20 smarta tips för bättre ordning

Förvaring

Garaget, hallen och tvättstugan är platser där kaos tycks uppstå från ingenstans. Ta strid mot infernot med några enkla medel!

Annons

Skor i drivor, högar av smutstvätt, verktyg som inte går att hitta. Ordning och reda till vardags är en ren och skär dröm för de flesta av oss. Men var ska man hitta platsen? Vi har dammsugit marknaden på smarta förvaringsidéer och hittat några smarta lösningar du kan bygga helt själv.

Garaget

1. Enklast möjliga

Med starkt självhäftande karborrband på verktygen finns ingen ursäkt att de försvinner. Klipp av en bit och klistra fast på verktyget. Häng upp. Från 123 kronor för 2,5 meter. Smartasaker.se

 

2. Skräddarsytt

Bringa ordning bland verktygen med en vägg som ger överblick. Påbyggnadsbart system från Tellbe kostar 2 245 kronor på Forvara.se

 

 

 

 

Annons

3. Samla maskinparken

Bygg en rejäl arbetsbänk på hjul med bra arbetsyta och stora förvaringsutrymmen för allehanda maskiner som lätt kan stängas till om arbetet dammar.

Byggbeskrivning på arbetsbänken hittar du här!

4. Däckat

Ge dina däck ett eget ställ som låter dem vila på fälgarna och som låter ventilera bort fukten. Pris 189 kronor. Biltema.

 

 

 

 

5. Uppåt väggen

Häng upp hela familjens cyklar på väggen. Pro Bike rack cykelkrok.
99 kronor på www.cyclecomponents.se

 

 

 

6. Rulla undan

Sätt hjul på dina hurtsar så är det lättare att få undan dem om de står i vägen för bilen. Ikea Rill 69 kronor för 2 hjul med broms.

7. Vägghållare

Istället för att lägga vintersporten på hyllan, lyft fram utrustningen med en snygg upphängning. Fästs med 2 skruvar i väggen. Skidhållare, 99 kronor på smartasaker.se

 

 

 

 

8. Många bollar i luften

Är garaget belamrat av leksaker? Häng upp dem i ett nät. Från 59 kronor på välsorterade Team Sportia-, Intersport- och Stadiumbutiker eller www.ccsport.se

 

 

 

9. Koll på skruven

Håll ordning bland de skruvar som du oftast använder med lättöverskådliga vägglådor. För ännu bättre överblick kan du sätta etiketter på varje fack, där du anger typ av skruv, dess storlek och skruvhuvudform.

Byggbeskrivning på lådorna hittar du här!

Hallen

10. Bygg skokarusell

Få slut på oredan på golvet med en fiffig snurra som får plats i ett vanligt standardskåp och slukar hela 45 par skor. Vuxna sätter förstås sina skor högst upp och barnen sina på barnvänlig höjd längst ner.

Byggbeskrivning på skokarusellen hittar du här!

 

 

 

 

 

11. Använd väggen

Har du inte plats för stora garderober kan småhyllor och förvaringskorgar på väggen göra mycket av jobbet.

Four – vägghylla i 4-pack. 1 249 kronor. Ilva.

12. Skicka vidare

Skaffa korgar eller boxar som du märker “Ge bort”, “Spara till lillebror”, “Släng”, “Sälj” så kan du löpande rensa ut de kläder som blivit för små istället för att de ska ta upp onödig plats.

2-set klädboxar från Granit 369 kronor.

 

 

Läs även:

Fixa smartaste hallförvaringen

Hallen är det första som välkomnar dig hem – med enkla medel kan du skapa fiffig ordning och en personlig stil.

13. Smart häng

En fiffig stång som fästs i golv och vägg ger plats för kläder på galgar utan att behöva alltför mycket plats. Denna stång är i svart eller metall och kostar 399 kronor (186x30 cm) och kommer från Granit.

 

 

 

 

   

Tvättstugan

14. Vik undan

En strykbräda som går att fälla undan sparar mycket plats under den tid du inte stryker. Häng till exempel upp på krokar bakom köksdörren eller köp ett skåp med inbyggd bräda.

Den utdragbara strykbrädan från Smedstorp fälls in i översta lådan i en lådhurst. Pris 2 779 kronor.

15. Tänk vertikalt

En ensam tvättmaskin i ett ödsligt källarrum gör ingen tvättstuga. “Bygg in” maskinen med hyllor, stänger och trådbackar ända upp i taket så utnyttjar du platsen bättre.

16. Placera

Var sak på sin plats. Hållare för strykjärnet. 79 kronor. Ikea.

 

 

 

 

 

17. Smart höjdare

Med fiffiga skåpet Lillången kan du sortera ljust från mörkt direkt i två fack. 895 kronor inklusive medföljande tvättkorgar. Ikea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18. Dubblera

En investering förstås, men med dubbla tvättmaskiner slipper du drivor av tvätt och kan göra allt jobb på en och samma gång.

 

19. Bygg ett tvättnedkast

Har du badrum rakt ovanför tvättstugan? Överväg om du kan bygga ett tvättnedkast från en garderob eller skåp. Tänk dock på att säkra luckan så att inga barn råkar illa ut.

 

 

 

 

20. Samla ihop

Har du tvättstuga i källaren? Och möjlighet att rumstera om i huset? Inrätta källaren med hela familjens alla garderober till ett "dressing room" intill tvättstugan och slipp jobbet med att springa runt hela huset när ni samlar ihop och delar ut smutsig och ren tvätt.

Tänk på att:

Förvara högt "Förvara dina saker på väggen eller använd förvaringsskåp med ben som tål fukt snarare än sockel i tvättstugan. Bättre ifall du skulle råka ut för en översvämning."

Peter Bratt, Vi i Villas byggskadespecialist.

02 oktober 2013
 
Annons
Mer om Förvaring

Utnyttja ytorna

Förvaring Har du ofta rörigt hemma? Problemet är ofta brist på förvaringsutrymmen. Här får du goda råd som kommer hjälpa till.

Hallen

Förvaring Belysning, färg, materialval, och utsmyckning är viktiga delar att tänka på. Här är fyra idéer till utformning av hallen.

Hemmaverkstaden

Förvaring Många av oss drömmer om en välordnad liten hemmaverkstad, där verktyg och maskiner har sin givna plats. Så här gör du din egen.

Bygg ett tidningsställ

Förvaring Finns det något mer avkopplande än att sitta i solen, eller skuggan, och läsa en riktigt bra bok eller bläddra i tidningar? Därför har fåtöljerna i vår möbelgrupp fått tidningsställ på sidorna för en praktisk förvaring.

Var sak på sin plats!

Förvaring Ett hus med goda och smarta förvaringsmöjligheter är ett bra hem! Planering och praktiska lösningar för hur vi förvarar våra saker kan vara A och O för...

Ordning och reda

Förvaring Det är en konst att ha ordning hemma. Här delar inredaren Anette Eriksson med sig av sina bästa tips.

5 tips – Rensa ut och lev lättare!

Förvaring Drömmer du också om ett ordnat hem utan stress? Ett första steg i rätt riktning är att rensa ut, men det kan vara lättare sagt än gjort. Ofta behövs en plan som får dig att komma igång.

Klädkammare med plats för två

Förvaring Annette och Simon har tagit bort garderoberna och i stället inrett en klädkammare i förlängningen av sovrummet. Där finns det gott om plats för alla...

Min naturliga vedstapel

Förvaring Nina skapade en enkel vedförvaring av björkstammar. En självklar inramning till all den vackra veden.