Annons

Friggeboden

Lusthus och friggebodar

Hela svenska folkets lilla lust-, lek- och förrådshus fyllde 20 år förra året (2000).

Annons


Hela svenska folkets lilla lust-, lek- och förrådshus fyller 20 år i år. Och det råder verkligen ingen brist på fantasi när det gäller att hitta på användningsområden eller spännande utformning.

Nu har det gått 20 år sedan lagen om trädde i kraft. När beslutet togs att man - utan bygglov - fick uppföra en byggnad om maximalt 10 m2 på sin tomt, var Birgit Friggebo bostadsminister, därav namnet. Men egentligen var det hennes föregångare, Elvy Nilsson, som började arbetet med att få bort krånglet med byggnadslov för mindre förvaringsutrymmen.

Reglerna för att sätta upp upp en Friggebod är onekligen enkla; det ska vara en byggnad om högst 10 m2, med en takhöjd på max tre meter och inte placerad närmare grannen än 4,5 meter (om nu inte grannen ger sitt tillstånd, förstås). Du får heller inte skymma sikt, eller sätta upp fler än två (med sammanlagd yta på 10 m2) på samma tomt. Men mer komplicerat än så är det faktiskt inte. Och därför är Friggeboden så omåttligt populär.

Idag kan man finna Friggebodar runt om i hela vårt land, och i de mest skiftande skepnader - från utedass till gäststugor, lekstugor, snickarbodar eller hemmakontor. Här visar vi några exempel:


Denna nutida kopia av ett 1800-talsbadhus, återfinns hos Barbro Gustavsson i Mullsjö.


Att gå till dasset hos Ulf Thelander i Värnamo, torde vara en ren njutning.


Ett kombinerat växt- och lusthus pryder trädgården hos Krister Danielsson i Nobynäs (Tranås kommun).

Om du har vägarna förbi Jönköping i sommar, kan du passa på att besöka länsmuseets Friggebod-utställning. Utställningen pågår 20 maj - 27 augusti.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

 

Annons
14 januari 2001

0 Kommentarer

1

Attefallshus – kostnader och regler

Ska du bygga attefallshus, kanske som extrabostad eller funktionell ­komplementbyggnad? Här är en guide till allt du behöver veta, från kostnader till...

0

Bädda för gästerna i boden

Sommar och gästande släktingar och vänner står på tröskeln. Men var gör man av mormor, brorsan eller kompisarna om man inte har ett gästrum? Har du en...

0

Friggebodens moderna modeller

I januari 2008 kan friggeboden växa från tio till femton kvadratmeter. Inför en stundande bodboom kan vi konstatera att den lilla timrade drömmen har...

0

"Hur isolerar jag friggeboden?"

Hur går man tillväga för att isolera en friggebod på rätt sätt? Vår expert Roger Nyström guidar dig till vilken typ av isolering du ska använda, och...

2

Förslag om större friggebod

Regeringen föreslår att friggeboden ska växa från 15 till 20 kvadratmeter. Redan den 12 december ska boverkets uppdrag redovisas.

0

Nya regler för friggeboden

Friggeboden får vara större efter årsskiftet. I de nya reglerna har också begränsningen av hur många bodar man kan ha tagits bort.

0

Vinterförvara växterna i ett pomeranshus

Vinterförvara växter gör trädgårdsdesignern Maria Bremefors i ett pomeranhus som hon har byggt, en trädgårdsdröm som hon länge haft. - Pomeranhuset är...

1

Friggebod fixar mer plats

Behövs lite extra utrymme? En friggebod kan vara svaret på din önskan, oavsett om du behöver ett praktiskt förråd eller ett läckert lusthus.

1

Friggebod - välj rätt bland friggebodarna

Att välja friggebod kan vara svårt. Ska den friggeboden vara till som gäststuga, vedbod eller bastu? För en friggebod under tio kvadrat behövs inget...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons