Annons

Från ladugård till modern villa

Renovering

Antalet små jordbruk minskar stadigt och en hel del ladugårdar står och förfaller. Så behöver det inte vara. Caroline och Leif Johansson har förvandlat höloft och foderrännor till 160 kvadratmeter villaidyll.

Annons

Då och nu. Det är stora förändringar som den gamla ladan har genomgått.

Förr var det verksamhet på gården som ligger i Od i Herrljunga kommun i Västergötland. Gården bestod av en numera nedlagd kvarn, boningshus och en lada kring en damm för bad på sommaren och skridskor på vintern. Det är den gamla ladan som Caroline och Leif har byggt om.

Två bröder drev kvarnen under 1950- och 1960-talen. När de lade ner verksamheten köpte Leif Johanssons morfar och morbror gården för att ha som sommarbostad. Sedan dess har Leifs föräldrar tagit över och de bor numera permanent i boningshuset.

Det är ett jättejobb de har gjort med ladan, Caroline och Leif. Men de har fått lön för mödan. Det rymliga lantköket var tidigare fähus, rännet bredvid är hall och vardagsrum i ljusa färger. I stället för utgödsling är det vackra fönster med utsikt över dammen och där gödselhögarna tidigare legat är det numera en stor altan.

- Det är nästa projekt. Vi skall glasa in den för att kunna utnyttja den större del av året. Men det är inte lätt att hitta material, vi vill ju inte ha vanliga moderna skjutfönster. Det måste passa in, säger Leif Johansson.


På andra våningen har ett underbart rum skapats i den öppna hallen. Här tillbringar Caroline, Alma, Leif och sju veckor gamla Melker den mesta av tiden.

Hade det inte varit för hans morfar hade de aldrig fått idén till ombyggnaden. Morfadern började bygga om ladan på 1970-talet. Tanken var att det skulle bli som en besöksstuga för barn och barnbarn.

- Men det har aldrig varit så renoverat att det bott någon här, säger Leif.

Själva blev de klara för två år sedan. Då hade de renoverat i två år, med betydligt mer jobb än de förväntat. De började ett par veckor innan första barnet, dottern Alma, föddes.

- Vi gick här och rev. Dagen innan hon föddes var vi också här, jag kunde inte ens böja mig efter saker på golvet, säger Caroline.

Annons

Någon erfarenhet av att renovera hus hade de inte. Leif driver en Ica-butik och Caroline är grundskollärare. Ändå gjorde de det mesta av arbetet själva.

- Man lärde sig oerhört mycket på det, säger Caroline. Jag kan rekommendera andra att göra så här för det är kul.

Det är lätt att se det roliga i efterhand. Från början trodde de att de kunde behålla mer av den gamla ladugården och det som Leifs morfar hade gjort. Så blev det inte, mycket av ladugården var dåligt och de upptäckte efter hand att de ville ha andra lösningar än vad Leifs morfar hade påbörjat.


Den gamla kvarnen får stå värd för högtidsfester, kräftskivor och vara förråd. Eftersom det är så mycket backigt runt gården är det också här som Alma lär sig cykla.

Det skulle visa sig bli mycket fritid som gick åt. Leif är alltid ledig onsdagar och helger, samtliga gick åt under de två åren.

- Om någon bjöd på kalas en lördagseftermiddag var det aldrig roligt. Bara att åka och behöva titta på saker till huset, saker som vi kanske inte köpte, kändes som bortkastade dagar, säger Leif.

- Sedan var jag mammaledig och Alma var bra på att sova på eftermiddagarna. Det gjorde att vi fick gjort mycket, säger Caroline.


Finsågad panel i taket och möbler från auktioner och antikbodar ger det tidigare höförrådet en ny karaktär.

I kvarnen mals ingenting längre. Men den erbjuder en stor festlokal där dottern Alma har firat dop och både Leif och Caroline har haft jämna-års-fester.

För att utnyttja kvarnen har Leifs föräldrar satt dit turbin och motor för att utvinna el för eget bruk. Det hjälper naturligtvis till att hålla nere priset elräkningen något, men så mycket pengar har det ändå inte sparat.

- Det betalar nog inte ens investeringen, utan är mer som en kul grej. Sedan är det ju helt "grön" el, säger Leif.

Att genomföra en renovering som Leif och Caroline har gjort innebär inte att det blir en billigare villa. Mellan 800 000 och 900 000 har det kostat, men då ingår också att de borrade 140 meter för bergvärme och vatten.

- Jag tror att det hade blivit samma summa om vi puttat ned huset och satt upp ett nytt, säger Leif. När man kommer till kök och badrum springer kostnaderna i väg.

I stället är det andra värden som gäller: att de har byggt om själva, att ingen har ett likadant och alla vinklar, vrår och speciallösningar.


Ett framtida projekt blir att bygga en bastu vid dammstranden nedanför huset. Men först skall altanen glasas in.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 april 2004
 
Annons
Mer om Renovering

Helhetslösning för din renovering

Renovering Har du flera renoveringsprojekt på gång och skulle vilja ha hjälp med en helhetsöversyn från flera olika hantverkare? Nu lanseras nya tjänsten Betterhome.

Så renoverar ni – utan att bråka!

Renovering Renovering = gräla med din partner? Inte om Pirre och Mackan får bestämma, här är deras bästa tips!

Miljösmart badrumsrenovering

Renovering Funderar du på att göra en badrumsrenovering? Passa då samtidigt på att tänka miljösmart. Här får du tips om badrumsrenovering.

Sätt fast en lös plugg

Renovering Du har borrat hål i väggen för en plugg, men när du trycker in pluggen upptäcker du att hålet är för stort och att pluggen sitter löst. Inga problem, det löser du lätt!

Från jättestort till pyttelitet - Medium

Renovering Litet bad för många. På sju kvadratmeter ryms här allt vad ett badrum behöver: Dusch, badkar, dubbla tvättställ, en toalett och ett skötbord. Det kan...

Från jättestort till pyttelitet - Small

Renovering Allt får plats på 3 kvadrat! Att få in alla funktioner var inte lätt, men Ulrica och hennes familj lyckades till slut. Numera får till och med en tvättm...

Perfekt badrum från start!

Renovering Den tid du lägger ner på planering av ditt nya badrum har du igen flera gånger om. Här får du tips om vad du bör tänka på för att ditt drömbadrum ska bli skön verklighet.

Från jättestort till pyttelitet - Large

Renovering Stort badrum för hela familjen. Nytt hus och nytt badrum. Här fanns möjligheten att äntligen förverkliga sina drömmars badrum – med många funktioner.

Så planerar du badrummet

Renovering Att totalrenovera sitt badrum är ett stort projekt, och ofta relativt kostsamt. Med några goda råd i bakhuvudet undviker du dyrbara misstag och får det...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons