Annons
Inred friggeboden smart så att den fyller sitt ändamål på bästa sätt.
Inred friggeboden smart så att den fyller sitt ändamål på bästa sätt. Foto: Polhus

Fiffiga lösningar för friggeboden

Lusthus och friggebodar

En friggebod kan användas till tusen olika saker, allt från förråd till bastu. Här är några smarta tips som hjälper dig utnyttja friggeboden till just det du tänkt dig.

Annons
Friggeboden är byggnadsvärldens kameleont. Den kan vara ett förråd, ett uthus, ett växthus, en gäststuga, en bastu, ett garage, ett båthus, en lekstuga eller något helt annat. Sedan den tillåta ytan utökades till 15 kvm för ett par år sedan har möjligheterna ökat än mer.

Men visst finns det begränsningar. En friggebod kan inte se ut hur som helst och kan heller inte placeras var som helst. Och det går bra att installera en eldstad, rökkanaler, ventilation, vatten och avlopp i boden, men då krävs sannolikt en bygganmälan – kontakta byggnadsnämnden i din kommun. Läs mer om vad som gäller via länkarna nedan. Men innan dess hittar du ett tiotal tips om vad du kan ha i din friggebod eller i någon annan stuga så att den fyller sin funktion på bästa sätt.


Snygg förvaring från SB Nord.

Förvara flexibelt

När Mårten Cyrén inredde rummet The Cabin för det omtalade trädhotellet i Harads i Norrbotten, inspirerades han av knopplister från den amerikanska shakers-sekten. Nu serietillverkar SB Nord hans system för förvaring – en snygg och flexibel lösning som passar utmärkt för exempelvis en gäststuga. Systemet, som heter Add och är i vitlack, består av knopplister i tre olika längder, kubhylla, bokstapel, hatt-/skohylla, spegel, påshylla, ljushållare och griffeltavla. Prisexempel: hallmöblerna på bilden ca 7 500 kr.


Väggstol i aluminium från Edblad & Co.

Sitt smart

Är ytan begränsad, är det smart med väggfasta, uppfällbara stolar och bord. Väggpallen i ek från Träbiten i Tenhult är 33 cm bred och har en sitthöjd på 45 cm; pris 700 kr plus frakt. Väggstolen i aluminium från Edblad & Co är 31,5 cm bred och kan monteras på valfri höjd på en stabil vägg. Den finns i blank- eller mattpolerad aluminium och kostar ca 1 400 kr. Som tillbehör finns fodral i filtad ull, mocka eller renskinn. Väggfasta bord finns hos bland annat Ikea.


Ordning och reda på skånska.

Rejält för redskap

Kan en villaägare få nog med förrådsutrymmen? Är gräset grönt? En friggebod kan rymma mycket om man har lite ordning och reda. Paketet Atlas Trädgård från Skånska Byggvaror rymmer allt från motorsågar till fröer. Här finns hyllor, redskapshängare och krokar av olika slag. Bredd 180 cm, höjd 200 cm, material stål, pris 1 895 kr.


Verktygsvagn med tavla från Runelandhs.

Meka mobilt

En friggebod kan naturligtvis användas som garage till cyklar, en motorcykel eller kanske en åkgräsklippare, om proportionerna är de rätta och dörren stor nog. Det finns gott om verktygsväggar och verktygsvagnar, till exempel modellen Skåne från Runelandhs. 102 cm bred, 60 cm djup, fem lådor, låsbart skåp och verktygstavla för 6 750 kr.


Minikök från Ikea

Kompakt kök

Visst får man plats med ett kök i en friggebod om man vill. Ikeas minikök Attityd rymmer mycket på 120 cm bredd – keramikhäll med två plattor, kylskåp samt diskbänk med ho och blandare. Priset ligger på 7 495 kr.

Annons

Kompakt badrumsserie från Svedbergs

Handfat i hörnet

Svedbergs badrumsserie Easy är designat för det lilla badrummet. Ett exempel är hörntvättstället som är 37 cm djupt längs väggarna och 24 cm högt. Undertill har det en konsol i svart, grått eller vitt som kan användas som handdukshängare och toapappershållare. Pris ca 1 465 kr. Till handfatet finns ett hörnspegelskåp med 14 W lysrör för ca 2 230 kr. I serien ingår även högskåp med 20 eller 35 cm djup.


Norsk duschlösning från Hyttetorget

Duscha drygt

Av naturliga skäl kan en duschkabin inte vara hur liten som helst. Polaris Round från Hafa finns i bland annat 70x90 cm storlek och har ett rundat hörn för att ta mindre plats. Pris ca 9 000 kr. En annan, kompakt lösning som gör att man slipper dra in vatten är den hopfällbara duschen från norska Hyttetorget. Den fästs i en krok i taket och finns i två varianter: med en 12 liters trycktank vars tryck du pumpar upp själv och med en tank på 30 liter som går på 12 V. Prisbild 3 450 respektive 4 450 norska kronor plus frakt.


Funktionell bastu från Polhus.

Både bastu och bädd

Att ha en friggebod som bastu är ingen dum idé, men om man behöver en gäststuga? Polhus stuga Relax mäter 14,9 kvm och är uppdelad i ett relaxrum på 10,5 kvm och ett basturum på 4,2 kvm. I det senare finns två bastubänkar à 60x200 cm som kan monteras ihop till en dubbelsängbotten. Relax kostar 35 900 kr som byggsats inkl elaggregatpaket och 45 900 kr med vedeldat utrustningspaket.

Köpinformation:

Edblad & Co, www.edbladco.com

Hyttetorget, www.hyttetorget.no

Hafa, www.hafa.se

Ikea, www.ikea.se

Polhus, www.polhus.se

Runelandhs. www.runelandhs.se

SB Nord, www.sbnord.com

Skånska Byggvaror, www.skanskabyggvaror.se

Svedbergs, www.svedbergs.se

Träbiten, www.trabiten.se

Mer läsning på Boverket.se

• Boverket informerar om friggebodar: www.boverket.se/globalassets/Om_Boverket/Dokument/nyhetsbrev/boverket%20_informerar/2008/2008_6.pdf

Frågor och svar om friggebodar: www.boverket.se/Kontakta-oss/Fragor-och-svar/Byggande/Friggebodar

• Om bygglov för friggebodar: www.boverket.se/Bygga--forvalta/Bygglov-och-bygganmalan/Friggebodar

16 mars 2011

0 Kommentarer

1

Attefallshus – kostnader och regler

Ska du bygga attefallshus, kanske som extrabostad eller funktionell ­komplementbyggnad? Här är en guide till allt du behöver veta, från kostnader till...

0

Bädda för gästerna i boden

Sommar och gästande släktingar och vänner står på tröskeln. Men var gör man av mormor, brorsan eller kompisarna om man inte har ett gästrum? Har du en...

0

Friggebodens moderna modeller

I januari 2008 kan friggeboden växa från tio till femton kvadratmeter. Inför en stundande bodboom kan vi konstatera att den lilla timrade drömmen har...

0

"Hur isolerar jag friggeboden?"

Hur går man tillväga för att isolera en friggebod på rätt sätt? Vår expert Roger Nyström guidar dig till vilken typ av isolering du ska använda, och...

2

Förslag om större friggebod

Regeringen föreslår att friggeboden ska växa från 15 till 20 kvadratmeter. Redan den 12 december ska boverkets uppdrag redovisas.

0

Nya regler för friggeboden

Friggeboden får vara större efter årsskiftet. I de nya reglerna har också begränsningen av hur många bodar man kan ha tagits bort.

0

Vinterförvara växterna i ett pomeranshus

Vinterförvara växter gör trädgårdsdesignern Maria Bremefors i ett pomeranhus som hon har byggt, en trädgårdsdröm som hon länge haft. - Pomeranhuset är...

1

Friggebod fixar mer plats

Behövs lite extra utrymme? En friggebod kan vara svaret på din önskan, oavsett om du behöver ett praktiskt förråd eller ett läckert lusthus.

1

Friggebod - välj rätt bland friggebodarna

Att välja friggebod kan vara svårt. Ska den friggeboden vara till som gäststuga, vedbod eller bastu? För en friggebod under tio kvadrat behövs inget...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons