Annons
Hitta din stil till både garage och hus med matchande dörrar.
Hitta din stil till både garage och hus med matchande dörrar.

Välj rätt garagedörr

Garage och förråd

Två parallella trender präglar den nya generationen garageportar: Säkerhet och nyskapande design. Här är några av portarna som är aktuella i vår.

Annons

Ytterdörr som garageport

Dieden har tillverkat garageportar i Skåne sedan 1951. Nu har man inlett ett samarbete med Ekodoor som bland annat tillverkar ytterdörrar. Samarbetet innebär att man kan välja garageportar och ytterdörrar i samma enhetliga design. Drygt 100 designvarianter finns att välja bland, pris från 20 000 kronor och uppåt. Dessutom går det att välja vipp- eller slagport, oberoende av vilken design man vill ha.

Pris: 48 500 kronor för garageporten på bilden, Oslo P10E1.

www.diedenporten.se eller www.ekodoor.se

Öppna med säker fjärr

Med det nya krypterade fjärrsystemet BiSecur kan man öppna och stänga garageporten på håll och vara säker på att ingen utomstående kan kopiera signalen. Det går också att se på fjärrkontrollen om man har glömt att låsa. Motor kan köpas till befintlig port, förutsatt att porten fungerar manuellt.

Pris: 3 900 kronor för motor och hand-sändare/fjärrkontroll.

www.hoermann.se

Matchad port och dörr

Allt fler villaägare vill att ytterdörr och garageport, som ju ofta sitter nära varandra och syns från gatan, ska matcha varandra. Garageportexperten har tagit fram GPE-dörren (tillverkad av Leksandsdörren) som matchar och linjerar med den storsäljande garageporten GPE200.

GPE200-porten är en halvisolerad (20 millimeter) vit takskjutport med hölje av stålplåt och woodgrainprägling, vilket innebär att ytan ser ut som träfibrer. Porten finns i tre olika storlekar.

Pris: Från 8 900 kronor för garageporten och ca 8 000 kronor för dörren.

Annons

www.garageportexperten.se

I ny färg

Norgate Panel från Skånska Byggvaror är en garageport i galvaniserad stålplåt på in- och utsida som nu också finns i färgerna askgrått, vit och brun. Porten är isolerad med 35 millimeter polyuretan som är miljövänlig och freonfri. U-värdet på en uppmonterad port är 1,4 och på panelsektion 0,45.

Norgate Panel är försedd med fingerklämskydd, fallskydd och ingreppsskydd från sidorna. Certifierad och godkänd av SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut.

Pris: Från 6 995 kronor.

www.skanskabyggvaror.se

Hindrar tjuven

Säkerhet är i fokus för Crawfords nya garageportserie Secura. Enligt tillverkaren är man först med att erbjuda inbrottsskydd och portar certifierade enligt WK2-standard, vilket definierar hur bra en produkt klarar ett inbrottsförsök. Normen säkerställer att det inte finns någon svag punkt på vare sig produkten eller installationen som helhet.

Bashölje i rostfritt stål, fem olika mönster och tio olika färger, från trafikvit till mahogny, i en slät satinyta.

Pris: Från 18 000 kronor.

www.crawfordgarageportar.se

Obehandlade träportar

För den som kan tänka sig att ytbehandla och måla sin garageport själv har det webbaserade Norrköpingsföretaget Bonnet ett alternativ. Utsidan på Sala Garageport består av kvistig massiv furupanel och en sparkplåt nedtill. Plåten fortsätter 20 millimeter upp på insidan som i övrigt består av oljehärdad board. Isoleringen är 33 millimeter freonfri cellplast. Dörrens tjocklek är 55 millimeter och finns med eller utan fasta klarglasfönster. Ventil och garageregel ingår.

Pris: 10 958 kronor för dörrar med glas och 9 600 kronor utan glas.

www.bonnet.se

Ljuset från norr

Polardörren i Öjebyn, Piteå, har tillverkat ytterdörrar sedan 1946 och det syns på serien Norrsken.

