Annons

Välj rätt golv

Golv

Det är lätt att vandra vilse bland laminat, lamell och parkett och svårt att se skillnad på plastgolv, kvartsvinyl och linoleum. Här är årets stora golvguide med allt du behöver veta om alla typer av golv!

Annons

Plastgolv - populärt och prisvärt

Plastgolv är tillsammans med trä är den vanligaste golvtypen i svenska hem. Det är både slitstarkt, lättskött och dessutom billigt. Det finns plastgolv i alla upptänkliga färger och mönster. Ofta imiterar de både sten och trä, men man ser fler och fler exempel på plastgolv som står för att vara just plastgolv. De passar bra i rum där det är hårt slitage som kök, hall och lekrum. Speciella våtrumsmattor finns för husets våtutrymmen.

Skötsel: Golvet är lätt att sköta, det räcker oftast att dammsuga om golvet bara är lätt nedsmutsat. När du torkar av golvet använder du en väl urvriden, fuktig skurduk eller mopp. Blanda vattnet med allrent enligt respektive tillverkares anvisningar och eftertorka med rent vatten.


Glad och pigg plastmatta Trendy Universe från Tarkett Sommers ca pris/kvm: 100 kr


Våtrumsmattan Aqualon Pacific från Forbo Flooring, cirkapris 150 kr/kvm.

Linoleum - beprövat naturmaterial

Linoleum är faktiskt ett naturmaterial. I hundra år har det tillverkats av linolja, harts, kork, trämjöl och puderkalk. Golvet var mycket populärt fram till 1950-talet, då det konkurrerades ut av plast- och heltäckningsmattor. Nu har golvet fått något av en renässans - både i de moderna "nyfunkis"hemmen och i sekelskiftesmiljöer - ett rutigt köksgolv av linoleum i villan från början av 1900-talet är stilmässigt helt rätt! Golvet kan självläka små repor och i extrema fall till och med slipas om vid behov. Man kan välja att köpa linoleum på rulle, då bör ett proffs sköta inläggningen, eller i plattor som man med viss guidning lätt lägger själv. Linoleum passar precis som plast, väldigt bra i hallar och kök.

Skötsel: Dammsug eller sopa bort sandkorn och smulor så att det inte bildas några repor. Helst varje dag! Våttorka vid behov - använd milt rengöringsmedel. Vill du ha ett blankt linoleumgolv kan du lägga på en polish - glöm bara inte att ta bort den gamla innan! I golvhandeln hittar du polishborttagning som förutom att den tar bort gammal polish, även i vissa fall fungerar som en grovrengöring av golvet


Plattor i linoleum från Forbo, Marmoleum kostar ca 160 kr/kvm.

Gummi - tåligt och tyst

På senare år har fler och fler vågat prova sig på denna tuffa golvtyp, som länge varit en av de mest populära golven för offentlig miljö. Passar kanske extra bra i den hårt trafikerade hallen eller köket, där det ställs krav på hög slitstyrka - varför inte deltäcka arbetsdelen i köket med gummi och kombinera med trä kring matplatsen? Gummigolv är tysta golv i den bemärkelsen att de dämpar stegljud bra. Finns i många färger och mönster att välja mellan.

Skötsel: Försök att dagligen ta bort synlig smuts. Våttorka, men använd inte såpa. Behandla vid behov med polish eller vax.


Slitstarkt golv för kök eller hall - pastillgolvet i gummi Checker Stud från Trelleborg Rubber kostar ca 650 kr/kvm.

Kork - nostalgi och nytänkande

Ljuva sjuttiotal. Medaljongtapet på väggen och korkoplast på golvet. Korkgolvet är en underbar gammal klassiker som har alla förutsättningar att bli riktigt trendig igen. Nu finns den i uppemot 35 olika färgnyanser, för den som vill prova något annat än den ljusbruna klassikern. Praktiskt och slitstarkt golv gjort på korkekens bark. Kork är mjukt och tyst att gå på och även lite värmeisolerande.

Skötsel: Sopa eller dammsuga bort sandkorn eller likande som kan repa golvet. Fukttorka vid behov. Tvätta golvet mellan varven med vatten och neutralt rengöringsmedel. Vid storstädning kan starkare rengöringsmedel användas. Efterskölj med vatten.

Kvartsvinyl - hårt och starkt

Ytterligare ett mycket slitstarkt golv som passar bra överallt i hemmet, utom i hemmets våtutrymmen. Materialet är hårdare än linoleum och består till största delen av kvartssand, resten är vinyl, som fungerar som bindemedel. Plattor av kvartsvinyl kan vara ett spännande alternativ om man vill ha ett helt monokromt golv - men tänk på att smuts och småskador lätt syns på en enfärgad yta. Plattorna finns också med marmorering eller med färgstänk i, beror lite på märke och tillverkare.

Skötsel: Se till att sopa bort vassa gruskorn som i värsta fall kan ge upphov till repor. Den dagliga skötseln är enkel, vanligt allrengörings medel samt fuktig mopp. Golvet behöver inte alltid behandlas med golvpolish, kolla med tillverkaren vad som gäller för just det märket.


Här är glada, lite marmorerade plattor i kvartsvinyl från Altro. Ca pris 200 kronor/kvm.

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

26 augusti 2003
 
Annons
Mer om Golv

Så såpskurar du trägolvet

Golv Rengör ditt gamla trägolv på rätt sätt för ett långvarigt och snyggt resultat. Så här såpskurar du golvet. 

Rätt golv i våtutrymmet

Golv Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

Stora golvguiden

Golv Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan...

Kan trägolvet renoveras

Golv Vad är det egentligen för skillnad på laminat och parkett? Och vilka trägolv går att slipa? Här får du svaren.

Bra att veta om golv av massivt trä

Golv Dags för ett golvbyte? Här får du veta det du behöver innan du införskaffar ett massivt golv.

13 nya golv

Golv Drömmer du om ett snyggt slitstarkt golv som är enkelt, både att lägga in och att sköta? I dag finns en mängd olika golv att välja mellan, alla med...

Lägg ett såpabehandlat golv själv

Golv Ett lättstädat och lättlagt golv. Ingen dålig kombination! Här får du veta hur du lägger ett vackert såpbehandlat golv själv.

Skura, luta och såpa

Golv Det finns andra ytbehandlingar att välja än olja och lack om du har ett golv av massivt trä. Här får du en steg-för-steg-beskrivning.

Så lägger du golvet!

Golv Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons