Annons

Visst kan du göra det själv - Lägga nytt golv

Golv

Längtar du efter att förnya ditt hem, men tycker att det blir för dyrt med hantverkare och drar dig för att försöka själv? Följ våra råd för hur du ger golv, väggar och trappan nytt liv. Är du bara någorlunda händig klarar du det!

Annons


Så här fint blev det med klinker i hallen. Plattan heter Pieve gul, 20x20 cm, 259 kr/kvm och kommer från Kakelspecialisten.

Lägga nytt golv

Ett nytt golv kan verkligen göra underverk både när det gäller trivsel och uppfräschning av hemmet. Idag väljer de flesta trä eller klinker. Trägolv finns i många olika varianter, ett av de enklaste att lägga själv är ett så kallat ?klick-golv" som består av färdigsågade bitar som du bara knäpper fast i varandra. Inget lim behövs, och du kan faktiskt ta med dig golvet när du flyttar! Ett klinkergolv är heller inte svårt att lägga, men överlåt badrum och andra våtutrymmen till fackmannen. Först och främst gäller det att förvissa sig om att underlaget är det rätta. Betong går bra, men för träbjälklag behövs åtgärder. Tala med proffsen i kakelbutiken. Nogrannhet är också en förutsättning för bra resultat. Bra info om kakel och klinker finns på Byggkeramikrådet, www.bkr.se

Så här lägger du ett klinkergolv

1. Mät upp rummet. Utgå från den längsta väggen du ser. En snörslå är ett utmärkt verktyg för att få långa sträckor raka där inte vattenpasset räcker till. Märk ut vinkelräta ?kryss" på några ställen som hjälpmedel. Provlägg gärna en bit. Behöver du skarva blir det snyggast med lika stora bitar på bägge sidorna.

2. Knacka loss listerna med hammare och kniv. Var försiktig så listerna inte bryts sönder i onödan. Om det är tapetserat ned på listen bör du skära längs med listen först så att inte tapeten dras sönder upp på väggen.
Dammsug golvet och spackla eventuella ojämnheter med golvspackel.

3. Blanda till fästmassan utomhus enligt bruksanvisningen. Blanda med visptillsats på borrmaskinen, det går inte att blanda för hand.
Stryk ut fästmassan jämnt över en så stor bit av golvet som du tror att du lägger på cirka 10 minuter. Använd en tandad spackel, minst 8 mm. Obs! Lägg inte över kryssen" du har som riktmärken.

4. Nu är det dags att börja lägga. Följ markeringarna du ritat på golvet och lämna cirka 5 mm för fog mellan plattorna. Gnugga ned plattan försiktigt i fästmassan så fäster den bättre. För kapningar finns kakelskärare att hyra.

Annons

Du kan inte gå på plattorna förrän efter cirka ett dygn, så se till att du inte backar in i ett hörn! Låt härda över natten.

5. Dagen efter är det dags att foga. Blanda även fogmassan utomhus.
Klicka ut rejält med fogmassa över golvet och arbeta ned den mellan fogarna genom att stryka diagonalt över fogarna med en fogplatta. Stryk bort överflödig fogmassa på plattorna med densamma. Arbeta i stora drag, gnugga inte, utan dra flera gånger i stället om det behövs.

6. När fogmassan torkat så pass att den blivit vit på klinkerplattorna (cirka 30 min) är det dags att börja tvätta. Använd fuktig svamp eller trasa. Ofta behöver man tvätta 2-3 gånger innan det ser rent ut. Låt golvet vila över natten. Torrtorka slutligen med till exempel en gammal T-tröja.

Tack till Stockholms Plattsättnings AB, Kakelspecialisten, Byggkeramikrådet, Edholms Måleri, Målaremästarnas RF för hjälp med material, jobb och faktagranskning

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
16. augusti 2004
 
Annons
Mer om Golv

Så såpskurar du trägolvet

Golv Rengör ditt gamla trägolv på rätt sätt för ett långvarigt och snyggt resultat. Så här såpskurar du golvet. 

Så målar du golvet — 9 tips från experten

Golv Dags att måla golvet? Missa inte målaren Ken Kennards bästa tips om färgval, torktider och rengöring! Här är allt du behöver veta innan du ska sätta...

Ytskiktsbehandling och underhåll av trägolv

Golv Ytskiktsbehandling och underhåll av trägolv kan ske på olika sätt beroende på underlag och i vilken miljö de ska användas i.

Vackert rutigt golv

Golv Det är inte svårt att måla ett vackert trägolv. Det som krävs är noggrannhet och gott om tid. Men det kan det vara värt när man ser resultatet. Räkna med att jobbet tar en vecka inklusive torktider!

Skiffer på golvet

Golv Skiffer blev lösningen vid ingången från altanen till den nya tillbyggnaden. En praktisk räddning för att undvika grusiga och våta skor på det nylagda...

Rätt golv i våtutrymmet

Golv Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

Stora golvguiden

Golv Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på när det är dags att välja golv.

Omslipat parkettgolv blir som nytt!

Golv Att slipa om i stället för att byta ut den slitna parketten är både skonsamt för plånboken och ett bra sätt att hushålla med jordens resurser.

Så lägger du golvet!

Golv Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons