Annons

Välj rätt golv

Golv

Det är lätt att vandra vilse bland laminat, lamell och parkett och svårt att se skillnad på plastgolv, kvartsvinyl och linoleum. Här är årets stora golvguide med allt du behöver veta om alla typer av golv!

Annons

Plastgolv - populärt och prisvärt

Plastgolv är tillsammans med trä är den vanligaste golvtypen i svenska hem. Det är både slitstarkt, lättskött och dessutom billigt. Det finns plastgolv i alla upptänkliga färger och mönster. Ofta imiterar de både sten och trä, men man ser fler och fler exempel på plastgolv som står för att vara just plastgolv. De passar bra i rum där det är hårt slitage som kök, hall och lekrum. Speciella våtrumsmattor finns för husets våtutrymmen.

Skötsel: Golvet är lätt att sköta, det räcker oftast att dammsuga om golvet bara är lätt nedsmutsat. När du torkar av golvet använder du en väl urvriden, fuktig skurduk eller mopp. Blanda vattnet med allrent enligt respektive tillverkares anvisningar och eftertorka med rent vatten.


Glad och pigg plastmatta Trendy Universe från Tarkett Sommers ca pris/kvm: 100 kr


Våtrumsmattan Aqualon Pacific från Forbo Flooring, cirkapris 150 kr/kvm.

Linoleum - beprövat naturmaterial

Linoleum är faktiskt ett naturmaterial. I hundra år har det tillverkats av linolja, harts, kork, trämjöl och puderkalk. Golvet var mycket populärt fram till 1950-talet, då det konkurrerades ut av plast- och heltäckningsmattor. Nu har golvet fått något av en renässans - både i de moderna "nyfunkis"hemmen och i sekelskiftesmiljöer - ett rutigt köksgolv av linoleum i villan från början av 1900-talet är stilmässigt helt rätt! Golvet kan självläka små repor och i extrema fall till och med slipas om vid behov. Man kan välja att köpa linoleum på rulle, då bör ett proffs sköta inläggningen, eller i plattor som man med viss guidning lätt lägger själv. Linoleum passar precis som plast, väldigt bra i hallar och kök.

Skötsel: Dammsug eller sopa bort sandkorn och smulor så att det inte bildas några repor. Helst varje dag! Våttorka vid behov - använd milt rengöringsmedel. Vill du ha ett blankt linoleumgolv kan du lägga på en polish - glöm bara inte att ta bort den gamla innan! I golvhandeln hittar du polishborttagning som förutom att den tar bort gammal polish, även i vissa fall fungerar som en grovrengöring av golvet


Plattor i linoleum från Forbo, Marmoleum kostar ca 160 kr/kvm.

Gummi - tåligt och tyst

På senare år har fler och fler vågat prova sig på denna tuffa golvtyp, som länge varit en av de mest populära golven för offentlig miljö. Passar kanske extra bra i den hårt trafikerade hallen eller köket, där det ställs krav på hög slitstyrka - varför inte deltäcka arbetsdelen i köket med gummi och kombinera med trä kring matplatsen? Gummigolv är tysta golv i den bemärkelsen att de dämpar stegljud bra. Finns i många färger och mönster att välja mellan.

Skötsel: Försök att dagligen ta bort synlig smuts. Våttorka, men använd inte såpa. Behandla vid behov med polish eller vax.


Slitstarkt golv för kök eller hall - pastillgolvet i gummi Checker Stud från Trelleborg Rubber kostar ca 650 kr/kvm.

Kork - nostalgi och nytänkande

Ljuva sjuttiotal. Medaljongtapet på väggen och korkoplast på golvet. Korkgolvet är en underbar gammal klassiker som har alla förutsättningar att bli riktigt trendig igen. Nu finns den i uppemot 35 olika färgnyanser, för den som vill prova något annat än den ljusbruna klassikern. Praktiskt och slitstarkt golv gjort på korkekens bark. Kork är mjukt och tyst att gå på och även lite värmeisolerande.

Skötsel: Sopa eller dammsuga bort sandkorn eller likande som kan repa golvet. Fukttorka vid behov. Tvätta golvet mellan varven med vatten och neutralt rengöringsmedel. Vid storstädning kan starkare rengöringsmedel användas. Efterskölj med vatten.

Kvartsvinyl - hårt och starkt

Ytterligare ett mycket slitstarkt golv som passar bra överallt i hemmet, utom i hemmets våtutrymmen. Materialet är hårdare än linoleum och består till största delen av kvartssand, resten är vinyl, som fungerar som bindemedel. Plattor av kvartsvinyl kan vara ett spännande alternativ om man vill ha ett helt monokromt golv - men tänk på att smuts och småskador lätt syns på en enfärgad yta. Plattorna finns också med marmorering eller med färgstänk i, beror lite på märke och tillverkare.

Skötsel: Se till att sopa bort vassa gruskorn som i värsta fall kan ge upphov till repor. Den dagliga skötseln är enkel, vanligt allrengörings medel samt fuktig mopp. Golvet behöver inte alltid behandlas med golvpolish, kolla med tillverkaren vad som gäller för just det märket.


Här är glada, lite marmorerade plattor i kvartsvinyl från Altro. Ca pris 200 kronor/kvm.

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

26 augusti 2003

0 Kommentarer

0

Så såpskurar du trägolvet

Rengör ditt gamla trägolv på rätt sätt för ett långvarigt och snyggt resultat. Så här såpskurar du golvet.

0

Så målar du golvet — 9 tips från experten

Dags att måla golvet? Missa inte målaren Ken Kennards bästa tips om färgval, torktider och rengöring! Här är allt du behöver veta innan du ska sätta...

0

Ytskiktsbehandling och underhåll av trägolv

Ytskiktsbehandling och underhåll av trägolv kan ske på olika sätt beroende på underlag och i vilken miljö de ska användas i.

0

Vackert rutigt golv

Det är inte svårt att måla ett vackert trägolv. Det som krävs är noggrannhet och gott om tid. Men det kan det vara värt när man ser resultatet. Räkna...

0

Skiffer på golvet

Skiffer blev lösningen vid ingången från altanen till den nya tillbyggnaden. En praktisk räddning för att undvika grusiga och våta skor på det nylagda...

1

Rätt golv i våtutrymmet

Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

1

Stora golvguiden

Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan...

1

Omslipat parkettgolv blir som nytt!

Att slipa om i stället för att byta ut den slitna parketten är både skonsamt för plånboken och ett bra sätt att hushålla med jordens resurser.

0

Så lägger du golvet!

Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons