Annons

Lägg nytt trägolv själv

Golv

Nya golv ger ett rejält lyft för huset, och det är inte svårt att göra jobbet själv. Här visar vi hur du lägger ett traditionellt golv med limfog, samt ett modern, limfritt golv.

Annons

Att lägga ett trägolv på egen hand klarar de flesta, bara man är noggrann och följer anvisningarna. Du klarar dig bra med de vanligaste verktygen. Ett trägolv kan läggas direkt ovanpå ett gammalt trä- eller plastgolv. Om heltäckningsmattan är tät och låg kan den också oftast ligga kvar. Men diskutera alltid med din golvhandlare innan du börjar, för bästa resultat.

Eftersom trä är ett levande material rör det sig, sväller eller krymper beroende på luftfuktigheten i rummet. Därför ska du lämna ett mellanrum (rörelsefog) på minst 1,5 mm per breddmeter golv eller minst 8-10 mm mellan golv och vägg, trösklar, trappor eller andra anslutningar. Mellanrummet döljer du sedan med en sockel eller list. Eftersom trä rör sig mest på bredden är det lämpligt att lägga brädorna i rummets längdriktning Maximal golvbredd är 12 meter.

Här visar vi hur man lägger två typer av golv, ett traditionellt med limfog, och ett så kallat ”klickgolv” (Woodlock, Utraloc, SafeLoc osv) som ersätter den traditionella hopfogningen av golvbräderna med limning i not och fjäder. Här låses istället brädorna fast i varandra genom en sinnrik utformning. Vårt exempel visar läggning av ett Woodlock-golv, men principen är den samma för samtliga system. Exakta anvisningar för de olika systemen får du av din golvhandlare.

Innan du börjar:


Kontrollera att undergolvet är tillräckligt plant med en lång bräda. Om fuktskydd krävs så lägg ut plastfolie. Lägg ut golvmellanlägg

Läggning med traditionell fog


Börja läggningen i ett vänsterhörn med kilar mellan bräderna och väggen. Fjädern utåt rummet! Kontrollera med ett snöre att raden blir rak.


Använd biten som blev över från första raden och starta den andra raden med den. Ha minst 50 cm mellan ändskarvarna. Limma längs hela notspårets översida på lång- och kortsidorna.


Slå ihop bräderna omedelbart med hammare och slagklots. Är det en slutbräda, så slå ihop ändskarvar med klackjärn och kila fast.


Sätt upp socklar och lister. Klart för inflyttning!

Golvet på bilderna är Kährs Ek Copenhagen, 399:-/m (finns idag endast med Woodloc-fog och kostar då cirka 399,-/m² i butik. )

Läggning med limfri fog


Börja i ett hörn och lägg från vänster. En praktisk fördel: långsidans avstånd mot väggen kan justeras senare, när tre rader har lagts.


Tryck nästa golvbräda i vinkel mot den första och lägg samtidigt ned den mot golvet. Raderna riktar automatiskt in sig själva. Kapa slutbrädan i första raden till rätt längd och börja nästa rad med biten som blev över.

Annons


Tryck golvbrädan i vinkel mot brädan framför. Pressa brädan framåt och tryck stegvis samtidigt ned den mot golvet.


Tryck in en kil under den redan lagda brädan vid kortänden. Tryck in nästa brädes kortände i vinkel och lägg ner.


Slå försiktigt ihop brädans långsida så att den blir tät med en klots. Fullständiga läggningsanvisningar finns i golvpaketen.

Det limfria golvet på bilderna är Kährs Ask Stockholm och kostar cirka 459,-/m.

Tänk på!

Det bör vara minst +18 grader i rummet före, under och efter läggningen. Samma temperatur gäller där du förvarar förpackningarna. Den relativa luftfuktigheten bör ligga mellan 30-60%.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
11 oktober 2004

0 Kommentarer

0

Så målar du golvet — 9 tips från experten

Dags att måla golvet? Missa inte målaren Ken Kennards bästa tips om färgval, torktider och rengöring! Här är allt du behöver veta innan du ska sätta...

0

Vackert rutigt golv

Det är inte svårt att måla ett vackert trägolv. Det som krävs är noggrannhet och gott om tid. Men det kan det vara värt när man ser resultatet. Räkna...

0

Nya golv - lätta att lägga själv

Funderar du på att lägga nytt golv i helgen? Här visar vi några golvnyheter som är lätta att lägga in själv!

0

Årets golvnyheter

Plastgolven är randiga och laminatgolvet mjukt att gå på – ja inget är längre som förut. Och nästan alla golv kan du enkelt lägga själv. Här får du...

0

Visst kan du göra det själv - Lägga nytt golv

Längtar du efter att förnya ditt hem, men tycker att det blir för dyrt med hantverkare och drar dig för att försöka själv? Följ våra råd för hur du ger...

0

Skiffer på golvet

Skiffer blev lösningen vid ingången från altanen till den nya tillbyggnaden. En praktisk räddning för att undvika grusiga och våta skor på det nylagda...

0

Rättelse om artikel

I artikeln "Snickarverkstad under golvet" i Vi i Villa nr 7/03 är det vissa saker vi vill göra våra läsare uppmärksamma på.

0

Snickarverkstad under golvet

Här avslöjar vi ingenjörens hemliga snickarverkstad. Den finns under golvet i uterummet!

0

Så lägger du golvet!

Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons