Annons
Begränsa färgskalan så känns sovrummet mer harmoniskt, även om du har en hel del saker där. Inredning från Ikea.
Begränsa färgskalan så känns sovrummet mer harmoniskt, även om du har en hel del saker där. Inredning från Ikea.

Nytändning i sovrummet

Rum

I sovrummet vill man ha det lugnt, skönt och avslappnat. Satsa på bra sängar, begränsad färgskala, mysbelysning och mycket textil.

Annons
Välj stil först! Ska sovrummet kännas som ett mysigt, grottliknande krypin, eller vara ljust och luftigt? Gillar ni romantiskt, tufft eller bör det framför allt vara praktiskt? Barnens sovrum har ju också ofta multifunktion som både sovplats och lekrum.

Idéer för sovrummet...

 • Vill du ha det trendigt? I höst och vinter gäller rena, kala väggar, få möbler och asketiskt vitt med möjligen någon liten färgaccent.
 • Dämpa färgskalan. För att skapa lugn och harmoni bör du begränsa dig till ett par färger, eller färger som går ton i ton.
 • Välj rätt kulör. Vill du ha mer passion och energi i sovrummet – välj rött! Annars är grönt, som sägs motverka trötthet, eller blått som ger vila och svalka, bra färger.
 • Gör det ombonat med tapet. Det ger ett varmare intryck än målade väggar.
 • Satsa på mjuka, sköna golv. En heltäckningsmatta är både varmt och skönt för fötterna och ger bra ljuddämpning. Vill du inte ha heltäck, välj riktigt sköna, stora mattor istället.
 • Lägg omsorg på sängvalet, den är trots allt det allra viktigaste i sovrummet. Välj separata madrasser till dubbelsängen, då kan båda få passande hårdhet.
 • Sätt in en extrasäng i sovrummet om ni ofta får nattliga besök av barnen, det tjänar alla nattsömn på.
 • Välj rätt gavel. Med en sänggavel kan du sätta hela stilen i sovrummet.
 • Satsa på en serie. Sänggavel, nattygsbord och byråar i samma serie ger ett enhetligt, harmoniskt intryck. Krydda med lite udda detaljer, annars kan det lätt bli känsla av möbelkatalog.
 • Låt barnen vara med och bestämma inredningen i sina sovrum. Då trivs de bättre där och blir nog mer motiverade att hålla ordning.

Främja tvåsamheten. Enligt feng shui ska inredningen i sovrummet hos ett par gå i tvåsamhetens tecken. Alltså; två lampor, två tavlor, två vaser och så vidare. Inredning från EM.

Lägg stor omsorg på valet av sängar – det är viktigast. Ställbar dubbelsäng från Hilding. Pris från cirka 18 000 kronor.

Dölj kläderna bakom skjutdörrar, Continental, från Elfa.

Dämpa ljudet! Ekologisk mysmatta till sovrummet. 140x200 cm, 1 495 kronor, Åhléns.

Nya sängkläder är ett snabbt och billigt sätt att förnya sovrummet. Härligt solgult bäddset med Marimekkos klassiska mönster. 975 kronor, Designonline.

Separata sänglampor med riktbara ljuskällor gör att man inte stör varandra. "Frank 2" med dimmer. Belid, cirka 1 600 kronor.

Säng med smart förvaring är bra för trångbodda, 8 499 kronor, Bo Concept.

Kuddar i mängd är skönt att mysa bland, inbjuder till lek och dessutom kan du snabbt byta stil. Färgstark kudde "Spicy" från Indiska, 199 kronor.

Extra värme. Man sover bäst svalt. En extra pläd kan dock vara bra att ha. Ljusblå boudé, 130x180 cm, 275 kronor, Åhléns.

Sängbord "New York" i valnötsfolie med två praktiska lådor, 990 kronor, Mio.

… Fler idéer för sovrummet

 • Slarva inte med överkastet. I ett sovrum med dubbelsäng dominerar ofta överkastet synintrycket.
 • Välj två läslampor eller en armatur med två separata, riktbara lampor till dubbelsängen så slipper ni störa varandra.
 • Ge nattvandrare ledljus. Brukar någon i familjen gå upp mitt i natten är ett litet svaglysande ledljus som står på hela natten guld värt.
 • Få sovrum klarar sig utan nattygsbord. Välj helst ett med en liten låda där du kan lägga ned småsaker som glasögon, smycken och mobil, samt ett större fack för papper, böcker och likande.
 • Man kan aldrig få för mycket förvaring. En vacker kista vid sänggaveln eller en låda med hjul under sängen kan svälja allt från kläder till laptop och leksaker.
 • En snygg korg för smutstvätt, helst med lock, kan vara en bra lösning där smutstvätten gärna hamnar på golvet på väg till sängen.
 • Mys till musik. I sovrummet ska det vara lugnt, undvik teve men ha gärna en bra musikanläggning. Helst med diskreta högtalare.
 • Ett bröllopsfoto eller annan bild med positiva minnen stärker den romantiska känslan i sovrummet. Men undvik bilder på barnen om du vill ha romantik.

Köpinformation

Belid www.belid.se, 0340-62 30 00
Bo Concept www.boconcept.se, 08- 585 44 900
Designonline www.designonline.se, 0480- 44 99 20
Elfa www.elfa.com, 0392-38910
EM www.em.com, 036-292 20 00
Hilding www.hilding.nu
Ikea www.ikea.som/se, 0775-700 500
Indiska www.indiska.com, 08-670 45 00
Mio www.mio.se 0504-412 00
Åhléns www.ahlens.se, 08-402 80 00

28. oktober 2009
 
Annons
Mer om Rum

Min idé - Jag byggde ett tonårsrum

Rum Skaparkraften fortsätter att koka runt om i landet! Här visar Jessica Hultén hur hon skapade ett kvadratsmart rum med loftsäng och soffa för tonåringen som ville få bättre plats.

Läckra entréer

Rum Rätt utformad kan entrén bli just den intressanta signatur som ditt hus behöver och samtidigt säga en hel del om er som bor där.

Entréer

Rum Utan det skydd som ett entrétak ger är entrén, i alla fall inte i vårt klimat, så praktisk.

Han mäter uråldrig kunskap

Rum Currykorsen sägs påverka vår sömn och plantors växtkraft. Så här tar du reda på var de finns.

Currylinjer - sanning eller skröna?

Rum Currylinjer och jordstrålning är något som förbryllar och fascinerar många människor. Lars Erik Olsson försöker här reda ut begreppen.

Så bygger du en rumsavdelare

Rum Att sätta upp en skiljevägg är ett enkelt sätt för att skapa fler rum eller dela av stora ytor i huset. Här har ett kök fått en avdelande vägg med...

Soft i sovrummet

Rum Börja och avsluta dagen mysigare: Förnya sängen snabbt med en fin gavel!

Smarta tips för hemmet - Ny entré med enkla medel!

Rum Addera några nya detaljer kring husets ingång och du kommer kanske känna dig lite extra välkommen när du kommer hem.

Hemtrevligare i hallen

Rum Hallen är det första och sista intrycket av ditt hem, både för dig och dina gäster. Tänk praktiskt och satsa på dold förvaring så är du redan på god...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons