Annons
Inte för nära grannen eller stranden och aldrig utan ett bostadshus. Reglerna för friggebodsbygget är tydliga.
Inte för nära grannen eller stranden och aldrig utan ett bostadshus. Reglerna för friggebodsbygget är tydliga. Foto: X-House

Bygg friggeboden rätt

Lusthus och friggebodar

Friggeboden har många användningsområden. Sedan den ökade i storlek har både marknaden och möjligheterna exploderat. Men tänk på det här innan du startar bygget.

Annons

Friggeboden är en bygglovsbefriad bod/stuga som har fått sitt namn efter folkpartistiska bostadsministern Birgit Friggebo, som 1979 avskaffade bygglovsplikten för byggnader av detta slag.

Maxyta: 15 kvadratmeter (sedan 1 januari 2008).

Maxhöjd: 3 meter till taknock.

Avstånd: Minst 4,5 meter till annan fastighet eller tomtgräns.

Kom ihåg:

• Om du vill bygga närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs ett tillstånd från den berörda grannen. Ta det gärna skriftligt.

• Om du bygger boden nära vatten kan du behöva strandskyddsdispens enligt miljöbalken. Kontakta länsstyrelsen i ditt län för mer information.

• Friggeboden räknas som en ”komplementbyggnad” till en- eller tvåbostadshus. Det måste alltså finnas ett bostadshus på tomten innan du börjar bygga friggeboden.

• Friggeboden måste vara fristående från huvudbyggnaden och får alltså inte byggas ihop med detta.

• Om din bod är större än tio kvadratmeter och placeras närmare ett annat hus än fyra meter finns särskilda regler för att förhindra spridning av brand mellan byggnader.

• Vatten, avlopp och eldstad kräver oftast bygganmälan som utfärdas av byggnadsnämnden i kommunen. Det gör däremot inte eldragning. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för närmare detaljer.

• Lagen anger inte något maxantal byggnader, utan enbart att den sammanlagda ytan av samtliga byggnader inte får överstiga 15 kvadratmeter. Det går alltså bra att bygga till exempel tre byggnader på vardera fem kvadratmeter.

• Använd rätt säkringar till stugan, speciellt om du använder den som kontor med mycket elektronik.

Annons

• Läs mer om regler kring friggebodar på www.boverket.se

14 mars 2011

0 Kommentarer

1

Attefallshus – kostnader och regler

Ska du bygga attefallshus, kanske som extrabostad eller funktionell ­komplementbyggnad? Här är en guide till allt du behöver veta, från kostnader till...

0

Bädda för gästerna i boden

Sommar och gästande släktingar och vänner står på tröskeln. Men var gör man av mormor, brorsan eller kompisarna om man inte har ett gästrum? Har du en...

0

Friggebodens moderna modeller

I januari 2008 kan friggeboden växa från tio till femton kvadratmeter. Inför en stundande bodboom kan vi konstatera att den lilla timrade drömmen har...

0

"Hur isolerar jag friggeboden?"

Hur går man tillväga för att isolera en friggebod på rätt sätt? Vår expert Roger Nyström guidar dig till vilken typ av isolering du ska använda, och...

2

Förslag om större friggebod

Regeringen föreslår att friggeboden ska växa från 15 till 20 kvadratmeter. Redan den 12 december ska boverkets uppdrag redovisas.

0

Nya regler för friggeboden

Friggeboden får vara större efter årsskiftet. I de nya reglerna har också begränsningen av hur många bodar man kan ha tagits bort.

0

Vinterförvara växterna i ett pomeranshus

Vinterförvara växter gör trädgårdsdesignern Maria Bremefors i ett pomeranhus som hon har byggt, en trädgårdsdröm som hon länge haft. - Pomeranhuset är...

1

Friggebod fixar mer plats

Behövs lite extra utrymme? En friggebod kan vara svaret på din önskan, oavsett om du behöver ett praktiskt förråd eller ett läckert lusthus.

1

Friggebod - välj rätt bland friggebodarna

Att välja friggebod kan vara svårt. Ska den friggeboden vara till som gäststuga, vedbod eller bastu? För en friggebod under tio kvadrat behövs inget...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons