Eget pynt är roligast! Här är 15 fina och annorlunda DIY-dekorationer att hänga i granen.
Eget pynt är roligast! Här är 15 fina och annorlunda DIY-dekorationer att hänga i granen.

Klä granen med hemmagjort pynt

Gör det själv

Finaste julgranspyntet fixar du själv! Spana in 15 julkulor, dekorationer och hängen du enkelt pysslar ihop.

Annons
 • Pepparkakshjärtan

  Julfika i granen? Nej de här är inte till för att ätas, enbart för dekoration. Blanda äppelmos, kanel och malda kryddnejlikor till en deg, skär ut hjärtan med pepparkaksformar, gör hål för snöret och grädda i ugnen i 1–1,5 timmar.

  Se här för fullständigt recept.

 • Klappjakt

  Slå in små askar, till exempel tändsticksaskar, i tidningspapper. Knyt ett rött snöre runt och häng upp alla dina små paket i granen.

  Källa

 • Låt granen dofta kanel

  Limma ihop kanelstänger i formen av en stjärna. Hur fina som helst och får dessutom granen att dofta ljuvligt!

  Källa

 • Disco i granen

  Klipp en cd-skiva i små bitar. Limma på en genomskinlig glaskula, till dess att kulan är täckt. Fyll kulan med ett guldfärgat tygband. 

  Källa

 • Krans av knappar

  Trä upp knappar på en ståltråd och forma till en krans. Använd knapar i olika färger, eller varför inte guld- eller silverknappar? Knyt ett fint band och häng upp i granen.

  Källa

 • Polkagrisstjärnor

  Lägg polkagrisar i fina pepparkaksformar och smält i ugnen, så får du dessa rödvita läckra julgranshängen.

  Källa

 • Grannt med granar

  Trä upp ett fint band omlott på ett snöre, med stora pärlor som fäste mellan varje varv. 

  Källa

 • Doppa i guld

  Sätt guldkant på de gamla vanliga julkulorna, och vips får du en ny trendig stil på granen. Få en jämn kant med hjälp av tejp och måla botten av kulan med guldfärg. Tips: Placera kulorna i en äggkartong så ligger de stilla medan de torkar.

  Källa

 • Gyllene kottar

  Fäst ett snöre i en kotte, pynta med ett tjusigt band och du har ditt eget superenkla naturliga julgranspynt. Tips: Färga med guldfärg eller glitter för extra lyxiga kottar.

  Källa

 • Pärla en polkagrisstång

  Piprensare och pärlor – svårare än så behöver det inte vara. Men så fint det blir! 

  Källa

 • Granar i granen

  Klipp fyrkanter i olika storlekar från filt i olika färgnyanser. Trä upp filtbitarna på en tråd med hjälp av en nål. Börja med de största bitarna i botten, avsluta med de minsta. Fäst en ihoplimmad filtbit längst ner och en tråd högst upp.

  Källa

 • Läckert med garn

  Blås upp en liten ballong och klä in den i plastfolie. Snurra ett fint garn eller en grov tråd runt ballongen, fäst ändarna ordentligt. Limma på glitter och låt torka. Smäll ballongen och ta ut ballongresterna – klart! 

  Källa

 • Julkulor i 3D-format

  Klipp sex cirklar av papper i olika färger och mönster, limma ihop cirklarna två och två. Vik på mitten och placera tre cirklar med "ryggarna" mot varandra så det formar en boll. Trä in ett snöre i mitten och limma ihop. 

  Källa

 • Makaronistjärnor

  Välj ut några makaroner och lägg i ett fint stjärnmönster. Limma ihop, måla med sprejfärg och täck med glitter. 

  Källa

 • Rudolf med röda mulen

  Limma ihop några pusselbitar till en renformad figur, eller kanske något annat djur. På med ögon och röd nos, så har du din egen Rudolf i granen.

  Källa

Visa allt innehåll
Elin Emborg
17 december 2014
 
Annons
Mer om Gör det själv

Tomt i plånboken? Här är bästa snåltipsen!

Gör det själv Julen gör ett stort hål i kassan för många av oss och nu stundar därför bistrare tider. Men det finns metoder för att överleva. Det visar Vi i Villas nya undersökning Villapanelen.

Gör en månadsbudget - ekonomitipset

Gör det själv Gör en månadsbudget! En nyttig övning är att föra kassabok över dina utgifter.

Julkalender - dag för dag

Gör det själv Nu när julmånaden snart börjar är det dags att ta tag i julens alla sysslor. Med en dag för dag-kalender blir det lättare att hålla ordning på dagarna...

Årets finaste pepparkakshus

Gör det själv Arkitekturmuseets årliga pepparkakshustävling är avslutad. Årets tema arkitektoniska förbindelser är inspirerat av olika sammanlänkande byggnader i Stockholmstrakten.

Lyxa till loppisfynden

Gör det själv Ge dina loppisfynd en ordentlig trestegsbehandling innan de får flytta in i finrummet. Färg, tyg och lite pillerill är vad som behövs!

Hyllan alla kan snickra!

Gör det själv Krydda köket med en ny hylla – som du har snickrat själv! I möbelsnickaren Moa Brännström Otts nya bok finns projekt för såväl veteranen som för den...

Julklappstips till hemmafixaren 2012

Gör det själv Emelie Lindeberg, korad till årets mest framstående kvinnliga hantverkare och mottagare av Isabellestipendiet 2012, älskar att strosa runt på olika byggvaruhus och titta på verktyg. Här ger hon julklappstips till hemmafixaren.

Julklappstips till alla hemmafixare

Gör det själv Här har vi gjort ett litet urval av passande klappar till tre typer av villaägare; den som ofta tänker ett steg till och alltid "Vill väl", den som är...

Gör ett kryddställ av bakformen

Gör det själv Återvinning ligger i tiden – och samtidigt är det väldigt roligt! Gå på loppis och vänd och vrid på föremålen. Med lite fantasi och händighet kan du...