Arga snickaren väcker villaägarna ur renoveringsdrömmen

Arga Snickaren – Anders Öfvergård – är tillbaka med nya sönderrenoverade hus och ihoplappade förhållanden att rusta upp och reda ut. Liksom i förra säsongen kliver Anders in i havererade hem där snickarglädjen har försvunnit och orken tagit slut. Med sitt raka och ärliga sätt ställer han utbrända hemmafixare mot väggen och tvingar dem att inse faktum – att de måste börja samarbeta eller släppa taget om hammaren och lämna över till proffsen.


<!– –>

Se filmklipp från Arga snickaren på Vi i Villas Webb-TV! Klicka här!

Arga snickaren är en väckarklocka för villaägarna som gått sig förlorade i inredningsdrömmarnas paradis. Han kräver totalt engagemang av både kvinna och man i familjen, för det är fortfarande männen som oftast står med hela ansvaret och hela det dåliga samvetet när renoveringen kör fast.

Efter att ha träffat otaliga familjer som satt sig rejält i klistret med sina renoveringar delar nu Anders ut sina bästa tips för att få till en lyckad renovering, med en lycklig relation i behåll!

– Det som oftast brister är planeringen eller samarbetet, säger han. Och då går det åt helvete med relationen, om man aldrig har tid för familjen utan bara jobbar på renoveringen blir det skuld, dåligt samvete och konflikter, säger Anders Öfvergård.

Fem råd från Anders

1. Planera – Sätt er ner tillsammans och planera hela bygget tillsammans! Båda måste veta vad som händer och vad som ska göras. Gå igenom vad ni klarar och vad ni inte klarar, och självklart, börja inte med alla projekt samtidigt utan ta ett rum i taget.

2. Samarbeta – Man behöver inte vara två som skruvar i samma skruv, men när man jobbar med varsin sak i samma rum, det är då det går fort. Oavsett vem som jobbar mest med renoveringen måste båda vara delaktiga och glöm inte att prata med varandra om vad ni gör!

3. Låt den andra göra fel – Det är oftast en som är bättre på att snickra och renovera. Det betyder inte att den andra inte ska göra något. Den som är händigast måste låta den andra göra själv och göra fel. Svara på frågor, men hjälp inte till. Om båda kommer upp i samma nivå och lär sig hur en renovering går till, då kommer det gå undan!

4. Var ärlig med tiden – Om ni tror att det tar två dagar, ta det gånger tre så kommer ni närmare sanningen. Fundera igenom hur mycket tid ni har att lägga på renoveringen. Kom ihåg att vi inte är några supermänniskor, vi ska hinna med arbete och barnen också. Det är oftast värt att ta in hantverkare på några av projekten så får ni lite mer tid med barnen istället.

5. Prioritera! – Vad är egentligen viktigast att få klart först? Många flyttar in i ett ofärdigt hus och då måste man börja med det som är viktigast för att ni ska kunna bo drägligt i huset. Börja i ena änden av huset och jobba er igenom, om man börjar i flera ändar samtidigt blir det ändå alltid ett hem med ett ofärdigt byggkaos mitt i.

 

I tio nya avsnitt under hösten kan du följa Anders när han hjälper bland annat familjen som bygger ett 500 kvadratmeter slott, men själva bor på 30 eftersom de, efter nio år, fortfarande inte har blivit klara med mer. Eller familjen som bor i ett hus fullständigt angripet av hussvamp.

I säsongens första avsnitt osm sänds den 7 oktober kl 20.00 i Kanal5 får vi se ett exempel på en man som påbörjat alla projekt samtidigt, Jan-Olov i Järfälla. Han och sambon Kina har redan separerat en gång på grund av renoveringen, men som försöker igen, i ett nytt hus. När nu det nya huset är i renoveringskaos med rum utan tak, svamp som växer i duschen och livsfarliga elsladdar som hänger ut ur väggen i barnens rum är relationen på väg åt precis samma håll en gång till.

Skolor från Arga snickaren på viivilla.se!

Arga snickaren gör inte allt själv. Han har även duktiga medarbetare. På Vi i Villas Webb-TV kan du se Evas målarskola, Manges snickarskola och Robbans spackeskola.

Klicka här för att komma till filmerna!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar