Gjuta altan i betong – så gör du

Drömmer du om en underhållsfri altan? Varför inte gjuta en altan i betong? Här är Snickar-Björns tips och svar på läsarfrågan.


Jag har planer på att gjuta en altan. Hur tjock ska den vara? Vilken typ av betong ska användas? Hur slipar man den? Behandlar man den med något varje år, eller är den underhållsfri med undantag för rengöring? Finns det specialister på betongarbeten som jag kan anlita för gjutningen? Vore tacksam för goda råd.        

Hälsningar Kurt

 

En altan av betong är underhållsfri. 

Svar: Det blir kanon med en underhållsfri altan, Kurt. Grundarbetet är viktigt. Gräv bort det översta lagret av gräs och rötter, ca 10—15 cm, lägg markduk och återfyll med makadam, 16—32 cm, minimum 15 cm tjockt. Packa det noga med en markvibrator, även kallad padda. Vid sämre markförhållanden krävs ofta ett tjockare makadamskikt.

Bygg formsidor med virke eller skivor. Ställ även tunn cellplast, ca 1—2 cm, mot befintlig husgrund och annat. Glöm inte att placera till exempel brunnar och planera för att altanen eventuellt ska luta bort från befintliga byggnader innan det är dags för gjutning. Räkna med att gjuta ca 10—12 cm tjockt. Ska altanen hålla för biltrafik bör den vara tjockare och dubbelarmerad. Armera med en armeringsmatta på 8 mm. Bra betong för ändamålet är en frostbeständig betong 8—16 (storleken på stenarna i betongen) som du köper på lastbil.

Jag brukar rekommendera borstad yta på betongen — det är snyggt och inte så halt. Vill du ha hjälp med gjutningen så finns det många firmor som gör det. Boka in ett möte med de som ska hjälpa dig innan du börjar med arbetet, så kan du få ytterligare tips på plats.

Lycka till!        

 

 
Björn Christiernsson

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar