Annons
Slipa om ditt parkettgolv så blir det som nytt igen!
Slipa om ditt parkettgolv så blir det som nytt igen!

Omslipat parkettgolv blir som nytt!

Golv

Att slipa om i stället för att byta ut den slitna parketten är både skonsamt för plånboken och ett bra sätt att hushålla med jordens resurser.

Annons
Parkett är ett fantastiskt golvmaterial, tåligt, lättskött och dessutom vackert levande. Men efter en tid kan det synas lite väl tydligt vilket liv man, eller tidigare ägare, levt i huset; hundklor, grus och allmänt slitage sätter förr eller senare avtryck i parketten.

De flesta parkettgolv går utmärkt bra att slipa om, så länge de har ett träskikt på minst cirka 2,5 mm, lite beroende på hur stora skadorna är.

Det enklaste är förstås att anlita en specialiserad firma till detta, det kostar ungefär 100 - 200 kronor per kvadratmeter, i det högre priset bör även lackning ingå. Är ditt golv inte större än cirka 40 kvadrat brukar en rutinerad golvslipare hinna både slipa och lacka på en och samma dag.


Om du har möjlighet att välja, satsa på en slipmaskin som dammar så lite som möjligt, som exempelvis Bona Multi.

Använder du en roller med långt skaft blir det inte så jobbigt för ryggen att lacka golvet.

Hyr utrustning och gör det själv

Du kan också göra jobbet själv, men då är det klokt att räkna med ungefär dubbla arbetstiden. Golvslip finns att hyra för cirka 400 kr/dygn (andra dygnet brukar vara cirka halva priset), slippapper för runt 400 kr (beräknat på 25 kvm) kan tillkomma, kontrollera med din uthyrare vad som gäller. Ofta behövs två maskiner, en för den stora golvytan och en för kanterna. Berätta för personalen på uthyrningsfirman vilken typ av parkett du har, beroende på mönsterläggning ska de slipas lite olika. Om du ska färga in golvet är det extra viktigt att utföra slipningen på korrekt sätt, eftersom sliprepor annars kan synas mycket tydligt.

Ibland får du låna med en instruktionsfilm, men det är ändå klokt att be personalen på uthyrningsfirman visa på plats hur maskinen ska köras. Provkör gärna själv om det finns möjlighet. Se till att du har/får låna mun- och hörselskydd, det både låter och kan damma en del, även om maskinen är försedd med dammpåse. Stäng alla dörrar till rummet som ska slipas eller täck med plast. Tänk också på att rummet ska vara väl ventilerat med en normal luftfuktighet, d v s 30-60 procent.


Bona Novia är den första golvlacken som märkts med EU-blomman, och därmed ett bra, miljövänligt alternativ. Vattenlösligt, snabbtorkande och gulnar inte.

Fräscha upp lacken

Om parketten bara känns matt och glanslös räcker det oftast med att slipa bort den gamla lacken och lägga på ett nytt lager. Detta jobb klarar den händige oftast enkelt själv, men det är viktigt att man har rätt sliphöjd, kornstorlek på slippappret samt att man arbetar lugnt och metodiskt så att det inte blir ojämnheter i ytan. När det gamla lackskiktet är borta bör du även mattslipa träytan så att den nya lacken får bra fäste.

Slipa i fiberriktningen

Har golvet större skador eller djupare repor krävs det lite mer arbete och kunskap för att få ett bra resultat med golvslipen. Den största svårigheten är att få ytan helt jämn, du behöver slipa flera gånger, med olika korngrovlek på slippappret. Du måste också vara uppmärksam på hur parketten är lagd, ett fiskbensmönstrat parkettgolv ska exempelvis slipas diagonalt, minst tre gånger med olika grovlek på slippappret, först en gång vardera i träets båda längdriktningar, och slutligen en gång i rummets längdriktning. Man ska alltid eftersträva att slipa i träets fiberriktning, slipar du tvärs över kan det bli fula repor. Vanliga trägolv samt lamellparkett slipas alltid i träets längdriktning. Hela ytan bör slipas på en ”körning”, stanna inte och byt heller inte riktning mitt i slipningen.

Tänk också på att slipdammet från ett lackat golv är brandfarligt och absolut inte ska sugas upp med vanlig dammsugare! Förutom brandrisken kan det fina dammet förstöra maskinen.

Lacka med roller på skaft

Lackar gör du bäst med ett vattenlösligt golvlack, helst miljömärkt med t ex EU-blomman, samt roller på skaft. Låt torka minst ett dygn innan du ställer in möblerna igen, och två veckor innan du lägger på mattor, annars kan du få missfärgningar. Läs anvisningen noga, då det kan skilja sig mellan olika typer av lack.

Garanti med Golvbranschens medlemmar

Väljer du att anlita en firma för jobbet, försäkra dig om att företaget är anslutet till branschorganisationen Golvbranschen, GBR. Då får du automatiskt en ettårig garanti på arbete och material. Anslutna företag på din ort hittar du på www.golvbranschen.se.

Annons

 

Glöm inte att ROT-avdraget gäller för arbetskostnaden om du anlitar ett företag för golvslipning.

 21 december 2009

1 Kommentarer

2012-06-09
Lisbet
0

Så målar du golvet — 9 tips från experten

Dags att måla golvet? Missa inte målaren Ken Kennards bästa tips om färgval, torktider och rengöring! Här är allt du behöver veta innan du ska sätta...

0

Vackert rutigt golv

Det är inte svårt att måla ett vackert trägolv. Det som krävs är noggrannhet och gott om tid. Men det kan det vara värt när man ser resultatet. Räkna...

0

Nya golv - lätta att lägga själv

Funderar du på att lägga nytt golv i helgen? Här visar vi några golvnyheter som är lätta att lägga in själv!

0

Årets golvnyheter

Plastgolven är randiga och laminatgolvet mjukt att gå på – ja inget är längre som förut. Och nästan alla golv kan du enkelt lägga själv. Här får du...

0

Visst kan du göra det själv - Lägga nytt golv

Längtar du efter att förnya ditt hem, men tycker att det blir för dyrt med hantverkare och drar dig för att försöka själv? Följ våra råd för hur du ger...

0

Skiffer på golvet

Skiffer blev lösningen vid ingången från altanen till den nya tillbyggnaden. En praktisk räddning för att undvika grusiga och våta skor på det nylagda...

0

Rättelse om artikel

I artikeln "Snickarverkstad under golvet" i Vi i Villa nr 7/03 är det vissa saker vi vill göra våra läsare uppmärksamma på.

0

Snickarverkstad under golvet

Här avslöjar vi ingenjörens hemliga snickarverkstad. Den finns under golvet i uterummet!

0

Så lägger du golvet!

Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons