Så här gick det till när vi blev med lusthus

Eva Marklund och hennes man Gerhard bor i Altersbruk ett par mil norr om Piteå. Så här gick det till när de byggde sitt lusthus.


Redan förut hade de två altaner utan tak och en grillplats. Men någon plats där de kunde fika och umgås med vänner också när det blev litet kallare fanns inte. I många år hade Eva drömt om ett lusthus i trädgården, men kunde inte komma på hur det skulle se ut för att smälta in i omgivningen. Foto: Krister Berg/N

Men när hon bläddrade i boken ”Det svenska rummet” (L. Sjöberg, Bonnier Alba) fick hon sin vision! För på sista sidan i boken bara fanns det där, just det som hon drömt om så länge. Var bilden var tagen nämndes inte, men den var tillräckligt tydlig för att ge en idé om hur man skulle kunna bygga det. Evas man, som är maskiningenjör och allmänt snickarkunnig, blev lika förtjust som hon.

Fönsterfynd inledde bygget

De lyckades få tag på nio fönster, treglas med inbyggd solskyddsfaktor. De fick dem för ett spottstyver på ett bygge. Därför blev lusthuset tiokantigt, det skulle ju ha en dörr också. Gerhard gjorde ritningen och satte igång med de tio sektionerna av byggplyfa och ramvirke till väggar och tak. Tornet byggdes separat och sattes på plats vid blockresningen. Utvändigt klädde de lusthuset med lockpanel.

Grunden består av en gjuten platta, isolerad och försedd med elektrisk golvvärme och klinkergolv. Inuti isolerade de med 95 mm Gullfiber och klädde sedan väggarna med furupanel. Tack vare golvvärmen går lusthuset att använda från april till oktober!

För luftväxlingen är två av tornets tio smårutor självöppnande, detta genom att de använt en lätt ombyggd växthusöppnare.

Snickarglädjen är inspirerad av ett reportage om en hälsingegård i Vi i Villa! Eva ritade av trädekoren, och ändrade den sedan litet, så att den skulle passa till lusthuset.

Spröjsar ”pricken över i”

De stora ”skyltfönster” de köpt så billigt passade inte omedelbart för den stil de valt, utan måste få spröjsar på något sätt. Fotot i boken visade antagligen blyinfattade rutor, men Gerhard kom på att det gick att aluminiumsvetsa precis likadana spröjsar som där. Det var något av ett hästjobb att först kapa till alla bitar till de tio små och nio stora fönstren samt till dörren. Sedan skulle alla dessa bitar aluminiumsvetsas, putsas och till sist poleras! För att inte tala om hur mycket arbete det blev att få dem på plats? Men när de väl satt där de skulle kände Eva och Gerhard att spröjsarna var helt rätt.

Nu älskar de att sitta i sitt ”lustiga hus” och äta bär och glass under den varma årstiden. Grillplatsen har de strax utanför, så det är nära till att gå in i lusthuset om det börjar bli kyligt eller myggen blir för ettriga.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar