Annons

Inreda vinden

Rum

Inreda vinden? Om inte vinden utnyttjas till förvaring kan den ofta bli ett bra och charmigt extrarum. Kanske vill familjen ha ett nytt häftigt badrum, ungarna - eller rättare sagt föräldrarna! - ett välisolerat teverum eller mamma ett arbetsrum? Här får du tips om hur du inreder vinden.

Annons

När behov av mer utrymme uppstår, är inredning av vinden ett bra alternativ till en kostsam tillbyggnad. Men några frågor behöver få sina svar innan du sätter igång. Är det till exempel tillräcklig takhöjd på din vind även efter att du isolerat snedtaken? Räkna med att du får bygga ner minst 200 mm isolering plus luftspalt och invändig beklädnad, summa minst 250 mm under ytterpanelen. Finns det en trappa som kan duga eller behövs en ny trappa? Det kan vara svårt att hitta en bra plats för en ny trappa. Du behöver också ljusinsläpp. Går det att sätta fönster i gavlarna eller blir det bara takfönster och/eller takkupor? Eventuella kupor och takfönster ska utformas och placeras så att det ser bra ut på taket.

Taklutningen begränsar utrymmet

Det är lätt att förvillas av en planritning över vinden, som inte visar var det är så låg takhöjd, att utrymmena inte kan användas. Du kanske tror att du får plats med mer än du får. Och tänk på var du har möjlighet att dra vatten- och avloppsrör, om du ska bygga badrum. Du kanske genom vindsinredningen stänger uppgången till taket och skorstenen och behöver hitta en annan lösning på den detaljen. Hur är det med brandskyddet? Huruvida det behövs utvändiga utrymningsstegar eller dylikt beror bl a på husets höjd och användning. Sannolikt behöver du också söka bygglov för vindsinredningen, eftersom du ändrar användningen och utökar bruksarean.

Ja, det är många frågor att söka svar på, och det är inte fel att ta hjälp av en arkitekt i detta skede. När planeringen är klar gäller det att hitta hantverkare som kan göra jobbet och dessa behöver handlingar att räkna fram sitt pris på. Om du inte gör jobbet själv förstås. Men det kan vi inte rekommendera den som inte är van att snickra. Det är mycket arbete med vindsinredning, helt jämförbar med en tillbyggnad.

Trappans placering

Effektivast blir det om trappan kan placeras nära mitten av husets långsida och tillåts följa takets lutning på sin väg upp. Man kommer då upp mitt på vinden där det är full takhöjd.

Glöm inte ventilationen

Det mest väsentliga att tänka på är ventilationen mellan den nya isoleringen och yttertaket. Räkna med att du behöver minst 30 mm väl fungerande luftspalt utanför minst 200 mm, helst 300 mm, isolering. Ventilationsspalten ska givetvis vara i kontakt med friska luften, så att en genomströmning av luften åstadkommes. Påsalning på befintliga takbjälkar kan göras antingen bredvid eller direkt under dessa. Invändigt behövs en tät plastfolie bakom ytbeklädnaden.

Så här gör du:

1. Bygg på takstolarna, så att du får tillräckligt med utrymme för isolering och luftspalt under yttertakpanelen. Det behövs minst 200 mm isolering och minst 30 mm luftspalt.

2. Gör luftspalten så här:
a) Montera vågprofilerade skivor speciellt avsedda för ändamålet.
b) Spika läkt på takstolarna där de ansluter mot yttertakpanelen, en på vardera sidan om varje takstol. Kapa till masoniteskivor som passar mellan takstolarna, montera en läkt mitt på och fäst dem upp mot yttertakpanelen där de tidigare läkten sitter. Se till att du inte spikar genom takpanelen och genom underlagspappen som ligger på utsidan under takpannorna.

3. I med isoleringen mellan takstolarna. Nu kan du tryggt pressa upp den mot skivan i snedtaket.

4. Häfta fast en 0,2 mm beständig plastfolie på undersidan av takstolarna. Använd gärna häftpistol. Skarvar görs alltid mot fast underlag, på en takbjälke, Men skarva om lott minst 200 mm och tejpa vid behov noga.

5. Dags för den s.k. glespanelen, som kan vara av t.ex. 28x70 mm virke. Sådan används, om du ska ha gipsskivor i taket, vid träpanel kan glespanelen utelämnas. Den ska spikas med 300 eller 400 mm avstånd mellan sina centrumlinjer beroende på hur brant taket lutar. Vid 30° lutning och brantare räcker 400 mm; vid flackare tak 300 mm.

6. Spika eller skruva fast gipsskivor på glespanelen med 150 mm avstånd mellan runt kanterna och 200 mm avstånd mitt på skivorna. Väljer du träpanel, kan du utelämna glespanelen. Men tänk på att, eftersom det är 1,2 m mellan uppfästningspunkterna (takstolarna) kan en för tunn panel hänga ned. Takpanel bör vara 22 mm tjock, eller använd glespanel med avstånd högst 600 mm att fästa i. När detta är klart är det färdigt för att börja måla eller tapetsera.

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
23 maj 2005

1 Kommentarer

2013-04-09
emelie
1

Min idé - Jag byggde ett tonårsrum

Skaparkraften fortsätter att koka runt om i landet! Här visar Jessica Hultén hur hon skapade ett kvadratsmart rum med loftsäng och soffa för tonåringen...

0

Läckra entréer

Rätt utformad kan entrén bli just den intressanta signatur som ditt hus behöver och samtidigt säga en hel del om er som bor där.

0

Entréer

Utan det skydd som ett entrétak ger är entrén, i alla fall inte i vårt klimat, så praktisk.

0

Han mäter uråldrig kunskap

Currykorsen sägs påverka vår sömn och plantors växtkraft. Så här tar du reda på var de finns.

0

Så bygger du en rumsavdelare

Att sätta upp en skiljevägg är ett enkelt sätt för att skapa fler rum eller dela av stora ytor i huset. Här har ett kök fått en avdelande vägg med...

5

Soft i sovrummet

Börja och avsluta dagen mysigare: Förnya sängen snabbt med en fin gavel!

3

Smarta tips för hemmet - Ny entré med enkla medel!

Addera några nya detaljer kring husets ingång och du kommer kanske känna dig lite extra välkommen när du kommer hem.

0

Hemtrevligare i hallen

Hallen är det första och sista intrycket av ditt hem, både för dig och dina gäster. Tänk praktiskt och satsa på dold förvaring så är du redan på god...

0

Nytändning i sovrummet

I sovrummet vill man ha det lugnt, skönt och avslappnat. Satsa på bra sängar, begränsad färgskala, mysbelysning och mycket textil.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons