Annons

Vackrare trägolv

Golv

Trägolv har hög mysfaktor, men för att det ska hålla sig snyggt länge behöver det renoveras då och då. Här är en liten trägolvsguide.

Annons

I dag finns trägolv för alla smaker, allt från massiva breda golvplank till lamellparkettgolv. Trägolv har hög mysfaktor, men för att det ska hålla sig snyggt länge behöver det renoveras då och då.

Alla golv behöver skötas och vårdas och för att behålla ett snyggt trägolv måste det då och då få en ansiktslyftning. Ett massivt trägolv med hela plankor, kan slipas många gånger medan du bör vara försiktigare med exempelvis ett tunt lamellparkettgolv.

I dag finns golv som är förvillande lika trägolv och som inte ska slipas eller behandlas, som laminat eller fanér. Inspektera därför alltid golvet noga innan du börjar renovera. Tänk på att alltid skydda dina golv genom att ha en ordentlig avtorkningsmatta i hallen och att sätta mjuka skyddstassar på dina möbler. Dammsug golven ofta och skydda alla trägolv mot vattenspill.

Renovera helt eller punktvis

Är ett oljat parkettgolv bara skadat på vissa ställen går det ofta att åtgärda detta punktvis istället för att renovera hela golvet, till exempel genom att byta en parkettbräda.

Har du fått ytliga repor i ett lackat trägolv kan du slipa med fint sandpapper efter att du rengjort golvet och sedan lacka på igen. Detta är förutsatt att golvet inte behandlats med vax eller polish, då måste du slipa det trärent innan du lackar.

Slipa golv:

Det är inte helt lätt att slipa ett stort golv, det kan vara värt att testa på en liten yta först. Anlitar du en fackman, se till att företaget är anslutet till Golvslipargarantin, vilket innebär att de följer Golvbranschens riktlinjer.
Innan du börjar slipa bör du se till att rummet är väl ventilerat. Det ska vara 30-60 procent relativ luftfuktighet inomhus vilket är normalt i svenska hem.

Är du osäker kan du köpa en så kallad hygrometer som mäter luftfuktigheten. Kontrollera också att golvet har tillräckligt med slitskikt och att det sitter fast. Du kan kolla detta med en kniv i en springa i ett hörn av rummet eller genom att lyfta på tröskeln. Under trägolv finns tvärslameller, det är träet ovanför dessa tvärslameller som kallas slitskikt. Ta bort spikar och annat som kan förstöra slippapperet innan du börjar slipa.

Ett massivt trägolv med plankor kan du visserligen slipa om många gånger, men när du nått sponten är det dags att byta golv. Ett parkettgolv som exempelvis är 14 mm tjockt kan slipas cirka fyra gånger, vilket sällan behövs i vanlig hemmiljö.

Använd skydd när du slipar!

Ansikts/skyddsmask
Dragbälte
Hörselskydd
Jordfelsbrytare
Töm dammpåsen efter slipning och förvara innehållet på en brandsäker plats!
Källa: Golvbranschens Riksorganisation

Golvets skick avgör pappersgrovlek

Bäst är att hyra maskiner som golv- och kantslip, som gör slipjobbet enklare. Kontakta en maskinuthyrare eller en golvfirma, det kostar cirka 300-400 kronor/dygn att hyra en slip.

Golvet slipas tre till fyra gånger med olika fint slippapper. Det skick golvet är i när du börjar avgör vilket papper som blir startpapper. Slutpapperet är normalt 120 eller finare men kolla alltid med din golvleverantör vad som gäller för just ditt golv. De flesta trägolv slipas i träets längdriktning.

Fiskbensmönster slipas först diagonalt en gång i varje längdriktning och sedan i rummets längdriktning. Utrymmen som är smala och svåra att komma åt kan slipas tvärs över träets riktning. I hörn kan du använda en parkettsickel eller en hörnslipmaskin. Syna golvet efter slipningen så att inga slipränder syns.

Välj rätt ytbehandling

De vanligaste ytbehandlingarna av ett obehandlat trägolv är lack eller olja men det finns även andra alternativ, som vax, lut eller såpa, som används på ett lutat furu- eller grangolv, och ger ett gammaldags skurgolv.

Annons

Golvslipargarantin*

De företag som utför trägolvsarbeten och är anslutna till Golvslipargarantin* har genomgått en särskild utbildning i trägolvsarbeten. Garantin innebär bland annat att företaget förbinder sig att följa Golvbranschens riktlinjer vid golvarbeten och att lämna ett års garanti för brister och fel på utfört arbete.
Du kan läsa mer om Golvslipargarantin på: http://www.golvbranschen.se

Lacka golv:

Ett lackat golv ger en slitstark och hård yta och kräver inte så mycket underhåll. Nackdelen med lackat golv är att det kan vara svårt att åtgärda en skada i lacken utan att lacka om hela golvet. Det är inte helt lätt att lacka golv men om du ändå väljer att göra det själv finns några generella steg att följa. Fabrikslackade golv ska inte behandlas.

Innan du lackar ett nytt och fint slipat golv bör du dammsuga golvet noggrant, även på socklar, lister, element med mera. 

Laga eventuella spikhål och sprickor.

Stryk lacket två till tre gånger (fyra om golvet är utsatt för hårt slitage) med pensel, roller eller applikator. 

Om du ska lacka om ett tidigare lackat golv bör du tvätta golvet noga med grovrengöringsmedel, exempelvis Målartvätt. Skölj noga. Mattslipa sedan golvet så att den nya lacken kan fästa lättare.

Tänk på:

Blanda inte olika lackfabrikat och se till att golvet får torka minst 24 timmar innan du möblerar det.

Slipdammet från ett lackat golv är brandfarligt! Förvara det på brandsäker plats.

Olja golv:

Ett oljat golv ger träet en varm och levande yta. Oljan gör också träet vattenavvisande. Oljade golv har blivit allt mer populära de senaste åren men man bör hålla i minnet att de kräver underhåll på ett annat sätt än lackade eftersom de ska underhålloljas, hur ofta beror helt på slitage.

Ett oljat golv är också känsligare för fläckar än ett lackat. När du oljar ett massivt golv med springor mellan plankorna är det viktigt att hålla koll på oljan så att det inte rinner ner olja i springorna och kommer i kontakt med trossbotten. Du kan fylla igen springorna med exempelvis sågspån blandat med trälim.

Ett oljat golv bör ha slipats innan med fint 120 kornspapper. Se till att golvet är absolut fritt från damm och att det är mellan 15 och 25 grader i rummet. Du behöver en skur- och polermaskin, alternativt en duomaskin(allt-i-ett-maskin), som du kan hyra för cirka 300 kronor per dygn. Rondeller köper du separat. Vita och röda rondeller har fin grovlek och bruna och blå är grövre.

Det finns många olika oljor att köpa och vad det gäller kvalitet kan man säga att du får det du betalar för. Det finns både "kalla" och "varma" oljor och oljor med pigment som ger färg åt träet. Vissa typer av linolja värms för att bli mer lättflytande så att den tränger in i träet bättre.
Det är viktigt att du följer anvisningarna noga för just den olja du köpt eftersom dessa kan skilja mellan fabrikaten.

Det finns några generella steg att följa även för hur du oljar ett golv. Detta gäller om du använder en golvolja med torrhalt på cirka 45-65 procent.

Detta behöver du:

Skurmaskin (gör 150 varv) och polermaskin (gör 300 varv), alternativt en duomaskin (allt-i ett)
Bruna eller röda rondeller eller efter oljetillverkarens anvisningar
Trasor eller skurdukar
Pensel eller mopp
Golvolja

Applicera oljan så jämt som möjligt över golvet med en mopp eller pensel. Gör tunna strykningar tre till fyra gånger med 45 minuters intervall, tills golvet är mättat.

När du använt rekommenderad mängd olja ska golvet stå vått i en timme. 

Bearbeta överskottsoljan med skurmaskin, 150 varv/min och blå eller brun rondell.

Avsluta genom att polera med en ren trasa eller skurduk under rondellen.
Gör hela golvytan under samma dag så att du inte får fula "skarvar" i golvet.

Låt golvet härda 12-18 timmar eller enligt oljetillverkarens anvisningar.

Polera ännu en gång, nu med polermaskin, 300 varv/min, och röd rondell.

Polera också med en skurduk under rondellen för att golvet inte ska bli flammigt. 

Polera ytterligare en gång efter en timme.Låt golvet vila ett par dygn innan du möblerar. Lägg inga mattor på golvet de första två veckorna.

Att tänka på:

Läs alltid anvisningarna noga för den olja eller det lack du köper.

Oljeindränkta trasor är brandfarliga. Blöt dem i vatten och lägg i en plastpåse som du knyter ihop, eller elda upp dem.

Olika sätt att sköta lackat och oljat

Torrstäda i så stor utsträckning som möjligt. Om du ska fukttorka ett oljat golv så använd en hårt urvriden trasa eller mopp. Använd helst en golvsåpa som återfettar golvet. Då och då behöver golvet underhållsoljas, hur ofta beror helt på hur mycket golvet slits.

Ska du moppa ett lackat golv använder du istället milt syntetiskt rengöringsmedel, exempelvis ett vanligt handdiskmedel.

(*Red. anmärkning: Golvslipargarantin avvecklades den 31 december 2005")

Foto: Stefan Nilsson

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

16 augusti 2001

0 Kommentarer

0

Så såpskurar du trägolvet

Rengör ditt gamla trägolv på rätt sätt för ett långvarigt och snyggt resultat. Så här såpskurar du golvet.

0

Så målar du golvet — 9 tips från experten

Dags att måla golvet? Missa inte målaren Ken Kennards bästa tips om färgval, torktider och rengöring! Här är allt du behöver veta innan du ska sätta...

0

Ytskiktsbehandling och underhåll av trägolv

Ytskiktsbehandling och underhåll av trägolv kan ske på olika sätt beroende på underlag och i vilken miljö de ska användas i.

0

Vackert rutigt golv

Det är inte svårt att måla ett vackert trägolv. Det som krävs är noggrannhet och gott om tid. Men det kan det vara värt när man ser resultatet. Räkna...

0

Skiffer på golvet

Skiffer blev lösningen vid ingången från altanen till den nya tillbyggnaden. En praktisk räddning för att undvika grusiga och våta skor på det nylagda...

1

Rätt golv i våtutrymmet

Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

1

Stora golvguiden

Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan...

1

Omslipat parkettgolv blir som nytt!

Att slipa om i stället för att byta ut den slitna parketten är både skonsamt för plånboken och ett bra sätt att hushålla med jordens resurser.

0

Så lägger du golvet!

Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons