Annons

Hylla i nisch

Förvaring

En outnyttjad nisch, några träbitar som blivit över från ett däcksbygge på en båt och vips fick kokböckerna och kakburkarna en flott hylla i köket.

Annons


Felbedömningar kan ibland resultera i något riktigt bra.

Under en renovering av ett båtdäck sågade man fel och så stod man där med några fina bitar teakplywood. De gömdes undan i vredesmod, men så en dag fick någon en idé - nischen i köket fick en hylla och kokböckerna en given plats. Ohlis visar hur du kan göra!


Nischen i köket blev en fin plats för kokböckerna, teak-plywooden ger en exklusiv känsla. Är väggarna ojämna ska man tänka på att hyllplanens storlek kan variera.

Du behöver

Material

Durk teak plywood

Smyglist 8 x 21 mm teak

Foglist 8 x 33 mm teak

Trälim

Skruv 3,5 x 35 mm

Plugg 5 mm

Listspik

Annons

Pappskiva

Verktyg

Cirkelsåg eller fogsvans

Hyvel

Vattenpass

Skruvdragare

Hammare

5 mm borr

3,5 mm träborr

Sax för att klippa pappen

Gör så här

1. Börja med att planera hyllornas placering. Tänk efter om varje hylla ska anpassas för något speciellt, till exempel kokböcker och pärmar, eller om hyllorna ska ha samma delning. Gör en markering var hyllorna skall sitta.

2. Såga till hyllbärarna som i det här fallet är smyglist 8 x 21 mm. Listerna skall vara lika långa som hyllan är djup. Man kan med fördel såga till alla lister på en gång.

3. Borra ett 3,5 mm hål 50 mm från kanten på båda sidor av smyglisten.

4. Montera den nedersta hyllan först. Skruva fast en av hyllbärarna. Kontrollera att den hamnar i våg. Om den ska monteras på en gipsvägg kan det var en bra idé att först skruva fast hyllbäraren och sedan kontrollera att den har hamnat rätt för att därefter skruva loss den och sedan borra för pluggen och montera den igen. Gör nu ett hyllplan innan du monterar den andra hyllbäraren.

5. Klipp till pappskivan så att den passar i nischen. Börja med den nedersta hyllan, tänk på att hyllplanen kan vara olika stora om väggen är ojämn eller lutar.

6. Lägg mallen på plywooden på den fina sidan om du sågar med fogsvans och på den fula sidan om du sågar med cirkelsåg eller sticksåg med vanligt blad. Tänk också på att vända fiberriktningen längst med hyllan. Såga ut hyllplanen.

7. Hyvla eventuellt till hyllan så att den passar.

8. Hyllbärarna på den andra sidan är det lättast att montera genom att låta hyllan vila på den första sidan. Kolla med vattenpasset att hyllan hamnar i våg. Skruva fast den andra hyllbäraren på samma sätt.

9. Såga till en passbit som är lika lång som mellanrummet mellan hyllorna ska vara, men minska avståndet med bredden på smyglisten.

10. Fortsätt sedan på samma sätt för resterande hyllor.

11. Såga till foglisten, limma och spika fast den med listspiken.

12. Slipa med fint sandpapper och ytbehandla enligt önskemål.  Lycka till.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
3 september 2004

0 Kommentarer

2

Garderoben finns bakom väggen

Önskemålet var ett vackert och vilsamt sovrum. Alltså fick klädförvaringen finna bo bakom en egen vägg. Här byggdes en riktig walk-in-closet av köksskåp...

0

Skapa smarta förvaringssystem

Känner du dig uppriven över att du inte länge kan skapa ordning i ditt eget hem? Om du lever med små utrymmen och tenderar att snubbla över saker som...

0

Plats att leva

Hur kan vi på bästa sätt anpassa vårt boende till sättet hur vi lever? Den frågan ställde arkitekten Anna Karin Ljungh på årets Hem Villa.

8

Lättare tvätta med ny ordning

Börjar du morgonen med att famla runt i garderobsmörkret för att hitta rätt vänstersko? Och sorterar du fortfarande tvätt på golvet? Möt familjen som...

0

Familjen med bästa förvaringen!

Börjar du morgonen med att famla runt i garderobsmörkret för att hitta rätt vänstersko? Och sorterar du fortfarande tvätt på golvet? Möt familjen som...

0

Röriga kökshörnan blev superförvaring!

Mer förvaring – och bättre arbetsytor. Det stod högst på önskelistan i det lilla köket. Lösningen blev att slänga ut matbordet och bygga en ny arbetsbän...

0

Bastun blev ett sportförråd

Mer smart förvaring. Det var vad som behövdes för den stora, sportiga familjen i det lilla huset. Därför rök bastun och in kom hyllor och lådor.

0

Smart förvaring skapar ordning ur kaos

Med rätt förvaring kan du få ordning på innehållet i garderoben, hallen och resten av huset. Det finns gott om lösningar som är smarta, snygga, enkla...

0

Rent hus i tvättstugan

Sortera, fäll in, häng bort! Nio tips på hur du kan ge dig själv plats i tvättstugan med enkla hjälpmedel och smarta förvaringsprylar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons