Annons
Tapet Avril à Kyoto-1342 från Nobilis/Tapi. Gaveln är klädd i tyget Ruggerio – Chalk, från -Designers Guild. Kuddar och turkost överkast, Indiska. Cerise överkast och virkad pläd 500 kronor, AnnaO. Mönstrade kuddar, Adam och Viktoria.
Tapet Avril à Kyoto-1342 från Nobilis/Tapi. Gaveln är klädd i tyget Ruggerio – Chalk, från -Designers Guild. Kuddar och turkost överkast, Indiska. Cerise överkast och virkad pläd 500 kronor, AnnaO. Mönstrade kuddar, Adam och Viktoria. Foto: Stefan Ek

Soft i sovrummet

Rum

Börja och avsluta dagen mysigare: Förnya sängen snabbt med en fin gavel!

Annons

En tygklädd sänggavel med stoppning ramar in sängen och ger dig samtidigt något mjukt att luta dig mot. Välj helst ett enfärgat tyg till sänggaveln om tapeten är mönstrad. Med läslamporna monterade direkt på vardera sida av gaveln göms samtidigt lampsladdarna. Du kan lätt snickra den själv.

 


Tänk på att välja en sänglampa med strömbrytare på väggfästet. Sängbord, ljusstake, mugg och fat, Indiska.

Du behöver:

 • Spånskiva 16 x1 800 x 1 200 mm (för en 1 800 mm bred säng)
 • Planhyvlad list 15X21 mm, en bit som är 1 800 mm, och två som är 1 050 mm långa.
 • Spånskiveskruv 4,2 x 42 mm
 • Borrmaskin + ev. hålsåg 45 mm
 • Häftpistol och klammer
 • Fibervadd 1 800 mm x 1 200 mm
 • Två meter tyg
 • Två sänglampor med strömbrytare på väggfästet

Så här gör du:

 1. Lägg den längsta biten list längs det som ska bli gavelns överkant och skruva fast med spånskiveskruv. Fäst de kortare bitarna på samma sätt utmed sidorna. Se skiss A. Obs! Listen ska inte gå ända ner till golvet eftersom golvlisten behöver utrymmet när gaveln står mot väggen.
 2. Bestäm var du vill ha sänglamporna och borra hål för lampsladden. Om du saknar en hålsåg kan du istället borra flera mindre hål intill varandra så att väggkontakten till lampan kommer igenom. På bilden sitter mitten av borrhålen för lamporna 140 mm in från sidan och 170 mm ner från överkanten.
 3. Lägg ut ditt tyg helt slätt på rent golv med rätsidan neråt. Lägg fibervadden över och sist träfiberskivan med listerna uppåt.
 4. Nu är det dags att fästa tyget med häftpistolen. Börja med att fästa i överkant vid mitten och arbeta sedan utåt kanterna. Sträck ut tyget (utan att dra hårt) allt eftersom du arbetar dig ut mot hörnen. 
 5. Vid hörnen klipper du försiktigt bort överflödigt tyg. Vik in, sträck och häfta fast. Se skiss B. Häfta fast tyget längs sänggavelns sidor på samma sätt som tidigare och avsluta med att fästa tyget vid gavelns nederkant. Tänk på att även sträcka lätt på tyget mellan över- och underkant.
 6. Vänd på sänggaveln så att framsidan kommer uppåt. Känn efter genom tyget och vadden var du har hålen för lamporna och häfta fast tyget runt hålen. Klipp bort tyget som ligger över hålet.
 7. Trä sladdar och kontakter genom hålen och skruva fast lamporna. Ställ upp gaveln mot väggen.

Skiss A. Fäst listen med skruvar en bit bort från hörnen eftersom du sedan behöver få fäste för häftpistolen och tyget där.
  

Skiss B. Ta god tid på dig för att vika tyget snyggt innan du fäster det med häftpistolen vid hörnen.

Köpinformation

Adam & Viktoria, 08-26 17 72
AnnaO, 08-615 07 20 www.annao.se
Designers Guild/Tapi AB, 08-663 69 00 www.tapi.se
Nobilis/Tapi AB, 08-663 69 00 www.tapi.se
PAULA, 08-662 28 22 www.paulamalm.se
Till Dig, www.tilldig.se

  
Annons
14 januari 2009

5 Kommentarer

2009-03-07
Peter
2009-03-07
Peter
2011-02-01
Maria
2011-02-01
Kristina Sjöberg, redaktör viivilla.se
2011-02-01
Anna H
0

Min effektfulla hall - Min idé

Med tapet och stilleben förvandlades Annas trappa i hallen från oansenlig till uppseendeväckande.

2

Så funkar det: Att inreda källaren

Outnyttjade kvadratmetrar i källaren? Här finns ofta mycket extra utrymme att bättre ta vara på!

1

Min idé - Jag byggde ett tonårsrum

Skaparkraften fortsätter att koka runt om i landet! Här visar Jessica Hultén hur hon skapade ett kvadratsmart rum med loftsäng och soffa för tonåringen...

1

Inreda vinden

Inreda vinden? Om inte vinden utnyttjas till förvaring kan den ofta bli ett bra och charmigt extrarum. Kanske vill familjen ha ett nytt häftigt badrum,...

0

Skräphörnan blev myshörna

Den var tråkig, omysig och för solig. Hörnan på Susann Gson Engqvists altan. Med lite färg, tyg och en stor sittkudde förvandlades altanen till den...

0

Så bygger du en rumsavdelare

Att sätta upp en skiljevägg är ett enkelt sätt för att skapa fler rum eller dela av stora ytor i huset. Här har ett kök fått en avdelande vägg med...

3

Smarta tips för hemmet - Ny entré med enkla medel!

Addera några nya detaljer kring husets ingång och du kommer kanske känna dig lite extra välkommen när du kommer hem.

0

Hemtrevligare i hallen

Hallen är det första och sista intrycket av ditt hem, både för dig och dina gäster. Tänk praktiskt och satsa på dold förvaring så är du redan på god...

0

Nytändning i sovrummet

I sovrummet vill man ha det lugnt, skönt och avslappnat. Satsa på bra sängar, begränsad färgskala, mysbelysning och mycket textil.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons