Pyssla om huset i sommar

Visst är det skönt med sommar och ledighet - men inte kan man bara lata sig. Här får du en bra checklista över sommarens husfixar-jobb.


Visst är det skönt med sommar och semesterledighet – men inte kan man bara ligga där i hängmattan och lata sig. Har man ett hus – har man också ansvar för att det ska må bra. Och vissa arbeten kan bara göras på sommaren. Här får du en bra checklista över sommarens husfixar-jobb.

Visst vore det väl trevligt om hela familjen kunde hjälpa till med underhållet i sommar! Eller?

Vem vill måla huset, gräva i trädgården eller byta värmesystemet dagarna före jul? Så varför inte passa på att planera in några ordentliga arbetsdagar på huset nu i sommar. Det är ju faktiskt så att man för en gångs skull blir rikligt belönad för sin arbetsinsats. På kort sikt en arbetsglädje över att ha gjort något vettigt – alldeles själv. På längre sikt så ökar det faktiskt husets värde – den dag man nu ska sälja det. Bättre förräntning än för aktier i alla fall!

Därför har vi på Vi i villa gjort en liten lathund till er som ska jobba med huset. Och det är följande checklista för alla semesterlediga som förstår den sanna glädjen med att jobba hemma. Checklistan gäller huvudsakligen utomhusarbeten och går från husets högsta punkt till dess lägsta.

Skorsten

Klättra upp på taket, på ett förnuftigt och säkert sätt. Kontrollera hur skorstenen egentligen ser ut på nära håll. Sotningen av rökpiporna (om man eldar med olja eller ved) har ju sotaren ansvar för – men hur är det med allt det andra?

Längst upp på skorstenstoppen ligger en krans av betong med hål för de olika piporna. Kransen ska naturligtvis vara hel – tänk om något föll ner på taket från den här klumpen! Vart går de olika piporna?

Gör en enkel skiss över hur de ligger och loda ned i piporna först. Genom att mäta hur djupt lodet går innan det tar i botten förstår man om man kommit till andravåningen, bottenvåningen eller källaren. Be någon lyssna där nere och ropa ned i piporna – så får du reda på vart piporna går. Det kan vara bra att veta den dag man vill installera en extra kamin eller kakelugn i huset.

Rensa pipor och kanaler

När du ändå håller på med dessa pipor och kanaler. Passa på att rensa ur dem i alla ventilöppningar nere i huset. Det kommer att förbättra ventilationen.

Med tiden blir de nämligen fulla av sand från den vittrande skorstenen – blandat med gamla fågelfjädrar och pinnar. Tag bort ventilgallret i rummet – och stå med en hink under öppningen. Raka ut allt du kommer åt. Det sista kan dammsugas bort.

Kolla murbruket mellan tegelstenarna i skorstenen. Har det delvis vittrat bort kan det vara dags att foga om med nytt murbruk. Eller kanske behöver hela skorstenstoppen muras om. Planera in det arbetet till nästa år i så fall – för det gör man varken snabbt eller ensam.

Kontrollera plåten

Plåtskoningen kring skorstenen är jätteviktig. Det här är en av husets svaga punkter – mötet mellan skorstenen och trätaket. Plåten skall absolut vara tät och får inte vara försvagad av rostangrepp. Som kommer på all plåt med tiden.

Sådana här jobb utföres enbart av fackmän – det är inte för en vanlig husägare med hovtång i handen att försöka bocka till en plåt som skall passa!

Finns det en taklucka brukar den också vara gjord i plåt, liksom rör-genomgångar upp på taket för expansionskärlet och luftningen till avloppet. Som naturligtvis skall vara hela.

Den som inte vill rensa taket från mossa med högtryckspruta, eller vågar sig upp på taket för att handskrubba bort mossan, kan använda en förlängd stålborste och stå på en stege mot taket.

Taket

Det här är bland det viktigaste att sköta om på hela huset. Är inte taket tätt kan man fundera på till vilken lägenhet man skall flytta inom kort! Kolla därför att all takbeläggning är hel – vare sig det är tegel, papp eller plåttak. Inga felaktigheter kan tolereras här överhuvudtaget.

Det som är galet måste omedelbart åtgärdas – för priset är mycket högt för det som är fel. Det visar sig först som mörkt trä på insidan taket – vilket sedan kommer att ruttna och släppa in vatten till resten av huset. (Mer om takreparationer kan du läsa om i nästa nummer som kommer den 13-14 juni)

Bort med mossan

Har du tegeltak skall detta vara rent och fritt från mossa. Risken är annars att mossan binder så mycket fukt till teglet att det kommer att frostsprängas under vintern.

Mossa sätter sig gärna på betongpannor – som får skuras rena för hand eller tas bort med högtryck. Men akta er när ni går på taket. Betongtak ”sandar” gärna och blir hala att gå på. Det är mycket lätt att tappa fotfästet – så använd lämplig skyddsutrustning.

Läkt och papp

När man är på taket så ska man ta upp några takpannor för att se hur det ser ut under pannorna. Gamla hus kan ha kilovis med rester av gamla fågelbon och annat organiskt material som inte har där att göra. Dessa sopas bort. Takpannorna ligger på läkter – tunna trälister i ett rutmönster. Man kallar dessa ströläkt och bärläkt. Eftersom de är så tunna kommer de att multna med tiden.

Det gör också den underlagspapp som ligger under läkterna. Denna papp har till uppgift att ta hand om eventuellt vattenläckage som kommer in under takpannorna. Och så blir det varje år det snöar eller regnar – och blåser samtidigt. Det är klart att allt vatten inte fångas upp av takpannorna!

Takpappen åldras från sidorna – även nedsidan och inåt. När man således lyfter bort några takpannor för att kunna se en del av taket kan man bedöma både takpapp och läkter. Det är kanske vart 50:e år som man behöver lägga om hela taket. Är takpannorna av god kvalitet kan dessa återanvändas.

Vindskivor

Längst ut vid gavlarna finns det vindskivor på taket. Ovansidan av dessa är naturligtvis extremt mycket utsatta för väder och vind. De skall målas regelbundet – eller kläs in med täckande plåt. Och när du ändå är på taket – har du någon takstege monterad för sotaren? Kolla dess infästning i så fall.

Hängrännor och stuprör

Hängrännorna och stuprören har till uppgift att ta hand om allt det vatten som kommer på ditt tak. Och det blir åtskilliga tusen liter per år. Har du tid över kan du räkna på det här. Tag årsmedelbörden regn multiplicerad med din takyta – och häpna över hur mycket vatten det blir. Som då skall ledas bort av dina enkla rännor och rör. Så se till att dessa är hela och inte fyllda med löv och skräp. Annars fungerar ju inte ditt regnvattensystem!

Och passa på att gå ut på tomten en sån där riktigt jätteregning sommardag. Se om hängrännorna är rätt monterade. Fångar de verkligen upp allt regnvatten? Och kan stuprören svälja allt det här vattnet? För det är väl inte stopp nere i marken nånstans? Det blir till att gräva och rensa rören i marken annars! Faktiskt ett ganska svettigt och smutsigt arbete. Men nödvändigt – om man måste.

Fasaden

Det här kan alla redan. Har man en flagnande fasad måste man skrapa, olja in och måla om. Det var den sommaren. Om du misstänker att det blir en sådan sommar i år, får du goda råd och tips i nästa nummer, som kommer 13-14 juni.

Fönster

Ofta ett dåligt samvete. Spruckna rutor, flagande färg och kitt som fallit bort. Det går inte att jobba på plats utan fönstren måste demonteras. Täta igen fönsterhålet med ett frigolitstycke som du sågat till. Det blir inte riktigt lika mörk som om du gjort en ersättninglucka i trä. Lyft bort fönstret och ordna till en anständig arbetsplats nånstans. För tyvärr – det här kommer att ta tid. Fönsterrutorna skall demonteras, träet skrapas rent och oljas in, fönstren tillbaka, stiftas och kittas fast. Och sen måla, måla, måla.

Hur många sidor finns det på ett fönster? Jag bara frågar. Det är fler än man tror. Och färgen skall torka och torka. Så det här kommer att ta tid. Men är också lite avkopplande mitt i semestern. Lyssna på P1 och försök att vara lite livsfilosof. Resultatet kommer att bli en klar förbättring jämfört med hur det var innan.

Fönsterfoder och markiser

Till fönstren hör också fönsterfodren runtomkring. De skall vara täta och målade. Och har du markiser som blivit gröna av alger? De går att demontera och köra i tvättmaskinen. Lite vattenavstötande impregnering försvinner nog – men visst blir det bättre!

Grunden

Det är klart att en grund skall vara hel och utan sprickor. Och kolla växtligheten nära grunden och huset. Växter är nog bra – men dom får ju inte klänga på huset eftersom dom binder fukt. Och ha inga träd alltför nära huset.

Grenar kan slå i sönder taket – och rötterna kan spränga granitsten när dom fått växa tillräckligt länge! Så håll trädgården på behörigt avstånd från ditt hus.

Inomhusjobb

Inomhus kan man vara på vintern tycker jag. Men det finns ett par saker man kan göra som är typiska sommarjobb.

Isolering

Det ena handlar om isolering. Kolla nu så att det finns bra tätningslister kring innerbågarna i husets fönster. Det dämpar buller utifrån och hjälper till att behålla värmen inomhus när det är kallt och blåsigt ute.

Det samma gäller husets isolering på vinden. Värme stiger ju uppåt så det är klart att det är här som den största isoleringsinsatsen skall göras. Rulla ut isoleringsmattor i trossbotten på vinden. Men se till så att inte luftcirkulationen hindras så att luften på vinden blir stillastående. Det är jättefarligt och kan leda till mögel – eller rötangrepp.

Värmesystemet

Det andra sommarjobbet inomhus handlar också om energi. Hur mår pannan i källaren och radiatorerna i rummen egentligen? Är det något som behöver bytas eller justeras?

Nu menar jag inte bara vanlig sotning av pannan eller byte av oljemunstycke, utan mer krävande arbeten. De som kan inneböra att hela vattensystemet i pannan måste tappas ur. Och som har en naturlig konsekvens i att värmesystemet inte fungerar alls under den här arbetsperioden. Håll med om att det är lättare att vara utan värme i huset under sommaren än under vintern! Och se till att få det här gjort medan det är rimligt varmt ute.

Glöm inte fritidshuset

Den här texten gäller främst det ordinarie vinterhuset. Men i tillämpliga delar gäller detta naturligtvis också alla fritidshus, gäststugor, garage, uthus, hönshus eller vad du nu har. Får du akuta frågeställningar under sommaren kan du vända dig till internetversionen av denna tidning på adress: viivilla.se som tar emot byggnadsvårdsfrågor.

Jag skall försöka besvara alla frågor jag får där så gott jag hinner. Men jag har tre gamla hus att ta hand om den här sommaren – och minst en dag skall jag ha ledigt och dörja makrill när den går till i fjorden.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar