Annons

Sköt om dina fönster

Fönster och dörrar

Trä- plast- och aluminiumklädda fönster. Självrengörande, energieffektiva och med olika u-värden. Vilket fönster ska man välja – och måste man verkligen köpa nytt?

Annons

Skjutbart. Fönster och dörr i ett. Genom att vrida handtaget 180 grader öppnar sig den översta tätningslisten och ger därmed en luftspalt utan att smuts, regn eller insekter kommer in. Patio Life. Pris från 36 820 kronor för ett 2x2 me

När är det egentligen dags att byta ut sina fönster? Temperaturskillnader och påverkan skapar rörelser i material, och fönster består av olika material och har fogar som ska hålla tätt.

- Fönster är mer utsatta än övriga delar av fasaden - de är tunna och måste tåla temperaturskillnaderna mellan den yttre och inre miljön, förklarar Weine Ericsson på Svensk Byggtjänst.


Sidewing. Fönstret som snurrar vertikalt runt sin egen axel, fungerar som ett vanligt sidohängt fönster till en öppning på 90 grader, då fönstret vänder in med utsidan inåt, för enkel fönsterputsning. Svanenmärkt och försett med spanjolett och slutbleck. U-värde 1,2. Sidewing Balans. Pris från 5 882 kro

Nya fönster kan resultera i att husets energikostnader sänks. Kanske man också önskar ändra husets utseende. Många vill idag återställa ett ursprungligt utseende och åter kommer fönster med spröjs och detaljer på plats efter renovering.

- Byte av fönster kan normalt inte motiveras av endast energisparskäl, säger Weine Ericsson. Ljud-och värmeisolering kan uppnås genom att montera ett extra glas på befintliga bågar. Men visst går det också att renovera gamla fönster. Men bered dig på ett tidskrävande arbete.

- Krackelerad och flagnad färg ska skrapas bort, säger Weine Ericsson. Skadade delar av träet ska ersättas med nytt. Skadad kittning vid glasrutor lagas, glasfalsen målas, renskrapade ytor ska grundmålas och först därefter är det dags för att måla nytt. Men det är värt besväret om man vill bibehålla ett gammalt hus karaktär - med vackra buckliga fönsterglas.

När du väljer fönster ska du tänka över detta:

1. Vilket material vill du att fönstret ska vara gjort av? Valet står egentligen mellan utvändigt underhåll eller inte. Fönster helt i trä behöver ses över regelbundet och underhållas. Träfönster med en utvändig beklädnad av aluminium behöver dock aldrig målas om.

2. Vad kostar det? Ett normalstort (1100 x 1300 mm) vitmålat 3-glas fönster i trä (U=1,3) kostar cirka 4 000 kronor. Motsvarande aluminiumbeklätt är cirka 15 procent dyrare.


Lättrengjort. Här ett energiglasfönster med utvändigt lättrengörande härdat glas och invändigt laminerat glas. Prisexempel 4 853 kronor för formatet 780 x 1400 mm. Velux.


Det brukar sägas att fönstrena är husets ögon. Och visst påverkar fönstret husets utseende mer än mycket annat. Fönster från -Elitfönster.

Experten tipsar


Weine Eriksson

Weine Eriksson är fönsterexpert på Svensk byggtjänst. Det här är hans råd vad gäller underhåll av fönster.

 • Fönster av trä måste ses över varje år och kommer slutligen behöva en större renovering.
  Hur ofta som fönstren behöver målas om beror till stor del på deras konstruktion, åt vilket väderstreck de vetter och hur de är placerade i fasaden. Fönster mot söder är mer utsatta för väder och vind än fönster åt andra väderstreck.
  De rekommendationer som finns från fönstertillverkarna angående ommålningsintervall innebär att målade fönster bör målas om första gången efter tio år och därefter vart sjunde år.
 • Fönster av trä med utvändig beklädnad av aluminium ska normalt inte behöva något större underhåll av de utvändiga ytorna. Detsamma gäller fönster av plast. En rengöring av de utvändiga ytorna bör dock göras då och då. 
 • Fönster med målade invändiga ytor ommålas i samband med den inre renoveringen av byggnaden, vilket normalt sker vart 15-20 år.
 • Plast- och aluminiumklädda träfönster behöver regelbunden översyn. Speciellt viktigt om fönstren vetter mot söder och är vindutsatta. 
 • Årlig smörjning av gångjärn och spanjoletter, justering av gångjärn och fönsterhakar, kontroll av tätningslister kan också rekommenderas.


Inbrottssäkert. Elitfönsters nya satsning Elit Secure är inbrottsskyddande i varje detalj. Dessutom energideklarerat och svanenmärkt. Pris från 4 500 kronor. Elitfönster.

Annons


Aluminiumbeklätt. Det är lättare att underhålla dagens moderna aluminiumbeklädda fönster. Traryd Optimal har ett u-värde på 1,2 i standardutförande. Svanenmärkt. -Traryd Fönster AB.

Bidrag att söka

Hos länsstyrelsen kan du ansöka om stöd för installation av energieffektiva fönster i befintliga småhus. Bidraget är på trettio procent på den del av summan som överstiger 10 000 kronor för fönster med u-värde på högst 1,2. Bidraget gäller för åtgärder till och med 31 december 2008.

Fönsterordlista - Vad betyder det?

 • U-VÄRDE. Ju lägre u- värde på fönstret, desto bättre isolerar är det. Fönstrets u-värde är en kombination av hur bra glasen och konstruktionen av karm och bågar isolerar. Moderna treglasfönster ligger som standard på 1,2-1,3, jämfört med ett gammaldags fönster på cirka 3,0. Kolla in de olika fönstertillverkarnas webbsidor. Väljer man fönster med ett u-värde under 1,0 kan det under vissa förutsättningar medföra risk för kondens på fönstrets utsida.
 • ENERGIEFFEKTIVA. Energieffektiva fönster isolerar dubbelt så bra som vanliga treglasfönster och tre gånger så bra som tvåglasfönster. Det kan de göra eftersom fönstren har en isolerruta. Det är ett dubbelglas med en innesluten ädelgas, argon- eller kryptonglas, som leder värme sämre än vad luft gör. En av rutorna har en beläggning (som inte är synlig) som släpper igenom solljus men hindrar värmen från att tränga ut genom fönstret.
  I u-värde ser en jämförelse ut så här: Energieffektiva fönster har u-värde på 1,2 eller lägre, vanliga treglasfönster har u-värde runt 2,0, medan tvåglasfönster har u-värde runt 3,0.
 • SJÄLVRENGÖRANDE. Är det möjligt att slippa fönstertvätt? Ja. Tekniken bygger på att beläggningen reagerar med de ultravioletta solstrålarna i vanligt dagsljus. Då startar en kemisk process som gör att organisk smuts bryts ner. Det mesta omvandlas till vatten och koldioxid, som genast försvinner. Det andra steget sker när vatten sköljer över glaset, exempelvis vid regn. Eftersom beläggningen drar till sig vatten bildas inga droppar på glaset. I stället sprids vattnet ut jämnt över en större yta, och när det rinner eller spolas bort tar det med sig resten av smutsen. Det går att köpa fönster till den vanliga villan med den här funktionen, men än så länge är det ovanligt och ganska dyrt.
 • KALLRAS. Vanliga fönster ger ofta problem med kallras. Kallras är vad som händer när avkyld luft strömmar från fönstren och ner längs golvet. Det beror på att fönstret inte är tillräckligt isolerat. För att slippa detta monterar man ofta elementen nedanför fönster, men dagens moderna fönster med isolerglas är oftast så bra att detta inte behövs.

Köpinformation 

Ekstrands, www.ekstrands.nu
Elitfönster, www.elitfonster.se
SP Fönster, www.spfonster.se
Traryd Fönster AB, www.trarydfonster.se
Velux, www.velux.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
3 april 2008

2 Kommentarer

2008-04-18
yassim
2009-04-13
Marcus Hansson
0

"Hjälp, vi blir utelåsta när dörrlåset fryser!"

Många har problem med dörrlås som fryser om vintern. Vår expert Roger Nyström svarar på läsarfrågan om hur man kan fixa det själv – och varför låset...

1

Nya fönsterfoder enkelt

Det är lätt att sätta foder runt fönster.

1

Enkelt isolera fönstret med PET

För den som inte vill byta fönster eller sätta i en extra isolerruta men ändå få bättre isolering har Stefan Tall kommit på en innovativ – och billig...

0

Laga persiennerna!

Har det trasslat till sig i fönstret? Låt den trasiga persiennen bli ditt vinterpysssel!

3

Nya fönster – byta eller renovera?

Anledningen till att vilja byta fönster kan vara många som fel stil, skruttig kvalitet eller alldeles för värmeslösiga. Frågan är om du ska byta till...

1

Fönster som är gamla och energisnåla

Familjen König vill byta ut sina 20 år gamla fönster med högt U-värde. Per Sjöhult, vd för Glasbranschföreningen, som organiserar glasmästare och glasfö...

1

70-tals fönstren har gjort sitt

Anna-Lena Löfvenberg är trött på 70-talsfönstren och vill byta till nya energisnåla fönster som ser gammaldags ut.

0

Dags för ny garageport

Har du renoverat huset men har fortfarande kvar din gamla garagedörr från sjuttiotalet? Då är det nog läge för en ny port som ger ditt garage ett lyft.

0

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Fasad, dörrar och fönster

Håll ögonen på kondens och felaktiga ytterväggskonstruktioner.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons