Hantverkshjälp med renoveringen?

Följ de här råden, så är chansen större att du blir nöjd med din hantverkshjälp!


Vänd dig till ett arkitektkontor eller en av byggbranschens projektörer om du ska bygga till eller göra en mer omfattande renovering. Foto: Hans Björkman.

Behöver du bygglov? Ta kontakt med kommunen! Foto: Börje Frykenstam.

Vem väljer jag?
Innan du bestämmer dig för att ta det lägsta anbudet bör du göra en extra koll av just det företaget. Be om referenser, ta kontakt med ett par beställare och be att få komma och titta på hur jobben där är utförda. Fråga då också om vilka personliga erfarenheter de fick av hantverkaren, om allt klaffade, löften och tidsplaner hölls och om man städade upp efter sig.

Har anbudsgivaren F-skattebevis eller jobbar han svart? Är det fråga om svartjobb kan du i slutändan åka på såväl skatter och sociala avgifter som skadestånd om en olycka inträffar under arbetets gång – du räknas nämligen då som arbetsgivare. Blir arbetet så illa utfört att du vill begära ersättning eller rättelse får du inte heller något rättsskydd.

Förbered dig

Vad du än ska göra, förbered dig noga. Ta reda på fakta om de produkter som finns på marknaden – pris, material, kvalitet och installationsmöjligheter. Hör med byggfirmor och -varuhus, läs annonser, artiklar i tidningarna, skicka efter broschyrer och kataloger. Tala med vänner och bekanta eller yrkesfolk du känner till om deras erfarenheter, kanske de kan rekommendera en bra hantverkare som de själva har goda erfarenheter av. Också anställda på byggvaruhusen samt VVS-, golv- och köksföretag etc kan ge dig många goda råd, liksom den litteratur du hittar på biblioteket eller hos fackbokhandeln.

Ta kontakt med kommunen och ta reda på om du behöver bygglov. Gäller det en om- eller tillbyggnad måste du kunna förse hantverkaren med konstruktionsritningar och beskrivningar, gärna också broschyrer, klipp o d för de produkter och konstruktioner du vill ska ingå – dessa kan ingå som bilagor till ett kommande avtal.

Vet du precis vad som ska göras kan du begära anbud från några firmor du kan tänka dig att anlita. Ska du ge dig på en tillbyggnad eller mer omfattande renovering bör du vända dig till ett arkitektkontor eller en av byggbranschens projektörer. Du får räkna med att en kalkyl kostar kring tusenlappen eller mer.

Du kan inte få anbud per telefon, hantverkaren måste komma och titta på vad som ska göras, och sedan ska du ha ett skriftligt besked – godta inte ett muntligt. Momsen ska vara inräknad. Precis allt ska ingå i arbetet, annars blir det lätt missförstånd och extra kostnader som resultat.
Skulle det skilja mycket mellan anbuden är det bäst du kontrollerar att ingen missat något, reserverat sig eller ändrat på dina förutsättningar. ”Likvärdiga” produkter bör du kontrollera och godkänna innan du bestämmer dig. Titta också på hur länge anbudet gäller och ta reda på när arbetet kan bli utfört – och när det kan vara klart.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar