Annons

13 nya golv

Golv

Drömmer du om ett snyggt slitstarkt golv som är enkelt, både att lägga in och att sköta? I dag finns en mängd olika golv att välja mellan, alla med sina speciella kvalitéer. Här får du ett urval av några nya vackra golv. Låt dig inspireras!

Annons


Oljade trägolv blir allt mer populära. Tarkett ek oljad antik plank är ett färdigoljat trägolv med ett nytt skyddssystem, Proteco, som ska ge speciellt hög motståndskraft mot fläckar. Pris cirka 650 kronor/m2, Tarkett.

Mycket lättskött och passar alla golv. Enkelt att lägga in, även ovanpå ett befintligt golv. Det är dock viktigt att undergolvet inte är för fuktigt, då kan fukten bindas under plastmattan. Plastgolv tål mycket men inte allt. Gummi, plastpåsar med färgtryck, vissa typer av plast- och textilmattor kan till exempel ge fläckar. Ta alltid bort fläckar omgående så att det inte tränger ner i mattan och biter sig fast, så kallad migering. Använd aldrig stålull eller skurnylon på ett plastgolv, det kan ge repor, liksom vassa föremål. En plastmatta som utsatts för slitage kan börja se blekt och tråkig ut utan att för den skull vara utsliten. I en sommarstuga kanske detta tar 20 år, medan det går betydligt fortare i villan. Du kan öka glansen i mattan genom att stryka på ett par tunna lager polish. Pris från cirka 100 kr/m2.


Mattan Novilon Scandinavia 8539 är även ett bra alternativ i barnkammaren eftersom den är både mjuk och lektålig. Novilon Scandinavia kommer från Forbo och kostar cirka 129 kronor per m2 och har tio års garanti.

Textilgolv

Mjukt och skönt att gå på och isolerar både mot kyla och oönskade ljud. Passar inte i kök och våtutrymmen. Ett textilgolv bör skötas noggrant för att undvika damm och allergier. Mattan binder luftburet damm vilket kan vara en fördel eftersom dammet inte yr omkring. En heltäckningsmatta bör tvättas varje år och dammsugas minst en gång i veckan. Pris från cirka 90 kronor/m2.

Vackert, klassiskt och alltid rätt, utom i våtutrymmen eftersom trä är känsligt för väta. Olika ytbehandling ger olika karaktär till trägolvet. Ett lackat trägolv kan se hårt och svalt ut medan ett oljat golv ger ett mjukare och varmare intryck och framhäver träets ådring. Du kan även behandla ett nytt obehandlat trägolv med exempelvis såpa, vax eller lut.

Trä förändrar sin färg med åren. I regel blir ljusa träslag mörkare och mörka träslag ljusare ju äldre golvet blir. Ett massivt trägolv kan slipas ner om och om igen, åtminstone tills du kommer ner till sponten - då är det dags att byta golv. Ett parkettgolv som är till exempel 14 mm kan slipas om cirka fyra gånger, vilket man sällan behöver i hemmiljö.

Ett trägolv mår bäst i 30-60 procent relativ luftfuktighet vilket är normalt inomhus i Sverige, och en temperatur på 18 grader då du lägger golvet. Är du osäker vilken luftfuktighet du har inne kan du mäta med en hygrometer. I dag är många golv förvillande lika trägolv så inspektera ditt golv noga innan du börjar slipa eller behandla det. Trägolv kostar från cirka 200 kronor/ m2.


Golv av exotiskt trä, de nya golven Palisander och Pacific Körsbär kommer från Armstrong. Pacific Körsbär kostar cirka 350 kronor och Palisander cirka 550 kronor kvadratmetern.

Linoleum

Linoleum är ett lättskött material som består av pressat trämjöl och faktiskt reparerar sig själv vid ytliga skador! Det är däremot inte helt lätt att lägga in ett linoleumgolv eftersom det ska skarvas med en så kallad smälttråd.

Linoleum är miljövänligt och lätt att sköta, helst med torrstädning eller med lätt fuktad mopp eftersom det är ett fuktkänsligt material. Kan, och bör, vaxas eller poleras med exempelvis golvvårdsvax för att bli mer smutsavvisande.

Får du fläckar av mat eller starka medel på ett linoleumgolv bör du ta bort dem direkt med en urvriden trasa doppad i såpvatten. Linoleum lämpar sig inte i våtutrymmen. Pris från cirka 150 kronor/ m2.


Marmoleum i form av plattor kostar cirka 199 kronor per m2 exklusive läggning, och banvara (golv på rulle) kostar några tior mindre. Golvet är behandlat med bland annat linolja och harts och är Svanen-märkt. Forbo.

Klinker och sjösten

Klinker och sjösten är tidlösa material och passar nästan överallt; i hallen, vardagsrummet, köket, gillestugan eller sovrummet. Klinker är bränd lera och sjösten är marmor som tumlats med sand och vatten för att få en mer sliten yta.

Du kan lägga klinker själv men det är betydligt mer krävande att sätta plattor i ett våtrum än i ett torrt utrymme, eftersom golvet då ska klara påfrestningar från både vatten och fukt.

Har du valt rätt klinker till rätt golv så kan keramiken hålla minst lika länge som huset. Om olyckan ändå är framme kan du punktrenovera ett skadat klinkergolv genom att byta ut den trasiga plattan. I medelhavsområdet har man funnit välbevarade keramikgolv med den beaktansvärda åldern av cirka 1 000 år.

Ett keramikgolv rengörs med varmt vatten, eventuellt med lite allrengöringsmedel som inte ger någon fet hinna på plattorna. Plattorna är idag ofta förbehandlade och behöver inte poleras för att bli smutsavvisande. Pris från cirka 130 kronor/ m2.

Annons

Laminatgolv

Ett modernt, lättstädat och slitstarkt golv. Laminat består till 85 procent av trä och mönsterpapperet är ett tryckt foto som är skiktlimmat och behandlat med hartser. Olika fabrikat använder sedan olika ytskikt. Behöver inte slipas eller efterbehandlas.

Tål att barn eller husdjur drar in smuts och torkas bara av med fuktig mopp och milt rengöringsmedel. Tål däremot inte om du spiller vatten direkt på golvet - det kan ge fula fläckar. Passar därför överallt utom i våtutrymmen. Håller länge men inte ens ett laminatgolv står emot allt slitage utan kan få slitna kanter med tiden. Pris från cirka 100 kronor/ m2.


Ek är inne, det har vi fått bevis för inte minst på Bo 01! Pergo har flera golv i eklaminat, detta är Pergo original Herrgårdsek, pris cirka 209 kronor kvadratmetern. Golvet kan du lägga helt utan lim eftersom det har ett så kallat Click-system som gör läggningen enklare och du slipper limkladd.

Köpinformation:

AB Heltäckande mattor, 08-23 41 70
Armstrong, 090-14 94 00
Dahls agenturer, 08-665 70 41
Forbo Linoleum AB, 031-89 20 00
Ikea, 020-43 90 50
Kakelspecialisten, 08-686 00 31
Pergo, 070-74 10 20
Tarkett, 08-625 19 00

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
20 september 2002

0 Kommentarer

0

Så såpskurar du trägolvet

Rengör ditt gamla trägolv på rätt sätt för ett långvarigt och snyggt resultat. Så här såpskurar du golvet.

0

Så målar du golvet — 9 tips från experten

Dags att måla golvet? Missa inte målaren Ken Kennards bästa tips om färgval, torktider och rengöring! Här är allt du behöver veta innan du ska sätta...

0

Ytskiktsbehandling och underhåll av trägolv

Ytskiktsbehandling och underhåll av trägolv kan ske på olika sätt beroende på underlag och i vilken miljö de ska användas i.

0

Vackert rutigt golv

Det är inte svårt att måla ett vackert trägolv. Det som krävs är noggrannhet och gott om tid. Men det kan det vara värt när man ser resultatet. Räkna...

0

Skiffer på golvet

Skiffer blev lösningen vid ingången från altanen till den nya tillbyggnaden. En praktisk räddning för att undvika grusiga och våta skor på det nylagda...

1

Rätt golv i våtutrymmet

Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

1

Stora golvguiden

Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan...

1

Omslipat parkettgolv blir som nytt!

Att slipa om i stället för att byta ut den slitna parketten är både skonsamt för plånboken och ett bra sätt att hushålla med jordens resurser.

0

Så lägger du golvet!

Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons