Annons

Välj rätt golv - laminat och klinker

Golv

I årets stora golvguide har turen nu kommit till laminat, sten och klinker. Här hjälper vi dig att välja rätt.

Annons

Laminatgolv - lättlagt

Laminatgolv ser ofta ut som trä men består i själva verket av ett fotopapper som klistrats på en board eller spånskiva. Ovanpå detta ligger ett slitskikt. Golven är tunna, ca 7 mm, vilket är en fördel vid läggningen då man ofta kan lägga golvet direkt på det gamla. Man slipper också höja trösklar eller kapa lister. Det här golvet kan man lägga själv. Passar i miljöer som slits mycket - kök, och hall.

Skötsel: Håll golvet fritt från sand och gruskorn, de kan repa golvet. Dammsuga till vardags och fuktmoppa vid behov. Gnugga aldrig golvet med stålull eller skurpulver. Golvet tål starka rengöringsmedel bra, men ur miljösynpunkt ska man förstås vara försiktig med att använda dessa.


Billigaste laminatgolvet vi kunde hitta finns på Ikea för 79 kr/kvm.


Laminatgolvet Natural touch från Pergo, kostar från 239 kronor/kvm har en specialbehandlad yta som gör att man kan tro att golvet är oljat.

Sten och klinker - gillar golvvärme

Tåliga golv och med lång livslängd. Det som förut var kontinentens golv nummer ett har blivit allt vanligare även här i Sverige sedan golvvärmen gjort sitt intåg.

Passar bra i hall, kök och badrum, men kan även vara sobert och spännande i andra delar av huset. Sten- och klinkergolv kan med fördel få möta ett trägolv i ett rum- det kan bli väldigt effektfullt och snyggt.

Klinker

Finns som glaserade och oglaserade plattor.
Tänk på att alla former av glaserade klinker blir halt - och halka vill man inte göra på badrumsgolvet. Vill du absolut ha glaserat kan du lösa problemet genom att välja mindre plattor, då blir fogen mellan plattorna som ett halkskydd. Oglaserade plattor är vanligast i olika jordfärger. Golvet kan bli känsligt för fläckar då plattorna saknar det skyddande glasyrlagret.

Natursten

Det här är dyra golv, men vackra. Och de håller nästan för evigt. Det finns en hel del att välja på. Marmor och kalksten ger en exklusiv yta i badrum eller kanske en hall. Skiffer och granit är stryktåligare och passar exempelvis i kök. Vissa stengolv är känsliga för fettfläckar. Se till att torka upp snabbt om du spiller.

Skötsel: Undvik starka rengöringsmedel på stengolv, tvätta istället regelbundet med grönsåpa och vatten. Såpan innehåller lite fett som gör att ju mer man tvättar, desto vackrare blir golvet.
Ett klinkergolv är tåligt och klarar de flesta rengöringsmedel. Hör dig för om vilka hos tillverkaren.


Klassisk klinker man aldrig tröttnar på, Höganäs från CC Höganäs kostar från 494:- till 741:-, beroende på format.


Skifferkänsla är det i Epos klinkern från CC Höganäs från ca 430 kronor/kvm.


Det här kalkstensskiffergolvet från Gotlands Kalk och Sten fabrik kostar 738 kronor/kvm.

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
27 augusti 2003

0 Kommentarer

0

Så såpskurar du trägolvet

Rengör ditt gamla trägolv på rätt sätt för ett långvarigt och snyggt resultat. Så här såpskurar du golvet.

0

Så målar du golvet — 9 tips från experten

Dags att måla golvet? Missa inte målaren Ken Kennards bästa tips om färgval, torktider och rengöring! Här är allt du behöver veta innan du ska sätta...

0

Ytskiktsbehandling och underhåll av trägolv

Ytskiktsbehandling och underhåll av trägolv kan ske på olika sätt beroende på underlag och i vilken miljö de ska användas i.

0

Vackert rutigt golv

Det är inte svårt att måla ett vackert trägolv. Det som krävs är noggrannhet och gott om tid. Men det kan det vara värt när man ser resultatet. Räkna...

0

Skiffer på golvet

Skiffer blev lösningen vid ingången från altanen till den nya tillbyggnaden. En praktisk räddning för att undvika grusiga och våta skor på det nylagda...

1

Rätt golv i våtutrymmet

Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

1

Stora golvguiden

Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan...

1

Omslipat parkettgolv blir som nytt!

Att slipa om i stället för att byta ut den slitna parketten är både skonsamt för plånboken och ett bra sätt att hushålla med jordens resurser.

0

Så lägger du golvet!

Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons