Annons

Från ladugård till modern villa

Renovering

Antalet små jordbruk minskar stadigt och en hel del ladugårdar står och förfaller. Så behöver det inte vara. Caroline och Leif Johansson har förvandlat höloft och foderrännor till 160 kvadratmeter villaidyll.

Annons

Då och nu. Det är stora förändringar som den gamla ladan har genomgått.

Förr var det verksamhet på gården som ligger i Od i Herrljunga kommun i Västergötland. Gården bestod av en numera nedlagd kvarn, boningshus och en lada kring en damm för bad på sommaren och skridskor på vintern. Det är den gamla ladan som Caroline och Leif har byggt om.

Två bröder drev kvarnen under 1950- och 1960-talen. När de lade ner verksamheten köpte Leif Johanssons morfar och morbror gården för att ha som sommarbostad. Sedan dess har Leifs föräldrar tagit över och de bor numera permanent i boningshuset.

Det är ett jättejobb de har gjort med ladan, Caroline och Leif. Men de har fått lön för mödan. Det rymliga lantköket var tidigare fähus, rännet bredvid är hall och vardagsrum i ljusa färger. I stället för utgödsling är det vackra fönster med utsikt över dammen och där gödselhögarna tidigare legat är det numera en stor altan.

- Det är nästa projekt. Vi skall glasa in den för att kunna utnyttja den större del av året. Men det är inte lätt att hitta material, vi vill ju inte ha vanliga moderna skjutfönster. Det måste passa in, säger Leif Johansson.


På andra våningen har ett underbart rum skapats i den öppna hallen. Här tillbringar Caroline, Alma, Leif och sju veckor gamla Melker den mesta av tiden.

Hade det inte varit för hans morfar hade de aldrig fått idén till ombyggnaden. Morfadern började bygga om ladan på 1970-talet. Tanken var att det skulle bli som en besöksstuga för barn och barnbarn.

- Men det har aldrig varit så renoverat att det bott någon här, säger Leif.

Själva blev de klara för två år sedan. Då hade de renoverat i två år, med betydligt mer jobb än de förväntat. De började ett par veckor innan första barnet, dottern Alma, föddes.

- Vi gick här och rev. Dagen innan hon föddes var vi också här, jag kunde inte ens böja mig efter saker på golvet, säger Caroline.

Annons

Någon erfarenhet av att renovera hus hade de inte. Leif driver en Ica-butik och Caroline är grundskollärare. Ändå gjorde de det mesta av arbetet själva.

- Man lärde sig oerhört mycket på det, säger Caroline. Jag kan rekommendera andra att göra så här för det är kul.

Det är lätt att se det roliga i efterhand. Från början trodde de att de kunde behålla mer av den gamla ladugården och det som Leifs morfar hade gjort. Så blev det inte, mycket av ladugården var dåligt och de upptäckte efter hand att de ville ha andra lösningar än vad Leifs morfar hade påbörjat.


Den gamla kvarnen får stå värd för högtidsfester, kräftskivor och vara förråd. Eftersom det är så mycket backigt runt gården är det också här som Alma lär sig cykla.

Det skulle visa sig bli mycket fritid som gick åt. Leif är alltid ledig onsdagar och helger, samtliga gick åt under de två åren.

- Om någon bjöd på kalas en lördagseftermiddag var det aldrig roligt. Bara att åka och behöva titta på saker till huset, saker som vi kanske inte köpte, kändes som bortkastade dagar, säger Leif.

- Sedan var jag mammaledig och Alma var bra på att sova på eftermiddagarna. Det gjorde att vi fick gjort mycket, säger Caroline.


Finsågad panel i taket och möbler från auktioner och antikbodar ger det tidigare höförrådet en ny karaktär.

I kvarnen mals ingenting längre. Men den erbjuder en stor festlokal där dottern Alma har firat dop och både Leif och Caroline har haft jämna-års-fester.

För att utnyttja kvarnen har Leifs föräldrar satt dit turbin och motor för att utvinna el för eget bruk. Det hjälper naturligtvis till att hålla nere priset elräkningen något, men så mycket pengar har det ändå inte sparat.

- Det betalar nog inte ens investeringen, utan är mer som en kul grej. Sedan är det ju helt "grön" el, säger Leif.

Att genomföra en renovering som Leif och Caroline har gjort innebär inte att det blir en billigare villa. Mellan 800 000 och 900 000 har det kostat, men då ingår också att de borrade 140 meter för bergvärme och vatten.

- Jag tror att det hade blivit samma summa om vi puttat ned huset och satt upp ett nytt, säger Leif. När man kommer till kök och badrum springer kostnaderna i väg.

I stället är det andra värden som gäller: att de har byggt om själva, att ingen har ett likadant och alla vinklar, vrår och speciallösningar.


Ett framtida projekt blir att bygga en bastu vid dammstranden nedanför huset. Men först skall altanen glasas in.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 april 2004

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Renovering
0

Från sliten bod till drömhus!

När gästerna behövde någonstans att sova renoverade Björn och Cecilia sin gamla bod – och resultatet blev magiskt!

0

Helhetslösning för din renovering

Har du flera renoveringsprojekt på gång och skulle vilja ha hjälp med en helhetsöversyn från flera olika hantverkare? Nu lanseras nya tjänsten Betterhom...

0

Så renoverar ni – utan att bråka!

Renovering = gräla med din partner? Inte om Pirre och Mackan får bestämma, här är deras bästa tips!

2

Sätt fast en lös plugg

Du har borrat hål i väggen för en plugg, men när du trycker in pluggen upptäcker du att hålet är för stort och att pluggen sitter löst. Inga problem,...

0

Från jättestort till pyttelitet - Medium

Litet bad för många. På sju kvadratmeter ryms här allt vad ett badrum behöver: Dusch, badkar, dubbla tvättställ, en toalett och ett skötbord. Det kan...

0

Från jättestort till pyttelitet - Small

Allt får plats på 3 kvadrat! Att få in alla funktioner var inte lätt, men Ulrica och hennes familj lyckades till slut. Numera får till och med en tvättm...

0

Perfekt badrum från start!

Den tid du lägger ner på planering av ditt nya badrum har du igen flera gånger om. Här får du tips om vad du bör tänka på för att ditt drömbadrum ska...

0

Från jättestort till pyttelitet - Large

Stort badrum för hela familjen. Nytt hus och nytt badrum. Här fanns möjligheten att äntligen förverkliga sina drömmars badrum – med många funktioner.

2

Så planerar du badrummet

Att totalrenovera sitt badrum är ett stort projekt, och ofta relativt kostsamt. Med några goda råd i bakhuvudet undviker du dyrbara misstag och får det...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons