp. Badrumsväggen är randig. Önskemålet var ett badrum med hotellkänsla, vilket för Klaus och Lene innebar stram stil med...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons