Annons

Golv på franskt vis

Golv

Här hemma i Sverige ligger det inte i var mans hus men utomlands är golv av mixade material på det här sättet desto vanligare. Här visar vi steg för steg hur du lägger detta franskinspirerade golv själv.

Annons


Oljad ek och nio stycken sjöstensplattor, 10x10 cm, lagda i rutmönster, utgör det här vackra golvet. Sjöstensplattorna heter Scabas.

Vad du väljer för material till det här golvet beror helt på tycke och smak. Trä är ett levande material och rör sig, så det kan vara en god idé att välja ett träslag som inte krymper så mycket. Det är då viktigt att virket är helt torrt. Här har man valt ek - ett annat träslag som gör sig bra tillsammans med keramik- eller stengolv är al. Det här golvet är lagt på diagonalen men vill du förenkla arbetet kan du givetvis lägga det i räta vinklar.

Material:

Golvgips
Skruv för golvgips
Lim (exempelvis PL 400)
Torrt virke
Klinker, sjösten etc.
Flexibel fog som tar upp rörelser bra
Fix
Plugg (kan köpas färdig, exempelvis där du köper båttillbehör)

Verktyg:

Skruvdragare
Borrmaskin
Rätskiva
Smygvinkel
Germaskin/såg
Kakelskärare
Fixkam
Fogset

Gör så här:

Steg 1.
Har du ett trägolv måste du börja med att lägga golvgips. Det är viktigt att plattorna ligger helt fast eftersom träet gärna rör sig lite. Skruva gipsplattorna med cirka 20 cm mellan varje skruv. Skruva i ett zick-zackmönster (se bild). Ett betonggolv behöver du inte golvgipsa, se bara till att golvet är plant.

Steg 2.
Måtta upp golvytan och lägg träramen. Limma och proppa ramen. Mät sedan ut diagonalrutorna och anpassa dessa efter vilka sten- eller keramikplattor du valt. Du kan till exempel välja att ha en platta i varje ruta, exempelvis 30x30 cm, eller flera - på bilden är det nio stycken 10x10 cm sjöstensplattor. Räkna också med cirka 1 cm fog runt varje platta.

Steg 3.
När du lagt ut virket ska detta limmas och skruvas fast. Förborra med en 6 mm borr och försänk för träplugg i samma storlek. Se till att alla skarvar ligger dikt mot dikt.

Slipa träet så att alla kanter försvinner. Olja sedan in träet ordentligt med linolja eller annan träskyddsolja. Olja två gånger.

Steg 4.
Lägg plattorna som du vill ha dem innanför trärutorna. Foga med så kallad flexfog.

Tvätta noga med en svamp med handtag som du köper i kakelhandeln.

Låt sedan golvet torka cirka en vecka.

Steg 5.
Slipa träet med fint slippapper. Olja in träramen ytterligare en gång. Har du valt stenplattor behöver du inte vara rädd att få olja på plattorna men har du lagt en annan typ platta, till exempel en laserad platta, bör du vara noga att bara olja i träet för att inte få missfärgningar i plattan.

Om det blivit fula fläckar i träet under plattsättningen måste du slipa träramen igen och olja in ytterligare.

Tack till Tony och Sammy Zabel på Kåzab.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
22 augusti 2002

0 Kommentarer

0

Så såpskurar du trägolvet

Rengör ditt gamla trägolv på rätt sätt för ett långvarigt och snyggt resultat. Så här såpskurar du golvet.

0

Så målar du golvet — 9 tips från experten

Dags att måla golvet? Missa inte målaren Ken Kennards bästa tips om färgval, torktider och rengöring! Här är allt du behöver veta innan du ska sätta...

0

Ytskiktsbehandling och underhåll av trägolv

Ytskiktsbehandling och underhåll av trägolv kan ske på olika sätt beroende på underlag och i vilken miljö de ska användas i.

0

Vackert rutigt golv

Det är inte svårt att måla ett vackert trägolv. Det som krävs är noggrannhet och gott om tid. Men det kan det vara värt när man ser resultatet. Räkna...

0

Skiffer på golvet

Skiffer blev lösningen vid ingången från altanen till den nya tillbyggnaden. En praktisk räddning för att undvika grusiga och våta skor på det nylagda...

1

Rätt golv i våtutrymmet

Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

1

Stora golvguiden

Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan...

1

Omslipat parkettgolv blir som nytt!

Att slipa om i stället för att byta ut den slitna parketten är både skonsamt för plånboken och ett bra sätt att hushålla med jordens resurser.

0

Så lägger du golvet!

Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons