Annons

Hylla i nisch

Förvaring

En outnyttjad nisch, några träbitar som blivit över från ett däcksbygge på en båt och vips fick kokböckerna och kakburkarna en flott hylla i köket.

Annons


Felbedömningar kan ibland resultera i något riktigt bra.

Under en renovering av ett båtdäck sågade man fel och så stod man där med några fina bitar teakplywood. De gömdes undan i vredesmod, men så en dag fick någon en idé - nischen i köket fick en hylla och kokböckerna en given plats. Ohlis visar hur du kan göra!


Nischen i köket blev en fin plats för kokböckerna, teak-plywooden ger en exklusiv känsla. Är väggarna ojämna ska man tänka på att hyllplanens storlek kan variera.

Du behöver

Material

Durk teak plywood

Smyglist 8 x 21 mm teak

Foglist 8 x 33 mm teak

Trälim

Skruv 3,5 x 35 mm

Plugg 5 mm

Listspik

Annons

Pappskiva

Verktyg

Cirkelsåg eller fogsvans

Hyvel

Vattenpass

Skruvdragare

Hammare

5 mm borr

3,5 mm träborr

Sax för att klippa pappen

Gör så här

1. Börja med att planera hyllornas placering. Tänk efter om varje hylla ska anpassas för något speciellt, till exempel kokböcker och pärmar, eller om hyllorna ska ha samma delning. Gör en markering var hyllorna skall sitta.

2. Såga till hyllbärarna som i det här fallet är smyglist 8 x 21 mm. Listerna skall vara lika långa som hyllan är djup. Man kan med fördel såga till alla lister på en gång.

3. Borra ett 3,5 mm hål 50 mm från kanten på båda sidor av smyglisten.

4. Montera den nedersta hyllan först. Skruva fast en av hyllbärarna. Kontrollera att den hamnar i våg. Om den ska monteras på en gipsvägg kan det var en bra idé att först skruva fast hyllbäraren och sedan kontrollera att den har hamnat rätt för att därefter skruva loss den och sedan borra för pluggen och montera den igen. Gör nu ett hyllplan innan du monterar den andra hyllbäraren.

5. Klipp till pappskivan så att den passar i nischen. Börja med den nedersta hyllan, tänk på att hyllplanen kan vara olika stora om väggen är ojämn eller lutar.

6. Lägg mallen på plywooden på den fina sidan om du sågar med fogsvans och på den fula sidan om du sågar med cirkelsåg eller sticksåg med vanligt blad. Tänk också på att vända fiberriktningen längst med hyllan. Såga ut hyllplanen.

7. Hyvla eventuellt till hyllan så att den passar.

8. Hyllbärarna på den andra sidan är det lättast att montera genom att låta hyllan vila på den första sidan. Kolla med vattenpasset att hyllan hamnar i våg. Skruva fast den andra hyllbäraren på samma sätt.

9. Såga till en passbit som är lika lång som mellanrummet mellan hyllorna ska vara, men minska avståndet med bredden på smyglisten.

10. Fortsätt sedan på samma sätt för resterande hyllor.

11. Såga till foglisten, limma och spika fast den med listspiken.

12. Slipa med fint sandpapper och ytbehandla enligt önskemål.  Lycka till.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
3 september 2004

0 Kommentarer

0

Klädkammare med plats för två - sockel och montering

Nu har vi kommit från till de sista delarna av byggnationen av klädkammaren - sockel och montering.

0

Kul utan kaos

Lättskött och snabbstädat är ledorden, men givetvis ska det också märkas att det är ett barnrum. Plats även för fantasi med andra ord.

0

Badrummets bästa platssparare

Vill du ha ordning och reda bland deoderanter, raklödder och mascara? Även i ett stort badrum kan det vara för lite plats för alla småsaker. Med praktis...

0

Klädhängare från taket

Världens enklaste mobila klädhängare — kättingen i taket — tar hand om gästernas ytterkläder.

0

Förvaring under snedtaket

Snedtak är charmigt och kan förutom att bidra till rummets mysfaktor även utnyttjas för smart förvaring.

0

Ordning och reda i förrådet

Med lite planering går det att få ordning i förrådet. Och med rätt hyllor och krokar blir det lättare att förvara var sak på sin plats och att komma åt...

0

Bästa förvaringsidéerna

Inget vackert hem utan klok förvaring. Det kommer perioder när man övervämmas av grejer och nya utrymmen står högst på önskelistan. Här visar vi några...

0

Smart förråd med skjutdörrar

Var ska cyklarna stå när det regnar och var ska de bo på vintern om man inte har ett garage? Och var gör vi av trädgårdsmöblerna, alla spadar och krukor...

0

Var sak på sin plats!

Riktigt smarta lösningar kan inte nog överskattas. Kolla in dessa för köket.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons