Annons
Inte för nära grannen eller stranden och aldrig utan ett bostadshus. Reglerna för friggebodsbygget är tydliga.
Inte för nära grannen eller stranden och aldrig utan ett bostadshus. Reglerna för friggebodsbygget är tydliga. Foto: X-House

Bygg friggeboden rätt

Lusthus och friggebodar

Friggeboden har många användningsområden. Sedan den ökade i storlek har både marknaden och möjligheterna exploderat. Men tänk på det här innan du startar bygget.

Annons

Friggeboden är en bygglovsbefriad bod/stuga som har fått sitt namn efter folkpartistiska bostadsministern Birgit Friggebo, som 1979 avskaffade bygglovsplikten för byggnader av detta slag.

Maxyta: 15 kvadratmeter (sedan 1 januari 2008).

Maxhöjd: 3 meter till taknock.

Avstånd: Minst 4,5 meter till annan fastighet eller tomtgräns.

Kom ihåg:

• Om du vill bygga närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs ett tillstånd från den berörda grannen. Ta det gärna skriftligt.

• Om du bygger boden nära vatten kan du behöva strandskyddsdispens enligt miljöbalken. Kontakta länsstyrelsen i ditt län för mer information.

• Friggeboden räknas som en ”komplementbyggnad” till en- eller tvåbostadshus. Det måste alltså finnas ett bostadshus på tomten innan du börjar bygga friggeboden.

• Friggeboden måste vara fristående från huvudbyggnaden och får alltså inte byggas ihop med detta.

• Om din bod är större än tio kvadratmeter och placeras närmare ett annat hus än fyra meter finns särskilda regler för att förhindra spridning av brand mellan byggnader.

• Vatten, avlopp och eldstad kräver oftast bygganmälan som utfärdas av byggnadsnämnden i kommunen. Det gör däremot inte eldragning. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för närmare detaljer.

• Lagen anger inte något maxantal byggnader, utan enbart att den sammanlagda ytan av samtliga byggnader inte får överstiga 15 kvadratmeter. Det går alltså bra att bygga till exempel tre byggnader på vardera fem kvadratmeter.

• Använd rätt säkringar till stugan, speciellt om du använder den som kontor med mycket elektronik.

Annons

• Läs mer om regler kring friggebodar på www.boverket.se

14 mars 2011

0 Kommentarer

0

Byggsatser för vuxna

När vädret är vackert och man är ledig, brukar det klia i fingrarna att ta itu med något utomhusprojekt. Vi i Villa tipsar om tio projekt för trädgården...

0

Vi byggde sjöbod med plats för många

Med en smart konstruktion av enkla sektioner byggde sig Hasse och Barbro en bedårande liten sjöbod för bara 7000 kronor. Här lunchas, ­fiskas och slumra...

0

Vinterförvara växterna i ett pomeranshus

Vinterförvara växter gör trädgårdsdesignern Maria Bremefors i ett pomeranhus som hon har byggt, en trädgårdsdröm som hon länge haft. - Pomeranhuset är...

1

Muminhus för små mumintroll!

Lekstugan byggdes som ett muminhus. Nu har lekstugan blivit en liten attraktion i norska Löten. Se hur Rita och Stian Stenvågs byggde ett muminhus till...

0

Låt friggeboden ta plats i trädgården

Friggebodarna står inte längre undanskymda i ett hörn av trädgården. Numera tar de plats på tomten och kan användas till mycket mer än bara ett förråd.

2

Mer plats med ny bod

Trädgårdsprylar, cyklar eller gäster... låt behovet avgöra när du bygger friggebod, säger Roger Nyström, aktuell med nyutgivna Stora Friggeboken.

0

Fiffiga lösningar för friggeboden

En friggebod kan användas till tusen olika saker, allt från förråd till bastu. Här är några smarta tips som hjälper dig utnyttja friggeboden till just...

0

Så väljer du rätt friggebod

Vävstuga, tonårsrum eller kanske en skrivarlya? Friggeboden har många användningsområden. Sedan den ökade i storlek har både marknaden och möjligheterna...

0

Boktips - handböcker för ditt hus

Tar du väl hand om ditt hus blir det både trevligare att bo i och behåller, eller ökar, sitt värde. Här får du tips på några nya, utmärkta handböcker.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons