Annons

Välj rätt golv - trä och textil

Golv

I årets stora golvguide har turen nu kommit till trägolv och textila golv.

Annons


Vi i Villas stora golvguide för 2003 har turen nu kommit till trägolv och textila golv.

Trägolv - favorit i många varianter

Fanérgolv
Den absolut tunnaste och billigaste typen av trägolv är fanérgolv. Träskiktet på ytan är mindre än 1 mm tjockt och därför går det inte att slipa om. Skador kan man renovera med ekspackel eller använda slippapper alternativt stålull, efter det kan man lacka eller olja golvet på nytt. Har samma fördelar som laminat - att de kan läggas ovanpå befintligt golv. Du kan även lägga detta själv. Golvets tjocklek varierar mellan 7 - 9 mm.

Lamellparkettgolv
Golvet är uppbyggt av flera korslagda skikt. Det innebär att brädorna inte slår sig och golvet kan läggas flytande mot underlaget. Golvet finns i olika tjocklekar där de tunnare golven är något billigare. Ett tunt lamellgolv går att maskinslipa 1 till 3 gånger. Ett tjockare lamellgolv har en bygghöjd på 14 - 22 mm och går att slipa om flera gånger. Lamellparkett kan den som är händig vanligen lägga in själv, med klicksystem eller lim. Golven är färdigbehandlade när de kommer från fabrik, de flesta tillverkare erbjuder både oljat och lackat. Lamellparkett finns i många olika trädslag, mönster och prisklasser.

Massiva stavparkettgolv
Den gamla typen av parkett kallas stavparkett. Stavparkett är inte så vanligt idag eftersom det är förhållandevis dyrt i inköp och dessutom bör en fackman lägga in det. Men i gengäld är det ett mycket vackert golv som i det närmaste är outslitligt, eftersom det är massivt. Kan slipas om många gånger.

Massiva trägolv
Massiva trägolv är plankor i olika träslag. Vanliga tjocklekar är 14-15 mm, 20 - 21 mm, 25-26 mm och 30 - 31 mm och de levereras ofta färdigbehandlade. Trägolv kan också finnas som metervara men då måste man lacka, såpa, luta eller olja in själv efter montage. Kan slipas om många gånger.

Kubbgolv
Består av klossar av massivt trä med ändträet vänt uppåt. Den här typen av golv har varit vanligt i industrilokaler men används numera mycket i hemmiljö. Stryktåligt. Passar extra bra i kök och hall, och kan med fördel kombineras med andra trägolv eller varför inte ett sten- eller klinkergolv? Behandlas med vax eller olja. Ett kubbgolv kan man lägga själv om man är händig. Det ska hellimmas mot underlaget.


Här ett massivt algolv från Österbymo Trävaru AB, 14 mm. 725 kr/kvm.


Tunt trägolv Viva i oljad valnöt från Tarkett, 8,5 mm ca pris 289 kr/kvm


Kubbgolv i furu från Almedals trä golv ca 450kr/kvm

Golvslipargarantin*

Om du ska låta något företag renovera ditt trägolv - glöm inte att kolla att de är anslutna till Golvslipargarantin*. Golvslipargarantin är golvbranschens kvalitetssystem för trägolvsarbeten. De företag som är anslutna hit har förbundit sig att följa branschens riktlinjer för slipning, lackering, oljning, lutbehandling och underhåll. Anlitar du ett anslutet företag hålls du skadeslös om företaget gjort fel. Beslut om detta fattas i Allmänna Reklamationsnämnden. Idag är lite drygt 150 företag över hela Sverige anslutna. Mer information på www.golvbranschen.se

Textila golv - mjukt och tyst

Det tysta mjuka golvet är återigen att räkna med. Ingen pratar längre så mycket om allergiska reaktioner, dagens textila mattor är mycket bättre än sina dammiga föregångare, lättare att rengöra och mer smutsavvisande. Förutom att en heltäckningsmatta absorberar ljud och är mjukt att gå på kan det spara energi. Eftersom det känns varmt och gott om fötterna kan du sänka rumstemperaturen en eller två grader utan att det känns kallare i rummet.

Tänk på att du kan deltäcka ett golv, inte bara heltäcka. Det kan vara effektfullt att till exempel dela av sovrummet så att man har heltäckningsmatta där man sätter ner fötterna och parkett eller annat golv vid garderoberna. Eller välj en avpassad matta i exakta mått och langetera den. Då får du en härlig matta som du kan ta ut och vädra när helst du känner för det.

Annons

Skötsel: Normal städning är A och O för att mattan ska hållas fräsch. Sug upp sand och grus innan det tränger in i luggen, använd allra helst en dammsugare med borstvalsmunstycke. En gång om året bör mattan vattentvättas. Du hittar specialister på mattrengöring i Gula Sidorna.


Tyst. Matta Silence från Egetraepper ca 450 kr/kvm


Ser ut som sisal, men är en ribbad matta i syntet. Sisalike från Ardbo Golv kostar ca 300 kr/kvm och är allergicertifierad.

(*Red. anmärkning: Golvslipargarantin avvecklades den 31 december 2005")

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
3 december 2003

1 Kommentarer

2012-01-12
Marie-Louise Luther
0

Snickarverkstad under golvet

Här avslöjar vi ingenjörens hemliga snickarverkstad. Den finns under golvet i uterummet!

0

Golv på franskt vis

Här hemma i Sverige ligger det inte i var mans hus men utomlands är golv av mixade material på det här sättet desto vanligare. Här visar vi steg för...

0

Lägg nytt trägolv själv

Nya golv ger ett rejält lyft för huset, och det är inte svårt att göra jobbet själv. Här visar vi hur du lägger ett traditionellt golv med limfog, samt...

0

Granna golv för alla rum

Fira hösten och förändra hemma med ett nytt golv! Oavsett om du väljer att lägga plast, trä, textil eller laminat för dina fötter blir det en märkbar...

0

Visst kan du göra det själv - Lägga nytt golv

Längtar du efter att förnya ditt hem, men tycker att det blir för dyrt med hantverkare och drar dig för att försöka själv? Följ våra råd för hur du ger...

0

Skiffer på golvet

Skiffer blev lösningen vid ingången från altanen till den nya tillbyggnaden. En praktisk räddning för att undvika grusiga och våta skor på det nylagda...

0

Kan trägolvet renoveras

Vad är det egentligen för skillnad på laminat och parkett? Och vilka trägolv går att slipa? Här får du svaren.

0

Bra att veta om golv av massivt trä

Dags för ett golvbyte? Här får du veta det du behöver innan du införskaffar ett massivt golv.

0

13 nya golv

Drömmer du om ett snyggt slitstarkt golv som är enkelt, både att lägga in och att sköta? I dag finns en mängd olika golv att välja mellan, alla med...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons