Annons

Friggeboden – din mest flexibla byggnad

Lusthus och friggebodar

En friggebod behöver inte vara stöpt i standardform, speciellt inte sedan den maximala ytan utökades till 15 kvadratmeter. Funkis är inne, men det finns gott om varianter. Betong- eller vinkelbod, kanske? Här är tio idéer till trädgårdens mest flexibla byggnad.

Annons
Snickarbod? Gäststuga? Hemmagym? Ateljé? Cykelförvaring? Fiskebod? Hobbyrum? Vävstuga? Badhytt? Gräsklippargarage? Musikstudio? Orangeri? Bastu? Hantverksbod? Tonårsrum? Eller kanske ett helt vanligt förråd?

Alla dessa behov och önskemål kan en friggebod uppfylla, och säkert lika många till. Inte minst har den blivit mer användbar sedan den numera kan vara upp till 15 kvadratmeter. Det finns en uppsjö av modeller för olika plånböcker, smaker och behov. Glöm bara inte att kolla vad som ingår och inte ingår i ett uppgivet pris, det kan variera - oftast tillkommer exempelvis frakt.


1) Rymlig och isolerad

Linné från Novoroom är både snygg och rymlig - här ryms soffa, säng och minikök om man så vill. Måtten är 4,1x3,6 m utvändigt och 1,86-2,36 m invändig höjd. Isoleringen är 70 mm i väggar och 120 mm i bottenbjälklag. Linné levereras i materialpaket för montering och kostar i grundutförande 109 900 kronor. Garderob och överskåp ingår; minikök, laminatgolv (tre typer), altan och glasräcke finns som tillbehör.


2) Mura själv

Trä? Inte nödvändigtvis. Finja Betongs byggbeskrivning innehåller allt du behöver för att utifrån lättklinkerblock mura din egen friggebod i modern funkisstil: ritningar, materialspecifikation, arbetsanvisningar samt tips och idéer. Eller skapa en alldeles egen form på boden! Ritningarna finns i varianter för 10 eller 15 kvm. Det material som behövs köper du hos din lokala bygghandlare och priset kan därför variera, men en uppskattning är från cirka 31 000 resp 46 000 kronor.


3) Gäststuga i vinkel

Topasen från Ekenässtugan är en lite mer husliknande friggebod tack vare sin vinklade konstruktion. Traditionellt knuttimmer kombineras med ett delat tak och inuti kan såväl sängar/soffor som matbord och pentry rymmas. Grundpriset är 33 400 kronor. Tillval finns i form av isoleringssatser, olika takbeläggningar, montering m m.


4) Arkitektritad ateljé

Ateljé från Plussarum är en friggebod på 10 eller 15 kvm, designad av Skeppstedt Drotz Arkitekter, som passar i många olika miljöer. Ledordet är "ljus" - i grundutförandet är tre sektioner glasade men du kan välja till glaspartier för ytterligare ljusinsläpp. Takformen är asymmetrisk och dörren är en pardörr. Du har stor frihet vid placering av glaspartierna och dörren. Priset i grundutförande är 78 800 resp 124 400 kronor.


5) Bod med ved

Trädgårdshus 1 i Enköping har tre modeller av bodar i funkisstil. Modell F finns från 4 till 15 kvm och har ett runt fönster och pulpettak med korta uthäng. Hämtpriset för 15 kvm-modellen (2,76x5,4 m) är 49 600 kronor; frakt kan ordnas. Trädgårdshusen byggs på beställning och som tillval finns bland annat vedförvaring (öppen eller dold), isolersats, takhöjning och extra fönster.

Annons

6) Klappat och klart

Vill du inte bygga själv? Enkelrum levererar sin arkitektritade friggebod färdigbyggd med kranbil direkt till trädgården. Boden är komplett inflyttningsklar och vinterbonad, inklusive belysning, utvändig målning i falurött, falusvart eller vitt m m. Den har öppningsbar glassektion på framsidan och fönster åt alla håll. Som tillval finns en kombinerad terrass och vindbrygga, som kan fällas upp som skydd. Finns på 10, 15 eller 20 kvadrat; pris från 139 000 kronor för den minsta.


7) Åk rätt in

Peter 15 är en lite långsmalare friggebod (6,13x2,48 m) från Trähuset som kombinerar två utrymmen, vilka du kommer åt via en enkel- och en dubbeldörr. Dubbeldörren - smart om du till exempel har en åkgräsklippare eller motorcykel - kan placeras på långsidan eller gaveln och det finns flera varianter att välja mellan. Priset ligger på från cirka 29 000 kronor. Modellen finns även på 10 kvm och som Oskar eller Saga med platt tak och olika takhöjd.


8) Bastu i änden

Lusthus eller bastu? Ekenässtugans Noemi kan fås som det ena eller det andra, eller både och. Kombivarianten innehåller ett rum med en skjutvägg i glas och innanför detta en bastu med fönster mot framsidan. Innerväggens placering går att variera. Som tillval finns isolering, snickarglädje, samt el- eller vedeldat aggregat till bastun. Väggarna är i 45x145 mm stugtimmer av furu och priset ligger på cirka 70 000 kronor och uppåt.


9) Ljus och luft

BraåsStugan kombinerar den trendiga funkislooken med traditionellt knuttimrat. Kassabo mäter 451x330 cm och verandan bygger på ytterligare 117 cm. Materialet är svensk fur och gran; fönstren är glasade, kittade och spröjsade på traditionellt sätt. Priset är 28 500 kronor. Takmaterial ordnar du sedan själv (shingeltak kostar 2 650 kronor om man vill ha det).


10) Liten tvåa

Det går faktiskt att få in två rum på 15 kvadrat. Fribostugan (PW 4831/44DXR) från Polhus rymmer ett sovrum på 6,6 kvm med plats för två sängar och ett vardagsrum på 7,9 kvm där man kan ha pentry och matbord, eller vad man nu vill. Taket är stort (30 kvm), vilket ger ett extra skydd mot sol och nederbörd. Pris cirka 36 900 kronor. Terrass finns som tillval.

Köpinformation

BraåsStugan, www.braasstugan.se
Ekenässtugan, www.ekenasstugan.se
Enkelrum, www.enkelrum.se
Finja Betong, www.finjabetong.se
Novoroom, www.novoline.se
Plussarum, www.plussarum.com
Polhus, www.polhus.se
Trädgårdshus 1, www.tradgardshus.se
Trähuset, www.trastugor.com

26. februari 2009
 
Annons
Mer om Lusthus och friggebodar

Attefallshus – kostnader och regler

Lusthus och friggebodar Ska du bygga attefallshus, kanske som extrabostad eller funktionell ­komplementbyggnad? Här är en guide till allt du behöver veta, från kostnader till regler, ­vatten, avlopp och el. 

"Hur isolerar jag friggeboden?"

Lusthus och friggebodar Hur går man tillväga för att isolera en friggebod på rätt sätt? Vår expert Roger Nyström guidar dig till vilken typ av isolering du ska använda, och...

Förslag om större friggebod

Lusthus och friggebodar Regeringen föreslår att friggeboden ska växa från 15 till 20 kvadratmeter. Redan den 12 december ska boverkets uppdrag redovisas.

Friggebod fixar mer plats

Lusthus och friggebodar Behövs lite extra utrymme? En friggebod kan vara svaret på din önskan, oavsett om du behöver ett praktiskt förråd eller ett läckert lusthus.

Mer plats med ny bod

Lusthus och friggebodar Trädgårdsprylar, cyklar eller gäster... låt behovet avgöra när du bygger friggebod, säger Roger Nyström, aktuell med nyutgivna Stora Friggeboken.

Friggebodsfrossa!

Lusthus och friggebodar Mer färdigmonterat och mindre knuttimrat. Så ser trenden ut i friggebodbranschen.

Friggebod blev norrländsk grillkåta på Västgötaslätten

Lusthus och friggebodar Tidigare vår och längre sommar. För familjen Verdonck i Tibro har den nya friggeboden förlängt utesäsongen med flera månader. I sin grillkåta möter de årstiderna i vått och torrt.

Fint i friggan

Lusthus och friggebodar En friggebod kan användas till allt från vedbod och redskapsförvaring till arbetsplats och gäststuga. Men hur inreder man den på bästa sätt? Vi har...

Boktips - handböcker för ditt hus

Lusthus och friggebodar Tar du väl hand om ditt hus blir det både trevligare att bo i och behåller, eller ökar, sitt värde. Här får du tips på några nya, utmärkta handböcker.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons