Annons
Mångas dröm – ett helt dressing room med perfekt ordning. En komplett möbelinredning med särskilt utformad hörnlösning från Lumi.
Mångas dröm – ett helt dressing room med perfekt ordning. En komplett möbelinredning med särskilt utformad hörnlösning från Lumi.

Var sak på sin plats!

Förvaring

Ett hus med goda och smarta förvaringsmöjligheter är ett bra hem! Planering och praktiska lösningar för hur vi förvarar våra saker kan vara A och O för harmoni hemma.

Annons

Människan är ett prylsamlande släkte. Även om inte alla ställer upp i tävlingen ”flest saker vinner”, känner nog de flesta av den pågående materiella karusellen. Inte nog med att vi äger många saker, vi flyttar runt dem också. Att ha ordning är i alla fall ett steg på vägen till att ha ordning på sitt liv. Förvaring och städning är två saker som är intimt förknippade med varandra. Hur man förvarar eller inte förvarar sina saker ger ju ett direkt utslag på stökighetsbarometern. Öppen förvaring kan vara hemtrevligt och gemytligt men kan också ge ett dammigt och oordnat intryck. Hur kan man då planera sin förvaring på bästa sätt och vad bör man tänka på? Här kommer några goda råd och idéer för våra prylöversvämmade hem.

Utgå från det som ska förvaras

Ska man köpa förvaringsmöbler är det klokt att tänka till. Utgå från vad som ska förvaras, mängd och storlek, och inte från möbeln eller förvaringen i sig, säger Anette Strand, inredare och projektledare på företaget MER Solution. Många människor hittar en snygg möbel och hoppas att allt ska få plats i den. Har man massor med dvd-filmer eller cd-skivor som man vill gömma undan, är det smart att mäta hur mycket utrymme som behövs. Ska man köpa nya garderober och har många skor kanske man ska välja till extra skohyllor istället för vanliga hyllplan eller trådbackar.

Övergripande förvaringstips:

• Ha inte för många grejer! Rensa! En sann buddist får bara äga tio saker – en god tanke. ”En sak in, en sak ut” - eller varför inte en sak in, två saker ut?

• Skapa smarta system! Märk upp hyllor och lådor. Använd gärna en riktig märkmaskin så ser det proffsigt ut!

• Tänk kreativt och utnyttja alla möjliga utrymmen, till exempel insidan av skåp, baksidan av dörrar och under sängar.

Kök - tänk fågel och fisk inte bara mitt emellan

 Köket är kanske det rum som är mest genomtänkt då det gäller förvaring. Ett kök är ju egentligen ett enda stort förvaringsrum bestående av köksskåp, kökslådor och hyllor. I köket ska alltifrån gummisnoddar och kryddburkar till farmors servis samsas. Förutom alla saker som hör till mat och matlagning är även köket den stora samlingspunkten för familjen. Och där människor finns där samlas prylar.

Utnyttja hela höjden i köket! Här köket Sparre i oljad ek från Kvänum.
Har du ont om förvaring i köket gäller förvaringens grundregel nummer ett – rensa! Rensa ut allt du inte använder – udda glas, gamla plastsaker och annat krafs som hamnat längst in i skåpen.
Ett snyggt vitrinskåp i vardagsrummet kan kanske få husera vackra glas och finservisen. Förvara torrvaror i genomskinliga plastbehållare med lock, gärna alla i samma form och storlek. Otympliga och knöliga förpackningar slipper då stjäla utrymme och översikten blir bättre.

Planerar du ett nytt kök finns stora möjligheter att skapa schysst förvaring. Idag har i princip alla köksleverantörer utdragbara lådor för både bänk- och högskåp. Utdragbara lådor och utdragsskåp ger optimalt utnyttjande av hela skåpsutrymmet och man får full överblick på vad man har i sina gömmor. Sockellådor är också fiffigt att ha om man vill utnyttja varje vrå i köket. Här passar skärbrädor, plastburkar och leksaker bra.

I många kök finns det utrymme ovanför överskåpen. Varför inte bygga på höjden och utnyttja hela väggytan? Får man inte plats med dubbla överskåp finns det lägre skåp som kan sättas över väggskåpen. 

En annorlunda kökslåda utnyttjar hela utrymmet i hörnet, från Smedstorp Kök.

Annons

Ett smalt utdragsskåp (20 cm) ger bra överblick och effektiv förvaring, från Marbodal, lucka Primula i björk.

Ettårsregeln för kläder Kläder är ett eget kapitel - vi har många plagg och livscykeln för dem varierar en hel del. Dessutom blir kläder förstörda om de förvaras för trångt eller på fel sätt. Det bästa är att använda sig av ettårsregeln; det vill säga att alla kläder man inte använt på ett år bör förpassas ut ur hemmet. Blusen som bara hänger år efter år i garderoben har inget berättigande. Folkdräkter och vissa festkläder kan få dispens!

Har man möjlighet är förvaring bakom skjutdörrar det allra bästa. Både i sovrum och hallar. Garderober i rad i all ära, men skjutdörrar med öppen förvaring bakom ger större förvaringsutrymme och ser dessutom bättre ut. Bakom dörrarna kan man ha både lådor, hurtsar och klädhängare.

Har man ont om plats i garderoben kan dessa lådor som är avsedda att ha under sängen vara lösningen. Djup: 60, bredd 47 och höjd 17 centimeter. Kostar från 169 kronor från Granit.

Locket på i barnens rum Bästa förvaringen i ett barnrum är lådor med lock på som man kan ösa ner saker i. Ett bra tips är att märka upp lådorna tydligt – klistra på en bild av föremålet så barnen vet var de kan lägga i lådan – sätt en bild på en duplokloss på duplolådan, en bild på ett lok på lådan för briojärnvägen och så vidare. Barn gillar ordning bara systemet är enkelt att följa.

El Baul, cool, funktionell och annorlunda förvaringsbox designad av Javier Mariscal för Magis,
pris 3 049 kronor.

Förutom lådor med lock är skåp bättre än öppna hyllor – för att slippa se alla härliga och mindre härliga leksaker. Möbler med många lådor i olika storlekar är också utmärkt att ha i barnens rum.

Perfekt möbel för barnrummet med både lådor och hyllor, Snow designad av Jonas Bohlin och Thomas Sandell, finns hos Asplunds i olika utföranden. 

Hallen - sakslussen

 

Många hallar är trånga och hallen är dessutom det utrymme som allt och alla måste passera dagligen. Skor på golvet är kanske oundvikligt men en smart skoförvaring kan hjälpa till att hålla golvet synligt. Skjutdörrar med speglar är ett bra alternativ till vanliga garderober I hallen kan man verkligen förändra livet genom välplanerade förvaringsmöjligheter. Hallen är ofta husets sambandscentral.


En färgklick på hallväggen! Klädhängaren Pejl där mössor och vantar kan stoppas in i hålet. Design Ehlén Johansson, pris 795 kronor på www.designonline.se

Krokar kan man inte få för många av. Kläder passar bättre upphängda på väggen än på golvet. Det vet alla barnfamiljer. Sätt krokarna så barnen når upp till dem – då kanske jackorna hamnar där. I en trång hall kan mjuka gummikrokar (egentligen avsedda för stall) vara bra, eftersom det gör väldigt ont att gå in i en utstickande krok. Krokar i all ära, men vill man ha en städad känsla är det bästa att sätta upp krokarna på insidan av garderobsdörrarna.

Smart skoförvaring att fästa på insidan av en dörr! Finns på Ellos och kostar 299 kronor.

Bänk och lådor i ett är en utomordentlig hallmöbel, här Arkitekt vit från Marbodal.

En ”in- och en utkorg” kan vara lämpligt att ha i hallen. Det är ju här igenom post, lappar och andra viktiga papper flödar. På bilden fack i galvaniserad plåt att sätta på hallväggen. 295 kronor från Bruka Design. 

Skräplådan – ett måste

I hallen och även i vissa fall i köket är det otroligt värdefullt att ha en ”skräplåda” för småsaker. Det kan vara översta lådan i hallbyrån eller ett snyggt träskrin med lock. I skräplådan kan man lägga alla småsaker som inte har någon annan plats att vara på. Det kan vara allt från reflex och hårklämmor till mynt och stenkulor. Grundprincipen i ett hem är att saker ska ha ett hem, en plats där de hör hemma. I vissa fall måste det dock vara legitimt att lägga ett gem i skräplådan… Skräplådan måste naturligtvis tömmas och rensas med jämna mellanrum!


Det är bra om skräplådan har ett lock, av förklarliga skäl. Denna korgvariant i sjögräs kommer från Granit och kostar 199 kronor.

 

Inredarens enkla och smarta förvaringstips hemma:

• Ordna förvaringen i pallar och bänkar – möbler med lock kan svälja många saker!
• Sätt upp krokar på alla möjliga och omöjliga ställen, gärna på insidan av skåp och dörrar
• Bygg på höjden - sätt upp snygga, vita hyllplan på otippade ställen, kanske i trapphuset
• Ha ett öppet sinne och leta efter fria ytor!
• Tänk nytt och sätt till exempel upp köksöverskåp i två rader på låg nivå i barnrummen

 

Köpinformation:

Asplund 08-662 52 84 www.asplund.org
Bruka 08-23 17 90, www.brukadesign.se
Designonline 0480-44 99 20, www.designonline.se
Elfa/Lumi 0490-846 00, www.elfa.com
Ellos 033 - 33 000 www.ellos.se
Granit 08-21 92 85 www.granit.com
Gulled (El Baul) 040-97 98 55, www.gulled.se
Kvänum 0512-79 77 00, www.kvanum.com
Marbodal 0502-170 00, www.marbodal.se
Smedstorp 040-30 43 93, <

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
22 juni 2006

1 Kommentarer

2012-12-05
Grazyna Sznajdman
0

Hemkontor utan kaos

Hemkontor är ofta en plats för familjens dator, pappersdokument, kreativitet och pyssel. Här krävs ordning och reda.

0

Bygga klädhängare

Funderar du på en klädhängare? Kläder vill man helst slippa se, men ändå hitta snabbt på morgonen. Med en nästan osynlig och snabbsnickrad klädhängare/h...

3

Drömsäng med fiffig förvaring - steg för steg

I artikeln Drömsäng med fiffig förvaring visade vi hur du bygger en snygg säng med smart förvaring. Här kan du enkelt följa hur vi gjorde steg-för-steg.

4

Drömsäng med fiffig förvaring

Glöm de klumpiga lådorna på hjul under sängen. Här får du en beskrivning på en snygg och funktionell säng med massor av inbyggda förvaringsutrymmen.

0

Lättbyggt förråd i stål

Ett förråd helt byggt i stål och plåt. Det kräver ett annat arbetssätt och andra verktyg men är ett alternativ till att bygga traditionellt i trä.

0

Klädhängare från taket

Världens enklaste mobila klädhängare — kättingen i taket — tar hand om gästernas ytterkläder.

0

Utnyttja rummet med smart förvaring!

Förvaringsutrymmen kan man aldrig få för många. Här visar vi exempel på hur den outnyttjade ytan under snedtaket blev till snygg, smart och väl använd...

1

Bokhyllor - ge rum åt läslustan

Låt dina böcker visa sina bästa sidor! Du behöver inte ha vare sig stort hem eller traditionella bokhyllor för att få plats med dem. Här bjuder vi på...

0

Skapa smarta förvaringssystem

Känner du dig uppriven över att du inte länge kan skapa ordning i ditt eget hem? Om du lever med små utrymmen och tenderar att snubbla över saker som...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons