Annons
En infart att drömma om. Hela infarten är lagd med gammal gatsten. Här finns inget garage, ingen carport men mycket utrymme för familjens flera bilar och husvagnen när den inte används.
En infart att drömma om. Hela infarten är lagd med gammal gatsten. Här finns inget garage, ingen carport men mycket utrymme för familjens flera bilar och husvagnen när den inte används. Foto: Magnus Selander

10 tips för en bra parkeringsplats

Garage och förråd

Villan i all ära — men bilen då? Var ska den stå, och på vad? Det här behöver du veta för att få en parkeringsplats som håller, är praktisk och ger ett trevligt intryck.

Annons
Alla hus har en plats för bilen. Men hur man löser det ifråga om markläggning, eventuellt tak och så vidare skiljer sig avsevärt. Det har som nästan alltid med ekonomi och intresse att göra, men det finns vissa praktiska faktorer som inte går att bortse från. Här får du tio punkter med tips på vad som är värt att tänka på när du planerar en parkeringsplats.

1. Kontrollera om bygglov behövs
Hör med din kommun vad som gäller just där du bor. Generellt måste man söka bygglov för alla typer av byggnader med tak. Även en carport behöver du alltså bygglov för. Tänk på att detta kanske också påverkar valet av placering på tomten. En biluppställningsplats utan byggnad får däremot anordnas utan bygglov. 

Se efter på detaljplanen vilka förutsättningar din tomt har. De flesta (men inte alla) kommuner säger att man inte får bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Men kanske du kan prata med grannarna?

2. Placera parkeringsplatsen nära huset
Var på tomten ska man egentligen ha parkeringsplatsen? Helst nära huset för att slippa släpa tunga matkassar långa vägar, eller behöva springa onödigt långt i ruskväder. Ofta finns det en ”naturlig” plats, det vill säga en plats som passar. Tänk på att infarten inte ska splittra tomten. Placera den därför nära hus, mur eller längs tomtens gräns.

Tänk också på att infarten är en del av entrén till huset, alltså bland det första som både din familj och gäster möter. Gör omgivningen där så trevlig som möjligt – så man blir glad av att komma hem.

3. Snåla inte med svängrum
I USA har många trebilsgarage. Det behövs inte här – ännu. Men en parkeringsplats kanske ändå ska rymma två bilar? Man brukar räkna med minst 5 meters bredd och 6 meters längd för en bil. För två är måttet minst 7 meters bredd. Men sen ska det även vara lätt att passera förbi med en cykel, eller barnvagn. Har du ytorna – snåla då inte med svängrummet på infarten. En standardinfart brukar vara mellan 30 och 70 kvadratmeter.

4. Tak eller inte tak?
En carport är ett billigare alternativ än ett garage och har många bra funktioner. Tack vare taket slipper du borsta snö, men taket hindrar också den värsta frosten på bilrutorna. I vissa delar av landet, eller på vissa tomter där det kan vara väldigt blåsigt, kan en lävägg vara bra att kombinera med carporten. På så vis kan man slippa drivor av snö vintertid.

5. Kanske ett litet förråd eller en cykelparkering?
Det är inte bara bilen som kör ut och in till huset. Infarten är ofta en samlingsplats för cyklar, skateboards, gräsklippare och snöslungor.

Ska man ändå göra om infarten kan det vara bra att planera för ett litet förråd i anslutning till denna. Bildäcken som ej är i bruk ska få plats och kanske några trädgårdsredskap? Allt detta som man helst inte vill släpa hela vägen till huset.

6. Vill du ha varm bil på vintern?
Det är en lång vinter i Sverige och att slippa skrapa rutor och sedan sätta sig i en varm bil kan göra mycket för morgonhumöret en kall och mörk januarimorgon. En enkel stolpe med uttag för motorvärmare är en bra investering.

7. Skönt med snöfritt
Rätt val av markunderlag kan underlätta skottning. Grus hamnar lätt i gräsmattan när man skottar. Asfalt och marksten är lättare att hålla snöfria.

Numera kan man också installera värmekablar under de flesta typer av markläggning. Dessa smälter snön utan ansträngning från din sida. Pris cirka 5 500 kronor exklusive installationskostnad för ungefär 10 kvadratmeter. Men kablarna behöver inte installeras precis över hela infarten. Det kan faktiskt räcka med att lägga in värmekablar som hjulspår plus lite extra framför garageporten. På så vis kommer det bli något billigare.

8. Satsa på bra belysning
Glöm inte bort belysningen på parkeringsplatsen. Ett ljus som sätts på när bilen rullar in på infarten är praktiskt, en lampa med rörelsedetektor kan vara en bra lösning. Är infarten en bit från huset kan det vara både trevligt och välkomnande att man belyser hela vägen till ytterdörren.

9. Underarbetet alltid viktigt
Vilken typ av markläggning du än väljer så är själva underarbetet det allra viktigaste. För detta använder du sten, sand eller grus. Detta beställer du från grustag eller byggvaruhus. Räkna med att gräva ut ungefär 20 centimeter som ska fyllas med grus som gör att infarten håller i många år framöver. Vill man slippa ogräs så kan man lägga en fiberduk. Denna kan också hindra att bärlagret pressas ned i marken.

10. Tänk på helheten
En infart handlar inte bara om bilen, nu har du chansen att se över alla funktioner så att flödet funkar mellan till exempel ytterdörr och sopor. Cyklarna bor någonstans och kanske till och med varmkomposten ska med i den här planeringen. Tänk också på säkerhet. Kanske vill du skärma av infarten från trädgården. Då hålls bilar och eventuella hundar och barn säkert skilda från varandra.

Glöm inte heller formen och det som gör en garageinfart trevlig. Allt behöver inte vara rakt och fyrkantigt, en kurvig garageinfart kanske passar er tomt bättre. Använd växter och plank för skärma av och mjuka upp.

Tänk också på att markera kanten mellan själva infarten och gräsmattan eller trädgården. Lägg gärna någon typ av kantsten eller beläggning för att skilja de olika materialen åt.

Så mycket kostar det

Asfalt
Hållbart, lättstädat och praktiskt material. Räkna med cirka 200 kronor per kvadratmeter för endast asfalt exklusive allt arbete. Behöver du göra om själva markläggningen kostar det ungefär 330 kronor per kvadrat.

Grus
Grus, eller så kallad gårdssingel, är relativt billigt och enkelt att lägga. Men det kräver precis samma underarbete som vid annan markläggning. Det ska hålla för att en bil ska köra fram och tillbaka många gånger utan att det blir diken i gruset. Grus brukar läggas 4-5 centimeter tjockt. Nackdelen är att man lätt drar in grus i huset och att det är svårt att skotta. Pris cirka 600 kronor för en kubik.

Annons

Sten och betong
Personligt och med många variationsmöjligheter. Men tänk på vilken typ du väljer. Den ska hålla för en bils hela tyngd. Kolla att de verkligen tål att dubbdäck kör fram och tillbaka på dem hela vintern. Prata med leverantören av din marksten om vad som gäller för den sten eller betong du vill ha. Betongplattor pris från cirka 100 kronor per kvadratmeter. Gatsten pris från cirka 700 kronor per kvadratmeter.


Boken ”Trädgårdsgångar och garageinfarter” av Dag Thorstensen och Laila Eriksen, Bokförlaget Forum, innehåller det mesta du behöver veta för att lägga om garageinfarten eller anlägga gångar i trädgården.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
04. augusti 2006
 
Annons
Mer om Garage och förråd

Din garageport kan vara farlig

Garage och förråd Har du en vipport av äldre modell till ditt garage kan det vara läge att ta reda på om det är dags att byta ut den. – Det är nästan helt omöjligt att se när en fjäder eller mekanismen är på väg att gå av, säger Åsa Elofsson på Garageportexperten.

Galna Halloween-idén: garagemonstret!

Garage och förråd Det finns många läskiga dekorationer till Halloween, men en villaägare tog pyntandet av garaget till en helt ny nivå. Spana in den här roliga idén!

29 % av villaägarna fultvättar bilen

Garage och förråd Är du en av dem som tvättar din bil på uppfarten hemma? Stopp där! Stöd initiativet Stora biltvättarhelgen och tvätta bilen på rätt sätt.

Att tänka på när du ska bygga garage

Garage och förråd Ett garage kan göras hur enkelt eller hur avancerat som helst. Här är några saker att tänka igenom innan du sätter igång – för det är inte bara att tuta och köra.

Välj rätt garagedörr

Garage och förråd Två parallella trender präglar den nya generationen garageportar: Säkerhet och nyskapande design. Här är några av portarna som är aktuella i vår.

Gröna faran blev Sveriges fulaste garageport

Garage och förråd Under våren hade vi en fototävling där Sveriges fulaste garageport skulle utses. Nästan 400 bilder laddades upp av drygt 270 fotografer. Bland alla...

Bygga carport eller garage?

Garage och förråd Innan du bygger en carport eller ett garage bör du räkna ut vad som ska stå där – utöver bilen. Vill du också ha plats för cyklar, gräsklippare och trädgårdsmöbler? Det påverkar byggnadens storlek och därmed vilka regler som gäller för bygget. Här är en enkel genomgång.

Så funkar det: Att bygga en vinkällare

Garage och förråd Visst skulle det kännas lyxigt – med en egen vinkällare?! Isolera en del av källaren eller bygg ett rum i rummet för rätt luftfuktighet.

Vi fixade drömgaraget

Garage och förråd Många drömmer om fina kök och härliga badrum, men är inte detta egentligen det allra mest avundsvärda? Ett drömgarage. Här finns plats för allt. Inklusi...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons