Artikeln är ett samarbete med Garageportexperten
Oslo är en modern och snygg vipport från Dieden med matchande ytterdörr som blir alltmer populärt. Bild: Garageportexperten 1/5
Hörmann kassettport i en härlig grön färg med fönster i modell S1. Bild: Garageportexperten 2/5
En antracitgrå takskjutport i L-profil woodgrain. Passar både äldre och nya moderna hus. Bild: Garageportexperten 3/5
Modern och stilren garageport i slät antracit med rektangulära fönster i rostfritt stål. Bild: Garageportexperten 4/5
Vår egen storsäljare GPE200. En klassisk vit takskjutport M-profil är den vanligaste porten i dag. Bild: Garageportexperten 5/5

Ska du byta garageport? Här får du experttipsen!

Garage och förråd

Dags att byta garageport? Här svarar Mikael Holmstrand, Garageportexperten på de 12 vanligaste frågorna.

Annons

Att byta garageport kan ge hela villan ett lyft. Här är allt du behöver veta när du ska byta garageport.

1. Vilken garageport är vanligast i dag?

– Den vanligaste porten är en vit takskjutport i så kallad M-profil, vilket innebär att porten ser ut som bred liggande panel. En garageport ska leva i över 30 år och därför är neutrala färger vanligast. En takskjutport är gjord av en tunn stålplåt med ett speciellt skum i som håller högt isoleringsvärde för bästa energieffekt.

2. Varför är det just takskjutporten som dominerar på marknaden?

– Det är en garageport som går upp och in under taket vilket är smidigt. Den är prismässigt attraktiv, enkel att komplettera med en motor och går att få i alla möjliga färger och utseenden. Det går att parkera nära porten utan att det är svårt att öppna och på vintern behöver du inte skotta bort snö för att kunna öppna porten.

 
3. Hur ska jag tänka när jag väljer garageport?

– Fundera på hur du använder och vill använda garaget. Är det mer ett förråd kanske en extra gångdörr är att föredra? Är garaget oisolerat nu kanske det ändå är värt att välja en isolerad port så att den inte blir den svaga länken om du väljer att isolera garaget på sikt? Kan porthålet breddas om behov finns för större bil eller liknande. Tänk; hur vill jag använda mitt garage och låt det styra ditt val av garageport.

4. Vilken garageportleverantör ska jag välja?

– Välj en leverantör som är etablerad och som säljer välkända och etablerade produkter. En garageport har vanligen långa garantier och ska leva länge. Om leverantören inte finns kvar den dag du behöver service eller om varumärket inte finns kvar och kan tillhandahålla reservdelar, är garantierna inte mycket värda. Vidare ska montörer som utför montage vara certifierade och numera krävs enligt lag en individuell CE-märkning av alla garageportar som monteras med motor.

5. Jag vill ha en trendig garageport, vad ska jag välja då?

– Det är fortfarande vita portar som är klart dominerande men design och färg växer sakta. I dag är det fler som väljer att kombinera design på garageport med utseendet på ytterdörren. Andra väljer samma färg på port som på andra detaljer på huset för att få en enhetlighet. Garageportsöppnare med fjärrkontroll är i princip standard för konsumenter och något alla vill ha i dag.
 

6. Vilken garageportsöppnare ska jag välja?

Annons

– På den svenska marknaden är märkena Hörmann, Aperto och Crawford störst. De är tekniskt likvärdiga och går att få med fjärrkontroller, kodlås och andra olika tillbehör för öppning.
 

7. Hur mycket kostar en garageport med motor och montage?

– En garageport kostar betydligt mindre än de flesta tror. Garageportexperten gör ett komplett portbyte där vi tar bort den gamla porten och monterar en ny med motor och fjärrkontroll från cirka 14 000 kr efter ROT-avdrag och uppåt.

8. Kan jag montera garageporten själv?

– Ja, det kan du göra med rätt verktyg och lite händighet. Det är viktigt att du sätter garageporten rakt. Om den hamnar snett kommer delar som normalt lever i över 30 år, att slitas snabbare. Tänk även på att inga garantier gäller om du gör det själv, det gör de däremot om du tar hjälp av behörig montör.

9. Är det någon årstid som är bättre en andra att byta på?

– Allra vanligast är det att byta garageport på hösten för då börjar många minnas den där usla porten som gjorde garaget kallt och dragit hela förra vintern och då byts porten ut.

10. När ska jag byta garageport?

– Vänta inte för länge. Många portar som byts är nästan farliga och har gamla rostiga fjädrar som kan lossna när som helst. Garageporten är lågt prioriterad många gånger och borde ha bytts ut för länge sedan.


11. Jag ska köpa en ny garageport, varför ska jag köpa den från er?

– Garageportexperten är en stor och trygg leverantör som är leverantörsoberoende och arbetar med alla större och kända varumärken. Du får många alternativ att välja mellan både gällande kvalitet, pris och design. Vi finns över hela landet med dedikerad personal som har nära till dig för service och support. Våra montörer är certifierade och utbildade att utföra CE-godkända montage. För samtliga portar som Garageportexperten säljer och monterar ingår en unik allriskförsäkring som skyddar dig då garage ofta saknar extra skydd i villaförsäkringen.

12. Är billigare garageportar lika bra som dyra?

– Som i alla andra sammanhang finns en koppling mellan pris och innehåll. Det är lätt att importera en container med garageportar från Asien eller Nordamerika men de har helt annan prestanda än vårt nordiska klimat kräver. Billiga portar är sällan testade och godkända ihop med de garageportsöppnare som erbjuds tillsammans med dem. Tänk dig att porten kanske ska öppnas och stängas fyra till sex gånger om dagen. En kvalitetsport klarar det i 30 år medan en port som är någon tusenlapp billigare klarar det i fem till tio år. Det kommer att bli en dyr historia över tiden att välja fel port från början.

 

Namn: Mikael Holmstrand
Ålder: 41
Familj: Sambo och två barn
Bor: Villa i Linköping
Yrkestitel: VD Garageportexperten
Min garageport: är ett dubbelgarage med två vita takskjutportar med liggande spår som panelen på huset. Det är 6 år gammalt och har garageportsöppnare och fjärrkontroll.

Gå in på garageportexperten.se/guide för att få rådgivning och mer information

24 april 2015

0 Kommentarer

0

Din garageport kan vara farlig

Har du en vipport av äldre modell till ditt garage kan det vara läge att ta reda på om det är dags att byta ut den. – Det är nästan helt omöjligt att...

0

Galna Halloween-idén: garagemonstret!

Det finns många läskiga dekorationer till Halloween, men en villaägare tog pyntandet av garaget till en helt ny nivå. Spana in den här roliga idén!

6

29 % av villaägarna fultvättar bilen

Är du en av dem som tvättar din bil på uppfarten hemma? Stopp där! Stöd initiativet Stora biltvättarhelgen och tvätta bilen på rätt sätt.

5

Att tänka på när du ska bygga garage

Ett garage kan göras hur enkelt eller hur avancerat som helst. Här är några saker att tänka igenom innan du sätter igång – för det är inte bara att...

1

Välj rätt garagedörr

Två parallella trender präglar den nya generationen garageportar: Säkerhet och nyskapande design. Här är några av portarna som är aktuella i vår.

0

Gröna faran blev Sveriges fulaste garageport

Under våren hade vi en fototävling där Sveriges fulaste garageport skulle utses. Nästan 400 bilder laddades upp av drygt 270 fotografer. Bland alla...

2

Bygga carport eller garage?

Innan du bygger en carport eller ett garage bör du räkna ut vad som ska stå där – utöver bilen. Vill du också ha plats för cyklar, gräsklippare och...

0

Så funkar det: Att bygga en vinkällare

Visst skulle det kännas lyxigt – med en egen vinkällare?! Isolera en del av källaren eller bygg ett rum i rummet för rätt luftfuktighet.

0

Vi fixade drömgaraget

Många drömmer om fina kök och härliga badrum, men är inte detta egentligen det allra mest avundsvärda? Ett drömgarage. Här finns plats för allt. Inklusi...