Välj rätt golv - trä och textil

Golv

I årets stora golvguide har turen nu kommit till trägolv och textila golv.


Vi i Villas stora golvguide för 2003 har turen nu kommit till trägolv och textila golv.

Trägolv - favorit i många varianter

Fanérgolv
Den absolut tunnaste och billigaste typen av trägolv är fanérgolv. Träskiktet på ytan är mindre än 1 mm tjockt och därför går det inte att slipa om. Skador kan man renovera med ekspackel eller använda slippapper alternativt stålull, efter det kan man lacka eller olja golvet på nytt. Har samma fördelar som laminat - att de kan läggas ovanpå befintligt golv. Du kan även lägga detta själv. Golvets tjocklek varierar mellan 7 - 9 mm.

Lamellparkettgolv
Golvet är uppbyggt av flera korslagda skikt. Det innebär att brädorna inte slår sig och golvet kan läggas flytande mot underlaget. Golvet finns i olika tjocklekar där de tunnare golven är något billigare. Ett tunt lamellgolv går att maskinslipa 1 till 3 gånger. Ett tjockare lamellgolv har en bygghöjd på 14 - 22 mm och går att slipa om flera gånger. Lamellparkett kan den som är händig vanligen lägga in själv, med klicksystem eller lim. Golven är färdigbehandlade när de kommer från fabrik, de flesta tillverkare erbjuder både oljat och lackat. Lamellparkett finns i många olika trädslag, mönster och prisklasser.

Massiva stavparkettgolv
Den gamla typen av parkett kallas stavparkett. Stavparkett är inte så vanligt idag eftersom det är förhållandevis dyrt i inköp och dessutom bör en fackman lägga in det. Men i gengäld är det ett mycket vackert golv som i det närmaste är outslitligt, eftersom det är massivt. Kan slipas om många gånger.

Massiva trägolv
Massiva trägolv är plankor i olika träslag. Vanliga tjocklekar är 14-15 mm, 20 - 21 mm, 25-26 mm och 30 - 31 mm och de levereras ofta färdigbehandlade. Trägolv kan också finnas som metervara men då måste man lacka, såpa, luta eller olja in själv efter montage. Kan slipas om många gånger.

Kubbgolv
Består av klossar av massivt trä med ändträet vänt uppåt. Den här typen av golv har varit vanligt i industrilokaler men används numera mycket i hemmiljö. Stryktåligt. Passar extra bra i kök och hall, och kan med fördel kombineras med andra trägolv eller varför inte ett sten- eller klinkergolv? Behandlas med vax eller olja. Ett kubbgolv kan man lägga själv om man är händig. Det ska hellimmas mot underlaget.


Här ett massivt algolv från Österbymo Trävaru AB, 14 mm. 725 kr/kvm.


Tunt trägolv Viva i oljad valnöt från Tarkett, 8,5 mm ca pris 289 kr/kvm


Kubbgolv i furu från Almedals trä golv ca 450kr/kvm

Golvslipargarantin*

Om du ska låta något företag renovera ditt trägolv - glöm inte att kolla att de är anslutna till Golvslipargarantin*. Golvslipargarantin är golvbranschens kvalitetssystem för trägolvsarbeten. De företag som är anslutna hit har förbundit sig att följa branschens riktlinjer för slipning, lackering, oljning, lutbehandling och underhåll. Anlitar du ett anslutet företag hålls du skadeslös om företaget gjort fel. Beslut om detta fattas i Allmänna Reklamationsnämnden. Idag är lite drygt 150 företag över hela Sverige anslutna. Mer information på www.golvbranschen.se

Textila golv - mjukt och tyst

Det tysta mjuka golvet är återigen att räkna med. Ingen pratar längre så mycket om allergiska reaktioner, dagens textila mattor är mycket bättre än sina dammiga föregångare, lättare att rengöra och mer smutsavvisande. Förutom att en heltäckningsmatta absorberar ljud och är mjukt att gå på kan det spara energi. Eftersom det känns varmt och gott om fötterna kan du sänka rumstemperaturen en eller två grader utan att det känns kallare i rummet.

Tänk på att du kan deltäcka ett golv, inte bara heltäcka. Det kan vara effektfullt att till exempel dela av sovrummet så att man har heltäckningsmatta där man sätter ner fötterna och parkett eller annat golv vid garderoberna. Eller välj en avpassad matta i exakta mått och langetera den. Då får du en härlig matta som du kan ta ut och vädra när helst du känner för det.

Skötsel: Normal städning är A och O för att mattan ska hållas fräsch. Sug upp sand och grus innan det tränger in i luggen, använd allra helst en dammsugare med borstvalsmunstycke. En gång om året bör mattan vattentvättas. Du hittar specialister på mattrengöring i Gula Sidorna.


Tyst. Matta Silence från Egetraepper ca 450 kr/kvm


Ser ut som sisal, men är en ribbad matta i syntet. Sisalike från Ardbo Golv kostar ca 300 kr/kvm och är allergicertifierad.

(*Red. anmärkning: Golvslipargarantin avvecklades den 31 december 2005")

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
03 december 2003
Mer om Golv

Skiffer på golvet

Golv Skiffer blev lösningen vid ingången från altanen till den nya tillbyggnaden. En praktisk räddning för att undvika grusiga och våta skor på det nylagda trägolvet. Här visar Vi i Villas snickare Jan Ohlis hur du lägger sten- eller skiffergolv själv.

Rätt golv i våtutrymmet

Golv Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

Stora golvguiden

Golv Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan...

Kan trägolvet renoveras

Golv Vad är det egentligen för skillnad på laminat och parkett? Och vilka trägolv går att slipa? Här får du svaren.

Bra att veta om golv av massivt trä

Golv Dags för ett golvbyte? Här får du veta det du behöver innan du införskaffar ett massivt golv.

13 nya golv

Golv Drömmer du om ett snyggt slitstarkt golv som är enkelt, både att lägga in och att sköta? I dag finns en mängd olika golv att välja mellan, alla med...

Lägg ett såpabehandlat golv själv

Golv Ett lättstädat och lättlagt golv. Ingen dålig kombination! Här får du veta hur du lägger ett vackert såpbehandlat golv själv.

Skura, luta och såpa

Golv Det finns andra ytbehandlingar att välja än olja och lack om du har ett golv av massivt trä. Här får du en steg-för-steg-beskrivning.

Så lägger du golvet!

Golv Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.