Serva din dörr
Gör en årlig översyn av dina dörrar. Ladda upp med diskmedel, bilvax och helst en gångjärnsriktare.
Husets dörrar är sällan någonting man funderar särskilt mycket över, om de inte krånglar förstås. Därför är det bra att, i förebyggande syfte, vika en dag för översyn.
Den viktigaste dörren är givetvis ytterdörren, samt eventuella altan- och garagedörrar. De ska ju stå emot både väder och vind samt hindra objudna att ta sig in.
Bilvax fungerar bra på de flesta lackade dörrar. Denna dörr heter "Malung 2514", finns i flera färger och kommer från Dooria. Pris cirka 9 700 kronor.
Underhåll med vax och olja. Ytterdörren bör tvättas minst en gång om året. Använd ett milt rengöringsmedel, ej alkaliskt, utan slipmedel. Det bästa är att fukta med svamp eller trasa nedtill, men torka uppifrån och ned, då slipper du fula ränder. Trädörrar kan behöva en årlig omgång med träolja, det hindrar att träet spricker och blir fult. Lackade dörrar blir blanka och fina igen med hjälp av bilvax.
Diskmedel till innerdörr. Hur ofta innerdörrarna behöver rengöras beror givetvis helt på hur hårt de smutsas. Värst är det runt handtaget, där kan man behöva avfettande rengöringsmedel, annars räcker det ofta med diskmedel och trasa. Även när det gäller innerdörrar är det bäst att fukta nedtill, men torka uppifrån och ned. Lackade dörrar inomhus kan fräschas upp med möbelpolish, trädörrar behandlas lämpligen med olja eller lut för bättre smutsavvisning.
Årlig rundsmörjning. En gång om året bör du också ge alla dörrar, både utom- och inomhus, en omgång med smörjmedel på gångjärnen, till exempel med 5-56. Då slipper du gnissel och tröghet. Samtidigt kan du passa på att kontrollera att alla gångjärn är hela och att dörren inte blivit skev.
En gångjärnsriktare är ett smidigt litet verktyg för att räta upp skeva dörrar. Denna modell har två olika håldiametrar och kostar cirka 130 kronor i bygghandeln.
Rikta upp den skeva dörren. Om dörren tar i nedtill eller upptill kan du justera gångjärnen med brickor. Räcker inte det får du skruva i karmen. Tar den i nedtill skruvar du in karmen mot väggen upptill och skruvar ut karmen nedtill, och tvärt om ifall dörren tar i upptill.
För att räta upp skeva dörrar utan karmskruv finns ett finurligt litet verktyg, en så kallad "gångjärnsriktare". Den finns i olika utföranden och kostar från ungefär en hundring. Gångjärnsriktaren träs på gångjärnet och sedan böjer man gångjärnet försiktigt tills dörren passar i karmen.
Redaktionen rekommenderar
Snickar-Björn: 5 svar om fönster & dörrar
Fönster och dörrar Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson svarar på frågor om bland annat fönsterkitt, mögel och varför man ska byta ytterdörr.
Bygg ett glasbetongfönster
Fönster och dörrar Här visar vi hur du kan bygga ett eget glasbetongfönster.
Ring, klocka ring!
Fönster och dörrar Ge din ringklocka lite extra uppmärksamhet - andra gör det!
Att göra i juni (kanske...)
Fönster och dörrar Här får du tips på vad du kan göra i juni (om du vill).
Fönster som är gamla och energisnåla
Fönster och dörrar Familjen König vill byta ut sina 20 år gamla fönster med högt U-värde. Per Sjöhult, vd för Glasbranschföreningen, som organiserar glasmästare och glasfö...
70-tals fönstren har gjort sitt
Fönster och dörrar Anna-Lena Löfvenberg är trött på 70-talsfönstren och vill byta till nya energisnåla fönster som ser gammaldags ut.
Dags för ny garageport
Fönster och dörrar Har du renoverat huset men har fortfarande kvar din gamla garagedörr från sjuttiotalet? Då är det nog läge för en ny port som ger ditt garage ett lyft.
Husdoktorns recept för ett friskt hus - Fasad, dörrar och fönster
Fönster och dörrar Håll ögonen på kondens och felaktiga ytterväggskonstruktioner.
Renovera fönster – en lönsam affär
Fönster och dörrar När tidens tand börjat sätta sina spår på fönstren finns all anledning att agera. För desto tidigare du åtgärdar skador, desto enklare och snabbare...