Det är en garageport tillverkad för hand, karmen är av norrländskt senvuxet virke med hög densitet, medan själva dörrstommen är en sandwich-konstruktion bestående av HDF (träfiberskiva), aluminiumplåt och cellplast som isolering som skapar ett lågt U-värde.

Garageporten finns utan glas och spårfräst eller, som på bilden, med glas och dekor.

Pris: 32 620 kronor, med glas och dekor.

www.polardorren.se

Bekväm motordrift

Bekvämlighet efterfrågas av många som vill köpa nya garageportar och det har Krafer, som säljer takskjutportar med motor, lyssnat på. Motordrift och två handsändare är standard i Krafers Doorhan-serie. Porten finns i totalt elva utföranden – olika färger, profiler och ytskikt. Porten är tillverkad i Tjeckien i stål och aluminium, tjockleken är 40 millimeter och U-värdet 1,2.

Pris: Från 10 900 kronor.

www.krafer.se

Tänk på att…

…garageportar från utländska tillverkare kanske inte är anpassade efter nordiskt klimat och därför inte har samma isoleringsvärde som svensktillverkade. Kolla portens U-värde, framförallt om du har ett uppvärmt garage, så att inte uppvärmningskostnaden blir onödigt hög.

…säkerhet inte bara handlar om att förhindra tjuvar att ta sig in i garaget. Vipportar med stora fjädrar är lätta att göra sig illa på för barn. Numera säljer de flesta tillverkare vipportar med fjädrarna inkapslade i cylindrar som gör det snudd på omöjligt att skada sig.

…det kan vara komplicerat att montera en garageport själv. Rot-avdraget gäller för montering av garageportar, så det kan vara värt att anlita en yrkesman.

…fundera över om du ska byta typ av garageport när du ändå är på väg att köpa en ny. Kanske har du gott om utrymme framför garaget och föredrar en slagport med gångjärn och öppning utåt? Eller också har du mer plats inne i garaget än utanför och föredrar en vipport eller takskjutport? Den senare stjäl inget utrymme alls från garageporten.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
22 februari 2013

1 Kommentarer

2013-10-17
Sven Ekström
0

Din garageport kan vara farlig

Har du en vipport av äldre modell till ditt garage kan det vara läge att ta reda på om det är dags att byta ut den. – Det är nästan helt omöjligt att...

0

Galna Halloween-idén: garagemonstret!

Det finns många läskiga dekorationer till Halloween, men en villaägare tog pyntandet av garaget till en helt ny nivå. Spana in den här roliga idén!

6

29 % av villaägarna fultvättar bilen

Är du en av dem som tvättar din bil på uppfarten hemma? Stopp där! Stöd initiativet Stora biltvättarhelgen och tvätta bilen på rätt sätt.

0

Praktiskt däckställ till garaget

Hamnade vinterdäcken i en sorglig hög i garagets hörn? Ett däckställ med hjul gör att det går att maka undan däcken om de är i vägen.

5

Att tänka på när du ska bygga garage

Ett garage kan göras hur enkelt eller hur avancerat som helst. Här är några saker att tänka igenom innan du sätter igång – för det är inte bara att...

0

Gröna faran blev Sveriges fulaste garageport

Under våren hade vi en fototävling där Sveriges fulaste garageport skulle utses. Nästan 400 bilder laddades upp av drygt 270 fotografer. Bland alla...

2

Bygga carport eller garage?

Innan du bygger en carport eller ett garage bör du räkna ut vad som ska stå där – utöver bilen. Vill du också ha plats för cyklar, gräsklippare och...

0

Så funkar det: Att bygga en vinkällare

Visst skulle det kännas lyxigt – med en egen vinkällare?! Isolera en del av källaren eller bygg ett rum i rummet för rätt luftfuktighet.

0

Vi fixade drömgaraget

Många drömmer om fina kök och härliga badrum, men är inte detta egentligen det allra mest avundsvärda? Ett drömgarage. Här finns plats för allt. Inklusi...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons