Hoppas det är en mobil sågstation...
Hoppas det är en mobil sågstation...

Julklappstips till alla hemmafixare

Gör det själv

Här har vi gjort ett litet urval av passande klappar till tre typer av villaägare; den som ofta tänker ett steg till och alltid "Vill väl", den som är släktens främsta hemmafixare och absolut "Kan själv" och till dem som alltid verkar vara experter och "Vet allt". Kanske passar du själv in i någon av kategorierna och hittar något du själv kan önska dig?

Annons

Vill väl!

Till den som vill leva klokt och miljövänligt, men också snyggt och trendigt.

Kanske tycker du att ni borde spara energi genom att sänka värmen inomhus, men möts av protester? Om alla i familjen får sköna, varma tofflor kan du smygsänka värmen utan att de märker något!


"Slippies" är mjuka tofflor i fleece med fyllning av linfrö och lavendel. Värm i micron 90 sekunder så håller de värmen i ett par timmar. Dessutom doftar de gott! Passar bäst i soffan eller sängen, inte så praktiska att gå i. Finns i flera olika färger och storlekar, pris 249 kr, Cool Stuff

 

Den matlagningsglade brukar uppskatta bra redskap. Varför inte satsa på en rejäl, hållbar stekpanna som tål hela 450 grader och passar alla typer av hällar, även induktion, praktiskt om du inte vet vilken typ av spis mottagaren har.

Stekpannan "Eco kitchen" har en beläggning i 100% keramiskt naturmaterial och är tillverkar i gjuten aluminium och 28 cm i diameter. Tillverkaren lovar överlägsen hållbarhet och reptålighet. Pris cirka 700 kr, OBH Nordica.

Bra belysning, behöver man alltid och särskilt så här års. Nya "Moster" från LampGustaf med sin sköna tantutstrålning är anpassad för lågenergilampor och passar därför både den trendkänslige och miljömedvetna.

 

Taklampan "Moster" finns i sex olika färger och även på fot. Pris taklampa cirka 1.800 kr, LampGustaf

Annons

Kan själv!

Till den entusiastiske Gör-Det-Självaren har vi valt både hårda och mjuka paket.

En verktygsväst känns proffsigt och är praktiskt för den som gärna strör verktyg lite överallt i huset medan arbete pågår. Här finns både praktiska spikfickor, utanpåfickor, hängen och mobilficka. 100 % bomull. Pris 230 kr, Jula

Boken "Snickra mera till hemmet" av Anders och Anna Jeppson passar den kreative Gör-det-självaren perfekt. Här finns ett 50-tal projekt, allt från sladdgömmor till inbyggda garderober. Cirka 200 kr, Ica bokförlag.

Även den bäste kan skada sig. Med bra skyddsutrustning blir arbetet säkrare, detta är en julklapp med verklig omtanke. Exempel skyddsglasögon 59 kr, hörselkåpor 49 kr, skyddshjälm med visir och hörselskydd 400 kr (Clas Ohlsson), batteriuppvärmda handskar 199 kr, fallskyddssele 650 kr (Jula).

Med en mobil sågstation kapar man enkelt laminat, parkett, plast och aluminium snabbt och säkert med sticksågen. Passar utmärkt för både geringssågning upp till +/– 45° och snedsågning, finns även med tillsats för kakelskärning. Ställ upp, ställ in och såga på! PLS 300 sågstation, cirka 1 000 kr, Bosch

Vet allt!

Det kan vara knepigt att hitta personliga julklappar till någon som redan sett, läst, hört och vet det mesta om sitt specialområde. Men vi har gjort några försök.

Den inbitne grillaren slutar inte grilla bara för att det är vinter. Överraska med något nytt eller annorlunda grilltillbehör i julklapp så serverar han - jo, det är med stor sannolikhet en han - grillad julskinka på juldagen.

Stekplattan har två sidor, en slät för stekning och en räfflad för grillning. Passar till klotgrill med en diameter på 57 cm. Pris cirka 700 kr, Weber.

Den hängivne/envisa som inte slutar snickra, hugga ved, kratt löv eller gräva rabatter ens när mörkret faller, behöver en rejäl pannlampa - om inte annat så kan det vara bra att se var han eller hon håller hus.

 

Duo LED 14, är en robust pannlampa, 100 meters räckvidd och 14 ljusstarka LED-dioder. Fungerar till och med i vatten. Pris cirka 1 500 kr, Peltz.

 

Ett eget växthus är ofta en våt dröm för den sanne trädgårdsentusiasten. Visst, det kostar en slant, men nu på vintern är det ofta rejäla utförsäljningar vilket gör att man kan spara en hel del pengar. Dessutom behöver ni inte göra det klassiska misstaget att bestämma er i maj, då det ofta är långa leveranstider.

 

Växthuset Juliana från Willab, titta efter kampanjvaror så här års.

28 november 2011
 
Annons
Mer om Gör det själv

Tomt i plånboken? Här är bästa snåltipsen!

Gör det själv Julen gör ett stort hål i kassan för många av oss och nu stundar därför bistrare tider. Men det finns metoder för att överleva. Det visar Vi i Villas nya undersökning Villapanelen.

Gör en månadsbudget - ekonomitipset

Gör det själv Gör en månadsbudget! En nyttig övning är att föra kassabok över dina utgifter.

Julkalender - dag för dag

Gör det själv Nu när julmånaden snart börjar är det dags att ta tag i julens alla sysslor. Med en dag för dag-kalender blir det lättare att hålla ordning på dagarna...

Årets finaste pepparkakshus

Gör det själv Arkitekturmuseets årliga pepparkakshustävling är avslutad. Årets tema arkitektoniska förbindelser är inspirerat av olika sammanlänkande byggnader i Stockholmstrakten.

Lyxa till loppisfynden

Gör det själv Ge dina loppisfynd en ordentlig trestegsbehandling innan de får flytta in i finrummet. Färg, tyg och lite pillerill är vad som behövs!

Hyllan alla kan snickra!

Gör det själv Krydda köket med en ny hylla – som du har snickrat själv! I möbelsnickaren Moa Brännström Otts nya bok finns projekt för såväl veteranen som för den...

Julklappstips till hemmafixaren 2012

Gör det själv Emelie Lindeberg, korad till årets mest framstående kvinnliga hantverkare och mottagare av Isabellestipendiet 2012, älskar att strosa runt på olika byggvaruhus och titta på verktyg. Här ger hon julklappstips till hemmafixaren.

Gör ett kryddställ av bakformen

Gör det själv Återvinning ligger i tiden – och samtidigt är det väldigt roligt! Gå på loppis och vänd och vrid på föremålen. Med lite fantasi och händighet kan du...

Så binder du en julkrans

Gör det själv Glöm julpynt med dyra prislappar – så här binder du själv kransar som får dina grannar att tappa hakan!