”Hur isolerar jag friggeboden?”

Hur går man tillväga för att isolera en friggebod på rätt sätt? Vår expert Roger Nyström guidar dig till vilken typ av isolering du ska använda, och hur du gör – steg för steg.


Jag skulle vilja få råd om hur man isolerar en friggebod (vår modell heter Lillevalla 14). Den är varm som en bastu på dagen och kall som en kyl på natten. Taket är klätt med tjärpapp, så det måste vara lättast att isolera inifrån. Kan man isolera väggarna utvändigt till knutens ”utstick”? Dörr och fönster sitter lösa i väggen för att inte hindra virkets rörelse. Golvet är isolerat med frigolit mellan reglarna.

Arne, Alingsås

Svar: Det är riktigt att isolering ger ett jämnare och behagligare klimat inne i stugan. En del friggebodsleverantörer erbjuder isoleringspaket. En friggebod ska isoleras enligt samma princip som ett riktigt hus, men eftersom det handlar om ett litet hus blir det en del kompromisser. Jag har skrivit om detta i min bok ”Stora Friggeboken”.

Ytterst har du panelen, innanför den bör du ha vindtät papp eller duk. Om väggen är vindtät kan du hoppa över vindpappen. Isoleringen kan vara av valfri typ. Om du använder mineralull rekommenderas en fuktspärr innanför isoleringen, men det kan du hoppa över i en bod som ska stå ouppvärmd vintertid. Dessutom blir mineralullen inte så tjock. När stugan värms upp kan övertrycket pressa fukten rakt igenom väggen.

Effektivast blir isoleringen om du kan undvika köldbryggor. Regla upp med 45 x 45 mm eller 45 x 70 mm med 45 mm avstånd från väggarna. Stick in 45 mm isoleringsskivor bakom och fyll utrymmet mellan reglarna med isolering. Klä sedan med OSB-skiva och/eller gipsskiva.

Sätt lister i taket och spänn vindpapp över så att det blir en luftspalt på några cm närmast råsponten. Regla upp kors mot listerna och fyll utrymmet mellan reglarna med isolering. Klä med panel, OSB-skiva eller gips.

Roger Nyström

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar