Annons

Välj rätt golv - trä och textil

Golv

I årets stora golvguide har turen nu kommit till trägolv och textila golv.

Annons


Vi i Villas stora golvguide för 2003 har turen nu kommit till trägolv och textila golv.

Trägolv - favorit i många varianter

Fanérgolv
Den absolut tunnaste och billigaste typen av trägolv är fanérgolv. Träskiktet på ytan är mindre än 1 mm tjockt och därför går det inte att slipa om. Skador kan man renovera med ekspackel eller använda slippapper alternativt stålull, efter det kan man lacka eller olja golvet på nytt. Har samma fördelar som laminat - att de kan läggas ovanpå befintligt golv. Du kan även lägga detta själv. Golvets tjocklek varierar mellan 7 - 9 mm.

Lamellparkettgolv
Golvet är uppbyggt av flera korslagda skikt. Det innebär att brädorna inte slår sig och golvet kan läggas flytande mot underlaget. Golvet finns i olika tjocklekar där de tunnare golven är något billigare. Ett tunt lamellgolv går att maskinslipa 1 till 3 gånger. Ett tjockare lamellgolv har en bygghöjd på 14 - 22 mm och går att slipa om flera gånger. Lamellparkett kan den som är händig vanligen lägga in själv, med klicksystem eller lim. Golven är färdigbehandlade när de kommer från fabrik, de flesta tillverkare erbjuder både oljat och lackat. Lamellparkett finns i många olika trädslag, mönster och prisklasser.

Massiva stavparkettgolv
Den gamla typen av parkett kallas stavparkett. Stavparkett är inte så vanligt idag eftersom det är förhållandevis dyrt i inköp och dessutom bör en fackman lägga in det. Men i gengäld är det ett mycket vackert golv som i det närmaste är outslitligt, eftersom det är massivt. Kan slipas om många gånger.

Massiva trägolv
Massiva trägolv är plankor i olika träslag. Vanliga tjocklekar är 14-15 mm, 20 - 21 mm, 25-26 mm och 30 - 31 mm och de levereras ofta färdigbehandlade. Trägolv kan också finnas som metervara men då måste man lacka, såpa, luta eller olja in själv efter montage. Kan slipas om många gånger.

Kubbgolv
Består av klossar av massivt trä med ändträet vänt uppåt. Den här typen av golv har varit vanligt i industrilokaler men används numera mycket i hemmiljö. Stryktåligt. Passar extra bra i kök och hall, och kan med fördel kombineras med andra trägolv eller varför inte ett sten- eller klinkergolv? Behandlas med vax eller olja. Ett kubbgolv kan man lägga själv om man är händig. Det ska hellimmas mot underlaget.


Här ett massivt algolv från Österbymo Trävaru AB, 14 mm. 725 kr/kvm.


Tunt trägolv Viva i oljad valnöt från Tarkett, 8,5 mm ca pris 289 kr/kvm


Kubbgolv i furu från Almedals trä golv ca 450kr/kvm

Golvslipargarantin*

Om du ska låta något företag renovera ditt trägolv - glöm inte att kolla att de är anslutna till Golvslipargarantin*. Golvslipargarantin är golvbranschens kvalitetssystem för trägolvsarbeten. De företag som är anslutna hit har förbundit sig att följa branschens riktlinjer för slipning, lackering, oljning, lutbehandling och underhåll. Anlitar du ett anslutet företag hålls du skadeslös om företaget gjort fel. Beslut om detta fattas i Allmänna Reklamationsnämnden. Idag är lite drygt 150 företag över hela Sverige anslutna. Mer information på www.golvbranschen.se

Textila golv - mjukt och tyst

Det tysta mjuka golvet är återigen att räkna med. Ingen pratar längre så mycket om allergiska reaktioner, dagens textila mattor är mycket bättre än sina dammiga föregångare, lättare att rengöra och mer smutsavvisande. Förutom att en heltäckningsmatta absorberar ljud och är mjukt att gå på kan det spara energi. Eftersom det känns varmt och gott om fötterna kan du sänka rumstemperaturen en eller två grader utan att det känns kallare i rummet.

Tänk på att du kan deltäcka ett golv, inte bara heltäcka. Det kan vara effektfullt att till exempel dela av sovrummet så att man har heltäckningsmatta där man sätter ner fötterna och parkett eller annat golv vid garderoberna. Eller välj en avpassad matta i exakta mått och langetera den. Då får du en härlig matta som du kan ta ut och vädra när helst du känner för det.

Annons

Skötsel: Normal städning är A och O för att mattan ska hållas fräsch. Sug upp sand och grus innan det tränger in i luggen, använd allra helst en dammsugare med borstvalsmunstycke. En gång om året bör mattan vattentvättas. Du hittar specialister på mattrengöring i Gula Sidorna.


Tyst. Matta Silence från Egetraepper ca 450 kr/kvm


Ser ut som sisal, men är en ribbad matta i syntet. Sisalike från Ardbo Golv kostar ca 300 kr/kvm och är allergicertifierad.

(*Red. anmärkning: Golvslipargarantin avvecklades den 31 december 2005")

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
3 december 2003

1 Kommentarer

2012-01-12
Marie-Louise Luther
0

Så såpskurar du trägolvet

Rengör ditt gamla trägolv på rätt sätt för ett långvarigt och snyggt resultat. Så här såpskurar du golvet.

0

Så målar du golvet — 9 tips från experten

Dags att måla golvet? Missa inte målaren Ken Kennards bästa tips om färgval, torktider och rengöring! Här är allt du behöver veta innan du ska sätta...

0

Ytskiktsbehandling och underhåll av trägolv

Ytskiktsbehandling och underhåll av trägolv kan ske på olika sätt beroende på underlag och i vilken miljö de ska användas i.

0

Vackert rutigt golv

Det är inte svårt att måla ett vackert trägolv. Det som krävs är noggrannhet och gott om tid. Men det kan det vara värt när man ser resultatet. Räkna...

0

Skiffer på golvet

Skiffer blev lösningen vid ingången från altanen till den nya tillbyggnaden. En praktisk räddning för att undvika grusiga och våta skor på det nylagda...

1

Rätt golv i våtutrymmet

Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

1

Stora golvguiden

Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan...

1

Omslipat parkettgolv blir som nytt!

Att slipa om i stället för att byta ut den slitna parketten är både skonsamt för plånboken och ett bra sätt att hushålla med jordens resurser.

0

Så lägger du golvet!

Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons