I Marias trädgård hittar man medelhavsväxter av olika slag. Bild: Jenny Olsson 1/7
Maria hade länge drömt om att bygga ett pomeranhus på sin tomt. Bild: Jenny Olsson 2/7
När hösten kommer plockar Maria in alla medelhavsväxter och exotiska växter i pomeranhuset för vi... Bild: Jenny Olsson 3/7
I och runtomkring pomeranshuset har Maria citrusträd av olika slag för både visning och försäjning. Bild: Jenny Olsson 4/7
Myrten och citronverbena är växter som går bra att vinterförvara. Bild: Jenny Olsson 5/7
När Maria skulle bygga pomeranhuset sökte hon bygglov och även tillstånd från länsantikvariet eft... Bild: Jenny Olsson 6/7
Hemma hos Maria hittar man citrusträd av olika slag, här är ett litet Kumquatsträd med många små ... Bild: Jenny Olsson 7/7

Vinterförvara växterna i ett pomeranshus

Lusthus och friggebodar

Vinterförvara växter gör trädgårdsdesignern Maria Bremefors i ett pomeranhus som hon har byggt, en trädgårdsdröm som hon länge haft.
- Pomeranhuset är en plats att trivas och umgås på men också en plats för övervintring av mina medelhavsväxter, säger hon.

Annons

Maria Bremefors bor i Ljusdal, Hälsingland. Hon jobbar sedan flera år som trädgårdsdesigner och har byggt upp en egen fantastisk trädgård med medelhavsväxter av olika slag. I hennes trädgård hittar man slätt stenmjöl med någon rugge av lavendel eller isop samt örter och perenner. Och mitt bland allt finns många vackra sittplatser.

Trädgården är ruffig men har ändå stil och ordning. Maria byggt många gångar och skapat höjdskillnader i form av murar med vackra träd och växter intill. En bit in i trädgården hittar man fruktträd och en ljuv
körsbärslund med sittplats under trädet. Trädgården är välplanerad och strukturerad samtidigt som den känns som en lättsam plats med utrymme för liv och umgänge.

Berätta en trädgårdshistoria

Efter det att Maria hade byggt upp sin trädgård kom drömmen om ett pomeranhus. Något som hon blivit inspirerad av genom sina resor i Italien.

- Jag inspirerades av den gamla limonaian vid Villa Gamberiana utanför Florens i Italien. Limonaia är den italienska benämningen för övervintring av citrusväxter, säger Maria. 

Under vintern påbörjades byggnationen och i våras förverkligades hennes dröm då huset stod klart. Till pomeranshuset som är 45 kvm krävdes bygglov och även tillstånd från länsantikvariet.

- Min tomt är kulturmärkt och därför behövde jag även söka tillstånd därifrån. Dessutom sökte jag också förhandsbesked för grannarnas samtycke, säger Maria.

Pomeranhuset har en inriktning på medelhavsmiljöer där visning och försäljning av medelhavsväxter, örter och perenner varvas med trädgårdsevent, kurser och utställningar.

- Med pomeranhuset vill jag berätta trädgårdshistoria och att varje besökare ska få en ny upplevelse.

Vinterförvaring av växter

Förutom att pomeranhuset ska vara en plats att umgås på och kunna ta del av den medelhavsinspirerande miljön ska det också vara en plats för att skydda växterna. Pomeranhuset ger möjlighet att kunna förvara dem i en gynnsam miljö även under vinterhalvåret.

Utanför pomeranhuset visar och säljer Maria olika sorters citrusträd, olivträd och mycket annat som påminner om en medelhavsmiljö. När hösten kommer plockar Maria in citrusväxterna i pomeranhuset och förvarar dem i krukor och kärl tills det är dags att plocka ut dem på våren igen.

I pomeranhuset ska växterna stå en bit upp från golvet. Maria använder sig av pallar eller liknande. När växterna inte vinterförvaras men står inne i huset är det viktigt att de får tillräckligt med ljus.

- Trappstegshyllor är att föredra inne i pomeranshuset då små plantor kan stå överst på hyllan medan högre växter kan stå längre ner, säger Maria.

Annons

Bara några plusgrader

När växterna står i vila under vintern behöver de varken mycket ljus eller värme men blir det alltför kallt klarar sig inte växterna. Några plusgrader måste det vara inne i huset för att medelhavsväxterna ska överleva. 

- Jag brukar försöka ha runt tio graderC vintertid då jag också har exotiska växter som papegojblomma, säger Maria.

För att det inte ska bli alltför kallt så har Maria installerat en gjutgärnskamin i huset som hon eldar i vid behov.

När man förvarar växterna i huset ska man inte ställa dem för tätt då det kan bli fukt som kan bidra till ohyra. Det bästa är att försöka hålla det luftigt omkring växternas kronor.

- Om det blir ont om plats kan man klippa olivkronorna, oliver kan nämligen beskäras när som helst på året säger Maria.

Så förvaras växterna bäst i pomeranhus:

* Ställ växterna luftigt så det inte bildas fukt som kan leda till ohyra.
* Använd trappsteg så de större växterna kan stå längre ner och mindre
plantor längre upp.
* Vid förvaring av medelhavsväxter bör temperaturen inte understiga några plusgrader.
* Har man även exotiska växter bör temperaturen inte gå under tio plusgrader.

Så här är pomeranshuset uppbyggt:

En gjuten isolerad sula istället för platta. Golvet är isolerat med ett lager lecakulor och på det stående högkant marktegel.

Stommen är murad av isolerad lecasten. Takkrönet är formgjutet liksom de 21 taktassarna som sluter om krönet.

Fönstren består av isolerglas från SP fönster och är alla öppningsbara.

I pomeranhuset finns en gjutgärnskamin med en skorsten som är dragen invändigt.

15 augusti 2012

0 Kommentarer

1

Attefallshus – kostnader och regler

Ska du bygga attefallshus, kanske som extrabostad eller funktionell ­komplementbyggnad? Här är en guide till allt du behöver veta, från kostnader till...

0

Bädda för gästerna i boden

Sommar och gästande släktingar och vänner står på tröskeln. Men var gör man av mormor, brorsan eller kompisarna om man inte har ett gästrum? Har du en...

0

Friggebodens moderna modeller

I januari 2008 kan friggeboden växa från tio till femton kvadratmeter. Inför en stundande bodboom kan vi konstatera att den lilla timrade drömmen har...

0

"Hur isolerar jag friggeboden?"

Hur går man tillväga för att isolera en friggebod på rätt sätt? Vår expert Roger Nyström guidar dig till vilken typ av isolering du ska använda, och...

2

Förslag om större friggebod

Regeringen föreslår att friggeboden ska växa från 15 till 20 kvadratmeter. Redan den 12 december ska boverkets uppdrag redovisas.

0

Nya regler för friggeboden

Friggeboden får vara större efter årsskiftet. I de nya reglerna har också begränsningen av hur många bodar man kan ha tagits bort.

1

Friggebod fixar mer plats

Behövs lite extra utrymme? En friggebod kan vara svaret på din önskan, oavsett om du behöver ett praktiskt förråd eller ett läckert lusthus.

1

Friggebod - välj rätt bland friggebodarna

Att välja friggebod kan vara svårt. Ska den friggeboden vara till som gäststuga, vedbod eller bastu? För en friggebod under tio kvadrat behövs inget...

1

Muminhus för små mumintroll!

Lekstugan byggdes som ett muminhus. Nu har lekstugan blivit en liten attraktion i norska Löten. Se hur Rita och Stian Stenvågs byggde ett muminhus till...