Annons

Stora golvguiden

Golv

Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på när det är dags att välja golv.

Annons

Det går mode i golv som i allt annat. Trägolv är tidlöst och alltid modernt och i dag säljs också imiterade trägolv som aldrig förr, både i plast och i andra material. Dessutom tyder mycket på att heltäckningsmattan på väg tillbaka. Golvet är en viktig del i inredningen, det ska vara vackert att se på men också praktiskt och tåla många års slitage.

Alla olika typer av golv passar egentligen i alla rum, utom i våtrum och kök där det exempelvis inte är speciellt lyckat med ett textilgolv. Vilken typ av golv du väljer beror helt och hållet på smak, hur du lever och vilka behov du har. Har du varken barn eller husdjur kanske ett ömtåligare golv fungerar alldeles utmärkt på platser som vanligtvis utsätts för hårt slitage, som i hallen eller köket.

Hallen


Pergo Kitchen är ett helt nytt laminatgolv som är extra vattentåligt, har mycket täta fogar och en tålig yta och passar därför i rum som normalt utsätts för hårt slitage. Golvet läggs helt utan lim och finns att få i två olika format, plattor och plankor. Pris cirka 259 kr kvadratmetern. Pergo.

Bra val: Keramikgolv, plastgolv, linoleumgolv, laminatgolv

Hallen är det rum där golvet ofta slits mest. Här behövs ett slitstarkt golv som klarar det som fötter och tassar drar in. Klinker står emot det mesta och fungerar dessutom utmärkt ihop med golvvärme. Plastgolv är också väldigt tåligt och lättskött även om det kan få repor av stenar och annat vasst. Detta motverkar du till exempel med en deltäckande heltäckningsmatta som stoppar smutsen innanför dörren och fungerar som avtorkningsmatta. Linoleumgolv är ett annat alternativ, visserligen lite knepigt att lägga eftersom den ska skarvas med så kallad smälttråd (så även plastgolv), men reparerar å andra sidan sig självt vid ytliga skador. Plastgolv och klinker är bara att svabba av men ett linoleumgolv får man vara lite försiktigare med och rengöra med lätt fuktad mopp eftersom det är ett fuktkänsligt material. Tänk på att alltid ha en rejäl avtorkningsmatta innanför dörren - det kommer att förlänga livslängden på ditt hallgolv - oavsett vilket material du väljer.

Köket


Ett köksgolv inspirerat av franska bondgolv. Nio sjöstensplattor ramas in av oljad ek. Foto: Magnus Selander.

Bra val: Keramikgolv, plastgolv, laminatgolv, mixade material

Köket är ett rum med hög mysfaktor men är dessutom en arbetsplats som ska fungera både praktiskt och hygieniskt. Golvet bör därför vara behagligt att gå på, det ska tåla lite spill av både ditt och datt och vara enkelt att hålla rent. Vilket golvmaterial som passar bäst beror helt på smak och vilket slitage golvet kommer att utsättas för. Många väljer att kombinera olika golvtyper och lägger till exempel in klinker vid arbetsdelen och övrig yta i trä eller laminat.

Vardagsrummet


Trägolv är alltid lika vackert - detta i oljad furu. Stolen kommer från Le Corbusier, vasen från Ikea. Foto: Labe Allwin

Bra val: Trägolv, laminatgolv, textilgolv

Trägolv är ett levande material som kan varieras i olika ytbehandlingar som olja och lack för att få olika karaktär till golvet. Ett trägolv kan renoveras vid behov och du har glädje av det i många år. Nackdelen är priset - ett trägolv kostar från cirka 200 kr kvadratmetern. Laminatgolv kan vara förvillande likt trä och ungefär hälften så dyrt. Laminatgolv är väldigt slitstarkt och lättskött, men kan inte ytbehandlas eller slipas utan måste vid behov bytas ut.

I dag finns både trägolv och laminatgolv med så kallad klick-funktion, vilket innebär att de läggs helt utan lim. Textilgolv är mjukt och skönt att gå på och isolerar både mot ljud och kyla. Ett textilgolv ska dock skötas noggrant för att undvika uppkomst av allergier. En heltäckningsmatta bör dammsugas minst en gång i veckan och tvättas varje år. Vill du inte ha en heltäckande matta kan en deltäckning eller en avpassad matta vara ett alternativ.

Annons

Sovrummet


Mattan 3802 från Van Besouw är av 100 procent bomull och kostar 1 055 kronor per kvadratmeter, ekls läggning. Dal agentur. Foto: Magnus Selander

Bra val: Trägolv, laminatgolv, linoleumgolv, plastgolv, textilgolv

Ett sovrumsgolv slits förmodligen minst av alla husets golv. Här vill du kanske också ha det extra ombonat och mjukt och skönt att gå på. Då kan en heltäckande matta med lång lugg passa bra. Eftersom ett textilgolv binder luftburet damm förhindrar det att dammet från sängkläderna yr omkring. Meningarna går isär om huruvida textilgolv är bra eller inte ur allergisynpunkt men oomtvistligt är att en heltäckningsmatta ska skötas på rätt sätt för att förhindra uppkomst av allergier. Läs mer om textilgolv under vardagsrum.

Lekrummet


En färgklick i grön lönn. Pergo Comfort heter golvet som kostar cirka 179 kronor per kvadratmeter. Pergo.

Bra val: Plastgolv, laminatgolv, trägolv

I barnens rum ska golvet tåla att grejer dras och saker tappas! Ett lackat trägolv, plastgolv eller ett laminatgolv av god kvalitet som inte repas i första taget är bra alternativ. Det ska även tåla lite spill av vattenfärger och annat kul och bör vara lätt att hålla rent. Golvet bör inte heller kännas för hårt (här ska man ju kunna sitta på knä länge!) vilket man kan lösa med till exempel en avpassad matta. Ett trägolv kan renoveras vid behov men är däremot dyrare än exempelvis laminat och blir därför en större investering.

Källaren


Det här golvet lägger du enkelt själv, golvet behöver inte ens vara helt plant eftersom plastplattorna formas efter underlaget. Du kan ha det i källare, förråd, eller till och med i garaget - plattorna är slitstarka och tål att köras på med dubbdäck. Bergo Royal finns i elva färger och kostar cirka 139 kronor epr kvadratmeter. Flooring.

Bra val: Betonggolv, klinker

Ett källargolv under jord är fuktkänsligt och måste behandlas därefter. Visst går det att fuktspärra och sedan lägga in en annan typ av golv än det vanliga betonggolvet - det är helt enkelt en fråga om tid och pengar. Ett betonggolv är kanske inte det allra roligaste att vare sig gå eller titta på men med lite färg blir det en helt annan historia. Om betonggolvet utsätts för normalt slitage finns flera olika färgtyper att välja bland. Du kan också tillsätta golvflingor som en extra dekorativ effekt.

Badrummet


En helt ny kollektion med nya mönster och färger av våtrumsgolvet Aquarelle kommer att lanseras under hösten. Denna heter Stone och har ett slitskikt på 0,4 mm och kostar från cirka 125 kronor per kvadratmeter. Ett våtrumsgolv ska trådsvetsas och bör alltid läggas av en fackman. Tarkett-Sommer Försäljnings AB.

Bra val: Keramikgolv, våtrumsmatta

I badrummet ställs det hårda krav på golv och vägg och det kan sluta med stora ekonomiska bakslag om det blir fel. Det är svårt att renovera våtrum och följs inte normerna får du ingen ersättning från försäkringsbolaget om du senare drabbas av en fuktskada. Ett våtrumsgolvgolv ska vara VT-godkänt, alltså godkänt enligt branschens krav på vattentäthet och bör läggas av en fackman. Vill du veta mer om våtrumsgodkända badrum kontakta GVK, www.gvk.se.

Trägolv i badrummet är något som många tror är en omöjlighet men så behöver det inte vara. Men det är viktigt att komma ihåg att trä och fukt är en känslig kombination. Väljer du ett trägolv är det extra viktigt att det läggs av en fackman eftersom det är en hel del att tänka på för att undvika fuktskador.
Teak är det bästa trävalet för våtrum enligt många golvläggare men smakar det så kostar det; priset för ett teakgolv ligger mellan 1 500-2 000 kr kvadratmetern!

Vad kostar golven?

Priserna är cirkapriser och kan variera hos olika återförsäljare.
Klinker från 130 kr/m2
Plastgolv från 100 kr/m2
Linoleum från 150 kr/m2
Laminat från 100 kr/m2
Trägolv från 200 kr/m2
Textilgolv från 90 kr/m2

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

04 november 2002
 
Annons
Mer om Golv

Så såpskurar du trägolvet

Golv Rengör ditt gamla trägolv på rätt sätt för ett långvarigt och snyggt resultat. Så här såpskurar du golvet. 

Skiffer på golvet

Golv Skiffer blev lösningen vid ingången från altanen till den nya tillbyggnaden. En praktisk räddning för att undvika grusiga och våta skor på det nylagda...

Rätt golv i våtutrymmet

Golv Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

Kan trägolvet renoveras

Golv Vad är det egentligen för skillnad på laminat och parkett? Och vilka trägolv går att slipa? Här får du svaren.

Bra att veta om golv av massivt trä

Golv Dags för ett golvbyte? Här får du veta det du behöver innan du införskaffar ett massivt golv.

13 nya golv

Golv Drömmer du om ett snyggt slitstarkt golv som är enkelt, både att lägga in och att sköta? I dag finns en mängd olika golv att välja mellan, alla med...

Lägg ett såpabehandlat golv själv

Golv Ett lättstädat och lättlagt golv. Ingen dålig kombination! Här får du veta hur du lägger ett vackert såpbehandlat golv själv.

Skura, luta och såpa

Golv Det finns andra ytbehandlingar att välja än olja och lack om du har ett golv av massivt trä. Här får du en steg-för-steg-beskrivning.

Så lägger du golvet!

Golv Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons