Annons
Ordning & reda! De breda lådorna till strumpor och underkläder samt klädstången har köpts kompletta, med beslag och handtag på Ikea.
Ordning & reda! De breda lådorna till strumpor och underkläder samt klädstången har köpts kompletta, med beslag och handtag på Ikea.

Klädkammare med plats för två

Förvaring

Annette och Simon har tagit bort garderoberna och i stället inrett en klädkammare i förlängningen av sovrummet. Där finns det gott om plats för alla kläder och för att prova plaggen framför den stora spegeln.

Annons

Här låg det lilla utrymmet i stort sett tomt och outnyttjat vägg i vägg med sovrummet, där kläderna trängdes i en gammal byrå men låg också utspridda i vild oordning.

Så Simon och Annette sågade hål i väggen mellan de två rummen, satte en skjutdörr i öppningen och inredde sin walk-in-closet med skåp och hyllor från golv till tak. En idealisk förvaring för kläder byggd av mdf-skivor i skräddar-sydda moduler, som på den ena sidan utnyttjar utrymmet under den sneda väggen maximalt, medan den andra sidan passar för standardskåp och klädstång.

Ny väg in till sovrummet. Sovrummet och det lilla vindsutrymme som Annette och Simon ville göra om till en walk-in-closet ligger intill varandra men är skilda åt av en vägg.

Första uppgiften var att skapa en öppning mellan de båda rummen, annars hade de fått nöja sig med klädskåpet i sovrummet. Det gällde att vara försiktig. Det kunde ju finnas vattenrör och kablar i väggen som behövde dras om.

Dörren behövde inte sluta tätt, så för att spara utrymme i den lilla kammaren satte de in en dörr som kan skjutas in bakom de nya skåpen. Det betydde också att man kunde använda en gammal, tidigare kasserad dörr. När den var spacklad och målad hängdes den upp med skjutdörrsbeslag och öppnade då för en ny och modern inredning samtidigt som den bibehöll stilen i det 75 år gamla huset.


Före: En klen klädstång och en gammal byrå var allt som fanns i vindsrummet, som var för litet att vara ett ”riktigt” rum.


De specialsnickrade modulerna utnyttjar platsen under snedtaket på ett optimalt sätt.


Ingången från sovrummet är ny. Dörren är dock gammal, men återanvänds här som skjutdörr för att spara plats.

Väggfasta skåp. Att hitta standardskåp som utnyttjade utrymmet maximalt i Annette och Simons nya walk-in-closet var omöjligt.

Därför valde man att snickra väggfasta skåp på plats och beställde enheter med egna baksidor. Det kostade lite mer material och arbete, men det gjorde skåpen mer oberoende av de skeva väggarna. När enheterna monterats på en fast sockel bildade de en enhet och baksidorna gjorde att skiljeväggar och hyllor inte behövde ta stöd av väggen.

Invändigt har enheterna samma mått som standardskåp, 46 och 96 centimeter breda. Därför kunde Annette och Simon köpa färdiga lådor, trådbackar, klädstänger och andra inredningsdetaljer från IKEA vilket sparade massor av tid!


Om skåpen snickras med standardmått kan du enkelt komplettera med färdiga lådor och klädstänger.

Specialanpassat. Skåpen byggdes enligt samma princip med sidor utsågade av 22 mm mdf-skivor, medan överdel, botten och hyllor, som alla är fasta, är av 19 mm mdf. Varje enhet skruvades och limmades ihop innan baksidan av 10 mm mdf spikades på.

Enheterna är visserligen lika i grundkonstruktionen, men de blir mycket olika när rummet utnyttjas ända upp till de synliga takbjälkarna och de sneda väggarna. I listan över det material som använts anger vi bara vad som ingår i en standardenhet innan den anpassats - det är ju inte alla som har ett rum med samma mått som Annette och Simon.

Skåpen skruvas fast på en enkel sammanhängande sockel som monterats vågrätt och skruvats fast i golvet. Sedan döljs sockeln bakom en snygg pyntsockel som sågas till och anpassas efter ojämnheterna i golvet - luckor och dörrar behöver man inte tänka på - det är ju en walk-in-closet!

Tips! För att hålla stilen med hyllor och paneler i den gamla villan får de släta kanterna på mdf-hyllorna en fin klassisk profil med en handöverfräs. Trots att resultatet ser ganska avancerat ut är arbetet enkelt och klaras med en billig handöverfräs och en avrundningsfräs. Fräsen sänks lite extra så att den lodräta snitt-ytan får en smal kant, så ser hyllorna mycket lättare ut.

Annons


 

Detta har vi använt till varje standardenhet:

Mått:
200 cm högt, 96 cm brett invändigt med 1 fast hylla, klädstång och 3 lådor.

22 mm mdf-skiva:
2 sidor (A, B) à 65 x 200 cm

19 mm mdf-skiva:
3 hyllor (C, D, E) à 65 x 96 cm (överdel, botten och hylla)

10 mm mdf-skiva: 
Bakstycke (F), 98 x 198 cm
Vågrät (G), över skåpets hela bredd 
Lodrät (H), cirka 202 cm, sågas till efter mått

Dessutom:
1 klädstång (IKEA PAX), 96 cm
3 lådor (IKEA PAX, bredd 96 cm)
4 x 60 mm skruvar till monteringen
2,5 x 30 mm dyckert till listerna
Lim (till exempel vitt pva-lim)
Akrylspackel
Grundfärg
Färg för slutlig målning

För att snickra sockeln, montera skåpen, bygga och montera skjutdörren - se artikellänkarna nedan. Där finns tydliga steg-för-steg-bilder!

Klädkammare med plats för två - sockel och montering

Klädkammare med plats för två - skåpen

Klädkammare med plats för två - skjutdörren

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25. januari 2008
 
Annons
Mer om Förvaring

Garderoben finns bakom väggen

Förvaring Önskemålet var ett vackert och vilsamt sovrum. Alltså fick klädförvaringen finna bo bakom en egen vägg. Här byggdes en riktig walk-in-closet av köksskåp och egna lösningar.

Skapa smarta förvaringssystem

Förvaring Känner du dig uppriven över att du inte länge kan skapa ordning i ditt eget hem? Om du lever med små utrymmen och tenderar att snubbla över saker som...

Plats att leva

Förvaring Hur kan vi på bästa sätt anpassa vårt boende till sättet hur vi lever? Den frågan ställde arkitekten Anna Karin Ljungh på årets Hem Villa.

Lättare tvätta med ny ordning

Förvaring Börjar du morgonen med att famla runt i garderobsmörkret för att hitta rätt vänstersko? Och sorterar du fortfarande tvätt på golvet? Möt familjen som tröttnade på röran och maxade förvaringen i både garderob och tvättstuga!

Familjen med bästa förvaringen!

Förvaring Börjar du morgonen med att famla runt i garderobsmörkret för att hitta rätt vänstersko? Och sorterar du fortfarande tvätt på golvet? Möt familjen som...

Röriga kökshörnan blev superförvaring!

Förvaring Mer förvaring – och bättre arbetsytor. Det stod högst på önskelistan i det lilla köket. Lösningen blev att slänga ut matbordet och bygga en ny arbetsbän...

Bastun blev ett sportförråd

Förvaring Mer smart förvaring. Det var vad som behövdes för den stora, sportiga familjen i det lilla huset. Därför rök bastun och in kom hyllor och lådor.

Smart förvaring skapar ordning ur kaos

Förvaring Med rätt förvaring kan du få ordning på innehållet i garderoben, hallen och resten av huset. Det finns gott om lösningar som är smarta, snygga, enkla...

Rent hus i tvättstugan

Förvaring Sortera, fäll in, häng bort! Nio tips på hur du kan ge dig själv plats i tvättstugan med enkla hjälpmedel och smarta förvaringsprylar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons