Annons

Golv på franskt vis

Golv

Här hemma i Sverige ligger det inte i var mans hus men utomlands är golv av mixade material på det här sättet desto vanligare. Här visar vi steg för steg hur du lägger detta franskinspirerade golv själv.

Annons


Oljad ek och nio stycken sjöstensplattor, 10x10 cm, lagda i rutmönster, utgör det här vackra golvet. Sjöstensplattorna heter Scabas.

Vad du väljer för material till det här golvet beror helt på tycke och smak. Trä är ett levande material och rör sig, så det kan vara en god idé att välja ett träslag som inte krymper så mycket. Det är då viktigt att virket är helt torrt. Här har man valt ek - ett annat träslag som gör sig bra tillsammans med keramik- eller stengolv är al. Det här golvet är lagt på diagonalen men vill du förenkla arbetet kan du givetvis lägga det i räta vinklar.

Material:

Golvgips
Skruv för golvgips
Lim (exempelvis PL 400)
Torrt virke
Klinker, sjösten etc.
Flexibel fog som tar upp rörelser bra
Fix
Plugg (kan köpas färdig, exempelvis där du köper båttillbehör)

Verktyg:

Skruvdragare
Borrmaskin
Rätskiva
Smygvinkel
Germaskin/såg
Kakelskärare
Fixkam
Fogset

Gör så här:

Steg 1.
Har du ett trägolv måste du börja med att lägga golvgips. Det är viktigt att plattorna ligger helt fast eftersom träet gärna rör sig lite. Skruva gipsplattorna med cirka 20 cm mellan varje skruv. Skruva i ett zick-zackmönster (se bild). Ett betonggolv behöver du inte golvgipsa, se bara till att golvet är plant.

Steg 2.
Måtta upp golvytan och lägg träramen. Limma och proppa ramen. Mät sedan ut diagonalrutorna och anpassa dessa efter vilka sten- eller keramikplattor du valt. Du kan till exempel välja att ha en platta i varje ruta, exempelvis 30x30 cm, eller flera - på bilden är det nio stycken 10x10 cm sjöstensplattor. Räkna också med cirka 1 cm fog runt varje platta.

Steg 3.
När du lagt ut virket ska detta limmas och skruvas fast. Förborra med en 6 mm borr och försänk för träplugg i samma storlek. Se till att alla skarvar ligger dikt mot dikt.

Slipa träet så att alla kanter försvinner. Olja sedan in träet ordentligt med linolja eller annan träskyddsolja. Olja två gånger.

Steg 4.
Lägg plattorna som du vill ha dem innanför trärutorna. Foga med så kallad flexfog.

Tvätta noga med en svamp med handtag som du köper i kakelhandeln.

Låt sedan golvet torka cirka en vecka.

Steg 5.
Slipa träet med fint slippapper. Olja in träramen ytterligare en gång. Har du valt stenplattor behöver du inte vara rädd att få olja på plattorna men har du lagt en annan typ platta, till exempel en laserad platta, bör du vara noga att bara olja i träet för att inte få missfärgningar i plattan.

Om det blivit fula fläckar i träet under plattsättningen måste du slipa träramen igen och olja in ytterligare.

Tack till Tony och Sammy Zabel på Kåzab.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
22 augusti 2002

0 Kommentarer

0

Så målar du golvet — 9 tips från experten

Dags att måla golvet? Missa inte målaren Ken Kennards bästa tips om färgval, torktider och rengöring! Här är allt du behöver veta innan du ska sätta...

0

Vackert rutigt golv

Det är inte svårt att måla ett vackert trägolv. Det som krävs är noggrannhet och gott om tid. Men det kan det vara värt när man ser resultatet. Räkna...

0

Nya golv - lätta att lägga själv

Funderar du på att lägga nytt golv i helgen? Här visar vi några golvnyheter som är lätta att lägga in själv!

0

Årets golvnyheter

Plastgolven är randiga och laminatgolvet mjukt att gå på – ja inget är längre som förut. Och nästan alla golv kan du enkelt lägga själv. Här får du...

0

Visst kan du göra det själv - Lägga nytt golv

Längtar du efter att förnya ditt hem, men tycker att det blir för dyrt med hantverkare och drar dig för att försöka själv? Följ våra råd för hur du ger...

0

Skiffer på golvet

Skiffer blev lösningen vid ingången från altanen till den nya tillbyggnaden. En praktisk räddning för att undvika grusiga och våta skor på det nylagda...

0

Rättelse om artikel

I artikeln "Snickarverkstad under golvet" i Vi i Villa nr 7/03 är det vissa saker vi vill göra våra läsare uppmärksamma på.

0

Snickarverkstad under golvet

Här avslöjar vi ingenjörens hemliga snickarverkstad. Den finns under golvet i uterummet!

0

Så lägger du golvet!

Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons