Vackrare trägolv

Trägolv har hög mysfaktor, men för att det ska hålla sig snyggt länge behöver det renoveras då och då. Här är en liten trägolvsguide.


I dag finns trägolv för alla smaker, allt från massiva breda golvplank till lamellparkettgolv. Trägolv har hög mysfaktor, men för att det ska hålla sig snyggt länge behöver det renoveras då och då.

Alla golv behöver skötas och vårdas och för att behålla ett snyggt trägolv måste det då och då få en ansiktslyftning. Ett massivt trägolv med hela plankor, kan slipas många gånger medan du bör vara försiktigare med exempelvis ett tunt lamellparkettgolv.

I dag finns golv som är förvillande lika trägolv och som inte ska slipas eller behandlas, som laminat eller fanér. Inspektera därför alltid golvet noga innan du börjar renovera. Tänk på att alltid skydda dina golv genom att ha en ordentlig avtorkningsmatta i hallen och att sätta mjuka skyddstassar på dina möbler. Dammsug golven ofta och skydda alla trägolv mot vattenspill.

Renovera helt eller punktvis

Är ett oljat parkettgolv bara skadat på vissa ställen går det ofta att åtgärda detta punktvis istället för att renovera hela golvet, till exempel genom att byta en parkettbräda.

Har du fått ytliga repor i ett lackat trägolv kan du slipa med fint sandpapper efter att du rengjort golvet och sedan lacka på igen. Detta är förutsatt att golvet inte behandlats med vax eller polish, då måste du slipa det trärent innan du lackar.

Slipa golv:

Det är inte helt lätt att slipa ett stort golv, det kan vara värt att testa på en liten yta först. Anlitar du en fackman, se till att företaget är anslutet till Golvslipargarantin, vilket innebär att de följer Golvbranschens riktlinjer.
Innan du börjar slipa bör du se till att rummet är väl ventilerat. Det ska vara 30-60 procent relativ luftfuktighet inomhus vilket är normalt i svenska hem.

Är du osäker kan du köpa en så kallad hygrometer som mäter luftfuktigheten. Kontrollera också att golvet har tillräckligt med slitskikt och att det sitter fast. Du kan kolla detta med en kniv i en springa i ett hörn av rummet eller genom att lyfta på tröskeln. Under trägolv finns tvärslameller, det är träet ovanför dessa tvärslameller som kallas slitskikt. Ta bort spikar och annat som kan förstöra slippapperet innan du börjar slipa.

Ett massivt trägolv med plankor kan du visserligen slipa om många gånger, men när du nått sponten är det dags att byta golv. Ett parkettgolv som exempelvis är 14 mm tjockt kan slipas cirka fyra gånger, vilket sällan behövs i vanlig hemmiljö.

Använd skydd när du slipar!

Ansikts/skyddsmask
Dragbälte
Hörselskydd
Jordfelsbrytare
Töm dammpåsen efter slipning och förvara innehållet på en brandsäker plats!
Källa: Golvbranschens Riksorganisation

Golvets skick avgör pappersgrovlek

Bäst är att hyra maskiner som golv- och kantslip, som gör slipjobbet enklare. Kontakta en maskinuthyrare eller en golvfirma, det kostar cirka 300-400 kronor/dygn att hyra en slip.

Golvet slipas tre till fyra gånger med olika fint slippapper. Det skick golvet är i när du börjar avgör vilket papper som blir startpapper. Slutpapperet är normalt 120 eller finare men kolla alltid med din golvleverantör vad som gäller för just ditt golv. De flesta trägolv slipas i träets längdriktning.

Fiskbensmönster slipas först diagonalt en gång i varje längdriktning och sedan i rummets längdriktning. Utrymmen som är smala och svåra att komma åt kan slipas tvärs över träets riktning. I hörn kan du använda en parkettsickel eller en hörnslipmaskin. Syna golvet efter slipningen så att inga slipränder syns.

Välj rätt ytbehandling

De vanligaste ytbehandlingarna av ett obehandlat trägolv är lack eller olja men det finns även andra alternativ, som vax, lut eller såpa, som används på ett lutat furu- eller grangolv, och ger ett gammaldags skurgolv.

Golvslipargarantin*

De företag som utför trägolvsarbeten och är anslutna till Golvslipargarantin* har genomgått en särskild utbildning i trägolvsarbeten. Garantin innebär bland annat att företaget förbinder sig att följa Golvbranschens riktlinjer vid golvarbeten och att lämna ett års garanti för brister och fel på utfört arbete.
Du kan läsa mer om Golvslipargarantin på: https://www.golvbranschen.se

Lacka golv:

Ett lackat golv ger en slitstark och hård yta och kräver inte så mycket underhåll. Nackdelen med lackat golv är att det kan vara svårt att åtgärda en skada i lacken utan att lacka om hela golvet. Det är inte helt lätt att lacka golv men om du ändå väljer att göra det själv finns några generella steg att följa. Fabrikslackade golv ska inte behandlas.

Innan du lackar ett nytt och fint slipat golv bör du dammsuga golvet noggrant, även på socklar, lister, element med mera. 

Laga eventuella spikhål och sprickor.

Stryk lacket två till tre gånger (fyra om golvet är utsatt för hårt slitage) med pensel, roller eller applikator. 

Om du ska lacka om ett tidigare lackat golv bör du tvätta golvet noga med grovrengöringsmedel, exempelvis Målartvätt. Skölj noga. Mattslipa sedan golvet så att den nya lacken kan fästa lättare.

Tänk på:

Blanda inte olika lackfabrikat och se till att golvet får torka minst 24 timmar innan du möblerar det.

Slipdammet från ett lackat golv är brandfarligt! Förvara det på brandsäker plats.

Olja golv:

Ett oljat golv ger träet en varm och levande yta. Oljan gör också träet vattenavvisande. Oljade golv har blivit allt mer populära de senaste åren men man bör hålla i minnet att de kräver underhåll på ett annat sätt än lackade eftersom de ska underhålloljas, hur ofta beror helt på slitage.

Ett oljat golv är också känsligare för fläckar än ett lackat. När du oljar ett massivt golv med springor mellan plankorna är det viktigt att hålla koll på oljan så att det inte rinner ner olja i springorna och kommer i kontakt med trossbotten. Du kan fylla igen springorna med exempelvis sågspån blandat med trälim.

Ett oljat golv bör ha slipats innan med fint 120 kornspapper. Se till att golvet är absolut fritt från damm och att det är mellan 15 och 25 grader i rummet. Du behöver en skur- och polermaskin, alternativt en duomaskin(allt-i-ett-maskin), som du kan hyra för cirka 300 kronor per dygn. Rondeller köper du separat. Vita och röda rondeller har fin grovlek och bruna och blå är grövre.

Det finns många olika oljor att köpa och vad det gäller kvalitet kan man säga att du får det du betalar för. Det finns både ”kalla” och ”varma” oljor och oljor med pigment som ger färg åt träet. Vissa typer av linolja värms för att bli mer lättflytande så att den tränger in i träet bättre.
Det är viktigt att du följer anvisningarna noga för just den olja du köpt eftersom dessa kan skilja mellan fabrikaten.

Det finns några generella steg att följa även för hur du oljar ett golv. Detta gäller om du använder en golvolja med torrhalt på cirka 45-65 procent.

Detta behöver du:

Skurmaskin (gör 150 varv) och polermaskin (gör 300 varv), alternativt en duomaskin (allt-i ett)
Bruna eller röda rondeller eller efter oljetillverkarens anvisningar
Trasor eller skurdukar
Pensel eller mopp
Golvolja

Applicera oljan så jämt som möjligt över golvet med en mopp eller pensel. Gör tunna strykningar tre till fyra gånger med 45 minuters intervall, tills golvet är mättat.

När du använt rekommenderad mängd olja ska golvet stå vått i en timme. 

Bearbeta överskottsoljan med skurmaskin, 150 varv/min och blå eller brun rondell.

Avsluta genom att polera med en ren trasa eller skurduk under rondellen.
Gör hela golvytan under samma dag så att du inte får fula ”skarvar” i golvet.

Låt golvet härda 12-18 timmar eller enligt oljetillverkarens anvisningar.

Polera ännu en gång, nu med polermaskin, 300 varv/min, och röd rondell.

Polera också med en skurduk under rondellen för att golvet inte ska bli flammigt. 

Polera ytterligare en gång efter en timme.Låt golvet vila ett par dygn innan du möblerar. Lägg inga mattor på golvet de första två veckorna.

Att tänka på:

Läs alltid anvisningarna noga för den olja eller det lack du köper.

Oljeindränkta trasor är brandfarliga. Blöt dem i vatten och lägg i en plastpåse som du knyter ihop, eller elda upp dem.

Olika sätt att sköta lackat och oljat

Torrstäda i så stor utsträckning som möjligt. Om du ska fukttorka ett oljat golv så använd en hårt urvriden trasa eller mopp. Använd helst en golvsåpa som återfettar golvet. Då och då behöver golvet underhållsoljas, hur ofta beror helt på hur mycket golvet slits.

Ska du moppa ett lackat golv använder du istället milt syntetiskt rengöringsmedel, exempelvis ett vanligt handdiskmedel.

(*Red. anmärkning: Golvslipargarantin avvecklades den 31 december 2005″)

Foto: Stefan Nilsson

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar