Annons

Välj rätt golv - laminat och klinker

Golv

I årets stora golvguide har turen nu kommit till laminat, sten och klinker. Här hjälper vi dig att välja rätt.

Annons

Laminatgolv - lättlagt

Laminatgolv ser ofta ut som trä men består i själva verket av ett fotopapper som klistrats på en board eller spånskiva. Ovanpå detta ligger ett slitskikt. Golven är tunna, ca 7 mm, vilket är en fördel vid läggningen då man ofta kan lägga golvet direkt på det gamla. Man slipper också höja trösklar eller kapa lister. Det här golvet kan man lägga själv. Passar i miljöer som slits mycket - kök, och hall.

Skötsel: Håll golvet fritt från sand och gruskorn, de kan repa golvet. Dammsuga till vardags och fuktmoppa vid behov. Gnugga aldrig golvet med stålull eller skurpulver. Golvet tål starka rengöringsmedel bra, men ur miljösynpunkt ska man förstås vara försiktig med att använda dessa.


Billigaste laminatgolvet vi kunde hitta finns på Ikea för 79 kr/kvm.


Laminatgolvet Natural touch från Pergo, kostar från 239 kronor/kvm har en specialbehandlad yta som gör att man kan tro att golvet är oljat.

Sten och klinker - gillar golvvärme

Tåliga golv och med lång livslängd. Det som förut var kontinentens golv nummer ett har blivit allt vanligare även här i Sverige sedan golvvärmen gjort sitt intåg.

Passar bra i hall, kök och badrum, men kan även vara sobert och spännande i andra delar av huset. Sten- och klinkergolv kan med fördel få möta ett trägolv i ett rum- det kan bli väldigt effektfullt och snyggt.

Klinker

Finns som glaserade och oglaserade plattor.
Tänk på att alla former av glaserade klinker blir halt - och halka vill man inte göra på badrumsgolvet. Vill du absolut ha glaserat kan du lösa problemet genom att välja mindre plattor, då blir fogen mellan plattorna som ett halkskydd. Oglaserade plattor är vanligast i olika jordfärger. Golvet kan bli känsligt för fläckar då plattorna saknar det skyddande glasyrlagret.

Natursten

Det här är dyra golv, men vackra. Och de håller nästan för evigt. Det finns en hel del att välja på. Marmor och kalksten ger en exklusiv yta i badrum eller kanske en hall. Skiffer och granit är stryktåligare och passar exempelvis i kök. Vissa stengolv är känsliga för fettfläckar. Se till att torka upp snabbt om du spiller.

Skötsel: Undvik starka rengöringsmedel på stengolv, tvätta istället regelbundet med grönsåpa och vatten. Såpan innehåller lite fett som gör att ju mer man tvättar, desto vackrare blir golvet.
Ett klinkergolv är tåligt och klarar de flesta rengöringsmedel. Hör dig för om vilka hos tillverkaren.


Klassisk klinker man aldrig tröttnar på, Höganäs från CC Höganäs kostar från 494:- till 741:-, beroende på format.


Skifferkänsla är det i Epos klinkern från CC Höganäs från ca 430 kronor/kvm.


Det här kalkstensskiffergolvet från Gotlands Kalk och Sten fabrik kostar 738 kronor/kvm.

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
27 augusti 2003

0 Kommentarer

0

Så målar du golvet — 9 tips från experten

Dags att måla golvet? Missa inte målaren Ken Kennards bästa tips om färgval, torktider och rengöring! Här är allt du behöver veta innan du ska sätta...

0

Vackert rutigt golv

Det är inte svårt att måla ett vackert trägolv. Det som krävs är noggrannhet och gott om tid. Men det kan det vara värt när man ser resultatet. Räkna...

0

Nya golv - lätta att lägga själv

Funderar du på att lägga nytt golv i helgen? Här visar vi några golvnyheter som är lätta att lägga in själv!

0

Årets golvnyheter

Plastgolven är randiga och laminatgolvet mjukt att gå på – ja inget är längre som förut. Och nästan alla golv kan du enkelt lägga själv. Här får du...

0

Visst kan du göra det själv - Lägga nytt golv

Längtar du efter att förnya ditt hem, men tycker att det blir för dyrt med hantverkare och drar dig för att försöka själv? Följ våra råd för hur du ger...

0

Skiffer på golvet

Skiffer blev lösningen vid ingången från altanen till den nya tillbyggnaden. En praktisk räddning för att undvika grusiga och våta skor på det nylagda...

0

Rättelse om artikel

I artikeln "Snickarverkstad under golvet" i Vi i Villa nr 7/03 är det vissa saker vi vill göra våra läsare uppmärksamma på.

0

Snickarverkstad under golvet

Här avslöjar vi ingenjörens hemliga snickarverkstad. Den finns under golvet i uterummet!

0

Så lägger du golvet!

Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons