Ny garageport – snyggt, säkert och bekvämt

Garage och förråd

En ny garageport kan ge ett lyft åt hela garaget. Nya portar är dessutom både säkrare och lättare att använda än en gammal, sliten port.

Det kan finnas många skäl till att fundera över att byta garageport. En förbipasserande ser kanske bara det estetiska, att den gamla porten är sliten och ful. För din egen del kan skälet vara praktiskt – porten har slagit sig, kärvar eller glappar. Det kan även handla om säkerhet – efter många års tjänst kan karmar murkna, skruvar rosta och i värsta fall hävarmar och fjädrar lossna.

Man får heller inte glömma bort bekvämligheten. Nya portar är välbalanserade och därmed lätta att hantera. Vill du vara ännu mer bekväm kan du investera i en garageport med fjärrkontroll. Då kan du öppna porten från bilen och slipper utsätta dig för mer snö, regn och snålblåst än nödvändigt.

Det finns fyra huvudtyper av garageportar: slagportar, vikportar, vipportar och takskjutportar. Alla har sina för- och nackdelar och vilken som passar bäst kan bara du själv avgöra. Därutöver finns det andra frågor att ställa sig, exempelvis hur isolerad porten ska vara.

1) Slagport

Slagporten är den klassiska garageporten; en dubbeldörr som öppnas utåt. Praktisk om du ofta går in i och ut ur garaget, speciellt om det saknar sidodörr. Kräver inget extra utrymme inne i garaget, men däremot en fri (och på vintern snöröjd) yta utanför för att kunna öppnas. Traditionellt gjord i trä, men finns även i laminat och plåt.

Nora Glas från Diplomatdörrar är en slagport som är uppbyggd som en ytterdörr (och även finns som sådan). Slät insida, Assa 2000-låskista, sex tappbärande gångjärn och 50 millimeter isolering av polystyren är några av egenskaperna. Finns i storlekarna 24x20, 25x20, 24x21 och 25x21; den senare kostar cirka 14 900 kronor.

2) Vikport

En vikport viker sig inåt på mitten innan den skjuts upp i taket. Därmed tar den lite mindre plats på djupet i öppet läge och den behöver inte något fritt utrymme utanför garaget. Dock kräver den utrymme inuti garaget vid öppning och stängning, något man bör tänka på om garaget inte är så djupt och man har en kombi eller liknande.

Car-In från Crawford Garageportar finns i två utföranden, Original och Exclusive, och tillverkas helt utan fjädrar och saxade beslag. Original-modellen är gjord i stuckerad aluminiumplåt och finns i vitt eller brunt (eller i valfri NCS-kulör mot tillägg). Den finns i 16 bredder och två höjder och kostar från cirka 7 680 kronor.

3) Vipport

Till skillnad från vikporten svängs vipporten upp under taket i ett enda stycke. En vipport kräver utrymme framför garaget, men inget extra utrymme inuti förutom på höjden. Konstruktionen är enkel och beprövad.

Berry-porten från Hörmann har 33 olika varianter på portbladet. Det finns av stål eller trä, i olika färger, samt med eller utan fönster. Dessutom finns likadana sidodörrar. Bland annat finns en rad designade modeller med motsvarande entrédörrar som gör det möjligt att göra ditt garage och ditt hus mer personligt. Modell 62, med glasram och sockellist i rostfritt stål, kostar i standardstorlek i vitt cirka 25 500 kronor.

4) Takskjutport

Takskjutporten fungerar som en jalusi, med horisontella sektioner som skjuts upp under taket. Den kräver alltså varken utrymme utanför eller inuti garaget, bara i taket. Dock måste man vara noga vid monteringen. En smart lösning som passar bra tillsammans med fjärrkontroll.

Raynors takskjutportar har portblad av stålplåt och finns i två modeller: Centura på 51 millimeter (U-värde 1,0) och Relante på 35 millimeter (U-värde 1,1). Varje modell har tre utföranden: Colonial (fyrspeglad), Ranch (tvåspeglad) och Flush (slät). Fönster kan även fås. Centura finns i sex standardfärger och i ett antal standardstorlekar, men kan också måttanpassas. Pris från cirka 9 000 kronor.

5) Garage

Saknar du inte bara en garageport, utan hela garaget? Vill du inte bygga det helt efter eget huvud finns det gott om företag som kan leverera färdiga garagebyggsatser. Ett av dem är Björklidens i Sölvesborg, som erbjuder såväl standardmodeller som kundanpassade lösningar. Alla garage har takskjutporten Crawford g60 Line som standard. Garagen finns med två typer av sadeltak eller med valmat tak, samt profil-, lock- eller ribbpanel. Den minsta modellen, G35, mäter 355x605 centimeter utvändigt och kostar från 49 300 kronor plus frakt.

6) Carport

Ibland kan en carport passa bättre på tomten, av estetiska eller praktiska skäl. Carporten i Kalmar har ett flertal modeller med olika utseende som du köper som byggsats, där allt ska finnas med intill sista spiken. Car 15B är en lite annorlunda modell med välvt tak. Takyttermåttet är 3,90x7,20 meter och ett inbyggt redskapsskjul med utvändigt mått 3,20x2,25 meter ingår. Pris 38 800 kronor, fraktfritt söder om Sundsvall.

Köpinformation

Björklidens, www.bjorklidens.se
Carporten, www.carporten.se
Crawford, www.crawfordgarageportar.se
Diplomatdörrar, www.diplomatdorrar.se
Hörmann, www.hoermann.se
Raynor, www.raynor.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12 februari 2007
Mer om Garage och förråd

Så får du ordning och reda i garaget

Garage och förråd Snickarglädjen blir större om trädgårdsredskap och verktyg har en egen plats i garaget. Vi visar de smartaste tipsen för att få ett garage i ordning.

Expertens tips för ett garage utan fukt

Garage och förråd Under vintern är risken för fukt i garaget större än annars. Ett fuktigt garage kan orsaka skador på bilen och ge upphov till svamp och mögel. Därför...

Gröna faran blev Sveriges fulaste garageport

Garage och förråd Under våren hade vi en fototävling där Sveriges fulaste garageport skulle utses. Nästan 400 bilder laddades upp av drygt 270 fotografer. Bland alla...

Bygga carport eller garage?

Garage och förråd Innan du bygger en carport eller ett garage bör du räkna ut vad som ska stå där – utöver bilen. Vill du också ha plats för cyklar, gräsklippare och trädgårdsmöbler? Det påverkar byggnadens storlek och därmed vilka regler som gäller för bygget. Här är en enkel genomgång.

Pimpa garaget!

Garage och förråd Skapa ett personligt garage. Här får du tips på hur du kan pimpa det.

Garage med retrokänsla

Garage och förråd Vi lägger gärna pengar och kraft på flera av husets rum, men garaget är ofta ett utrymme som bara får förvara allt det vi inte får plats med någon...

9 goda råd för rätta garagebygget

Garage och förråd Det är inte bara du som behöver ett hus, även bilen mår bra av att ha tak över sig, och kanske gärna ett helt eget hus. Dessutom är garaget även en plats för förvaring – och det kan man aldrig få för mycket av.

Så funkar det: Att bygga en vinkällare

Garage och förråd Visst skulle det kännas lyxigt – med en egen vinkällare?! Isolera en del av källaren eller bygg ett rum i rummet för rätt luftfuktighet.

Vi fixade drömgaraget

Garage och förråd Många drömmer om fina kök och härliga badrum, men är inte detta egentligen det allra mest avundsvärda? Ett drömgarage. Här finns plats för allt. Inklusi...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.