Annons

Underhåll gamla fönster på hantverkarens sätt

Fönster och dörrar

Satsa på att underhålla fönstren med jämna mellanrum, så slipper du förhoppningsvis byta ut delar som förstör fönstrens charm och karaktär.

Annons


Underhåll gamla fönster varsamt så att de behåller sin charm.
Foto: Birger Lallo

Fönstret är en vital del av huset och kräver ett kontinuerligt underhåll, precis som resten av huset. Fönsterbågar har olika behov av underhåll beroende av ålder, placering, virkeskvalitet med mera. Vetter fönstret mot söderläge och utsätts för havsluft kanske det krävs underhåll vart tredje år medan ett fönster mot norr i torr luft klarar sig med underhåll vart sjunde år.

Det är därför inte nödvändigt, eller ens rekommendabelt att renovera alla fönster på samma sätt. Jag kan möjligen förstå om en yrkesverksam fönsterhantverkare arbetar på det sättet vid en genomgripande renovering. En hantverkare lämnar trots allt garanti på utfört arbete och de renoverade fönstren får samma utgångsläge inför kommande påfrestningar av väder och vind.

Låt friskt kitt sitta kvar

Fönsterunderhållet börjar förstås med en besiktning och utifrån denna bedöms vilket underhåll varje fönster kräver. Många gånger görs onödiga och tidskrävande ingrepp, som att ta bort allt linoljekitt, ta bort glasen och skrapa bågarna trärena. Det finns ingen anledning att ta bort väl sittande linoljekitt och intakta tunna linoljefärgsskikt, vilka för övrigt utgör "kulturlager" och berättar något om fönstrets historia. Torrskrapning räcker gott och väl.

Här bör du tänka på att äldre bågar kan vara målade med färg som innehåller blyvitt - använd därför dammfilter för mun och näsa, bär förkläde och var noga med att tvätta händerna efteråt.
Samma varsamma förhållningssätt gäller beslagen. Låt väl förankrade beslag sitta kvar och spara originalen i så stor utsträckning som möjligt.


De gamla glasen stiftas fast i en båge som reparerats på Skansens snickarverkstad. Foto: Cecilia Fröderberg

Ställ krav på nya trädelar

Om det krävs ett större ingrepp och du behöver ta isär fönsterbågen ska alltid glaset, fönstrets sköraste del, friläggas först.

Kittlampa är ett viktigt redskap för att undvika att glaset spräcks. Kontakta ditt länsmuseum och be om adressen till en firma som hyr ut en sådan lampa.

När det gäller bågens trä bör du spara så mycket som möjligt. Låt principen "lappa och laga" gälla. Du ska ställa höga krav när du skaffar nya trädelar; vinterfälld lufttorkad kärnfura med minimala kvistinslag. Undvik att blanda kärn- och ytved eftersom rötangrepp startar i ytveden. Kräv också korrekta profiler och rätt djup på falsarna när du beställer från snickeriet.

För att behålla fönstrets karaktär är det viktigt att träffa rätt i tiden vad gäller glas- och färgkvalitet samt beslag. Dyra handsmidda beslag är många gånger återanvända, så gamla beslag kan påträffas på en yngre båge. Att byta ut äldre beslag mot yngre är dock inte att rekommendera.

Var rädd om glaset

Det blåsta, så kallade cylinderglaset och det maskindragna glaset, med en godstjocklek om cirka 2 mm, har en ojämnhet som har stor betydelse för fönstrens karaktär. Ljusbrytningen och speglingen blir annorlunda än hos modernt planglas.

Hantera originalglaset varsamt - att komplettera med gammalt glas kan bli en dyr historia. Att ersätta äldre glas med 3 mm planglas är ingen bra lösning eftersom glasytan då blir "död". Dessutom är bågens konstruktion och falsarnas djup gjorda för det lätta och tunna glaset.

Tvätta även ytterbågen

I samband med att du putsar fönstren ska du även passa på att rengöra ytterbågens målade delar. Pensla på med Målartvätt som finns att köpa i handeln och låt verka en stund. Torka sedan noggrant av ytan med svamp och rent vatten. Det är viktigt att du gör detta regelbundet, minst en gång om året, för att få bort föroreningar och partiklar som binder fukt och som kan ge upphov till rötangrepp.

Artikeln är tidigare publicerad i tidskriften Byggnadskultur nr 2/99 som ges ut av Svenska föreningen för byggnadsvård, www.byggnadsvard.se

Läs mer här:

Nya fönster med gammeldags känsla

Annons

Byta glasruta

Kitta fönster själv

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 juni 2002

0 Kommentarer

0

"Hjälp, vi blir utelåsta när dörrlåset fryser!"

Många har problem med dörrlås som fryser om vintern. Vår expert Roger Nyström svarar på läsarfrågan om hur man kan fixa det själv – och varför låset...

1

Nya fönsterfoder enkelt

Det är lätt att sätta foder runt fönster.

1

Enkelt isolera fönstret med PET

För den som inte vill byta fönster eller sätta i en extra isolerruta men ändå få bättre isolering har Stefan Tall kommit på en innovativ – och billig...

0

Laga persiennerna!

Har det trasslat till sig i fönstret? Låt den trasiga persiennen bli ditt vinterpysssel!

3

Nya fönster – byta eller renovera?

Anledningen till att vilja byta fönster kan vara många som fel stil, skruttig kvalitet eller alldeles för värmeslösiga. Frågan är om du ska byta till...

1

Fönster som är gamla och energisnåla

Familjen König vill byta ut sina 20 år gamla fönster med högt U-värde. Per Sjöhult, vd för Glasbranschföreningen, som organiserar glasmästare och glasfö...

1

70-tals fönstren har gjort sitt

Anna-Lena Löfvenberg är trött på 70-talsfönstren och vill byta till nya energisnåla fönster som ser gammaldags ut.

0

Dags för ny garageport

Har du renoverat huset men har fortfarande kvar din gamla garagedörr från sjuttiotalet? Då är det nog läge för en ny port som ger ditt garage ett lyft.

0

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Fasad, dörrar och fönster

Håll ögonen på kondens och felaktiga ytterväggskonstruktioner.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons