Trägolv värda att renovera

Golv

Oljat, lackat eller lutat? Ja - golv kan verkligen skötas på olika sätt. Här får du veta grunderna om skötsel och underhåll.

Intresset för olika typer av trägolv har ökat kraftigt under hela 90-talet. Och det finns trägolv för alla smakriktningar - massiva tiljor eller lamellparkett, som den någorlunda händige själv kan lägga in. Men den dag kommer när parkettgolvet behöver slipas och lackas - alternativt oljas.

Trägolven kan efter slipning lackas, oljas eller behandlas med lut och olja, alternativt såpa. I det sistnämnda fallet får man ett golv som har det gamla skurgolvets charm och harmoni. Lutningen avser endast golv av barrträ. Allra vanligast är det att man lackar det nyslipade golvet, men intresset för att olja eller behandla med lut och såpa har ökat på senare år. Med oljan framhävs träets struktur och golvet får en djup sidenmatt lyster, som är mycket tilltalande. Man ska dock ha i minnet att ett oljat golv behöver underhållas på ett annat sätt än ett lackat.

Golvslipningsfirmor hittar man på Gula Sidorna, men om man inte har tummen mitt i handen och är omsorgsfull och följer instruktionerna noggrant kan man göra jobbet själv.

För att slipa golvet behöver man tillgång till golvslipmaskin och kantslipmaskin, som båda kan hyras. I samband med sliparbetet behöver man dessutom dammsugare, slippapper, parkettsickel och träkitt till reparation av ev. skador och sprickor.

Vänd dig till en erfaren golvfackhandlare, som kanske har utrustning att hyra ut, och som i alla fall kan ge dig värdefulla råd och förse dig med lämpliga verktyg och passande material.

Säkerheten viktig

När man handskas med maskiner, i synnerhet sådana som man inte har erfarenhet av, är det mycket viktigt att man följer bruksanvisningen och säkerhetsföreskrifterna - såväl för sin egen som för golvets skull. När man förbereder maskinen för arbetet - lyfter av valsskyddet och trär på sliphylsan t ex - måste man alltid kontrollera att kontakten inte sitter i. Man ska också ha jordfelsbrytare i väggurtaget.

Man måste också tänka på att dammet från ett tidigare lackat golv är eldfarligt. Detta gäller även polérdukar, trasor och liknande, som varit i kontakt med golvoljan. Därför ska de läggas i vatten eller eldas upp direkt efter användningen.

Lut är frätande och ska behandlas med respekt. Skyddshandskar och skyddsglasögon är ett måste när man arbetar med lut. När det färdiglutade golvet slipas med polérmaskin bör man använda dammskyddsmask för att inte andas in det stoff som kan finnas kvar i luften.

Så här slipar man

Ett parkettgolv som ska lackas slipas tre gånger - först med 50-kornspapper, sedan med 80-korns och sista gången med ett fint 120-kornspapper. Furu- och grangolv slipas 1:a gången med 36-kornspapper, 2:a med 50 korn, 3:e med 80 korn och 4:e gången med 120-kornspapper. Man måste dammsuga mycket noga mellan varje slipning.

De flesta golv slipas i träets längdriktning. Fiskbensmönster slipas först diagonalt en gång i vardera längdriktningen och sedan i rummets längdriktning.

Närmast väggen använder man kantslip och längst in i hörnen får man arbeta manuellt med parkettsickel eller hörnslipmaskin, om man har tillgång till en sådan

Klart för lackning

Man kan välja mellan matt eller halvmatt golvlack, som givetvis är vattenbaserad. Man lackar med hjälp av roller eller pensel. Rollern förs över golvet med långa jämna drag och man bör undvika att lyfta den medan arbetet pågår. Föredrar man att pensla ut lacken arbetar man med jämna drag i rörelser som liknar åttor. Torktiden är 1 - 2 timmar vid normal temperatur.

Oljebehandling

Nu behöver man polérmaskin, slipnät, polérrondeller, polérdukar, golvolja, filtpäls och applikator.

Efter grundslipningen gör man en extra finslipning. Då läggs slipnätet på golvet och polérrondellen placeras ovanpå. För lövträ använder man 120 korns slipnät och för barrträ 100 korns. Centrera maskinen på rondellen och påbörja finslipningen. Den kan utföras antingen tvärs eller längs med brädorna.

Dammsug golvet omsorgsfullt före oljningen. Vid denna använder man applikatorn med filtpälsen påträdd. Stryk ut oljan i olika riktningar, så att den täcker väl. Den får suga in i träet ca 30 minuter innan man gör om proceduren.

Efter ytterligare 30 minuter gör man en tredje applicering, så att även starkt sugande delar av träet blir mättade. Om golvet fortfarande är blött efter 30 minuter har golvet fått tillräckligt med olja.

Slutligen arbetar man in oljan korsvis med polérmaskin och blå rondell. Det tar 12 - 18 timmar innan man kan börja gå på golvet. Då är det dags att finpolera det, vilket man gör med en röd polérrondell. Slutligen polerar man med duk, som läggs under rondellen.

Lutbehandling av furu- och grangolv

Detta behövs: Polérmaskin, slipnät, polérrondeller, polérdukar, trälut, lutpensel, hink, skyddsglasögon, skyddshandskar och dammskydd.
Lutbehandlingen bevarar träets ljushet och ger vacker patina.
Efter slipningen behandlar man golvet med polérmaskin och 100 korns slipnät. Det är viktigt att fiberporerna öppnas, så att luten kan verka ordentligt.

Täck intilliggande ytor. Det är absolut nödvändigt att använda skyddshandskar och skyddsglasögon, eftersom luten är frätande.
Luten appliceras flödigt med lutborsten i brädornas längdriktning. Pensla några brädor åt gången i hela rummets längd. Börja sedan om vått-i-vått. Luten ska torka ett dygn och poleras sedan med polérmaskin och röd rondell. Glöm inte dammskyddsmasken! Efter dammsugning kan man välja att behandla golvet med olja eller golvsåpa. Den senare appliceras tre gånger.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001
Mer om Golv

Skiffer på golvet

Golv Skiffer blev lösningen vid ingången från altanen till den nya tillbyggnaden. En praktisk räddning för att undvika grusiga och våta skor på det nylagda trägolvet. Här visar Vi i Villas snickare Jan Ohlis hur du lägger sten- eller skiffergolv själv.

Rätt golv i våtutrymmet

Golv Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

Stora golvguiden

Golv Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan...

Kan trägolvet renoveras

Golv Vad är det egentligen för skillnad på laminat och parkett? Och vilka trägolv går att slipa? Här får du svaren.

Bra att veta om golv av massivt trä

Golv Dags för ett golvbyte? Här får du veta det du behöver innan du införskaffar ett massivt golv.

13 nya golv

Golv Drömmer du om ett snyggt slitstarkt golv som är enkelt, både att lägga in och att sköta? I dag finns en mängd olika golv att välja mellan, alla med...

Lägg ett såpabehandlat golv själv

Golv Ett lättstädat och lättlagt golv. Ingen dålig kombination! Här får du veta hur du lägger ett vackert såpbehandlat golv själv.

Skura, luta och såpa

Golv Det finns andra ytbehandlingar att välja än olja och lack om du har ett golv av massivt trä. Här får du en steg-för-steg-beskrivning.

Så lägger du golvet!

Golv Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.