Betsa golvet – nytt och fräscht!

Ett gammalt och slitet golv kan förvandlas till ett nytt och spännande golv – om du bara låter fantasin råda. Se bara här hur ett gulnat brädgolv trollas om till ett mörkt slottsgolv med en bård av guld.

Det gamla hallgolvet var fläckigt och gulnat med mörka fogar. Istället för att måla eller slipa och lacka valde man att slipa och sedan betsa golvet. Pricken över i blev en bård av guld hela vägen runt kanterna.

Här kan du läsa om hur du går till väga – vill du veta hur du målar bården så finns tydliga instruktioner i artikeln Betsa golvet – måla en golvbård.

Så här börjar du arbetet

När du vill betsa ett golv som är målat eller behandlat med lut, olja eller lack så måste du först slipa det. Träet ska vara fullständigt rent innan du fortsätter. Du kan börja med att lösa upp lack och färg med målartvättmedel och plocka bort socklar eller sockellister innan du slipar. Vid slipning används grovt slippapper i maskinen, men det är en fördel att efteråt putsa golvet med ett fint slippapper, korn 150-240, för att få en slät yta och jämn fördelning av betsen. Golvslipmaskiner av olika slag kan hyras.

Betsa och lackera golvet


Före. Det gamla brädgolvet i hallen hade gulnat och var slitet. De mörka fogarna gjorde också att golvet såg tråkigt ut.

När golvet är rent och torrt är det dags att betsa. Bets finns i många kulörer och efter påstrykning framhäver betsen ådringen och strukturen i träet.

Det är lätt att arbeta med bets oavsett om du väljer en som ska blandas med sprit eller med vatten. Här valde vi ett pulver som blandas med vatten trots att torktiden är längre. Å andra sidan slipper man ångor och man kan tvätta penslar och redskap med vatten.

Efter betsning kan golvet lackas. Vattenbaserad lack har den nackdelen att den kan suga upp betsen ur träet och göra ytan flammig. Vi valde därför en alkydlack även om torktiden är längre och det luktar lacknafta i hela huset i flera dagar. Skydda dig med andningsmask. Innan du lackar ska du granska betsningen för du kan inte rätta till misstag när du väl har lackat.

Så här slipar och laserar du golvet:


1. Slipa golvet. I små rum räcker det ofta med en kantslipmaskin som den på bilden. Är det ett stort rum bör du hyra en golvslipmaskin. Det är viktigt att slipmaskinen hela tiden flyttas för annars gräver slipen ner sig i golvet. Slipa längs med ådringen.

2. Till hörn och kanter där det är svårt att komma åt med golvslipmaskin eller kantslip, har du stor nytta av en trekantsslip. Om du har en sådan kan du klara dig med skrapa och slippapper på kloss.

3. Rensa ur fogarna innan du tvättar av golvet. Det går utmärkt med en skruvmejsel eller liknande. Avsluta med att dammsuga.

4. Betsa fogarna noga. Ljusa springor syns tydligt så kolla från bägge sidorna att fogarna verkligen är mörka. Om du ändå skulle missa något eller om fogen sjunker in med tiden så kan du fylla i med en mörk och spetsig tusc

5. Stryk på betsen vått-i-vått och arbeta alltid längs med träets ådring. Stryk i ett tunt skikt och dra penseln längs golvet. Du får inte dra den fram och tillbaka. När du fördelar betsen får den inte hinna torka för då är det risk att det bildas fläckar. Torktiden är cirk

6. Arbeta bort från kanterna så att betsen inte skvätter upp på väggarna. Bets sugs snabbt in i alla sugande underlag och då kan du inte torka bort ev. spill. Du kan skydda väggarna med plast om du är rädd för att skvätta. När betsen torkat kan du lackera golvet. Två till

Detta behöver du:

  • Målarsoda eller liknande.
  • 6 påsar bets, mörk mahogny (denna från Herdin).
  • 300 gr spackelmassa, mörk mahogny (av typen Wood Filler).
  • 1-2 tuber spackelmassa av typ Kemiskt trä.
  • 4 burkar golvlack à 3/8 liter, lacknaftabaserad.

Till socklar:

  • Vit grundfärg, alkyd, glans 5, cirka 3/4 liter.
  • Vit alkydfärg, glans 90 (superblank), 3/4 liter.

Till bården:

  • Guldfärg av typ ”antik”, 30 ml
  • Schablonpensel
  • 1 burk golvlack, 3/8 liter, lacknaftabaserad.

Dessutom:

  • Linjal, penna, skål, kokande vatten.

Verktyg:

  • Golvslipmaskin med slippapper (små och stora slipmaskiner kan hyras på byggmarknader etc.).
  • Trekantsslip
  • Skrapa
  • Pensel med syntetfiber till bets.
  • Pensel med naturborst till lack (eller lackrulle).

Här finns allt material:
Välsorterade färgaffärer har allt du behöver. Schablonplast och stöpplare finns även i hobbyaffärer.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar