Annons
Årets nyhet från Crawford garageportar, Crawford g60 Line decor woodgrain, motsvarande mörk ek. Pris cirka 15 495 kronor för storleken 2 500x2 125 mm. Crawford garageportar.
Årets nyhet från Crawford garageportar, Crawford g60 Line decor woodgrain, motsvarande mörk ek. Pris cirka 15 495 kronor för storleken 2 500x2 125 mm. Crawford garageportar.

9 goda råd för rätta garagebygget

Garage och förråd

Det är inte bara du som behöver ett hus, även bilen mår bra av att ha tak över sig, och kanske gärna ett helt eget hus. Dessutom är garaget även en plats för förvaring – och det kan man aldrig få för mycket av.

Annons
När man ska bygga ett garage är det mycket att ta ställning till. Behövs ett garage eller räcker det med ett skärmtak? Ska garaget vara fristående eller sammanbyggt med huset? Ska det rymma en eller två bilar? Placering, inredning, utrustning och val av material måste du också fatta beslut om. Det här är vad du behöver veta för att planera och bygga ett garage som passar dina behov.

Ska du bygga ett nytt hus så bygger nästan alla husleverantörer även garage. Däremot bygger de sällan enbart garage, om det är så att du har ett hus och ”bara” behöver ett garage. Här följer några goda råd inför garagebygget, vem det än är som bygger åt dig.


Lösningen för att bilen ska få stå på sin tilltänkta plats heter förvaring. Elfa har lösningar där du kan planera och bygga ett system som passar just dina behov. Elfa.

Snygg slagport för varmgarage. Passar fint för den äldre villan. Slät insida, går att beställa i valfri NCS-kulör. Pris cirka 21 100 kronor. Diplomatdörrar.

Säker och snygg garageport. Årets port från Hörmann, Comp Visual Dez. Pris från 9 850 kronor för port och motor. Hörmanns garageportar.

1. Typ. Den allra första frågan är: Varmgarage, kallgarage eller carport? Ett varmgarage tar snabbt bort ytfukten på bilen, men är kanske ändå inte alltid den bästa lösningen. Kondensen som skapas kan ge rost. Det kalla garaget och carporten ger tvärtom sämre uttorkning av ytfukten, men mindre kondens. För bilen som är i dagligt bruk skyddar den kalla och genomluftade byggnaden bäst mot rost. Men visst är det härligt att kliva in en torr, varm bil och bara köra ut ur garaget.

2. Konstruktion. Väljer du carport, tänk på att bygga en stadig konstruktion. En carport behöver inte bara bestå av fyra stolpar med tak, du kan ha en eller två väggar på en carport. Väggar skyddar mot vind och nederbörd.

3. Värme. I varmgaraget får du utan problem en varm bil att kliva in i, men i en carport får du lösa det på annat vis. Kanske en stolpe med eluttag för utomhusbruk där du kan koppla in en kupé- och motorvärmare.

4. Storlek. Hur många bilar har du och hur många vill du ska få plats i garaget? Passa på att se över familjens behov av förrådsutrymme. I samband med garaget kan ett bra uteförråd byggas – med plats för cyklar, skidor och kanske till och med en snickarverkstad. Med tanke på att de flesta garage förr eller senare förvandlas till ett förråd, så kan lite god planering låta det förbli vad det är byggt för – en plats för bilen.

5. Bygglov. Ett garage kräver oftast bygglov. Ta kontakt med kommunens stadsarkitektkontor, som kan ge dig svar på om du behöver bygglov. Generella krav från de flesta kommuner är dock att man inte får bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.

6. Utseende. Hur ska garaget se ut? Det bör anpassas till husets karaktär. Använd gärna samma färg, material, taklutning och detaljer så blir helhetsintrycket oftast bäst.

Annons

7. Ventilation och avlopp. Golvbrunn i garage är en känslig fråga för många kommuner. Generellt är de emot avlopp i garage av den anledningen att man tvättar bilen i garaget och då släpper ut diverse kemikalier i avloppet och dessa kan slå ut kommunens reningsverk. Man kan ha avlopp i garaget men då skall det vara oljeavskiljare och sandfällor. Hör efter vad som gäller i just din kommun. God ventilation är däremot ett krav då eventuella avgaser och ångor skall kunna ventileras bort.

8. Placering. Var på tomten? Vill du ha ett garage som är nära vägen, eller vill du kunna gå direkt från frukosten till bilen utan att behöva gå ut? Detta beror på tomtens egenskaper och husets utförande.

9. Grunden. Till grunden är det betong som gäller. Grundplattans mått ska vara lite mindre än garagebyggnaden. Men innan det är dags för detta måste armeringsstål och armeringsnät vara på plats, liksom eventuella el-, vatten- och avloppsledningar.

 

Tips för porten!

Dags att byta garagets gamla port? De flesta nya garageportar går att få måttanpassade. Idag finns också många material att välja mellan.

När du kontaktar olika tillverkare för att veta vilken modell som kommer att passa och vad det kommer att kosta så behöver du dessa mått:

  • Öppningens bredd.
  • Öppningens höjd.
  • Avstånd mellan öppning och innertak.
  • Avstånd mellan öppning och sidoväggar på båda sidor

Matcha ytterdörren. Från SnickarPer kan man beställa en garageport, slagport eller takskjutport, som matchar vissa av SnickarPers ytterdörrar! Valfri kulör som tillval. TSP 2001, (vit med glaslist i trä) 56 825 kronor, SLP 2001, (vit med glaslist i trä) 42 125 kronor. SnickarPer.

Gör livet bekvämare. Fjärrkontroll/handsändare för cigarettändaruttaget i bilen. Pris cirka 795 kronor. Crawford garageportar.

Slipp söka bygglov. 15 kvadratmeter garage går som friggebod. Pris från 36 500 kronor. Mellby Industrier.

Inred garaget

Vi vet alla att ett garage lätt blir något helt annat än vad det är tänkt för. Men visst går det att lösa – kombinationen alla grejer och bilen. Numera finns det flera företag som tillverkar produkter anpassade för förvaring i just garage. För det är ofta vad det handlar om, rätt typ av förvaringslösning. Låt golvet vara fritt – för där ska faktiskt bilen stå. Låt resten förvaras uppåt väggarna.


Vilket drömgarage! Gladiator GarageWorks säljer ett komplett garagesystem med en del tillbehör. Här finns råd och dåd för dig som vill få bort alla bollar, hänga upp en skottkärra och ha en portabel rullhurts. Gladiator GarageWorks.
  • Töm garaget. Det är vad man ska börja med, tipsar Mikael Nyrén på Gladiator GarageWorks. Om du hatar det, inte behöver det, inte vill ha det, inte kan laga det och inte kan använda det. Varför är det då kvar i garaget?
  • Släng, ge bort eller sälj sådant du inte behöver. Var hård, man behöver inte sju hammare och fyra sopkvastar.
  • Sedan är det dags att tänka över vad du verkligen vill använda garaget till, inte vad du använder det till idag. Garaget är en stor procentuell yta av ditt hus, varför inte göra det bästa av situationen och skapa ett nytt hobbyrum? Våga inreda garaget.
  • Sedan börjar det roliga. Att skapa. Vill du ha ett snyggt och slitstarkt golv som barnen kan leka på? Många hurtsar för alla dina verktyg? Stora skåp för vinterkläder? Massor av korgar för barnens bollar? Många hyllor för era krukor? Stora krokar för virke? Skriv ner allt du vill ha bort från golvet och upp på väggen.
  • Ett garage behöver inte vara vitt och tråkigt, säger Mikael Nyrén. Måla väggarna med en härlig kontrastfärg, lägg in ett golv i olika mönster. Tillsätt mycket belysning eller dra in ett teveuttag och häng upp en teve.

 

Köpinformation:

Crawford garageportar www.crawfordgarageportar.se 019-20 87 00
Diplomatdörrar i Sverige AB www.diplomatdorrar.se 021-80 56 80
Elfa www.elfa.com 0490-846 00
Gladiator GarageWorks www.gladiatorgarage.se 021-13 44 10
Hörmanns gargeportar www.hormann.se 019-768 82 00
Mellby Industrier www.mellby.com 0322-412 30
SnickarPer www.snickarper.se 010-451 46 00

7 september 2009

2 Kommentarer

0

Din garageport kan vara farlig

Har du en vipport av äldre modell till ditt garage kan det vara läge att ta reda på om det är dags att byta ut den. – Det är nästan helt omöjligt att...

0

Galna Halloween-idén: garagemonstret!

Det finns många läskiga dekorationer till Halloween, men en villaägare tog pyntandet av garaget till en helt ny nivå. Spana in den här roliga idén!

6

29 % av villaägarna fultvättar bilen

Är du en av dem som tvättar din bil på uppfarten hemma? Stopp där! Stöd initiativet Stora biltvättarhelgen och tvätta bilen på rätt sätt.

5

Att tänka på när du ska bygga garage

Ett garage kan göras hur enkelt eller hur avancerat som helst. Här är några saker att tänka igenom innan du sätter igång – för det är inte bara att...

1

Välj rätt garagedörr

Två parallella trender präglar den nya generationen garageportar: Säkerhet och nyskapande design. Här är några av portarna som är aktuella i vår.

0

Gröna faran blev Sveriges fulaste garageport

Under våren hade vi en fototävling där Sveriges fulaste garageport skulle utses. Nästan 400 bilder laddades upp av drygt 270 fotografer. Bland alla...

2

Bygga carport eller garage?

Innan du bygger en carport eller ett garage bör du räkna ut vad som ska stå där – utöver bilen. Vill du också ha plats för cyklar, gräsklippare och...

0

Så funkar det: Att bygga en vinkällare

Visst skulle det kännas lyxigt – med en egen vinkällare?! Isolera en del av källaren eller bygg ett rum i rummet för rätt luftfuktighet.

0

Vi fixade drömgaraget

Många drömmer om fina kök och härliga badrum, men är inte detta egentligen det allra mest avundsvärda? Ett drömgarage. Här finns plats för allt. Inklusi...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons