Så väljer du rätt friggebod

Vävstuga, tonårsrum eller kanske en skrivarlya? Friggeboden har många användningsområden. Sedan den ökade i storlek har både marknaden och möjligheterna exploderat. Senaste trenden är modulbyggen som du själv kan sätta ihop som du önskar för ett unikt utseende.


<!– –>Ända sedan 1979 har friggeboden haft en särskild plats i våra hjärtan. Och det är inte underligt med tanke på hur många användningsområden detta bygglovsbefriade lilla minifolkhem har. Allt från den vanliga gäststugan eller redskapsboden till ateljé, bastu och hemmakontor. För tre år sedan växte dessutom ”friggan” med femtio procent till 15 kvadratmeter. En storleksökning som gett många nya möjligheter att utnyttja boden.

De klassiska knuttimrade stugorna är fortfarande populära på marknaden, men trenden går alltmer mot renare linjer och stugor med mer modernt uttryck. I dag ökar efterfrågan på de riktigt strikta funkisfriggebodarna och bodar med raka linjer och mycket fönster. Och vi vill gärna köpa vår friggebod så färdig som möjligt. Prefabricerade moduler som sätts upp på två dagar är mer populärt än lösvirke. Men trots att många föredrar prefab vill vi gärna kunna sätta vår egen prägel på boden. Det har friggebodsjätten Jabo anammat och säljer numera bodar som kommer i 14 element som du kan sätta ihop som du själv önskar. Samma bod kan ha från ett till fyra fönster, en eller två dörrar och så vidare. Trenden visar också att vi gärna lägger lite mer pengar på vår friggebod i dag än för tio år sedan. Kanske ett resultat av att man med de 15 kvadratmetrarna kan få ut så mycket mer av sin lillstuga än tidigare.

Rätt bod för rätt person

Vilken stuga man väljer är förstås både en budget- och en smakfråga. Du kan få en byggsatsvariant som du själv bygger ihop från grunden för omkring 25 000 kronor. Lägger du på en nolla kan du få ett arkitektritat minihus färdigt att tas i bruk samma dag som det anländer på tomten. Däremellan är spannet brett och det bästa rådet för den som går i friggebodstankar är att göra en grundlig research av utbudet både på nätet och på bygghandelns utställningar.

Oavsett vilken friggebod du väljer är det viktigt att titta på konstruktionen. Är stugan rejält byggd, av bra material och med korrekta dimensioner? Har den tvåglasfönster som ingår i priset? En billigare friggebod kan snabbt rusa iväg om man måste köpa till exempelvis fönster, lås, handtag och spik.

Trots att möjligheterna blivit fler med den utökade storleken finns det fortfarande vissa regler man bör ha koll på. Takhöjden får till exempel inte överstiga tre meter. Du får inte heller placera friggeboden närmare tomtgränsen än 4,5 meter, utan grannens tillstånd. Bor du nära vatten måste du kolla upp strandskyddet. Normalt gäller 100 meter från stranden, men det finns undantag och då krävs tillstånd av länsstyrelsen enligt miljöbalken. För att dra el till stugan behöver du inte göra någon bygganmälan, däremot om du vill dra in vatten, avlopp eller eldstad i huset. En bygganmälan gör du helt enkelt genom att skicka in en blankett till kommunen. Drar du in så vatten tänk på att isolera rören och gärna också stugan så att du inte står med frusna rörledningar när frosten knäpper till.

Med allt detta i åtanke är det bara att ge sig ut och leta efter den ultimata friggeboden för just dina behov och din plånbok!

Marknadsöversikt:

Här är några friggebodsnyheter för alla plånböcker.

Bra stugor för den något mindre budgeten:

En friggebod med takterrass

 

Vad sägs om ett mysigt ”extrarum” på taket till friggeboden? Med Malin 15 från Lönnelids industrier www.lonnelidindustri. com kan du välja till en härlig solterass på taket med räcke och spiraltrappa i galvaniserat stål. Ett skönt sätt att få ytterligare ett ”rum” under soliga dagar och kvällar. Den sprillans nya friggeboden har en fasad av liggande z-panel och två stora fönster samt glasad dörr. Förutom takterrasspaketet finns det även isolerpaket som tillval.

Pris i grundutförande: ca 34 000 kronor för 15m2.

En tvårummare på 15 kvadrat

 

Från Ekenässtugan, www.ekenasstugan.se, kommer Topasen, en välplanerad liten tvårummare i lite stramare stil. På bara femton kvadratmeter ryms både sovrum och pentry/hall. Bara fantasin sätter gränser för hur man ska utnyttja de två rummen. Den vinklade utformningen gör att du kommer bort från det klassiska friggebodsutseendet och får lite mer riktigt hus för pengarna. Som tillval kan du till exempel få isolering, hängrännor, stuprör, snickarglädje eller en värmande kamin.

Pris i grundutförande: 39 900 kronor för 15 m2.

Bygg ihop som du vill och få en unik frigga

 

Nya Tranemo är en friggebod med färdiga väggsektioner av stående funkispanel. Den levereras i 14 moduler, varav nio är fasta väggmoduler och resterande fem är fönster och dörrar, som du väljer själv hur du vill placera. På det viset får du din alldeles egna och unika stuga, precis som du vill ha den. Du kan t ex välja att ha flera dörrar och olika typer av fönster. Så nära lösvirkesbyggt man kan komma. www.jabo.se

Har du en putsad villa kanske det passar bättre med en putsad frigga än en i trä? Ambjörnarp är mycket lik Nya Tranemo och kommer även den i moduler, men har väggsektioner som är klädda med en ny multiskiva och levereras med material för att kunna putsa fasaden.

Pris i grundutförande Nya Tranemo: Cirka 30 000 kr för 15 m2.

Pris i grundutförande Ambjörnarp: 34 500 kr för 15 m2.

Medelpris för mellanbudgeten:

En funkisfrigga i sten

 

En friggebod måste inte vara byggd av trä. Med gör-det-själv-serien från Finja betong, www.finjabetong.se, bygger du en gedigen, underhållsfri och murad friggebod med putsade väggar i modern funkisstil. En arbetsbeskrivning tar stegvis upp alla moment från grund till tak med tillhörande materialspecifikation. I cirkapriset ingår allt som står angivet i materialspecifikationen. Produkterna kan köpas hos din närmaste bygghandlare. Du kan enkelt förändra friggebodens utformning eller placering av fönster och dörrar efter eget tycke och smak.

Pris: cirka 63 000 kronor för 15 m2.

En vinklad sjöbod

 

Skapa en marin känsla på tomten, vid sommarhuset eller bredvid bryggan. Den här vinklade sjöboden på 15 kvadratmeter är en nyhet från ”Sjöbodarna” www.sjobodarna.se. Isolering, halvmånefönster, vitmålning av foder, socklar och lister samt utvändig grundmålning med slam- eller oljebaserad färg går att få som tillval.

Pris i grundutförande: cirka 65 000 kronor för 15 m2.

Classic sjöbod från Sjöbodarna

 

Classic 15 är en sjöbodslik stuga med tre fönster och dörr från ”Sjöbodarna” www.sjobodarna.se. Passar bra i skärgårdsmiljö, som gäststuga, bastu eller kanske som en liten butik. Levereras i monteringsfärdiga sektioner. I priset ingår golvträ, prefabricerade väggar och tak, tre kopplade fönster med fast spröjs, sportstugedörr och samtliga plåtar till vindskivor fönster och dörr. Som tillval finns helglasade fönsterpartier, andra fönsterstorlekar, isoleringspaket, bastupaket med inredning, utvändigt grundmålad bod med slamfärg eller olja/alkyd grund.

Pris i grundutförande: 51 450 kronor för 15 m2.

Arkitektritat minihus

 

Ett arkitektritat, lyxigt minihus med modernt och designat uttryck. XXS från Next House, www.nexthouse.se, är en ”minifunkisvilla” ritad av prisbelönta arkitekten Magnus Ståhl. Ytan är 15 m2 med en terrass på 10 m2. Entrén från terrassen är ett stort fönster och ett glasdörrparti som skapar ljus och rymd. Fasadens svarta panel ger ett sobert intryck. Nytt för 2011 är att man nu kan köpa hela inredningar med isolering, gipsväggar, pentry och eventuellt också badrum som tillval.

Pris: 64 990 kr inkl moms i komplett paket eller 99 900 kr inkl moms uppfört och klart av Next House Team.

Annorlunda tak ger karaktär åt Haldarp

 

En helt ny friggebod från Jabo, www.jabo.se, med en takbrytning som ger en unik karaktär åt huset. Haldarp kommer med färdiga väggsektioner av stående funkispanel. Den strama och stilrena designen gör att stugan smälter väl in även tillsammans med bostadshus av mer modernt snitt. De stora fönsterpartierna från golv till tak släpper in mycket ljus och det runda fönstret ger stugan en egen karaktär.

Pris: Cirka 54 900 kronor i grundutförande.

Härlig lyx för den tjocka plånboken:

Clara från X-House – en lyxig liten pärla

 

Friggeboden Clara från X-House, www.xhouse.se, är något för finsmakaren med stor friggebodsbudget. Kanske har du byggt ett nytt hus med modern gestaltning och vill ha en friggebod i samma stil? Clara har ett flexibelt byggsystem i massivt trä, som ett timmerhus i modern tappning. Byggsystemet gör det möjligt att skräddarsy utseendet efter egen smak. Huset säljs som byggsats för gör-det-självmontage inklusive det lilla altandäcket på långsidan och helglasad ytterdörr.

Pris i grundutförande: 105 000 kr.

Skandinaviskt + Japanskt = sant

 

Från Sommarnöjen, www.sommarnojen.se, kommer detta smäckra gästhus, SASA1, som blandar det skandinaviska med det japanska på ett läckert sätt. Huset har drag av både romantisk punschveranda och traditionellt japanskt rum med sina klassiska, äkta spröjs och dubbla entrédörrar. Friggeboden är ritad av arkitektkontoret Sandellsandberg. Huset är slankt, när sju meter långt och två meter brett, vilket gör att man kan placera sängar eller tvättrum längs gaveln och frigöra plats i mitten av huset.

Pris i nyckelfärdigt utförande: 380 000 kr

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar