Annons

Vackrare trägolv

Golv

Trägolv har hög mysfaktor, men för att det ska hålla sig snyggt länge behöver det renoveras då och då. Här är en liten trägolvsguide.

Annons

I dag finns trägolv för alla smaker, allt från massiva breda golvplank till lamellparkettgolv. Trägolv har hög mysfaktor, men för att det ska hålla sig snyggt länge behöver det renoveras då och då.

Alla golv behöver skötas och vårdas och för att behålla ett snyggt trägolv måste det då och då få en ansiktslyftning. Ett massivt trägolv med hela plankor, kan slipas många gånger medan du bör vara försiktigare med exempelvis ett tunt lamellparkettgolv.

I dag finns golv som är förvillande lika trägolv och som inte ska slipas eller behandlas, som laminat eller fanér. Inspektera därför alltid golvet noga innan du börjar renovera. Tänk på att alltid skydda dina golv genom att ha en ordentlig avtorkningsmatta i hallen och att sätta mjuka skyddstassar på dina möbler. Dammsug golven ofta och skydda alla trägolv mot vattenspill.

Renovera helt eller punktvis

Är ett oljat parkettgolv bara skadat på vissa ställen går det ofta att åtgärda detta punktvis istället för att renovera hela golvet, till exempel genom att byta en parkettbräda.

Har du fått ytliga repor i ett lackat trägolv kan du slipa med fint sandpapper efter att du rengjort golvet och sedan lacka på igen. Detta är förutsatt att golvet inte behandlats med vax eller polish, då måste du slipa det trärent innan du lackar.

Slipa golv:

Det är inte helt lätt att slipa ett stort golv, det kan vara värt att testa på en liten yta först. Anlitar du en fackman, se till att företaget är anslutet till Golvslipargarantin, vilket innebär att de följer Golvbranschens riktlinjer.
Innan du börjar slipa bör du se till att rummet är väl ventilerat. Det ska vara 30-60 procent relativ luftfuktighet inomhus vilket är normalt i svenska hem.

Är du osäker kan du köpa en så kallad hygrometer som mäter luftfuktigheten. Kontrollera också att golvet har tillräckligt med slitskikt och att det sitter fast. Du kan kolla detta med en kniv i en springa i ett hörn av rummet eller genom att lyfta på tröskeln. Under trägolv finns tvärslameller, det är träet ovanför dessa tvärslameller som kallas slitskikt. Ta bort spikar och annat som kan förstöra slippapperet innan du börjar slipa.

Ett massivt trägolv med plankor kan du visserligen slipa om många gånger, men när du nått sponten är det dags att byta golv. Ett parkettgolv som exempelvis är 14 mm tjockt kan slipas cirka fyra gånger, vilket sällan behövs i vanlig hemmiljö.

Använd skydd när du slipar!

Ansikts/skyddsmask
Dragbälte
Hörselskydd
Jordfelsbrytare
Töm dammpåsen efter slipning och förvara innehållet på en brandsäker plats!
Källa: Golvbranschens Riksorganisation

Golvets skick avgör pappersgrovlek

Bäst är att hyra maskiner som golv- och kantslip, som gör slipjobbet enklare. Kontakta en maskinuthyrare eller en golvfirma, det kostar cirka 300-400 kronor/dygn att hyra en slip.

Golvet slipas tre till fyra gånger med olika fint slippapper. Det skick golvet är i när du börjar avgör vilket papper som blir startpapper. Slutpapperet är normalt 120 eller finare men kolla alltid med din golvleverantör vad som gäller för just ditt golv. De flesta trägolv slipas i träets längdriktning.

Fiskbensmönster slipas först diagonalt en gång i varje längdriktning och sedan i rummets längdriktning. Utrymmen som är smala och svåra att komma åt kan slipas tvärs över träets riktning. I hörn kan du använda en parkettsickel eller en hörnslipmaskin. Syna golvet efter slipningen så att inga slipränder syns.

Välj rätt ytbehandling

De vanligaste ytbehandlingarna av ett obehandlat trägolv är lack eller olja men det finns även andra alternativ, som vax, lut eller såpa, som används på ett lutat furu- eller grangolv, och ger ett gammaldags skurgolv.

Annons

Golvslipargarantin*

De företag som utför trägolvsarbeten och är anslutna till Golvslipargarantin* har genomgått en särskild utbildning i trägolvsarbeten. Garantin innebär bland annat att företaget förbinder sig att följa Golvbranschens riktlinjer vid golvarbeten och att lämna ett års garanti för brister och fel på utfört arbete.
Du kan läsa mer om Golvslipargarantin på: http://www.golvbranschen.se

Lacka golv:

Ett lackat golv ger en slitstark och hård yta och kräver inte så mycket underhåll. Nackdelen med lackat golv är att det kan vara svårt att åtgärda en skada i lacken utan att lacka om hela golvet. Det är inte helt lätt att lacka golv men om du ändå väljer att göra det själv finns några generella steg att följa. Fabrikslackade golv ska inte behandlas.

Innan du lackar ett nytt och fint slipat golv bör du dammsuga golvet noggrant, även på socklar, lister, element med mera. 

Laga eventuella spikhål och sprickor.

Stryk lacket två till tre gånger (fyra om golvet är utsatt för hårt slitage) med pensel, roller eller applikator. 

Om du ska lacka om ett tidigare lackat golv bör du tvätta golvet noga med grovrengöringsmedel, exempelvis Målartvätt. Skölj noga. Mattslipa sedan golvet så att den nya lacken kan fästa lättare.

Tänk på:

Blanda inte olika lackfabrikat och se till att golvet får torka minst 24 timmar innan du möblerar det.

Slipdammet från ett lackat golv är brandfarligt! Förvara det på brandsäker plats.

Olja golv:

Ett oljat golv ger träet en varm och levande yta. Oljan gör också träet vattenavvisande. Oljade golv har blivit allt mer populära de senaste åren men man bör hålla i minnet att de kräver underhåll på ett annat sätt än lackade eftersom de ska underhålloljas, hur ofta beror helt på slitage.

Ett oljat golv är också känsligare för fläckar än ett lackat. När du oljar ett massivt golv med springor mellan plankorna är det viktigt att hålla koll på oljan så att det inte rinner ner olja i springorna och kommer i kontakt med trossbotten. Du kan fylla igen springorna med exempelvis sågspån blandat med trälim.

Ett oljat golv bör ha slipats innan med fint 120 kornspapper. Se till att golvet är absolut fritt från damm och att det är mellan 15 och 25 grader i rummet. Du behöver en skur- och polermaskin, alternativt en duomaskin(allt-i-ett-maskin), som du kan hyra för cirka 300 kronor per dygn. Rondeller köper du separat. Vita och röda rondeller har fin grovlek och bruna och blå är grövre.

Det finns många olika oljor att köpa och vad det gäller kvalitet kan man säga att du får det du betalar för. Det finns både "kalla" och "varma" oljor och oljor med pigment som ger färg åt träet. Vissa typer av linolja värms för att bli mer lättflytande så att den tränger in i träet bättre.
Det är viktigt att du följer anvisningarna noga för just den olja du köpt eftersom dessa kan skilja mellan fabrikaten.

Det finns några generella steg att följa även för hur du oljar ett golv. Detta gäller om du använder en golvolja med torrhalt på cirka 45-65 procent.

Detta behöver du:

Skurmaskin (gör 150 varv) och polermaskin (gör 300 varv), alternativt en duomaskin (allt-i ett)
Bruna eller röda rondeller eller efter oljetillverkarens anvisningar
Trasor eller skurdukar
Pensel eller mopp
Golvolja

Applicera oljan så jämt som möjligt över golvet med en mopp eller pensel. Gör tunna strykningar tre till fyra gånger med 45 minuters intervall, tills golvet är mättat.

När du använt rekommenderad mängd olja ska golvet stå vått i en timme. 

Bearbeta överskottsoljan med skurmaskin, 150 varv/min och blå eller brun rondell.

Avsluta genom att polera med en ren trasa eller skurduk under rondellen.
Gör hela golvytan under samma dag så att du inte får fula "skarvar" i golvet.

Låt golvet härda 12-18 timmar eller enligt oljetillverkarens anvisningar.

Polera ännu en gång, nu med polermaskin, 300 varv/min, och röd rondell.

Polera också med en skurduk under rondellen för att golvet inte ska bli flammigt. 

Polera ytterligare en gång efter en timme.Låt golvet vila ett par dygn innan du möblerar. Lägg inga mattor på golvet de första två veckorna.

Att tänka på:

Läs alltid anvisningarna noga för den olja eller det lack du köper.

Oljeindränkta trasor är brandfarliga. Blöt dem i vatten och lägg i en plastpåse som du knyter ihop, eller elda upp dem.

Olika sätt att sköta lackat och oljat

Torrstäda i så stor utsträckning som möjligt. Om du ska fukttorka ett oljat golv så använd en hårt urvriden trasa eller mopp. Använd helst en golvsåpa som återfettar golvet. Då och då behöver golvet underhållsoljas, hur ofta beror helt på hur mycket golvet slits.

Ska du moppa ett lackat golv använder du istället milt syntetiskt rengöringsmedel, exempelvis ett vanligt handdiskmedel.

(*Red. anmärkning: Golvslipargarantin avvecklades den 31 december 2005")

Foto: Stefan Nilsson

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

16 augusti 2001
 
Annons
Mer om Golv

Så såpskurar du trägolvet

Golv Rengör ditt gamla trägolv på rätt sätt för ett långvarigt och snyggt resultat. Så här såpskurar du golvet. 

Rätt golv i våtutrymmet

Golv Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

Stora golvguiden

Golv Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan...

Kan trägolvet renoveras

Golv Vad är det egentligen för skillnad på laminat och parkett? Och vilka trägolv går att slipa? Här får du svaren.

Bra att veta om golv av massivt trä

Golv Dags för ett golvbyte? Här får du veta det du behöver innan du införskaffar ett massivt golv.

13 nya golv

Golv Drömmer du om ett snyggt slitstarkt golv som är enkelt, både att lägga in och att sköta? I dag finns en mängd olika golv att välja mellan, alla med...

Lägg ett såpabehandlat golv själv

Golv Ett lättstädat och lättlagt golv. Ingen dålig kombination! Här får du veta hur du lägger ett vackert såpbehandlat golv själv.

Omslipat parkettgolv blir som nytt!

Golv Att slipa om i stället för att byta ut den slitna parketten är både skonsamt för plånboken och ett bra sätt att hushålla med jordens resurser.

Så lägger du golvet!

Golv Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons