Annons

Ny garageport – snyggt, säkert och bekvämt

Garage och förråd

En ny garageport kan ge ett lyft åt hela garaget. Nya portar är dessutom både säkrare och lättare att använda än en gammal, sliten port.

Annons

Det kan finnas många skäl till att fundera över att byta garageport. En förbipasserande ser kanske bara det estetiska, att den gamla porten är sliten och ful. För din egen del kan skälet vara praktiskt – porten har slagit sig, kärvar eller glappar. Det kan även handla om säkerhet – efter många års tjänst kan karmar murkna, skruvar rosta och i värsta fall hävarmar och fjädrar lossna.

Man får heller inte glömma bort bekvämligheten. Nya portar är välbalanserade och därmed lätta att hantera. Vill du vara ännu mer bekväm kan du investera i en garageport med fjärrkontroll. Då kan du öppna porten från bilen och slipper utsätta dig för mer snö, regn och snålblåst än nödvändigt.

Det finns fyra huvudtyper av garageportar: slagportar, vikportar, vipportar och takskjutportar. Alla har sina för- och nackdelar och vilken som passar bäst kan bara du själv avgöra. Därutöver finns det andra frågor att ställa sig, exempelvis hur isolerad porten ska vara.

1) Slagport

Slagporten är den klassiska garageporten; en dubbeldörr som öppnas utåt. Praktisk om du ofta går in i och ut ur garaget, speciellt om det saknar sidodörr. Kräver inget extra utrymme inne i garaget, men däremot en fri (och på vintern snöröjd) yta utanför för att kunna öppnas. Traditionellt gjord i trä, men finns även i laminat och plåt.

Nora Glas från Diplomatdörrar är en slagport som är uppbyggd som en ytterdörr (och även finns som sådan). Slät insida, Assa 2000-låskista, sex tappbärande gångjärn och 50 millimeter isolering av polystyren är några av egenskaperna. Finns i storlekarna 24x20, 25x20, 24x21 och 25x21; den senare kostar cirka 14 900 kronor.

2) Vikport

En vikport viker sig inåt på mitten innan den skjuts upp i taket. Därmed tar den lite mindre plats på djupet i öppet läge och den behöver inte något fritt utrymme utanför garaget. Dock kräver den utrymme inuti garaget vid öppning och stängning, något man bör tänka på om garaget inte är så djupt och man har en kombi eller liknande.

Car-In från Crawford Garageportar finns i två utföranden, Original och Exclusive, och tillverkas helt utan fjädrar och saxade beslag. Original-modellen är gjord i stuckerad aluminiumplåt och finns i vitt eller brunt (eller i valfri NCS-kulör mot tillägg). Den finns i 16 bredder och två höjder och kostar från cirka 7 680 kronor.

3) Vipport

Till skillnad från vikporten svängs vipporten upp under taket i ett enda stycke. En vipport kräver utrymme framför garaget, men inget extra utrymme inuti förutom på höjden. Konstruktionen är enkel och beprövad.

Berry-porten från Hörmann har 33 olika varianter på portbladet. Det finns av stål eller trä, i olika färger, samt med eller utan fönster. Dessutom finns likadana sidodörrar. Bland annat finns en rad designade modeller med motsvarande entrédörrar som gör det möjligt att göra ditt garage och ditt hus mer personligt. Modell 62, med glasram och sockellist i rostfritt stål, kostar i standardstorlek i vitt cirka 25 500 kronor.

4) Takskjutport

Takskjutporten fungerar som en jalusi, med horisontella sektioner som skjuts upp under taket. Den kräver alltså varken utrymme utanför eller inuti garaget, bara i taket. Dock måste man vara noga vid monteringen. En smart lösning som passar bra tillsammans med fjärrkontroll.

Raynors takskjutportar har portblad av stålplåt och finns i två modeller: Centura på 51 millimeter (U-värde 1,0) och Relante på 35 millimeter (U-värde 1,1). Varje modell har tre utföranden: Colonial (fyrspeglad), Ranch (tvåspeglad) och Flush (slät). Fönster kan även fås. Centura finns i sex standardfärger och i ett antal standardstorlekar, men kan också måttanpassas. Pris från cirka 9 000 kronor.

5) Garage

Saknar du inte bara en garageport, utan hela garaget? Vill du inte bygga det helt efter eget huvud finns det gott om företag som kan leverera färdiga garagebyggsatser. Ett av dem är Björklidens i Sölvesborg, som erbjuder såväl standardmodeller som kundanpassade lösningar. Alla garage har takskjutporten Crawford g60 Line som standard. Garagen finns med två typer av sadeltak eller med valmat tak, samt profil-, lock- eller ribbpanel. Den minsta modellen, G35, mäter 355x605 centimeter utvändigt och kostar från 49 300 kronor plus frakt.

6) Carport

Annons

Ibland kan en carport passa bättre på tomten, av estetiska eller praktiska skäl. Carporten i Kalmar har ett flertal modeller med olika utseende som du köper som byggsats, där allt ska finnas med intill sista spiken. Car 15B är en lite annorlunda modell med välvt tak. Takyttermåttet är 3,90x7,20 meter och ett inbyggt redskapsskjul med utvändigt mått 3,20x2,25 meter ingår. Pris 38 800 kronor, fraktfritt söder om Sundsvall.

Köpinformation

Björklidens, www.bjorklidens.se
Carporten, www.carporten.se
Crawford, www.crawfordgarageportar.se
Diplomatdörrar, www.diplomatdorrar.se
Hörmann, www.hoermann.se
Raynor, www.raynor.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12 februari 2007

0 Kommentarer

0

Din garageport kan vara farlig

Har du en vipport av äldre modell till ditt garage kan det vara läge att ta reda på om det är dags att byta ut den. – Det är nästan helt omöjligt att...

0

Galna Halloween-idén: garagemonstret!

Det finns många läskiga dekorationer till Halloween, men en villaägare tog pyntandet av garaget till en helt ny nivå. Spana in den här roliga idén!

6

29 % av villaägarna fultvättar bilen

Är du en av dem som tvättar din bil på uppfarten hemma? Stopp där! Stöd initiativet Stora biltvättarhelgen och tvätta bilen på rätt sätt.

5

Att tänka på när du ska bygga garage

Ett garage kan göras hur enkelt eller hur avancerat som helst. Här är några saker att tänka igenom innan du sätter igång – för det är inte bara att...

1

Välj rätt garagedörr

Två parallella trender präglar den nya generationen garageportar: Säkerhet och nyskapande design. Här är några av portarna som är aktuella i vår.

0

Gröna faran blev Sveriges fulaste garageport

Under våren hade vi en fototävling där Sveriges fulaste garageport skulle utses. Nästan 400 bilder laddades upp av drygt 270 fotografer. Bland alla...

2

Bygga carport eller garage?

Innan du bygger en carport eller ett garage bör du räkna ut vad som ska stå där – utöver bilen. Vill du också ha plats för cyklar, gräsklippare och...

0

Så funkar det: Att bygga en vinkällare

Visst skulle det kännas lyxigt – med en egen vinkällare?! Isolera en del av källaren eller bygg ett rum i rummet för rätt luftfuktighet.

0

Vi fixade drömgaraget

Många drömmer om fina kök och härliga badrum, men är inte detta egentligen det allra mest avundsvärda? Ett drömgarage. Här finns plats för allt. Inklusi...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons