Annons
Inred friggeboden smart så att den fyller sitt ändamål på bästa sätt.
Inred friggeboden smart så att den fyller sitt ändamål på bästa sätt. Foto: Polhus

Fiffiga lösningar för friggeboden

Lusthus och friggebodar

En friggebod kan användas till tusen olika saker, allt från förråd till bastu. Här är några smarta tips som hjälper dig utnyttja friggeboden till just det du tänkt dig.

Annons
Friggeboden är byggnadsvärldens kameleont. Den kan vara ett förråd, ett uthus, ett växthus, en gäststuga, en bastu, ett garage, ett båthus, en lekstuga eller något helt annat. Sedan den tillåta ytan utökades till 15 kvm för ett par år sedan har möjligheterna ökat än mer.

Men visst finns det begränsningar. En friggebod kan inte se ut hur som helst och kan heller inte placeras var som helst. Och det går bra att installera en eldstad, rökkanaler, ventilation, vatten och avlopp i boden, men då krävs sannolikt en bygganmälan – kontakta byggnadsnämnden i din kommun. Läs mer om vad som gäller via länkarna nedan. Men innan dess hittar du ett tiotal tips om vad du kan ha i din friggebod eller i någon annan stuga så att den fyller sin funktion på bästa sätt.


Snygg förvaring från SB Nord.

Förvara flexibelt

När Mårten Cyrén inredde rummet The Cabin för det omtalade trädhotellet i Harads i Norrbotten, inspirerades han av knopplister från den amerikanska shakers-sekten. Nu serietillverkar SB Nord hans system för förvaring – en snygg och flexibel lösning som passar utmärkt för exempelvis en gäststuga. Systemet, som heter Add och är i vitlack, består av knopplister i tre olika längder, kubhylla, bokstapel, hatt-/skohylla, spegel, påshylla, ljushållare och griffeltavla. Prisexempel: hallmöblerna på bilden ca 7 500 kr.


Väggstol i aluminium från Edblad & Co.

Sitt smart

Är ytan begränsad, är det smart med väggfasta, uppfällbara stolar och bord. Väggpallen i ek från Träbiten i Tenhult är 33 cm bred och har en sitthöjd på 45 cm; pris 700 kr plus frakt. Väggstolen i aluminium från Edblad & Co är 31,5 cm bred och kan monteras på valfri höjd på en stabil vägg. Den finns i blank- eller mattpolerad aluminium och kostar ca 1 400 kr. Som tillbehör finns fodral i filtad ull, mocka eller renskinn. Väggfasta bord finns hos bland annat Ikea.


Ordning och reda på skånska.

Rejält för redskap

Kan en villaägare få nog med förrådsutrymmen? Är gräset grönt? En friggebod kan rymma mycket om man har lite ordning och reda. Paketet Atlas Trädgård från Skånska Byggvaror rymmer allt från motorsågar till fröer. Här finns hyllor, redskapshängare och krokar av olika slag. Bredd 180 cm, höjd 200 cm, material stål, pris 1 895 kr.


Verktygsvagn med tavla från Runelandhs.

Meka mobilt

En friggebod kan naturligtvis användas som garage till cyklar, en motorcykel eller kanske en åkgräsklippare, om proportionerna är de rätta och dörren stor nog. Det finns gott om verktygsväggar och verktygsvagnar, till exempel modellen Skåne från Runelandhs. 102 cm bred, 60 cm djup, fem lådor, låsbart skåp och verktygstavla för 6 750 kr.


Minikök från Ikea

Kompakt kök

Visst får man plats med ett kök i en friggebod om man vill. Ikeas minikök Attityd rymmer mycket på 120 cm bredd – keramikhäll med två plattor, kylskåp samt diskbänk med ho och blandare. Priset ligger på 7 495 kr.

Annons

Kompakt badrumsserie från Svedbergs

Handfat i hörnet

Svedbergs badrumsserie Easy är designat för det lilla badrummet. Ett exempel är hörntvättstället som är 37 cm djupt längs väggarna och 24 cm högt. Undertill har det en konsol i svart, grått eller vitt som kan användas som handdukshängare och toapappershållare. Pris ca 1 465 kr. Till handfatet finns ett hörnspegelskåp med 14 W lysrör för ca 2 230 kr. I serien ingår även högskåp med 20 eller 35 cm djup.


Norsk duschlösning från Hyttetorget

Duscha drygt

Av naturliga skäl kan en duschkabin inte vara hur liten som helst. Polaris Round från Hafa finns i bland annat 70x90 cm storlek och har ett rundat hörn för att ta mindre plats. Pris ca 9 000 kr. En annan, kompakt lösning som gör att man slipper dra in vatten är den hopfällbara duschen från norska Hyttetorget. Den fästs i en krok i taket och finns i två varianter: med en 12 liters trycktank vars tryck du pumpar upp själv och med en tank på 30 liter som går på 12 V. Prisbild 3 450 respektive 4 450 norska kronor plus frakt.


Funktionell bastu från Polhus.

Både bastu och bädd

Att ha en friggebod som bastu är ingen dum idé, men om man behöver en gäststuga? Polhus stuga Relax mäter 14,9 kvm och är uppdelad i ett relaxrum på 10,5 kvm och ett basturum på 4,2 kvm. I det senare finns två bastubänkar à 60x200 cm som kan monteras ihop till en dubbelsängbotten. Relax kostar 35 900 kr som byggsats inkl elaggregatpaket och 45 900 kr med vedeldat utrustningspaket.

Köpinformation:

Edblad & Co, www.edbladco.com

Hyttetorget, www.hyttetorget.no

Hafa, www.hafa.se

Ikea, www.ikea.se

Polhus, www.polhus.se

Runelandhs. www.runelandhs.se

SB Nord, www.sbnord.com

Skånska Byggvaror, www.skanskabyggvaror.se

Svedbergs, www.svedbergs.se

Träbiten, www.trabiten.se

Mer läsning på Boverket.se

• Boverket informerar om friggebodar: www.boverket.se/globalassets/Om_Boverket/Dokument/nyhetsbrev/boverket%20_informerar/2008/2008_6.pdf

Frågor och svar om friggebodar: www.boverket.se/Kontakta-oss/Fragor-och-svar/Byggande/Friggebodar

• Om bygglov för friggebodar: www.boverket.se/Bygga--forvalta/Bygglov-och-bygganmalan/Friggebodar

16 mars 2011

0 Kommentarer

1

Attefallshus – kostnader och regler

Ska du bygga attefallshus, kanske som extrabostad eller funktionell ­komplementbyggnad? Här är en guide till allt du behöver veta, från kostnader till...

0

"Hur isolerar jag friggeboden?"

Hur går man tillväga för att isolera en friggebod på rätt sätt? Vår expert Roger Nyström guidar dig till vilken typ av isolering du ska använda, och...

2

Förslag om större friggebod

Regeringen föreslår att friggeboden ska växa från 15 till 20 kvadratmeter. Redan den 12 december ska boverkets uppdrag redovisas.

1

Friggebod fixar mer plats

Behövs lite extra utrymme? En friggebod kan vara svaret på din önskan, oavsett om du behöver ett praktiskt förråd eller ett läckert lusthus.

2

Mer plats med ny bod

Trädgårdsprylar, cyklar eller gäster... låt behovet avgöra när du bygger friggebod, säger Roger Nyström, aktuell med nyutgivna Stora Friggeboken.

0

Friggebodsfrossa!

Mer färdigmonterat och mindre knuttimrat. Så ser trenden ut i friggebodbranschen.

0

Friggebod blev norrländsk grillkåta på Västgötaslätten

Tidigare vår och längre sommar. För familjen Verdonck i Tibro har den nya friggeboden förlängt utesäsongen med flera månader. I sin grillkåta möter de...

3

Fint i friggan

En friggebod kan användas till allt från vedbod och redskapsförvaring till arbetsplats och gäststuga. Men hur inreder man den på bästa sätt? Vi har...

0

Boktips - handböcker för ditt hus

Tar du väl hand om ditt hus blir det både trevligare att bo i och behåller, eller ökar, sitt värde. Här får du tips på några nya, utmärkta handböcker.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons