Bygg en carport

Ett lagom sommarprojekt för gör-det-självaren. Här får du råd och tips om vad du ska tänka på om du vill bygga en carport.

För att bilen ska hålla länge behöver den ett bra skydd mot ruskväder och snöstormar. Ett sådant är carporten. Att slippa skotta fram bilen efter ett ymnigt snöfall är värt mycket. Kombinerad med motor- och kupévärmare i bilen anses dessutom carporten vara ett bättre alternativ än garaget i synnerhet om man använder bilen varje dag vintertid. En carport kan ju vara allt från ett enkelt tak som skyddar bilen till en stor dubbelcarport med vidhängt förråd. De flesta carportar är träkonstruktioner men kan självklart byggas av exempelvis aluminium med glastak, ha stolpar av tegel eller stål samt ha plasttak. Om du planerar att bygga en carport, varför då inte bygga den själv? Det är ett projekt som inte är alltför svårt.

Utnyttja tomten på bästa sätt
Tänk på att carportens form och materialval bör anpassas till huset så att en helhet skapas. Hur carporten placeras på tomten har också stor betydelse. Carporten kan utnyttjas som skydd för terrassen eller skapa utrymme för en lugn innergård.

Bygglov och bygganmälan
I regel krävs att man har bygglov för att få utföra en carport. För att få besked kan du ringa kommunens bygglovshandläggare. Vid bygglovsprövningen tas hänsyn till carportens placering och utformning. Bland annat ska byggnaden ha en form och färg som är estetiskt tilltalande.

En ansökan om bygglov görs normalt skriftligen. Till ansökan hör bland annat plan– och fasadritningar och i vissa fall även en konstruktionsritning, det varierar från kommun till kommun. I de fall kommunen inte kräver en konstruktionsritning är det byggherren som ansvarar för att carporten klarar förekommande snö- och vindlaster. En annan viktig detalj är bygganmälan, som ska sändas till kommunen senast tre veckor innan bygget påbörjas.

Dimensioner
Bygg- och trävaruhandeln har ett rikt sortiment av virke. På www.traguiden.se kan du få information om gällande dimensioner och profiler enligt svensk hyvlingsstandard samt de vanligast förekommande dimensionerna för sågat virke. Sortimentet hos olika bygg- och trävaruhandlare varierar och avvikelser från ovan nämnda ”standard” kan förekomma.

Beroende på vilken typ av carport du tänkt bygga varierar dimensionerna på virket. En liten enkel carport kräver naturligtvis inte samma dimensioner som en kraftig dubbelcarport. Det är inte alltid standarddimensionerna som ska användas. Om du inte kan få tag i virke med angivna dimensioner, kan du använda virke med ungefär samma mått. Tänk bara på att inte använda virke med mindre dimensioner i bärande konstruktionsdetaljer.

Teckningarna visar detaljer och dimensioner och hur carporten på bilden här ovanför är uppbyggd. Färgsättningen är densamma som på huset.

Lästips


I boken Carport av Ingald Anderson kan du
läsa mer om alla slags carportar och få idéer och skisser.
Cirka pris 196 kronor.
ISBN nr. 91-534-2656-8
ICA bokförlag.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar