Annons

Lägg nytt trägolv själv

Golv

Nya golv ger ett rejält lyft för huset, och det är inte svårt att göra jobbet själv. Här visar vi hur du lägger ett traditionellt golv med limfog, samt ett modern, limfritt golv.

Annons

Att lägga ett trägolv på egen hand klarar de flesta, bara man är noggrann och följer anvisningarna. Du klarar dig bra med de vanligaste verktygen. Ett trägolv kan läggas direkt ovanpå ett gammalt trä- eller plastgolv. Om heltäckningsmattan är tät och låg kan den också oftast ligga kvar. Men diskutera alltid med din golvhandlare innan du börjar, för bästa resultat.

Eftersom trä är ett levande material rör det sig, sväller eller krymper beroende på luftfuktigheten i rummet. Därför ska du lämna ett mellanrum (rörelsefog) på minst 1,5 mm per breddmeter golv eller minst 8-10 mm mellan golv och vägg, trösklar, trappor eller andra anslutningar. Mellanrummet döljer du sedan med en sockel eller list. Eftersom trä rör sig mest på bredden är det lämpligt att lägga brädorna i rummets längdriktning Maximal golvbredd är 12 meter.

Här visar vi hur man lägger två typer av golv, ett traditionellt med limfog, och ett så kallat ”klickgolv” (Woodlock, Utraloc, SafeLoc osv) som ersätter den traditionella hopfogningen av golvbräderna med limning i not och fjäder. Här låses istället brädorna fast i varandra genom en sinnrik utformning. Vårt exempel visar läggning av ett Woodlock-golv, men principen är den samma för samtliga system. Exakta anvisningar för de olika systemen får du av din golvhandlare.

Innan du börjar:


Kontrollera att undergolvet är tillräckligt plant med en lång bräda. Om fuktskydd krävs så lägg ut plastfolie. Lägg ut golvmellanlägg

Läggning med traditionell fog


Börja läggningen i ett vänsterhörn med kilar mellan bräderna och väggen. Fjädern utåt rummet! Kontrollera med ett snöre att raden blir rak.


Använd biten som blev över från första raden och starta den andra raden med den. Ha minst 50 cm mellan ändskarvarna. Limma längs hela notspårets översida på lång- och kortsidorna.


Slå ihop bräderna omedelbart med hammare och slagklots. Är det en slutbräda, så slå ihop ändskarvar med klackjärn och kila fast.


Sätt upp socklar och lister. Klart för inflyttning!

Golvet på bilderna är Kährs Ek Copenhagen, 399:-/m (finns idag endast med Woodloc-fog och kostar då cirka 399,-/m² i butik. )

Läggning med limfri fog


Börja i ett hörn och lägg från vänster. En praktisk fördel: långsidans avstånd mot väggen kan justeras senare, när tre rader har lagts.


Tryck nästa golvbräda i vinkel mot den första och lägg samtidigt ned den mot golvet. Raderna riktar automatiskt in sig själva. Kapa slutbrädan i första raden till rätt längd och börja nästa rad med biten som blev över.

Annons


Tryck golvbrädan i vinkel mot brädan framför. Pressa brädan framåt och tryck stegvis samtidigt ned den mot golvet.


Tryck in en kil under den redan lagda brädan vid kortänden. Tryck in nästa brädes kortände i vinkel och lägg ner.


Slå försiktigt ihop brädans långsida så att den blir tät med en klots. Fullständiga läggningsanvisningar finns i golvpaketen.

Det limfria golvet på bilderna är Kährs Ask Stockholm och kostar cirka 459,-/m.

Tänk på!

Det bör vara minst +18 grader i rummet före, under och efter läggningen. Samma temperatur gäller där du förvarar förpackningarna. Den relativa luftfuktigheten bör ligga mellan 30-60%.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
11. oktober 2004
 
Annons
Mer om Golv

Så såpskurar du trägolvet

Golv Rengör ditt gamla trägolv på rätt sätt för ett långvarigt och snyggt resultat. Så här såpskurar du golvet. 

Så målar du golvet — 9 tips från experten

Golv Dags att måla golvet? Missa inte målaren Ken Kennards bästa tips om färgval, torktider och rengöring! Här är allt du behöver veta innan du ska sätta...

Ytskiktsbehandling och underhåll av trägolv

Golv Ytskiktsbehandling och underhåll av trägolv kan ske på olika sätt beroende på underlag och i vilken miljö de ska användas i.

Vackert rutigt golv

Golv Det är inte svårt att måla ett vackert trägolv. Det som krävs är noggrannhet och gott om tid. Men det kan det vara värt när man ser resultatet. Räkna med att jobbet tar en vecka inklusive torktider!

Skiffer på golvet

Golv Skiffer blev lösningen vid ingången från altanen till den nya tillbyggnaden. En praktisk räddning för att undvika grusiga och våta skor på det nylagda...

Rätt golv i våtutrymmet

Golv Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

Stora golvguiden

Golv Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på när det är dags att välja golv.

Omslipat parkettgolv blir som nytt!

Golv Att slipa om i stället för att byta ut den slitna parketten är både skonsamt för plånboken och ett bra sätt att hushålla med jordens resurser.

Så lägger du golvet!

Golv Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons